11.08.2011 18:00, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 0
Risen 2: Dark Waters - preview

Risen 2: Dark Waters - preview

Skupina herných bardov vystupujúca pod menom Piranha Bytes sa opäť rozhodla, že nám chce porozprávať príbeh. Príbeh, ktorý rozčerí temné vody morí a vyvolá vietor prinášajúci nové zážitky pre večne hladných RPG hráčov.

Sú to už celé veky, čo Bohovia opustili svet. Zabudli, odišli a nechali za sebou spiacich titánov, uväznených kdesi v hlbinách zabudnutia. Lenže každé väzenie je prekonateľné, nič nie je večné a preto prišiel čas, kedy titáni opäť povstali. Vo svojej zúrivosti ničia všetko, čo im stojí v ceste. Avšak je jedno miesto v južnom cípe Starého impéria, ktoré sa zdá byť mimo dosah mocných titánov. „Kryštálová pevnosť“ v Caldere. Útočisko Inkvizície a miesto, kde ľudia hľadajú ochranu. Často býva napadaná morskými príšerami a zásobovacie lode potápané na ceste sem. Nikto netuší ako dlho vydržia hradby pevnosti a zásoby jedla i zbraní sa rýchlo míňajú.

Bezmenný hrdina, otrasený z udalostí na Farange, utápa svoj žiaľ v rume v prístavnom meste Caldera. Situácia sa však nelepší, a tak sa (za pomoci priateľov) vydáva na misiu, ktorá by mala zbaviť svet morských príšer raz a navždy. Jediný, ktorý dokázal poraziť Titána, jediný, na ktorého sa môže ľudstvo spoľahnúť...

Ako už možno mnohí z vás vedia, druhý diel hry Risen sa bude odohrávať na mori, medzi ostrovmi a pirátmi. Táto tematická zmena má docieliť trochu inú atmosféru, iný zážitok, odlišný od klasických fantastických klišé – vymenený za klišé pirátske, čo však rozhodne nebude na škodu. Začiatok hry sa má odvíjať v plne lineárnej réžii, aby bol hráč uvedený do problémov a príbehového pozadia hry. Avšak netreba sa obávať, že by autori striktne priškrtili hráčovu slobodu, voľnejšia hrateľnosť sa dostaví i keď trochu neskôr, až sa zvitok s príbehom trochu viac rozvinie. Autori tentoraz kladú i dôraz na príbehové rozhodnutia, kedy by mal hráč sám rozhodovať a do značnej miery ovplyvňovať dej, a teda dať mu pocit, že má svoj osud plne vo svojich rukách. Samozrejme, nebude chýbať ani vývoj hrdinu a to nielen v rámci klasického vylepšovania štatistík, ale i možnosti postupovať vyššie v rámci spoločenského rebríčka sveta. K čomu bude patriť napríklad nutnosť vyšplhať sa v pirátskej hierarchii od najnižšieho poskoka až po pirátskeho kapitána. S vlastnou loďou, ktorú však pravdepodobne nebude možné priamo ovládať. Loď by pritom nemala slúžiť len na prepravu z jedného miesta na druhé, ale mala by to byť i akási hrdinova centrála, kde budú všetci jeho spoločníci, kde sa s nimi môže porozprávať a získať od nich ďalšie questy. A keď už sme pri tom pirátskom kapitánovi, zrejme by mu nemal chýbať ani vlastný papagáj :-). Jednou zo spoločníkov bude i Patty, ktorú ste mali možnosť stretnúť v prvom Risene, kedy jej hráč pomáhal nájsť poklad jej otca Steelbearda. V Risene 2 sa nielen vráti, ale opäť sa stretne i so svojim otcom, jedným z najmocnejších pirátov južných morí. K ďalším spoločníkom (okrem iných) bude patriť napríklad Venturo – vojak Inkvizície, ktorý si ctí ich základné hodnoty, avšak zocelený je disciplínou rádu. Každá postava, ktorá sa k hráčovi pridá, bude mať svoj vlastný set schopností. Napríklad Patty je dobrá so zbraňami na blízko, zatiaľ čo Venturo bude hráča podporovať so svojou mušketou. Nemali by chýbať ani postavy, ktoré sa špecializujú na liečenie, či také, ktoré pre vás prehľadajú porazené príšery.

Rovnako si autori uvedomujú, že dôležitú úlohu v zaujatí hráča hrá i pestrosť samotného prostredia. Preto sa snažia, aby sa od seba jednotlivé ostrovy čo najviac líšili, nielen architektonicky, ale i zmenou (novou) flórou a faunou jednotlivých oblastí. Prepracovanejší by mal byť aj súbojový systém. K novinkám hry budú patriť i strelné zbrane, ktoré by mohli byť zaujímavým osviežením súbojov. Sľubujú nám i jednotlivé kusy zbroje, ktoré si môže hráč skladať podľa ľubovôle (teda na rozdiel od konkurenčného Skyrimu, kde dostaneme celé kusy brnení), či logickejšie stavané questy. Pozitívnych zmien by malo doznať i grafické spracovanie, ktoré by malo byť o mnoho detailnejšie a krajšie ako jeho predchodca. Autori pracujú na tom, aby prostredie pôsobilo čo najvernejšie. Nemalo by teda chýbať ani striedanie dňa a noci, či rôzneho počasia. Mraky by mali byť vymodelované a teda nemajú byť vo forme dvojrozmerného obrazu. Rovnako sa snažia zlepšiť i animácie postáv, vrátane pohybu po schodoch...

Skrátka, Pirahna Bytes toho sľubujú veľmi veľa. Či sa im podarí ich sľuby skutočne realizovať a priniesť nám tak bohaté, pirátsky ladené RPG, to sa dozvieme až hru konečne uvidíme. Do tej doby sa môžeme tešiť na nové RPG a niektorí z nás len potichu, trochu nespokojne mrmlať (...prečo zase bezmenný? ...prečo si sakra nemôžem stvoriť vlastnú postavu? ...prečo? ...ach Pirahna prečo? ...ta vaša úchylka ma raz zabije! ;)


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Výrobca: Piranha Bytes
Distribútor: Deep Silver
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: RPG
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012