10.08.2011 18:00, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 0
Minecraft, s kockou k trvalej kreativite...

Minecraft, s kockou k trvalej kreativite...

Minecraft je fenomén. Istotne ste už o ňom niečo počuli, niečo z neho videli alebo vám o ňom niekto hovoril. Možno ste ho dokonca už aj hrali! Okrem iného, je Minecraft i dôkazom niekoľkých mojich vlastných tvrdení, ale k tomu sa ešte istotne dostaneme. Skrátka, nevšimnúť si Minecraft znamená, že máte veľký problém a chce to navštíviť príslušného (pravdepodobne očného) odborníka. Alebo ani nie. Podstatné je, že Minecraft je všade. A inšpiruje.

Inšpiruje nielen svojim úspechom, ale prebúdza v nás skrytú tvorivosť, či priam maniakálnu túžbu po megalomanských stavbách. Niekedy. Avšak, pre tých čo strávili posledných pár rokov v hybernačnom spánku, čo je vlastne Minecraft? Počítačová hra, ktorá chytila milióny hráčov na celom svete. Hra, ktorá je priam ukážkovým vyjadrením pojmu „sandbox“. Pieskovisko. Tvorcov raj to na pohľad. Volné, široké pláne, vysoké hory a všetko na čom utkvie váš zrak je využiteľné. Zem, po ktorej kráčate, voda, v ktorej plávate...snáď len ten vzduch je k ničomu. Teda okrem dýchania, ale to by sme sa opäť dostali na lávku filozofie a otázky, či vaše virtuálne ja dýcha. Okrem šíreho, voľného priestoru sa však Minecraft vyznačuje ešte jedným výrazným znakom – grafickým spracovaním. Výrazy ako „kockosvet“ a letmý pohľad na obrázky jasne naznačí, že táto hra je veľmi...kubická. Čo evokuje dávne hry 8 bitového obdobia, kedy sa každá hra skladala z niekoľkých pixelov a tak je i Minecraft krásne akoby trojrozmerne pixelový.

Grafická výbava je však jedna vec, druhá vec je to, čo hráča drží v hre a nepustí. Sú dve možnosti, s potencionálne treťou kombinovanou. Na začiatku sa objavíte v neznámom svete, je krásny deň a vy sa len s úžasom obzeráte po nádherne kockovanom okolí. Popísané slovami kocko mága:

"Milý denníček, prebral som sa na krásnej pláži, pri mori. Je tu nádherne. Síce absolútne netuším kde to som, ako som sa sem dostal, ale naozaj je tu nádherne. Aj keď trochu hranato. Ako pomaly zisťujem, tak nie je hranaté len moje okolie, ale aj ja! Budem sa s tým musieť nejako vyrovnať. Na druhej strane, či už guľatý alebo hranatý... je to jedno. Ako iste vieš, milý denníček, pri takýchto príležitostiach vyberám svoju Príručku mladých svišťov na prežitie v neznámych končinách, prípadne opustených ostrovoch. Iste sa pýtaš, kde som ju zobral. Ale ty hlúpučký denníček, veď som predsa mág, natiahnem ruku a z Dimenzie X vytiahnem príručku. Príručka obsahuje len jednu, jedinú výhražne vyzerajúcu vetu – NESTOJ TAM AKO IDIOT A ZAČNI SI BUDOVAŤ OBYDLIE LEBO KEĎ PRÍDE NOC, BUDEŠ TO LUTOVAŤ!!! Divná príručka, zahadzujem ju a radšej sa idem venovať prieskumu okolia. Lenže, chrobáka už príručka do hlavy nasadila a tak buchnem do stromu. Čo to? Vyzerá to, akoby sa strom úderom destabilizoval. Buch. Buch. Buch. A zo stromu je kus dreva. Zaujímavé – z dreva dosky a z dosák. Hmm, z toho by už mohol byť aj nejaký prístrešok...

Milý denníček. Prišla noc a ja nemám svetlo. Vonku počujem divné zvuky. Čomusi svietia očičká. Arachnofobický poplach bije v hlave ako divý. Ešte i hranaté to vyzerá neuveriteľne hnusne. A ja sa nemám s čím brániť! Našťastie vo vnútri som v bezpečí. Budem čakať...

Milý denníček. Čakanie mi dlho nevydržalo. Nakukol som opatrne von a... Sssssssssssss. Bum. Myslím, bolo posledné čo som počul. Potom už len viem, že som sa opäť prebral na pláži. Stále bola noc. Asi ju prečkám vo vode...bude to bezpečnejšie."

Je to tak, prvá z možností ako do týchto dní hrať Minecraft je prežitie v neznámom svete, kde v noci vyliezajú na povrch roztodivné potvory, ktoré majú jediný cieľ – nakrájať, naporcovať, prípadne rozhádzať po celom okolí a verte mi, robí im to veľkú radosť. Obzvlášť pán „Sssssssssss. Bum.“ je úžasný. Snažíte sa, budujete si svoje obydlie, pevnosť pred nocou a on sa niekde objaví a rozhádže nielen vás, ale i vaše ťažko vybudované dielo. Jeden by z toho zaplakal. Ale ako postupne nachádzate nový materiál, zlepšujete svoju výbavu, myšlienka na pomstu začína byť stále reálnejšia. Aby ste nakoniec zistili, že akosi nie je komu sa mstiť, keďže všetkého je tam takmer nekonečno.

Neskôr príde fáza (a niektorí to majú obrátene), kedy jednoducho spravíte zo sveta mierumilovné miesto a začnete plniť svoje vnútorné lego fantázie. Objavíte svojho skrytého architekta, ktorý sa snaží premeniť svoje okolie na kolísku civilizácie, na monumenty, ktoré vydržia celé veky a megalomansky sa pustí do budovania niečoho úžasne, obrovsky...obyčajného. Ale často je všetko úplne naopak a ľudská kreativita dokáže v Minecrafte stvárať divy.

A potom, ak vás konečne prestane baviť samota, rozhodnete sa ubytovať na niektorom z množstva multiplayer serverov. Vyberiete si, či chcete skôr uzavretejšiu komunitu alebo úplne otvorenú, kde vládne nespútaný chaos, hakenkreuz, či kamenný penis na každom rohu...skrátka divoký nespútaný internet. Alebo tak niečo. Avšak keď sa nachádzate na správnom mieste, je až neuveriteľné vidieť ten pokrok a rozvoj sveta okolo vás. Na začiatku stojíte na zelenej lúke, aby ste neskôr obdivovali vysoké veže dotýkajúce sa nebies, podivné stavby, ktorých účel je do dnešných dní neznámy, menšie, či väčšie pyramídy, rôzne chrámy a hradby, celé dediny - mestá, či prácu šialeného architekta, ktorý sa zhliadol v kubizme a všetky jeho výtvory sú až nepríjemne pravidelné. Hovoríte si, ten človek musel byť v minulom živote asi Borg.

Internet potom dáva tomu celému šialenstvu ďalšie rozmery. Hráči sú totiž kreatívna sorta a radi sa podelia o svoje úspechy a výtvory. Minecraft len podporuje tento druh ľudovej tvorivosti a necháva ju priam tryskať do virtuálneho priestoru. Neskúsený človek by si mohol myslieť, že relatívne jednoduché spracovanie, musí byť zásadne blokom tvorivosti. Avšak Minecraft poskytuje presne ten druh nástrojov, ktoré sú na jednej strane veľmi jednoduché, ale akonáhle sa vám ich podarí plne pochopiť, dokážete s ním vytvárať priam zázraky. Ostatne to dokumentuje i to množstvo video materiálu na youtube, kde vidíme nielen výsledky kreatívnej činnosti jednotlivcov, ale i celých skupín ľudí, ktorí sa s nadšením púšťajú do megalomanských projektov.

Vo svojej podstate je Minecraft jednoduchá hra, avšak jej potenciál skvie práve v čistej hrateľnosti a radosti z hry. Nie je tu príbeh, ktorý má hráča zaujať, nie je to super-moderná grafika, ktorá klame zmysly. Minecraft je číra esencia hrateľnosti, čistá nefalšovaná radosť z hrania sa na pieskovisku, ktorá je vlastná každej ľudskej bytosti. Máme to v sebe všetci, nie každí sme rovnako zruční, avšak všetci chceme niekde vnútri budovať a zušľachťovať územie, ktoré berieme za svoje. Aby potom niektorí jedinci zobrali dynamit a celé to s plnou parádou zrovnali so zemou. Ale i to patrí k hrám, k tým počítačovým obzvlášť, už od nepamäti. Veď koľkí z vás krvopotne vybudovali nádherné mesto v Sim City, aby potom na neho vypustili jednu prírodnú katastrofu za druhou. :-) V krajnom prípade aspoň hráč pochopí ako sa cíti taký „fantasy“ trpaslík. S trochou nadhľadu môžeme Minecraft označiť za nahliadnutie do hĺbky trpasličej mysle, pretože okrem nadzemných stavieb si užijete kopania v zemi, ako žiaden trpaslík v živote. A tiež to bude stáť za to.

A akých to mojich tvrdení má byť Minecraft dôkazom? Dobrú hru nerobí špičkové grafické spracovanie, ani najnovšie technológie, či milióny vrazené do vývoja. Dobrú hru tvorí nápad, zapracovanie na hrateľnosti, ktorá je najdôležitejšou zložkou pre kvalitnú hru. Nemusí to byť len Minecraft, ktorý toto dokladá – máme tu množstvo nezávislých hier, ktoré vznikajú s láskou k hre samotnej, mnohokrát za minimálnych nákladov, ale za to s množstvom nápadov a zanietením pre hru. Minecraft, Mount & Blade a ďalšie sú toho jasným, živým a úspešným dôkazom.


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.7 / 10
(Hodnotení: 7)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012