08.06.2011 18:30, Blade, Komentárov: 0
Predstavujeme vám Sony Playstation Vita

Predstavujeme vám Sony Playstation Vita

Nástupca PSPčka v znamení brutálneho výkonu.

NGP, super-výkonný nástupca PSPčka, sa počas nedávnej E3 Sony konferencie podľa očakávaní dočkal odhalenia svojho skutočného mena - dámy a páni, NGP je mŕtve, privítajte prosím Playstation Vita! Vita, čo v latinčine znamená život, tak sľubuje next-gen gaming o vreckových rozmeroch a svoj obrovský potenciál podtrhuje nie len vynikajúcim hardvérom, ale aj rovnako parádnym softvérom. Z prezentácie produktu je skrátka zrejmé, že Sony sa zo svojich chýb, ktoré spravila v prípade propagácie PSPčka, poučila a z marketingového hľadiska nechce u svojho nového handheldu nechať nič na náhodu. Čím nás teda PS Vita tak príjemne prekvapilo?

 

1. Žhavé vnútornosti

V prvom rade je potrebné si ozrejmiť niekoľko hardvérových skutočností - PS Vita ponúkne hráčom neskutočne ostrý, 5 palcový multi-touch OLED displej s rozlíšením 960x544 pixelov. Aby tých dotykových prvkov ale nebolo málo, zariadenie bude mať na zadnej strane ďalšiu na dotyk citlivú plochu, ktorá ale bude znamenať aj pevne zabudovanú batériu, keďže jej demontáž zjavne nebude vecou pre laikov. Z hľadiska číreho výkonu sa môžeme tešiť na štvor-jadrový ARM Cortex 9 procesor, po stránke grafického výkonu podporovaný ďalším štvorjadrom, tentokrát ale nesúcim názov PowerVR, vo svojej menej výkonnostnej triede poháňajúcim napríklad aj iPad 2. Z ďalších hardvérových doplnkov nesmieme zabudnúť na bluetooth 2.1, Wi-Fi, 3G (u drahšej verzie), GPS (!!), dvojicu kamier, mikrofón, sixaxis motion zariadenie, gyroskop, akcelerometer a kompas.

Samozrejme, z dôvodu absencie internej, pevne zabudovanej pamäte bude PS Vita na šírenie titulov pre ňu určených využívať osobitný typ flashky, pričom ale slot pre SDčku sľubuje, že ani vlastný obsah (hudba, videá a pod.) nebude handheldu cudzí. Skrátka, všestranná platforma, ktorá nám dokonca umožní hrať aj originálne PSP tituly, aj keď len prostredníctvom príslušného pred-inštalovaného emulátoru. Cena tejto šikovnej hračky bude 249.99 Eur (Wi-fi only verzia), resp. 299.99 Eur (3G verzia) a dočkáme sa jej s najväčšou pravdepodobnosťou už okolo Vianoc.

 

 

2. Hry, hry, HRY

Čo by to bolo za novú platformu, keby sa hneď z kraja nedočkala jednej z najlepších hier PS3 univerza? Veru tak, Uncharted mieri aj na PS Vitu a pod názvom Uncharted: Golden Abyss sľubuje rovnako dychberúce grafické orgie, ako jeho dospelejší bratia. Neveríte? Pozrite si nasledujúce video a možno pochopíte, že aj s malým gašparkom sa dá vykúzliť bravúrne divadlo :)

 

Druhým tradičným PS3-only titulom, ktorý uzrie svetlo sveta aj na platforme PS Vita, bude LittleBigPlanet. V súvislosti s ohlásením titulu sa na svetlo sveta dostala aj prvá oficiálna ukážka, ktorá nám ozrejmuje všetky kľúčové prvky hry:

 

Ak sa bavíme o LittleBigPlanet, nesmieme zabudnúť ani na Modnation Racers. Tí sa totižto taktiež dostanú na novú platformu a v podstate nám prinesú presne to isté, čo jeho predchodcovia. Tzn. výbornú arkádovú racingovku a súčasne aj kvalitný sand-box, v ktorom bude modelovanie tratí pomocou všakovakých PS Vita vychytávok naozaj hračkou.

 

Milovníci futuristických racingov Wipeout sa taktiež majú na čo tešiť - PS Vita sa totižto v deň svojho vydania dočká úplne nového Wipeoutu 2048, sľubujúceho tentokrát presne tú istú šialenú rýchlosť, ako jeho PS3 verzia. Samozrejme, všetko vďaka high-end hardvéru poháňajúcemu tento handheld.

 

Akčná fantasy sekačka Dynasty Warriors síce nepatrí medzi tie najväčšie herné hity z portfólia PS3ky, avšak v spojení s unikátnym ovládaním PS Vity sľubuje viac, než len klasický clik-fest, resp. button-fest. Využívajúc všetky ovládacie prvky zariadenia bude totižto možné v rámci titulu predvádzať tak šialené kúsky, že inak ako bravúrnym achievmentom zo strany developera sa to naozaj nazvať nedá. Veď posúďte sami:

 

Street Fighter X Tekken, bojovka ktorá spojí dokopy dvojicu fenomenálnych bitkárskych sérií, sa dočká aj svojej PS Vita verzie. Tá nás síce svojim samotným konceptom príliš nezaujala, avšak pre fanúšikov tohto žánra je to isto iste dobrá správa.

 

 

Ok, čo ďalej? Tak napríklad nový Ridge Racer, ktorý je vyvíjaný interným Namco tímom a na development dohliada aj Hideo Teramoto, producent Ridge Raceru 7. Alebo taký Virtua Tennis 4, ktorý nám na vreckovej platforme ponúkne až 22 licencovaných svetových hráčov či originálne ovládanie, využívajúce všetky nové dotykové vychytávky handheldu. Či vy by ste radšej nejakú plošinkovku? No dobre - čo takto séria Oddworldov, s cross-platformovou podporou medzi PS3 a PS Vita? Nuž, herných titulov vyvíjaných pre tento malý zázrak z dielne Sony je vskutku neúrekom a pokiaľ dáte autorom dostatok času, PS Vita sa vám odvďačí zábavou, ktorú nebudete chcieť pustiť z ruky.


Blade
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.4 / 10
(Hodnotení: 9)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012