25.07.2011 01:00, Blade, Komentárov: 3
Batman a tí druhí

Batman a tí druhí

Sú komiksové hry pliagou, alebo len nevyužitým potenciálom?

Minulý týždeň v americkom San Diegu prebehol ďalší ročník Comic-Conu, ktorý nám odhalil jednu dôležitú skutočnosť - komiksy, kedysi považované za kultúru geekov a všakovakých podivínov, dnes zažívajú svoju zlatú éru a nemožno sa preto čudovať, že do tejto formy literatúry sa začína pomaly ale isto tlačiť aj sféra digitálnej zábavy, teda sféra hier. Ako príklad môžem spomenúť sériu Mass Effect či onlinovku World of Warcraft, ktoré už nejaký ten piatok veselo vychádzajú aj vo svojej komiksovej podobe a čo som mal možnosť vidieť, rozhodne to nie je zlé "počteníčko", navyše v pohode pochopiteľné aj pre neznalých predlohy.

Z toho dôvodu je preto až prekvapivé, že opačným spôsobom to až tak veľmi nezaberá - áno, hier inšpirovaných komiksami sú doslova mraky, ale takmer žiadna z nich (až na posledného Batmana) nedokázala zaujať viac, než len úzky okruh fanúšikov predlohy. Prečo sa taký Spidey či X-meni musia uspokojiť len s obmedzeným záujmom zo strany hráčov, keď ten potenciál na hernú mega-bombu tam jednoznačne je?

Nuž, odpoveď je vcelku jednoduchá - neadekvátne nakladanie s licenciou. Pokiaľ štúdio vyvíja hru výlučne len pre potreby priživenia sa na nejakom filme, je kvalita výsledného produktu naozaj až kdesi na chvoste záujmu. Preto sa taký Thor vo svojej hernej podobe nedal nazvať ani len priemerným, preto Green Lantern od svojho vydania predal len niečo málo cez 50 tisíc kusov, preto sa pravdepodobne ani prichádzajúci Kapitán Amerika nedostane ďalej, než na pokraj záujmu hráčskej verejnosti. Skrátka, mamon a snaha zviesť sa na úspechu niečoho iného ešte nikdy neviedli ku kvalite či nebodaj k prospechu nás, hráčov.

Akonáhle sa ale titul inšpirovaný nejakým známym komiksom pripravuje bez akéhokoľvek tlaku zo strany vydavateľa či filmového štúdia, je výsledok hneď o poznanie lepší. Zoberte si napríklad takého Spider-Mana: Shattered Dimensions. Vynikajúca akčná adventúra, svojimi kvalitami bez problémov zábavná pre široké spektrum hráčov, jasne ukázala, že keď sa chce, tak to ide. Stačil skrátka výborný herný obsah a aj napriek svojej komiksovej predlohe zožala hra obstojný úspech. Chcete ešte lepší príklad? Batman: Arkham Assylum - komiksárna zo stajne DC, ktorá od svojho vzniku zozbierala toľko významných ocenení, že inak ako o masívnom úspechu sa v tomto prípade baviť ani nemôžeme.

Holt, zapáčiť sa mainstreamu nie je v prípade komiksových hier až také jednoduché - osobne si ale myslím, že ak by sa štúdia venovali skôr "hĺbke" než "efektu", mnoho titulov dnes už zapadnutých prachom, by kľudne malo šancu uspieť aj tam, kde to ich komiksová podstata logicky neumožňuje. Taktiež vidím obrovský problém v tom, akú látku nám autori vo forme hry predkladajú. Veď predsa, komiksy, to nie sú len supermani, goblinovia, wolverini a im podobní.

Omnoho radšej by som napríklad videl herné spracovanie takých peciek ako Preacher, Transmetropolitan, Y či Sandman, aj keď samozrejme si neviem konkrétnejšie predstaviť, akými žánrami by uvedené adaptácie oplývali. I tak by ale herná vízia takýchto menej tradičných komiksov mohla byť pre hráčske publikum nepomerne zaujímavejšou a prínosnejšou než tie haldy superhrdinov, ktorí sú už tak obohranými pesničkami, že už na nich dnes nie je naozaj nik zvedavý. No, možno niektorí sú (skalní fans), ale vzhľadom na viac menej identickú štruktúru takýchto príbehov je už dnes jasné, že bez nových nápadov a inovácie o takéto komiksové diela pomaly ale isto začne klesať záujem. Ak už náhodou aj neklesá!

Spider-Man: Edge of Time a X-Men: Destiny, dvojica pripravovaných gamesiek čerpajúcich z dobre známych Marveláckych predlôh, tak na prvý pohľad pôsobí len ako chladnokrvný kalkul s cieľom zarobiť ľahké prachy na značkách, ktoré pozná prakticky každý fanúšik či už filmov, alebo samotných komiksov. Zadržte ale! Obidva tituly totižto vznikajú bez nutnosti prísť na trh v určitom termíne a tak dávajú priestor autorom na hernom obsahu aj patrične zapracovať.

Nebudú to rýchlokvasené jednohubky, ktoré si kúpite v potravinách spolu s rožkami a fľaškou piva. Budú to hry, ktorým bola venovaná adekvátna pozornosť a aj keď možno nebudú lámať predajné rekordy, istotne nás zabavia viac, než hromada balastu, doprevádzajúceho filmovú produkciu. No a potom je tu samozrejme ešte aj ten Batman, ktorý -pevne verím- opäť ukáže konkurencii, ako správne narábať s komiksovou licenciou. Ako? No predsa s láskou a citom!


Blade
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Blacky Batman 25. 07. 2011 22:17
Blade Re: Batman 25. 07. 2011 23:11
Gulath Dovolil by som si oponovat 31. 07. 2011 17:16
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012