12.05.2011 13:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
ArkanoArena

ArkanoArena

Kto by si nepamätal na ukrutný žrút času zvaný Arkanoid? Hra, ktorá sa inšpirovala v legendách rokov 70-tych akými boli Pong či Breakout (oba tituly z dielne Atari) priniesla na svoju dobu priam ideálny mix chytľavej hrateľnosti a vizuálnej originality, čím si ihneď vyslúžila pozornosť vtedy ešte relatívne drobnej hráčskej verejnosti.

Dnes, viac ako dve dekády rokov neskôr, je Arkanoid stále rovnako zábavným titulom, ako v dobe svojej najväčšej slávy. Čím to asi bude? Nuž, odpoveď je jednoduchá - v nestarnúcom koncepte, ktorý je ľahký na pochopenie, ale nie až tak ľahký na majstrovské zvládnutie. No len si skúste spomenúť, do koľkého levelu ste sa v Arkanoide vlastne dostali? Môj osobný rekord je (odhadom) nejaký ten level 15, pričom hra samotná ich mala dokopy 33, takže som sa "neprebúral" ani do polovice hry. Dnes, v ére hier ktoré v drvivej väčšine prípadov skúsenejší z vás dokončia s jedným prstom v nose a s dvoma promile v krvi, je hranie Arkanoidu stále obrovskou výzvou a nebojím sa povedať že hru, obdobne náročnú na vaše reflexy a precízny timing, dnes len tak ľahko nenájdete. Ale ba! Nájdete a volá sa ArkanoArena!

iPaďácky titul z dielne relatívne mladučkého (slovenského) štúdia Sketch Games, je v skratke Arkanoidom 21. storočia. Je pravda, že o replikovanie a napodobenie originálu sa pred dnešnou novinkou pokúšalo nemálo firiem s cieľom priživiť sa na kedysi populárnom koncepte, avšak až ArkanoArena pôsobí ako dostatočne sebestačný projekt, ktorý nenesie známky príživníctva, ale naopak, pôvodný titul pretvára do podoby, v ktorej si ho skrátka nemožno nezamilovať. Reč je samozrejme o úžasnom technickom spracovaní, ale ani po stránke herného obsahu a samotnej hrateľnosti sa nemusíte obávať, žeby ste sa dočkali len štandardného plagiátu.

Aj napriek tomu, že ArkanoArena obsahuje akési náznaky príbehu, nemá zmysel sa nimi nejak vážnejšie zaoberať. Radšej sa rovno vrhnite do hry, ktorá vám síce ponúkne trojicu módov (normal, hardcore, survival), avšak vo veci vzájomných rozdielov ide len o zmeny prevažne na poli celkovej obtiažnosti a vašej "výdrže", pričom gameplay ostáva za každým identický. Azda nemusím pripomínať, že vašou hlavnou (a v podstate i jedinou) úlohou bude pomocou rolujúcej plošiny tu nazvanej Stinger / žihadlo (osobne by som použil aj slovný výraz "pichač", ale vyznelo by to dakuštičko nemieste - ups, práve som to aj urobil :) odrážať oceľovú alebo z iného-materiálu-vyrobenú guľu a pomocou nej deštruovať všakovaké kocky ktoré vám stoja v ceste. Teda, klasický princíp Arkanoidu, ktorý nezhrdzavel ani po tých desiatkach rokov od svojho vydania. V čom sa ale ArkanoArena od svojej predlohy odlišuje, je nepomerne variabilnejší a atraktívnejší repertoár ako power-uppov, tak aj všakovakých upgradov, kúpiteľných medzi jednotlivými levelmi v rámci in-game obchodu. Získané body tak budete môcť investovať do zväčšenia vášho žihadla (ehm) či nových zbraní vrátane ich munície, takže ak sa vám náhodou v nasledujúcom leveli nebude ten jeden štvorec ani za B. dať zdemolovať, stlačíte príslušnú ikonu raketometu či guľometu a zbraň odvedie všetku prácu za vás. Samozrejme, v duchu tradície nechýbajú ani už spomínané power-uppy (zdvojenie gulí, zachytenie gule a pod.) padajúce zo zničených kociek, takže ani po tejto stránke titul nestráca na pestrosti.

No v súvislosti s pestrosťou sa dostávame k zrejme zlatému klincu večera - technickému spracovaniu. Audio-vizuál ArkanoAreny je zrejme tou najhlavnejšou atrakciou tejto nostalgickej záležitosti a pokiaľ ste si mysleli, že na poli Arkanoidov už nie je možné prísť s niečim výnimočným, skúste ArkanoArenu a sánka vám behom sekundy padne na zem. Steampunkové, krásne animované pozadia jednotlivých arén sú pastvou pre oči a v rovnako pozitívnom tóne sa možno vyjadriť aj k audiu, ktoré vhodne dokresľuje priam melancholickú atmosféru titulu. Ovládanie je po nedávnom patchi prakticky bez akýchkoľvek lagov a nebyť občasného poklesu framov, technické spracovanie by si isto iste zaslúžilo jednotku s hviezdičkou. Takto je to žiaľ "len" jednotka. Ale výborná jednotka!

Klasika dávnych časov, titul, vďaka ktorému sa pojem "hráč" rozšíril aj tam kde nemal logické zdôvodnenie, sa v podaní ArkanoAreny dočkal zrejme najlepšieho remaku za posledných desať rokov. Vynikajúca a nesmierne návyková hrateľnosť na popredí špičkového audio-vizuálu zabaví naozaj každého a 50 rozdielnych levelov vám vydrží dlhšie, než ktorákoľvek iná arkádovka. Nech sa teda na ArkanoArenu pozerám z akéhokoľvek uhla, nevidím na nej ani ždibec nedostatku. A to je viac než pádnym argumentom k tomu, aby ste to s týmto titulom minimálne vyskúšali. Garantujem vám, že toto rozhodnutie neoľutujete. V záplave priemerných a podpriemerných iPad hier je totižto ArkanoArena nekorunovaným kráľom. A to prosím pekne ako z hľadiska hrateľnosti, tak i z pohľadu technického spracovania.


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Výrobca: Sketch Games
Distribútor: Sketch Games / Apple
Testovaná platforma: iPad
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Slovenský
Žáner: Akčné
Vychádza na platformy: iPad, iPhone
Oficiálna stránka: www.arkanoarena.com
Karta hry: ArkanoArena
Plusy:

- vynikajúca hrateľnosť

- atmosféra

- variabilita upgradov a power-uppov

- technické spracovanie

Mínusy:

- občasné frame-dropy

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012