15.02.2002 00:25, Dan Duriš, Komentárov: 0
Settlers II

Settlers II

Hra Settlers už dnes patrí medzi klasiky žánru, čo dokazuje aj niekoľko úspešných pokračovaní. Ja som dostal za úlohu zrecenzovať druhý diel tejto série, ktorá zožala hlavne v období okolo roku 1994 veľký úspech.

Hra Settlers už dnes patrí medzi klasiky žánru, čo dokazuje aj niekoľko úspešných pokračovaní. Ja som dostal za úlohu zrecenzovať druhý diel tejto série, ktorá zožala hlavne v období okolo roku 1994 veľký úspech.

Settler je v preklade osadník a v tejto hre máte za úlohu postaviť fungujúcu ostrovnú ekonomiku. Na začiatku hry sa dostávate ako Rimania na opustený ostrov, neďaleko ktorého sa vaša loď potopila. Ostrov sa hmýri faunou a flórou, čo je povzbudenie po tej strašnej búrke, čo z vás spravila stroskotancov. Vyzerá to, že sa tu bude dať žiť. Dostatok jedla budú poskytovať nielen miestne lesy ale aj more plné rýb.

V hlavnom menu máte na výber kampaň/scenário alebo voľnú hru. Odporúčam zvoliť kampaň, čo som spravil aj ja, pretože práve kampaň vás oboznámi so základmi ekonomického modelu Settlerov (a teda aj samotného princípu hry). Kampaň pozostáva z 9 častí, pričom sa v každej ďalšej časti dozviete viac a viac a objavíte nové a nové ostrovy a budovy. Samozrejme, neskôr narazíte aj na núbijské kmene, takže sa k slovu (alebo skôr k meču) dostane aj vaša armáda.

Ekonomický model Settlerov predstavuje zjednodušený reálny model fungovania spoločnosti. Začína to od základov - na postavenie domu potrebujete dosky a nástroje. Dosky získate z píly. Píla ale potrebuje drevo. Drevo získate zo stromov za pomoci drevorubačov. Drevorubači ale potrebujú sekery, aby mali čím tie stromy rúbať. Netreba zabudnúť, že na ostrove je obmedzený počet stromov. Preto potrebujete aj lesníkov, ktorí budú stromy vysádzať, a tak zamedzia úplnému výrubu lesov. Nástroje sa vyrábajú z dreva a železa. Železo sa ťaží v baniach, na spracovanie je potrebné uhlie, ktorým sa železo taví. To sa opäť ťaží v baniach. Vo všetkom vám asistujú prenášači, ktorí na jednotlivých cestách pokojne postávajú. Ak už dlho nemajú čo robiť, vytiahnu hoc aj švihadlo a začnú si poskakovať. Naopak, v prípade obrovského množstva materiálu sa nezastavia a usilovne ho prenášajú na svojom úseku.

Pohľad na váš ostrov je riešený izometricky zhora, pričom vidíte aj najmenšie detaily - drevorubač zotne stroma oseká z neho konáre a potom ho zanesie pred svoju chatrč. Tu pribehne prenášač, zoberie drevo a odnesie ho do píly. Z píly vyjde majster a rozkrúti pílu, čo sprevádza známy zvuk pílenia. Dosky schmatne prenášač a odnesie na stavbu, kde z nich postupne začne stavbár stavať dom. Všetky činnosti sú veľmi detailné a mapa sa dá približovať. V dnešnej dobe už grafika nikoho neohúri - veď aj také Tropico malo trojrozmernú zem s detailnými postavičkami. Avšak na rok svojho vzniku boli Osadníci a ich detailná izomterická pseudo 3D grafika veľmi príťažlivým artiklom a samozrejme aj vysoko ceneným.

Zvuky sú rôznorodé - od krochkania prasiat na parasačej farme, zvuk sekery dopadajúcej na kmeň pri drevorubačoch, cez zvuk zvoniaceho kovu, ktorý je tvarovaný výrobcom nástrojov až po údery krompáča v kameňolome. Hudba sa skladá z deviatich audiostôp v CD kvalite, ktoré boli skomponované na rôzne motívy - od tradičných vojenských až po orientálne melódie. Samozrejmosťou je zmena hudby podľa želania.

Hrateľnosť je opäť skvelá, žiaľ časom sa stáva hra trochu nudná - po každej prejdenej misii v rámci kampane musíte stavať celú ríšu odznova. V rámci voľnej hry je hrateľnosť a dåžka zábavy na úrovni porovnateľnej s podobnými stratégiami. Celkovo je CD Settlers 2 perfektná hra za perfektnú cenu, pričom je predávaná verzia (Game4U) plne lokalizovaná do češtiny, takže ju možno kúpiť aj menším hráčom. Agresivita je absolútne minimálna, vojenské súboje skôr pripomínajú komiksové spracovanie - Riman bije Núbijca mečom po hlave, Núbijec zas kopijou... Aj keď sú Osadníci 2 starou hrou, môžem ich jednoznačne odporúčať každému a špeciálne ľuďom, ktorí ich nikdy nehrali. Ak totiž dnes niekto hovorí o budovateľsko-vojenských stratégiách a neskúsil základy tohto žánru, odporúčam vám nepokračovať v konverzácii.

Settlers 2

Výrobca: Blue Byte
Distributor: Blue Byte
Minimálna konfigurácia: 486
3D karta: nie
Multiplayer: nie
Typ: Strategia
Vyroba: 1994
Hodnotenie: 80%

Dan Duriš
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012