18.02.2011 13:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 11
Total War: Shogun 2 - prvé dojmy z hrania

Total War: Shogun 2 - prvé dojmy z hrania

Je ťažké uveriť, že je to už 11 rokov, čo na nás štúdio Creative Assembly chrlí tituly pod značkou Total War a je rovnako ťažké uveriť, že aj napriek tomu, že v nich ide prakticky stále o to isté, neustále sa stretávajú s rovnakým nadšením rovnako u hráčov aj u kritiky. Po fiasku s postapokalyptickou stratégiou Stormrise sa zdá, že vývojári už ani iný produkt vytvoriť nevedia. Tentoraz sa séria vracia tam, kde v roku 2000 začala, teda do veku, keď bol mier v Japonsku neznámym pojmom.

V podstate ide o celkom logický krok, keď zvážime, že po Napoleonských vojnách sa bojové postupy zmenili spoločne s vedeckotechnickým rozvojom a strety veľkých plukov vojakov boli nenávratne minulosťou (simulácie zákopových bojov v prvej, či druhej svetovej vojne by sérii rozhodne nesvedčili). Stredovek sme si mali možnosť užiť hneď dvakrát, tak prečo neurobiť remake aj legendárneho prvého dielu. Naša preview verzia síce obsahom dvakrát neplytvá a ponúka len skutočné minimum pre utvorenie predstavy o konečnom produkte, ale ukazuje, že aj keď autori vydávajú to isté, čo doteraz, len v ružovom, svoju robotu odvádzajú s citom a zmyslom pre detail, ktorý verných fanúšikov série iste priláka opäť (a odporcovia budú mať znova na čo nadávať). Zarytý „totalwarista“ sa zorientuje prakticky okamžite a tých pár kozmetických úprav privíta s otvorenou náručou.

Obdobím Sengoku Džidai je označovaná éra japonskej histórie, kedy medzi sebou bojovali znepriatelené štáty, deliace krajinu na menšie územné celky (odohrávajúce sa v rozmedzí rokov 1334 až 1570). A práve do tohto nezávideniahodného stavu vnútornej rozorvanosti vás druhý Shogun (podobne, ako ten prvý) privedie. Prvé, čo vám udrie do očí, okrem grafického spracovania, je, ako sa autori snažia držať tematiky aj čo sa týka vizualizácie. Japonský štýl je zakomponovaný do každého fragmentu hry, napríklad mapa, na ktorej sa odohráva ťahový mód je akoby nakreslená na zvitku pergamenu (neskôr sa prepína do klasického 3D módu). Vplyv ostrovnej civilizácie dýcha skutočne zo všadiaľ, či už sú to kartičky vašich jednotiek alebo pekne vypracované kruhové hlavné menu. Kapitolou samou o sebe je spomínaná grafika. Už z obrázkov a videí bolo jasné, že hra bude vyzerať božsky, ale vidieť tú nádheru naživo v pohybe je zážitok, aký vám prinesie len máloktorý dnešný produkt. Súboje jednotlivých jednotiek tak už aj pri maximálnom zoome vyzerajú dostatočne vierohodne na to, aby ste si vedeli predstaviť, ako to asi na bojových poliach stredovekého Japonska vyzeralo. Na toto všetko však môžete zabudnúť pokiaľ nie ste vybavený nejakou high – end zostavou. Záťaž na hardvér je skutočne obrovská a v rámci zachovania čo najkvalitnejšieho vizuálneho zážitku sa autori vzdali akýchkoľvek technických kompromisov. V prípade, že extrémne výkonný stroj nevlastníte a nie ste ochotný do neho kvôli hre investovať musíte sa vyrovnať s tým, že pokiaľ sa hranie nemá zmeniť v komickú slideshow, detaily pôjdu niekam na úroveň low alebo prinajlepšom medium. Ani tu sa však nezbavíte občasného vypadávania textúr. Čo už, daň za túto nádheru je vysoká a musíte sa rozhodnúť, či vám za to nový Shogun stojí.

Popisovať niekoľkokrát videné postupy minulých dielov by bolo, ako nosiť drevo do lesa a tak len vymenujeme zopár noviniek, ktoré sme si počas testovania všimli. Hneď v úvodnom tutoriály vás sympatický rozprávač zoznámi s novým spôsobom rozostavenia jednotiek pred bojom, teda v čase pred stlačením tlačidla „Start battle“. Máte tu pripravené niektoré formácie vášho vojska (pomenované príznačne v duchu japonskej filozofie napríklad tiger, labuť, drak...). Túto možnosť vás samozrejme nikto nenúti použiť a pluky si tak môžete rozostaviť, podobne, ako doteraz, ako sami uznáte za vhodné. V správe regiónov pribudla možnosť nazvaná „Arts“, kedy si podobne ako v Civilization sami rozhodujete o tom, čo sa bude v daných oblastiach skúmať, či to budú nové typy budov, alebo bonusy pre vojská, generálov atď. Nejde o nijak prevratnú featuru, ale aj tak mierne oživuje zažité štandardy. Asi najpríjemnejšou novinkou je možnosť obsadiť niektorého z vašich generálov v štátnej správe, čo má jemne psychologický dopad na boj, generálova spokojnosť so svojim postavením sa odzrkadlí v bojových výkonoch.

Čo povedať záverom k ďalšiemu dielu tohto nekonečného cyklu. Total war: Shogun 2 je proste stávka na istotu. Ak ste zbožňovali minulé diely, budete rovnako odvarený aj z tohtoročnej nádielky a už určite nedočkavo odrátavate dni do 15. marca, kedy hra vychádza. Ak ste sa sérii vyhýbali, ako čert krížu, nič vás nepresvedčí zmeniť svoj názor. Séria tu zažíva evolúciu hlavne v grafickom spracovaní, ktoré sa čím ďalej, tým viac približuje k dokonalosti.          

P.S.: Z preview verzie hry sme na základe dohody s vydavateľom nemohli vytvoriť žiadny dokumentačný materiál vo forme obrázkov a videa z hry. Tento materiál vám tak prinesieme až z plnej verzie


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: The Creative Assembly
Distribútor: SEGA / Comgad
Vychádza na platformy: PC
Žáner: Stratégie
Dátum vydania: 15.03.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.6 / 10
(Hodnotení: 7)

Diskusia
triock Shogun 2 18. 02. 2011 23:02
heroSVK omg 22. 02. 2011 07:29
Zealot Re: omg 22. 02. 2011 10:16
ivko Re: Re: omg 22. 02. 2011 13:37
triock Re: Re: Re: omg 22. 02. 2011 22:38
mm Re: omg 23. 02. 2011 10:50
ivko Re: Re: Re: Re: omg 23. 02. 2011 14:47
triock Re: Re: Re: Re: Re: omg 23. 02. 2011 22:28
ivko Re: Re: Re: Re: Re: Re: omg 24. 02. 2011 19:17
DanKanFan Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: omg 24. 02. 2011 19:35
triock Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: omg 24. 02. 2011 22:00
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012