02.08.2011 15:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 3
Aliens: Colonial Marines - preview

Aliens: Colonial Marines - preview

Hudson kričí "Game over maaan!" a ja sa cítim ako v siedmom nebi. Blu-ray verzia Votrelcov mi práve naservírovala doslova nadčasovú akčnú scénu a rozdýchavam to tak, ako keď som ju videl po prvý krát, ešte z nejakej ošarpanej VHSky. Holt, Cameronovi Aliens nestarnú. Síce už niektoré trikové scény vykazujú drobné ohlodanie zubom času (hlavne prílet na LV-426), avšak v parádnom 1080p a s brilantným zvukom formátu DTS HD-MA ("len" brilantným preto, lebo pred tým som pozeral zvukovo masakrálneho Trona) je zážitok zo sledovania tejto sci-fi akčnej legendy prakticky totožný s tým, čo zažívali naši rodičia v časoch, kedy táto nestarnúca filmová klasika prvý krát udrela do kín.

Dôvod, prečo vám tu popisujem moju radosť z Blu-Ray edície Votrelcov, snáď nepotrebuje komentár - čoskoro sa totižto do sveta Alienov vydám aj na vlastnej virtuálnej koži, aby som v Gearboxáckych Aliens: Colonial Marines navštívil nie len hromadu ikonických filmových lokalít, ale možno aj rozdrapil nevymáchaný pysk kráľovnej matky, tak ako si to za svoju hnusácku rodinu právom zaslúži. O čom teda Koloniálni Mariňáci budú a na čo sa môžeme v ich finálnej podobe tešiť?

Ak sa náhodou obávate, že by sa autori dopustili trestného znásilnenia predlohy, môžem vás ihneď ukľudniť. Na príbehu totižto pracuje duo Bradley Thompson a David Weddle, autori výbornej sci-fi série Battlestar Galactica, takže sa nemusíme obávať toho, žeby sa v hre inšpirovanej výborne nadizajnovaným svetom Votrelcov náhle objavili roboti, rytieri Jedi či Voggoni. Samotný dej pritom nebude pojednávať o alternatívach typu "čo ak?" a "čo keby?" ale nadviaže na to, čo sme mali možnosť vidieť v originálnej Alienovskej trilógii (tzn. žiadne excesy typu Alien Ressurection či AVP do deja zakomponované nebudú). Stredobodom pozornosti a súčasne aj úvodnou lokáciou v hre sa preto stane zdanlivo opustená vesmírna loď U.S.S Sulaco, poletujúca na orbite mesiaca LV-426. Možno sa teraz niektorí pýtate, ako sa tam Sulaco dostalo, keď sa predsa cestou k neidentifikovanej ľudskej základni pokazilo (ako inak, vďaka besneniu zákerných "chobotničiek") a všetku posádku katapultovalo na planétu Fiorina 161. Nuž, to ostáva na teraz záhadou - isté ale je, že pôvodne plánovaná záchranná misia s cieľom zistiť osud pôvodnej posádky vrátane osudu Riplayovej, sa veľmi rýchlo zmení na boj o holý život, dokonca až vedúc k stroskotaniu Sulaca na mesiaci, okolo ktorého plavidlo oblietalo.

A tu sa ku slovu dostáva legendárna kolónia Hadley´s Hope, po novom ale zdecimovaná termonukleárnym výbuchom, ktorým sa Ripleyová pokúsila vyhladiť tamojšiu kolóniu votrelcov. Ako ale sami zistíme, Weyland-Yutani nebol k pôvodnej posádke lode Sulaco až tak úprimný a údajne sa na LV-426 nachádzalo hneď niekoľko podobných ľudských aglomerácií. To, či v rámci filmu bola ich prítomnosť zamlčaná z dôvodu utajenia ich existencie, alebo naopak vedúci osídľovania pri použití frázy "stratili sme kontakt s kolóniou" mysleli kolónie všetky, sa počas hry určite dozvieme. Kam nás ale ďalšie kroky zavedú, to si už ale budeme musieť zistiť my sami. V kuloároch sa spomína napríklad aj návrat na väzenskú planétu Fury 161, ale či ide o pravdivú informáciu alebo len novinársku "kachnu", je v tomto momente naozaj ťažké potvrdiť či vyvrátiť. Jednoznačne potvrdená ale bola účasť viacerých filmových hrdinov, ktorí si v rámci hry odkrútia svoje cameo roličky - zistíme tak napríklad, čo sa stalo so slizákom Burkeom a "gameovermanom" Hudsonom (ten by možno mohol byť aj "zacacoonovaný" - súdiac podľa toho, ako skončil vo filme), ba dokonca sa mihne aj samotný Bishop, ktorý je práve spájaný s návratom na spomínanú planétu z Votrelca 3. Alebo to nebodaj bude nový android vytvorený k obrazu originálneho Weylanda? Ktovie. Rozhodne je už ale teraz možné povedať, že po stránke príbehu budú Aliens: Colonial Marines viac než triple-A materiálom.

Po stránke gameplayu je podľa dojmov zahraničných portálov na hre krásne vidieť úctu štúdia k filmovej predlohe. Precízne navrhnuté lokácie a fantastická hra svetla a tieňov údajne vytvárajú neopakovateľnú atmosféru bezútešnosti a strachu a v momente, kedy sa na scéne objavia prví xenomorfovia, väčšina hráčov bude mať v krvi toľko adrenalínu, že následný amok, s akým začne páliť do mrštných protivníkov, sa istotne bude dať zrovnať z "berserkom", s ktorým sa do votrelcov pustil Hudson počas svojej hviezdnej scény. Napätie navyše bravúrne stupňuje aj povinnosť pri použití motion trackeru sklopiť zbraň, takže akonáhle vám začne "niečo" podozrivo pípať, v momente vás chytá panika, logicky vyplývajúca práve z toho, že v danom okamihu budete voči útočníkovi kompletne bezbranní. Holt, keď to výborne fungovalo už v takom Doomovi 3 (spomínate na šoky, keď ste baterkou zasvietili do temného kútu, z ktorého ná vás v sekunde vyskočil imp?), je viac než logické, že minimálne rovnako dobre to ovplyvní celkovú atmosféru aj v prípade Colonial Marines.

Našťastie, detektor pohybu je len vedľajšou súčasťou výbavy, s ktorou jednotka mariňákov vyráža do nebezpečných misií - o mnoho dôležitejším je totižto zbrojný arzenál, sľubujúci všetky dobre známe zbrane, na ktoré sme počas sledovania filmov narazili. Preto sa už teraz môžeme tešiť nie len na klasiky ako pulznú pušku, Hicksovú brokovnicu, smart-gun či plameňomet, ale dokonca aj na sentry guny, ktoré sa objavili len v režisérskom zostrihu Cameronových Aliens a ktoré urobili s nájazdmi votrelcov vskutku krátky proces. V prípade obávanej rasy xenomorfov si ale autori (narozdiel od štandardnej výbavy vojakov) pre nás chystajú nejedno prekvapenie - ak ste videli prvého Votrelca, istotne vám neunikla kostra "Space Jockeyho", obrovitého mimozemského pilota, z hrude ktorého sa muselo "vyliahnuť" niečo naozaj obrovské (aj súdiac podľa rozmerov facehuggera, ktorý bol na pozostatkoch pricapený). A práve to niečo obrovské jasne naznačuje, že rasa votrelcov vonkoncom nemusí byť tak homogénna, ako nám naznačovali filmy, ale môže byť tvorená nepomerne pestrejšími formami, čeľaďami či druhmi. Jedným z nových typov alienov tak istotne bude charger vyzbrojený extra-silným pancierom, k zdolaniu ktorého budeme musieť použiť predsa len viac logiky a taktiky, než je tomu u alienov štandardných. Potvrdení boli aj votrelci o veľkosti Tyranosaura Rex a samozrejme aj kráľovná, s ktorou si zabojujeme (ako inak) v kokpite heavyliftera. A na rovinu - kto by si to nechcel rozdať s prerastenou lady queen zoči voči, pekne na férovku? Pochybujem, že by si niekto túto možnosť nechal prepásť.

Súdiac podľa aktuálnych dojmov z prezentovanej demo ukážky síce autori upustili od pôvodného plánu spraviť z Colonial Marines taktickú akciu na štýl Brothers in Arms, avšak na kvalitách titulu to nie je údajne absolútne poznať. Hra je totižto aj napriek lineárnej štruktúre misií a častým naskriptovaným eventom aj naďalej krajne nepredvídateľnou, a to najmä vďaka prepracovanej AI votrelcov, umožňujúcej im za každým voliť úplne odlišnú cestu k vám. V takom prípade aj koordinovaná spolupráca medzi štvoricou súčasne hrajúcich hráčov v rámci co-opu môže veľmi rýchlo stroskotať, keďže živelná podstata votrelcov nenechá nikoho v relatívnom pokoji či bezpečí. Po stránke negatív je istotne férové spomenúť početné sťažnosti médií na margo nevyváženosti zbraní či nepodarených QTE eventov, avšak jedným dychom treba dodať, že do vydania hry nám ostáva ešte pekných pár mesiacov a takéto drobnosti budú isto iste vyladené. A ak by aj náhodou neboli (čo silne pochybujeme), i tak budú Aliens: Colonial Marines natoľko atraktívnym titulom, že mu tie drobné nedostatky veľmi radi odpustíme - za to dáme ruky do kyseliny... tej zelenej, ktorá tečie z rozsekaného votrelca!


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Výrobca: Gearbox Software
Distribútor: SEGA
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 15.03.2012

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.8 / 10
(Hodnotení: 4)

Diskusia
Blacky Votrelci :)) 02. 08. 2011 19:22
Blade Re: Votrelci :)) 02. 08. 2011 21:36
Blacky Re: Re: Votrelci :)) 02. 08. 2011 23:03
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012