04.08.2011 19:00, Jakub "Possol" Pokorny, Komentárov: 0
StarFront: Collision HD

StarFront: Collision HD

Realtime stratégií je v poslednej dobe ako šafránu, na iPade je to ešte počtom oveľa horšie a tak samozrejme poteší každý ďalší prírastok. O to viac ak je ten prírastok kvalitný, zábavný a hlavne vynikajúco hrateľný. Presne takým je Starfront od známej plagiatorskej firmy Gameloft.

Hneď na prvý pohľad je pri tomto kúsku jasné, kde brali autori inšpiráciu. Dokonca aj názov je dobré vodítko. Chlapci v Gameloft si brali nápady od samotných kráľov z Blizzardu. Neprekvapia preto tri hrateľné strany, ťažba dvoch surovín, vesmirné lokality a tri kampane za každú rasu. Rozdiely medzi jednotlivými stranami sú naopak bohužiaľ minimálne. Áno, každá rasa má iné názvy budov, iné jednotky a podobne, ale postup akým sa stavia základňa, ťažia suroviny, či zostavuje armáda je stále rovnaký. Vďaka tomu ale naopak sú strany samozrejme vyrovnané a tak hrať multiplayer s počítačom, alebo so živým hráčom je zábava. Obrovská zábava.

Inšpirovanosť so samotným kráľom menom StarCraft je cítiť takmer všade. Jedna strana je ekvivalent ľudských Terranov, druhá je hmyzí klon Zergov a tá tretia, no v tomto prípade sú to robotickí pokročilí ufóni. My im to klonovanie v Gamelofte, ale nevyčítame. V tomto prípade nepadla kosa na kameň a presne padli fanúšikom RTS do noty. Na iPade sa hra úžasne ovláda, problémy s kamerou a kurzorom takmer nulové. Jednoducho je StarFront dôkazom, že iPad je stavaný aj na staré dobré RTS a my len dúfame, že ich bude vychádzať stále viac a viac.

Grafické spracovanie je plne v 3D a vyzerá na pomery veľmi dobre. Kameru si môžete samozrejme približovať, aj keď my sme to veľmi nevyužívali a vyhral vzdialenejší vtáči pohľad, ktorý je naozaj vynikajúci. Aj keď sme najprv nechceli tomu veriť, ale dokonca aj označovanie jednotiek, či budov je super. Takto nejak sme si RTS predstavovali. Doterajší kráľ Red Alert má sklonenú hlavu a kráča z pódia preč.

Okrem skirmishu so siedmymi mapami a lokálneho, či internetového multiplayeru vás ako sme už spomínali môže privítať kampaň, ktorá za každú stranu ponúka osem máp. Hratelná doba je teda obstojná. Obstojný je takysto priebeh misií, ktorý je nápaditý. Príbeh síce ešte väčšie klišé ako v druhom StarCrafte, ale misie sú nápadité a zábavné. Väčšinou vás čaká stavanie základne, pripravovanie armády, niekoho ochrániť, čakať kým nepriateľ zaútočí. Niekedy ovšem sa zjaví nejaká ta chodiaca misia a ako za starých časov ešte v prvom Command and Conquer budete s jednou jedinou postavou zdolávať prekážky. Tieto misie patria medzi tie náročnejšie a hráčom otestujú pevné nervy.

Do postupu k vyvrcholeniu k príbehu, či vyhranej bitky sa pridávajú aj príjemne tóny modernej hudby, ktorá ma síce málo zvukových stôp, ale zato kvalitných, nerušívých. Neopočúva sa tak rýchlo a nevadí, skôr naopak. Jednotky sú narozprávane tiež, síce rozprávajú niekedy potichšie než by sme chceli, ale aspoň niečo. StarFront je jedným z najlepších AAA titulov na tablete s logom odkúsnutého jablka.

Čo sa týka nedostatkov, tie sú skôr kozmetické. Priali by sme si dlhšiu hernú dobu, viac multiplayerových máp a aj väčíší počet jednotiek. Z každého rožku trošku viac. Inak sme spokojní. Hra nám padala iba pri nastavenom slovenskom jazyku systému v iPade. Keď sme nastavili anglický jazyk všetky problémy zmizli.

Celkovo hladať problémy v takto kvalitne vydarenom titule je zbytočné, budete sa zabávať a strávite mnoho hodín pri označovaní jednotiek tak ako my. Aspoň ak ste hráči RTS a chýbal vám nejaký príjemny nový vietor. Aj keď, StarFront je dosť podobný StarCraftu, nie je zasa jeho úplnym klonom. A to je len dobré. Viac podobných hier!


Jakub "Possol" Pokorny
viac článkov autora

Výrobca: Gameloft
Distribútor: Gameloft / Apple
Testovaná platforma: iPad
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Stratégie
Vychádza na platformy: iPad, iPhone
Oficiálna stránka: http://itunes.apple.com/us/app/starfront-collision-hd/id424915605?mt=8
Karta hry:
Plusy:

- vyvážené strany

- výborné misie v kampani

- veľmi dobré ovládanie

Mínusy:

- malé rozdiely medzi jednotlivými stranami

- príliš podobné StarCraftu

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 4 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012