12.02.2011 12:00, Patrik "Rusty Nail" Barto, Komentárov: 0
Black Mirror 3 / Posel Smrti 3 - preview

Black Mirror 3 / Posel Smrti 3 - preview

Už je to osem rokov, odkedy sme po prvý krát vstúpili na pôdu zámku Black Mirror. Netušiac o tajomstvách, ktoré tamojšia história skrýva sme sa pustili do vyšetrovania záhadných vrážd, len aby sme zistili, že je za nimi viac než nejaký vraždiaci maniak. Príčina toho, čo sa dialo siahala ďaleko do minulosti, do dôb začiatkov rodu Gordon a stavby rodinného zámku. Prvý Posel Smrti bol v našich končinách obrovský úspech, keďže v tej dobe sa tu propagovali adventúry ako Polda či Horké Léto. Neboli to síce zlé hry, to ani zďaleka, ale chýbalo tu niečo vážnejšie.

A potom nadišiel zdanlivý koniec až kým nevyšlo najavo, že sa dočkáme pokračovania. Aj keď spočiatku to nevyvolávalo mnoho nadšení, pretože od štúdia Unknown Identity (dnes Future Games) značku Black Mirror odkúpilo nemecké Cranberry Studios. Nikto sa nemohol diviť, že fanúšikovia prvého dielu mali obavy o to, či nové štúdio pristúpi k pôvodnej látke s patričným rešpektom a pôjde po stopách svojho predchodcu. Našťastie sa ukázalo, že obavy boli zbytočné. V Cranberry veľmi dobre vedeli, čo robilo jednotku dobrou a pokračovali v príbehu s novou postavou, no v rovnakom duchu, v akom séria začala. Jediné, čo sa nepriblížilo kvalite prvej hry bol český dabing, ktorý aj keď bol kvalitný, nedokázal sa vyšplhať na úroveň úžasného dabingu prvého dielu.

Každopádne, čoskoro sa dočkáme zakončenia trilógie a z nedávno vypustenej nemeckej demoverzie môžeme získať mnoho dôležitých informácií. Príbeh začína presne tam, kde dvojka skončila. Darren sa vracia k horiacemu zámku s horiacou fakľou v ruke a hasičom a policajtom, ktorí sú už na mieste samozrejme hneď padne do oka ako podozrivý číslo jedna. A hneď úvodná obrazovka vás doslova ohúri, lebo horiaci Black Mirror počas zamračeného dňa vyzerá skrátka výborne. 2D pozadia pôsobia vďaka mnohým dodatočným efektom veľmi živo a reálne a je radosť sa na ne pozerať. Ale späť k Darrenovi. Detektív si ho zavolá k sebe a kvôli jeho predošlému pátraniu, ktoré je medzitým zobrazené, získava po zistení Darrenovho mena ešte väčší záujem o to, aby s ním zašiel na stanicu. Darren sa tam spovedá psychologičke z jeho predošlých zážitkov a vďaka tomu si tí, čo zabudli na nejaké tie detaily z dvojky spomenú čo viedlo k udalostiam, ktorých ste práve svedkami. To sa už odohráva v interiéroch a tým taktiež rozhodne nechýbala pozornosť čo sa detailov týka. Každá obrazovka je naozaj prepracovaná.

Zatiaľ čo sa Darren spovedá, do miestnosti vojde policajt s tým, že za Darrena niekto vyplatil kauciu a môže sa až do dňa súdneho procesu pohybovať na slobode. Darren sa vráti do cely po svoje veci a zistí, že jeho sused vo vedľajšej cele má jeho denník a číta mu z neho naozaj divné zápisky. Darren mu dôrazne hovorí, nech mu ten denník vráti, ale chlapík si z neho ďalej uťahuje. V krátkej animačke zrazu vidíme, ako mu náš hlavný hrdina vypichne oko ceruzkou a hneď na to sa vraciame späť. Bola to len predstava a väzeň nám nakoniec denník znudene vracia späť. Podobných halucinácií sa určite dočkáme viac. Po podpísaní papierov Darren odchádza von a ocitá sa v známom prostredí dediny Willow Creek. Grafika sa veľmi nezmenila a keďže sa jedná o rovnaké prostredia ako v predošlých dieloch, tak variabilita je zabezpečená novými uhlami zobrazenia obrazoviek. Dočkáme sa okrem návratu do miest, ktoré sme už navštívili aj miest úplne nových. Dokopy sa môžeme tešiť na 62 obrazoviek, čo je slušné číslo a uisťuje nás, že ani trojku neprejdeme na jedno posedenie.

Darren má na chvíľu pokoj, no musí sa pripraviť na súd a tak zavolá právnikovi, ktorý mu povie, nech zoženie kópiu vyšetrovacieho spisu jeho prípadu, čo, ako to v adventúrach býva, nebude len tak. Ako to bude ďalej zistíme radšej až v plnej hre.

Po stránke príbehu sa tak znova môžeme tešiť na tajuplné záhady, desivé odhalenia a snáď sa dočkáme aj uspokojivých odpovedí na otázky obkolesujúce sériu už od jej počiatku. Darren sa pravdepodobne zamotá do kliatby natoľko, že bude mať problém rozlišovať čo je reálne a budú ho môcť zabiť aj jeho predstavy. Takže rozhodne sa odporúča ukladať si hru častejšie. Okrem Darrena by sme mali dostať pod kontrolu ešte jednu postavu. Na akú časť hry, na ako dlho a kto to vlastne bude, ešte nevieme, tvorcovia si chcú nechať pár prekvapení až pre samotnú hru, čo je určite vítaný krok v dobe, kedy rôzne upútavky chcú upútať za každú cenu a to aj prostredníctvom spoilerov.

Hra obsahuje aj mnoho rozhovorov, ako sa na správnu adventúru patrí a česká lokalizácia určite príde vhod. Režisérom zvuku je Zdeněk Houb, ktorý pracoval na prvom diely a tak sa snáď priblížime kvalite prvej časti o niečo viac. O konkrétnych hercoch, ktorí by sa dabingu ujali ešte nepadlo ani slovo, ale bolo by prekvapením, keby nastali nejaké zmeny. Aj keď pokiaľ sa vrátia postavy z prvého dielu, tak by nebolo zlé, keby to bolo tento krát aj s ich pôvodnými dabérmi. Postavy sluhu Batesa Lady Victorie dosť utrpeli zmenou hlasu a pokiaľ by sa náhodou v nejakej podobe vrátil aj Samuel, aj keď len na pár sekúnd a ozval by sa iným hlasom, tak by to rovnako nepotešilo.

Hudba preberá motívy z druhej hry. V pozadí teda bude hrať predovšetkým minimalistická, ambientná hudba, navodzujúca pocit neustáleho napätia. Už v deme to fungovalo veľmi dobre a tak nie je dôvod obávať sa, že by plná hra nebola v tomto smere vydarená. Vlastne nie je dôvod obávať sa ničoho, trojka neprináša skoro žiadne zmeny a tak vieme veľmi dobre na čom sme. Záleží už len na vás, či sa vám to takto páči, alebo nie. Tým najdôležitejším prvkom je príbeh a ten smeruje k svojmu vyvrcholeniu. Či sa na konci dočkáme definitívneho prelomenia kliatby alebo jej víťazstva uvidíme 31. marca, kedy hra vychádza v češtine.


Patrik "Rusty Nail" Barto
viac článkov autora

Výrobca: Cranberry Studios
Distribútor: dtp Entertainment
Vychádza na platformy: PC
Žáner: Adventúry
Dátum vydania: 31.03.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.3 / 10
(Hodnotení: 15)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012