06.07.2011 18:00, Richard „gulath“ Bojničan, Komentárov: 7
White Knight Chronicles II

White Knight Chronicles II

Ak náhodou patríte k tej časti populácie, ktorá podobne ako ja nemá vlasy na hlave, no na rozdiel odomňa to nie je dané geneticky, netešte sa. Hra naozaj nie je o dominácii bielej rasy, ani o bielom rytierovi idúcom tmou. Kroniky bieleho rytiera sú klasické JRPG.

Ako napovedá číslovka na konci názvu hry, jedná sa o pokračovanie White Knight Chronicles, ktoré u nás recenzoval JC. Keď som si pred rokom čítal jeho recenziu, mal som pocit, že to vlastne môže byť celkom dobrá hra iba mu možno žánrovo nesadla. Chvíľu po tom však prišla Final Fantasy XIII a na toto som zabudol. A spomenul som si vlastne až keď sa mi do rúk dostalo médium s WKC II. Mám teda možnosť si urobiť vlastný názor.

Pozitívom je, že na médiu sa okrem druhého dielu nachádza aj prvý. Takže ak ste ho podobne ako ja minuli, jednoducho ho už máte. Môžete sa teda rozhodnúť, či začať hrať od začiatku, alebo vstúpiť do hry nového dielu a hrať nový príbeh. Hra samozrejme ponúka možnosť pokračovať s postavičkou z prvého dielu, ktorú ste si vypipali po svojom. Samozrejme, že som si zvolil možnosť dva, nebudem sa predsa teraz zapodievať tým, čo bolo pred rokom. No a tu som narazil na prvý problém hry. Dostal som postavičku, level 35 a mal som si rozložiť skilly. Žiadny náznak, žiadny úvod, žiadny tutoriál. Jednoducho si ich rozlož. Niekde po 4roch hodinách hrania som zistil, že som si ich rozložil úplne zle a svoju postavičku som už ďalej v hre vôbec nepoužíval. Samozrejme hra sa dá prejsť aj bez toho, ale osobne sa mi oveľa horšie zžíva s postavou ktorá sa volá ako môj brat, keď niekde bokom musí stáť Gulath. Našťastie hra poskytuje dostatočný počet ingame postavičiek, ktoré sú už viac-menej naskillované, takže sa s nimi dá celkom úspešne hrať.

Príbeh WKC II pokračuje tam, kde skončila jednotka. Zlo bolo zahnané, ale hrozba zostáva. Preto sme vyslaní poradiť sa so starešinom susednej ríše, čo sa dá urobiť. Samozrejme, je to JRPG, takže príbeh sa zamotá hneď na začiatku a my sa ocitneme v úlohe ochráncu jedinej dedičky trónu. Pomôžeme jej prejsť lesom, dovedieme ju do hlavného mesta, stretneme sa so záporákom, porazíme ho v spravodlivom boji, a poradíme sa so starešinom. Ozve sa hudba, objavia sa titulky a... A príde WOW efekt. Jednoducho príde úvodná zvučka hry. To po niekoľkých hodinách hrania. Zvučka presne ako z nejakého anime aj po hudobnej aj po vizuálnej stránke. Zostrihaná z ingame videí. Pre túto hru to bol naozaj ten WOW moment, ktorý ma zaujal. Žiaľ jeden z mála. Po prejdení intra sa teda pustíme do hrania samotnej hry. Viac menej nič čo by sme nečakali nás tam neprekvapí. Je to JRPG, takže sa budeme potulovať po mape, ktorá je ohraničená stenami, takže viac-menej po predpísanej ceste. V mestách môžeme brať vedľajšie questy, mimo miest zase zabíjať príšery, ktoré sa samozrejme neustále respawnujú, takže ak pôjdeme naspäť budú tam znovu. Viac menej všetko čo treba na dobrú hru až na to, že...

Questy ako aj grind prišeriek prinášajú samozrejme expy. Expy prinášajú levely a levely prinášajú skillpointy, ktorými si rozvíjame skilly postavičiek. Spomínate, ako som písal, že som urobil chybu pri skilloch svojej vlastnej postavičky? Chyba bola v tom, že som ju urobil viac-menej univerzálnu. Takže vedela aj niečo z mágie, aj niečo z boja a bola schopná aj healovať. Nič však nedokázala extra. A to sa v tejto hre nenosí. Tu sa jednoducho vyskilluje jedna úloha a tú postavička robí. Ako keby sme hrali MMO a mali tanka, damage dealerov, healerov. No a dostatok skill pointov na všetky body z jednej školy máme už takmer na začiatku hry. Čiže po pár ďalších leveloch vlastne potreba ďalších SP nie je. Dokonca mám odskúšané, že to môže ísť na úkor zábavy. Akonáhle som kúzelníka začal učiť aspoň trochu narábať s mečom, aby nebol až taký šprt, začal neohrozene behať k príšerám a švihať ich svojou paličkou. Pritom vedel kúzliť ničivé kúzla, ktoré by ich zabili už len tým, že ich vysloví. Rovnako, ak naučíme bojovníkov napríklad liečiť, tak ich pristihneme pri tom, že tank začne v najnevhodnejšom momente healovať lukostrelca, pretože sa pošmykol a porezal si prst na tráve. Takže RPG prvky v hre kolidujú samé so sebou a kazia herný zážitok.

Ok, dá sa to obísť. V podstate netreba bojovať. Dá sa hurá hurá utekať z mesta A do mesta B. A potom zase naspäť do mesta A. A zase niekam... A zase... A cez tie isté lokácie, cez tie isté príšery. Čo je ešte menej zábavné, ak ste hrali prvý diel, tak väčšina deja sa odohráva v presne tých istých lokáciách ako jednotka. Takže sa vlastne takmer nepozriete nikam kde by ste ešte neboli (áno, toto nemám z vlastnej hlavy, keďže som jednotku nehral, ale už sa ľudia sťažujú na fórach, kde som hľadal čo s tými skillmi). A aj samotný systém bojov pripomína viac – menej MMO. Každá postava má ako som už písal skilly, z ktorých si hráč vyberá na lištu 21 rozličných akcií. No a počas boja si spomedzi nich vyberá, ktorú chce práve použiť. Samozrejme, okrem základných útokov, čokoľvek iné stojí manu. Okrem toho sú žiaľ tieto útoky uložené v troch riadkoch po 7, medzi ktorými treba skrollovať. Takže je systém počas boja viac neprehľadný ako osožný. Okrem toho ovládame iba jednu postavičku, ostatné vedené procesorom sa do boja zapájajú jednoznačne lepšie ako my sami. Takže vlastne celý čas máme pocit, že sekundujeme zohratej partičke v nejakej MMO. Ok, môžeme hrať za Leonarda, ako ja, tým pádom máme výhodu, že máme stále prvok transformácie na White Knighta, ktorý je mimoriadne účinný oproti obrovským monštrám, alebo bossom, ale obávam sa, že keby som si vzal napríklad postavičku healera, tak aj ten Leonard by hral bezomňa lepšie ako keď ho ovládam ja...

Grafika hry je veľmi pekná. Prostredia sú krásne nakreslené (i keď veľa z nich úplne rovnaké ako v prvom dieli), postavičky pekne naanimované, špeciálne útoky, či kúzla majú výborné efekty, celkovo je táto časť hry podarená. Po hudobnej či zvukovej stránke je to tiež skôr nadpriemer. Hudba počas boja je dynamická a podtrhuje atmosféru, hudba v mestách alebo v otvorených priestranstvách pomáha zasa dotvoriť špecifiká pre konkrétne miesto. Presne tak ako to má byť.

No a ako posledný som si nechal príbeh. Ten je tiež celkom dobrý, ale nekonečným pobiehaním a nekonečným zabíjaním nekonečne sa respawnujúcich nepriateľov sa stáva sám takmer nekonečným. No a viete, ak máte cesto a dlho ho naťahujete vznikne buď úžasná štrúdľa, alebo sa roztrhne. Tento príbeh je žiaľ natiahnutý viac ako by mal. V niektorých pasážach hry som aj zabudol načo som vlastne niekam šiel a nebyť hviezdičky na mape, tak sa jednoducho stratím.

White Knight Chronicles II je obeťou faktu, že je JRPG, ktoré sú štandardne chrlené vo veľkých množstvách v čo najkratšom čase. Potom sa tvorcovia uchyľujú k recyklácii všetkého čo sa len dá.  Nie len postavičiek, ale aj prostredí, máp, príšer. A práve takýmto recyklátom, i keď s predĺžením príbehu je recenzovaný produkt. Ak ho začnete hrať od druhého dielu, budete stratení, pretože tam nie je žiadny tutoriál, nič čo by vás spájalo s postavami, jednoducho ste vhodení do hlbokej vody. Ak začnete hrať od jednotky, budete otrávení recyklovaním rekvizít z nej. V ázii to je možno bežné, v našich krajoch to však nebýva tolerované a zvyčajne takéto hry upadajú do zabudnutia (samozrejme ak sa nevolajú NHL, FIFA, Need 4 Speed, Battlefield, CoD, Sims alebo podobne ;-).


Richard „gulath“ Bojničan
viac článkov autora

Výrobca: Level-5
Distribútor: SCEE
Testovaná platforma: PS3
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: RPG
Vychádza na platformy: PS3
Oficiálna stránka: http://www.jp.playstation.com/scej/title/shirokishi/2nd/index.html
Karta hry: White Knight Chronicles II
Plusy:

- zvučka ako z anime

- grafika hry

- hudba

Mínusy:

- neprehľadný súbojový systém

- zbytočné levelovanie a skillpointy, keď sa naplní jeden strom skillov

- recyklácia prostredí

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 3.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Diskusia
Blacky mm 06. 07. 2011 21:18
Blade Re: mm 06. 07. 2011 22:42
Homer Mňa to teda bavilo... 07. 07. 2011 09:00
Blade Re: Mňa to teda bavilo... 07. 07. 2011 09:46
LordDan Re: Mňa to teda bavilo... 07. 07. 2011 15:22
Blacky Re: Re: Mňa to teda bavilo... 07. 07. 2011 23:09
Blade Re: Re: Re: Mňa to teda bavilo... 07. 07. 2011 23:35
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012