13.07.2011 20:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 4
Assassin's Creed: Revelations - preview

Assassin's Creed: Revelations - preview

5. mája 2011 nadišiel okamih pravdy. Ubisoft svetu oficiálne odhalil ďalší, v poradí už štvrtý diel série Assassin's Creed, čomu predchádzali štyri záhadné indície, ktoré sa postupne objavovali pred zrakmi hráčov na Facebooku a do svojho víru strhávali stále viac a viac často až nesúvisiacich udalostí. Z tohto mixu napokon vznikol Revelations, záverečný diel, ktorý ukončí trilógiu florentského zabijaka Ezia. Koniec celej série to však vonkoncom nie je...

Assassin's Creed možno právom považovať za jednu z najlepších sérii posledných rokov. Hoci sa produkcia pokračovaní po príchode druhej časti citeľne rozbehla a hráči uvítali ďalší diel už po roku, kedy svetlo sveta uzrel Brotherhood, mnohými označovaný za prostý datadisk, vždy si držala svoju vysokú latku kvality. Rok po ňom to má na trh namierené aj Revelations, aby raz a navždy rozlúsklo záhadu predkov Desmonda Milesa, medzi ktorými figuruje predovšetkým charizmatický Ezio Auditore. Z talianskeho mladíka z čias Assassin's Creed 2 sa stal päťdesiatnik, ktorý sa vydáva na svoju poslednú misiu. Niektorí, nedúfajúc v jeho opätovný návrat, preto začali už teraz označovať Revelations za hru podobného razenia ako bol Brotherhood. Aký progres však nastal? Skutočne to bude len ďalší „doplnok“ pre druhý diel?

Jedno z najväčších prekvapení v súvislosti s aktuálnym dielom predstavuje hlavná lokalita, ktorá sa od minula presunula o čosi východnejšie. Popravde, skutočnosť, že sa autori rozhodli zasadiť Revelations do Osmanskej ríše a spoločne s Eziom zavítať do monumentálneho Konštantínopolu, bola pre početnú fanúšikovskú základňu priam šokujúca. Jasné, určitá inšpirácia musela prameniť aj z nášho seriálového hitu (aj keď pochybujeme, že v hre strávime tisíc a jednu noc), avšak väčšina ukazovateľov sprvu smerovala do francúzskych končín. Turecko je ale bez ohľadu na okolnosti výberu nádherná krajina s mnohými historickými míľnikmi, ktoré vynechať v rámci možností Assassin's Creed by bol hotový hriech. Preto sa ocitáme v roku 1511 a zatiaľ čo je Rím už dva roky odbremenený o nadvládu rodu Borgia, Eziovo poslanie pokračuje. Tentoraz sa vydáva po stopách svojho predka Altaira, s ktorým sme sa zoznámili už v prvej časti. Hoci tá sa pokladá za chudobnú sestru zvyšných pokračovaní, mnohí si Altairov chladný charakter zamilovali a preto sa jeho návratu v Revelations určite potešia. Je to tak, s assassínom, ktorý to všetko v roku 2007 začal, sa opäť stretneme, v akej podobe a za akých okolností, je nám však záhadou.

Eziove kroky vedú do Konštantínopolu aj z ďalšieho dôvodu. Obyvatelia sa dostávajú do podobnej situácie ako kedysi tí z Ríma, majú ho totiž pod palcom Templári, s ktorými si neradno zahrávať. Ezio sa teda opäť púšťa do boja v kulisách veľkomesta, ktoré oplýva svojou jedinečnou atmosférou. Tou sršalo už rozsiahle predvádzacie demo na tohtoročnej E3. V uliciach sme mohli zahliadnuť zúbožené obyvateľstvo, ale aj ich svetlejšie stránky ako napríklad rôznych pouličných žonglérov, tanečnice, ktoré nahradia niekdajšie talianske kurtizány, alebo kupcov so všakovakým tovarom (napríklad charakteristickými perzskými kobercami). Neodmysliteľnou súčasťou Konštantínopolu sú aj historické stavby ako Galatská veža stúpajúca do obrovskej, vyše 70-metrovej výšky či krásnu Hagia Sofia (alebo ako chcete Chrám Božej Múdrosti), z ktorej je dnes mimochodom múzeum s rozľahlým parkom navôkol, postavenú byzantským cisárom Justiniánom I. Aby mal hráč v meste prehľad, podobne ako Rím, aj Konštantínopol bude rozčlenený na štyri hlavné časti – Constantin, Beyazid, Imperial a Galatu. Každučké zákutie Konštantínopolu bude proste verne kopírovať jeho podobu zo 16. storočia. A potom, že hry nemajú žiadnu náučnú hodnotu...

S Konštantínopolom sú samozrejme spojené aj vplyvné osobnosti, ktoré sa viditeľne zapísali do histórie. Jednou z nich je Sulejman I., ktorý sa v Revelations objaví ako 17-ročný mládenec a jeho mentorom sa nestane nikto iný než sám Ezio. Ten v ňom vidí veľký potenciál a predpovedá, že raz zo Sulejmana bude skvelý vodca, čo sa, ak nás dejiny neklamú, aj skutočne naplnilo, nakoľko Osmanská ríša pod jeho vedením fungovala neuveriteľných 46 rokov. V hre okrem iných zahliadneme aj Sulejmanovho otca, Selima I. Poprednou, avšak tentokrát fiktívnou postavou príbehu bude Yusuf Tazim, vodca assassínskeho cechu v Konštantínopole, ktorý po vzore Da Vinciho vnukne Eziovi novú myšlienku – po celom meste sú rozmiestnené rôzne drôty a dráhy, ktoré nápadne pripomínajú Sky-LineBioshock: Infinite, avšak predovšetkým šetria čas presunmi z veľkých diaľok. Na ich obsluhu potrebuje byť Ezio vybavený akýmsi hákom, ktorým sa po dráhe spustí. Môže ho však využiť aj v boji ako náhradu za druhú skrytú čepeľ. Aby sme na Taliansko v priebehu hry úplne nezabudli, spoločnosť Eziovi bude spríjemňovať kníhkupkyňa Sofia Sorto, ktorej podobu si autori požičali z obrazu Portrét mladej Benátčanky od maliara Albrecht Dürera.

Ezio Auditore - tak šiel čas

Opusťme ale encyklopedické vody a pozrime sa bližšie na herné novinky, ktoré hru oživia. V prvom rade je to Orlí zmysel, nová vychytávka, ktorá funguje na podobnom princípe ako starý známy Orlí zrak. Po novom však budete môcť zistiť presnú trasu vášho cieľa, predbehnúť ho a následne využiť moment prekvapenia. Čo sa týka súbojov, okrem spomínaného háku pribudnú Eziovi do vienka nové kombá a útoky. V E3 deme sme mohli vidieť ako preskakuje nepriateľov spôsobom á la Princ z Perzie a popritom používa obratné pohyby, ktoré by mu nejeden vrstovník závidel. Ezio však nie je žiadne béčko, so skrytou čepeľou mu to ide stále ako za starých čias a ani početné skupiny protivníkov naraz mu nerobia žiaden problém. Vrátane nových pohybov mu ale poslúžia aj bomby. Nemusia byť už len dymové, počas hry sa naučí vyrábať si úplne nové typy, vraj bude možné zmiešať stovky rôznych kombinácií a chýbať nebudú ani granáty. Všetky svoje poznatky a výsledky svojich pokusov bude môcť napokon uplatniť na nič netušiacich Templároch. Tí sa budú opäť promenádovať skrz mesto a zastrašovať bezbranných obyvateľov - takéto strety s nepriateľmi budú po novom už čisto náhodné a bude záležať doslova len od vašej nálady, či tomu chudákovi pomôžete, alebo si pôjdete vlastnou cestou. Týmto spôsobom si však znova nájdete a vytvoríte svoju vlastnú družinu, inými slovami, formovanie bratstva zostalo ponechané. Eziovi bratia však budú mať tentoraz oveľa dôležitejšiu úlohu než v Brotherhoode. Po meste si postupne budete zakladať tzv. assassínske brlohy, ktoré v skratke poslúžia ako základne. Ku každej z nich si ale budete musieť pristaviť niekoľko členov bratstva, aby ich chránili vo dne v noci. Maximálny rank assassínskych učňov sa mimochodom od minula zvýšil na level 15.

Multiplayer a grafické stvárnenie sú taktiež dôležitými prvkami Revelations, nakoľko sú hráči nadmieru zvedaví, aké inovácie prinesie Ubisoft Montreal (spoločne so svojimi 5 ďalšími štúdiami, ktoré na hre spolupracujú) v týchto smeroch. Čo sa týka hry viacerých hráčov, pribudnú samozrejme húfy nových postáv korešpondujúce s tureckým poňatím titulu, chýbať nebude ani zjednodušená orientácia v hlavnej ponuke, nové mapy či nový multiplayerový mód, ktorý by mal byť istým spôsobom prepojený s príbehovou linkou. Ja osobne sa na vylepšený MP v Revelations teším, nakoľko už ten v Brotherhoode považujem za veľmi originálny a zábavný. Ak sa však pozrieme na vizuálny kabátik, opäť môžeme vidieť veľmi podobné až identické spracovanie ako v predošlých dvoch dieloch. Napovedali nám to ako prvé screenshoty, tak aj E3 demo. Netrúfame si odhadovať, aká bude výsledná kvalita, avšak Ubisoft sľubuje zakomponovanie istej grafickej hračky, ktorá nám môže byť známa z nedávneho hitu L.A. Noire. Jedná sa o technológiu Mocam, ktorá dokáže verne preniesť do hry všetky úškrny, pohľady a výrazy hercov, čo znie v súvislosti s tak ambicióznym projektom vynikajúco. Teraz už len tento obrovský prísľub splniť.

Huzur içinde yatsın

Ašpirant na hru roka! Bezpochyby. Z Assassin's Creed: Revelations sme jedným slovom unesení a dovoľujeme si povedať, že všetky doterajšie idey a myšlienky autorov budú zúročené práve v tomto dieli, ktorý ukončí trilógiu Ezia Auditoreho. Po nej však, ako bolo hneď v úvode povedané, séria nekončí a s Assassínmi sa na obrazovkách budeme stretávať aj po budúce roky.


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Ubisoft Montreal
Distribútor: Ubisoft
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné
Dátum vydania: 15.11.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.8 / 10
(Hodnotení: 9)

Diskusia
Blade Nice 14. 07. 2011 13:29
Under4 AC 14. 07. 2011 13:39
Duri Re: AC 14. 07. 2011 13:47
Connor Kennway Moje nej 12. 08. 2012 15:09
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012