11.07.2011 00:15, Blade, Komentárov: 6
Peklo na zemi - skaza pohodového hrania?

Peklo na zemi - skaza pohodového hrania?

Ako sa vysporiadať s neznesiteľnými horúčavami a ostať pritom hráčom telom i dušou?

Vonku je presne 34 stupňov a môj počítač robí z miestnosti, v ktorej sa píše tento úvodník, nevydržateľné peklo. Je nedeľa, 4 hodiny popoludňajšie a v okolí cítiť vônu grilovaného mäsa. Avšak nie je to mäsko hovädzie či bravčové, rebierko, lahodný bôčik či nebodaj kuriatko – je to mäso ľudské. Mäso, ktoré sa pri tak šialenej tropickej teplote začína pomaly ale isto meniť na konzumný artikel. Čo to pre mňa znamená, je snáď jasné - je potrebné evakuovať tento interiér!

Behom sekundy „chmátam“ po najbližších plavkách a zaraďujem rýchlostný stupeň R, R ako raketa. Akokeby mi horelo za zadkom (obrazne i v skutočnosti), zdrhám z domu von a aj napriek podivnej hmote na mojej pokožke (volá sa to že pot) hádžem „šipku“ do krásne vychladenej vírivky. 26 stupňová voda behom sekundy ochladzuje moje životne dôležité orgány na prevádzky-schopnú teplotu a znenazdajky sa ozývajúce „ksssss“ značí, že ideálne vychladená plechovka 12ky zabezpečí dodržanie doktormi toľko omielaného pravideľného pitného režimu. Som zachránený – pondeľňajší úvodník napísany a moja telesná schránka dokonale re-hydratovaná. Inými slovami, double victory!

Ale nie je všetko tak jednoznačné, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Súdiac podľa stránky Slovenského Hydrometeorologického Ústavu nám aktuálna vlná horúčav najbližších niekoľko dní nemiení za žiadnych okolností poľaviť. Na povrch sa tak dostáva vcelku zásadný problém – kedy mám sakra hrať? Cez deň je peklo horšie než zažil Saddám vo filmovom South Parku, večer naopak absencia síl k tomu, aby človek z toho tepelného vyšťavenia pohol čo i len prstom. Je vôbec nejake východisko, ako si užiť naše hobby bez akejkoľvek ujmy na zdraví? Nuž, jedno rišenie by sa predsa len našlo. To riešenie sa volá kompromis.

A kompromisom, aspoň teda z mojho uhla pohľadu, sú tituly, ktoré si môžem zahrať aj na mojom dvojročnom notebooku. Moje Dellko ani zďaleka nepečie tak, ako desktop a tak je doslova ideálnym nástrojom k tomu, aby som si počas týchto nepríjemne horúcich dní užil hry hardvérovo nie až tak extrémne náročne, avšak po stránke hrateľnosti stále výborne chytľavé a zábavné. Mám na mysli predovšetkým rozličné arkády či stratégie, avšak medzi portfóliom ideálnych letných hier sa istotne nájdu aj adventúry či akcie, teda plejáda žánrov, z ktorých si musí vybrať naozaj každý. Nechcem tu teraz robiť zbytočnú reklamu niektorým platformám, ale ak si dnes pozriete prehľad zliav na Steame či GoG (ponuky sa každý deň menia), dozaista medzi tou hromadou akciových titulov nájdete aspoň jeden, ktorý ste doteraz ešte nehrali a určite by ste to chceli v dohľadnej dobe napraviť.

Osobne som tak napríklad len nedávno investoval do kúpy fantastickej diablovky Torchlight či klasických budovateľských stratégií ako Pharaoh či Caesar 3, ktoré mi tak spolu so Tropicom 3 a stand-alone datadiskom k Red Alertovi 3 (Uprising) dnes poskytujú dostatok výborne hrateľnej hernej nádielky bez toho, aby som musel kvôli tomu púštať „topinkovače“ ako Xbox 360 či desktop PC. A čo je na tom to najlepšie? Pekne vonku na vzduchu, pod parádnym šiatrom či prístreškom, rozohrám partičku v Red Alertovi, k tomu si dám nejaký ten mini-berner párok a vychladeného kozlíka... a cítim sa ako bohém. Holt, život si treba vedieť aj užívať, však?

Samozrejme, moja pozícia nie je dokonale ideálnou a reflektujúciou možnosti väčšiny, avšak s troškou snahy je možné aj pod ťarchou neznesiteľných horúčav dosiahnúť rozumný kompromis. Nehovorím, že hry by sme mali hrať za každú cenu (alebo ako hovorí jeden kamarát – aj cez mŕtvoly), avšak je naozaj zbytočné ich obetovať len pre „pár“ stupňov Celzia navyše. Inými slovami, keď sa chce, tak to ide. A v rovnakom duchu očakávajte aj náš prístup ku gameswebu – pretože ani teplo nás neodradí prinášať vám len tie najčerstvejšie novinky to sveta herného biznisu. See ya za týždeň!


Blade
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 5)

Diskusia
Blacky super 11. 07. 2011 11:39
Xangam Ako riešiť teplo 11. 07. 2011 15:37
triock Leto 11. 07. 2011 16:11
Blade Re: Ako riešiť teplo 11. 07. 2011 17:19
Xangam Re: Re: Ako riešiť teplo 11. 07. 2011 18:17
Xangam Re: Leto 11. 07. 2011 18:18
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012