10.02.2011 15:00, Branislav "chinaski" Hujo, Komentárov: 4
Killzone 3 - prvé dojmy z hry

Killzone 3 - prvé dojmy z hry

Deň zúčtovania sa blíži, Helghan kľačí zrazený na kolenách, no zbiera posledné zúfalé sily a v agónii, necítiac bolesť ani únavu sa chystá uštedriť protivníkovi zdrvujúci úder, ktorým by ho napokon predsa len porazil.

Už onedlho sa na pultoch obchodov zjaví tretí diel dlho očakávanej a exkluzívne len pre PS3 určenej FPS Killzone 3. Očakávania sú vysoké a slová tvorcov také silné, že by sa aj páni z Activisionu mohli od nich učiť. A hoci všetci vieme ako dopadli silné slová pred druhým dielom tejto série, aj tak sme nedočkaví a tešíme sa ako malé deti, kedy uvidíme na horizonte prvé plamenné oči niektorého z vojakov Helghastu.

Aby sme tých niekoľko týždňov, ktoré ešte ostávajú, vydržali bez výraznejšej ujmy na zdraví, autori z Guerilla Games nám nadelili aspoň malú dávku v podobe open bety, majitelia Plus účtov si ju mohli vychutávať už dávnejšie, tí, ktorí si za pokročilejší účet neplatia majú túto možnosť len od 3. do 15. februára. V open bete si môžeme vyskúšať multiplayer samotnej hry a aj z neho si je možné všimnúť, že autori skutočne počúvali hráčov aj recenzentov a hru sa snažili podľa nich upraviť. Hovorím napríklad o tom, že konečne upravili ovládanie tak, aby sa podobalo akémusi konvenčnému vzoru ovládania FPSiek, ktorý dnes už chvalabohu využíva drvivá väčšina hier. Veteráni série sa však obávať nemusia, aj klasické KZ ovládanie hra podporuje a je len na vás či ho zachováte, alebo si prepnete na alternatívne, v mojom prípade prekrstené na "konvenčné".

Hneď na začiatku vás ale určite zaujme iná vec. Je to samozrejme spôsobené aj tým, že jej autori pred spustením samotného menu venovali tri kompletné obrazovky, no zaujala by i tak. Pravdaže hovorím o podpore Move ovládača, ktorým môžete hru ovládať bez problémov, tak akoby ste mierili na obrazovku zbraňou. V bete som žiaľ Move ovládač využiť nemohol takže som si musel vystačiť len s Dualshockom, v recenzii, ktorá sa tu časom objaví však už budú aj dojmy z ovládania pomocou Move. Po nastavení vami preferovaných Options vás už našťastie čaká len číročíry boj. Autori ma milo prekvapili pretože, je naozaj z čoho vyberať. Oproti iným hrám a ich demoverziám, alebo betám nám dovolili skúsiť až štyri módy hry. Síce iba na jednej mape, ale i tak je treba toto gesto autorov oceniť. Základom multiplayeru sú tri online módy + offline mód Botzone.

Botzone je ako už názov napovedá určený predovšetkým na tréning. K dispozícii je ako som už spomenul jediná mapa a na nej sa proti vám môže postaviť až 15 botov, spolu sa teda na bojisku môže stretnúť až 16 bojovníkov. Záleží len na vás koľkých si nastavíte. Rovnako tak si môžete navoliť aj ich skill, takže si aspoň tu zahrajú aj úplní nováčikovia. Ale s botmi to z logických príčin nikdy nebude až taká zábava ako v online s živými protivníkmi.

Na súboje s ostatnými humanoidmi sú vám vyhradené tri módy. Najklasickejším z klasických je obyčajný team deathmatch v KZ3 nazvaný Guerila Warfare. Princíp je jednoduchý zabi, lebo budeš zabitý. 16 hráčov rozhodených do 2 tímov a zvíťazí ten, ktorý má na účte viac fragov. Napohľad zaujímavejšie sú určite ďalšie dva módy, Operation a Warzone. Warzone už hráči určite poznajú z druhého dielu série a tak ho snáď netreba nejak zvlášť predstavovať. Aspoň v skratke, ide o to, že sa v 5 minútových intervaloch striedajú viaceré typy multiplayeru (Search & Retrieve, DM, Assassination, Capture & Hold).Tento mód mne osobne príliš nesedí a strávil som s ním najmenej času. Niečo iné je ale novopríchodzí mód Operations, ten sa totiž snaží o určité spojenie singleplayerovej kampane a multiplayerových súbojov. O čo ide? Nuž o to, že na mape Frozen Dam prebieha výsadok síl ISA, ktoré sa, ako už môže napovedať názov mapy, snažia, alebo budú snažiť o zničenie priehrady. Ono to možno takto vyzerá nudne, ale v skutočnosti je to nesmierna zábava. Hlavným spôsobom ako splniť úlohu je totiž postupne dobíjať kontrolné body, ktoré zúrivo bránia domáce jednotky Helghastu a týmto spôsobom sa dopracovať až k samotnej priehrade, tu sa zasa na chvíľku úlohy vymenia, pretože priehradu trebať vyhodiť pomocou dvojice výbušnín a kým ich aktivujete treba sa ubrániť útoku protivníkov. Musím povedať, že tento nový mód ma prekvapil veľmi príjemne a jeho atmosféru skvele dopĺňa aj to, že jednotlivé jeho úseky spájajú cutscény v ktorých účinkujú samotní hráči. Čo sa teda týka variability módov a ich spracovania KZ3 sa nemá za čo hanbiť a môže sa smelo postaviť na štartovaciu čiaru spoločne s chystaným Crysis 2, alebo súčasným kráľom herných multiplayerov Black Ops. Samozrejme vyvážené a zaujímavé módy sú len polovicou, alebo len tretinou úspechu, hlavným chodom by mal byť vždy samotný gameplay. A ja vám môžem už teraz prezradiť, že v prípade tejto hry tou čerešničkou na torte skutočne je.

Dojmy po prvom vstupe do hry sú ohromujúce, nebojím sa povedať, že až úchvatné. Atmosféra surového boja o holý život je taká intezívna a skutočná, že sa niekedy pristihnete pri tom, že vás inštinktívne trhne, keď periférnym videním zbadáte pohyb na boku obrazovky. Skvelej atmosfére napomáha najmá krásna grafika, ktorá sa oproti dosť dobre vyzerajúcemu druhému dielu posunula ešte ďalej a čo sa týka FPS žánru na PS3 asi len ťažko budeme hľadať konkurenciu. Jedinú výčitku mám na spracovanie vodnej hladiny, ktorá je tak biedna až som sa pozeral, či som nejak nechtiac nevypol nejaké zobrazovanie detailov, alebo neznížil nejaké posúvatko ovládajúce grafiku.
Ak ale považujem grafiku za skutočne krásnu o zvukoch musím napísať jediné: FENOMENÁLNE!!! Nikdy v živote som v hre podobného typu niečo takéto nezažil. Áno grafika je dôležitá, ale zvuk je práve tou soľou, ktorá chýbala mnohým sľubným hrám a zabránila im vo vytvorení dokonalej chuti. V KZ3 sa to podarilo. Úžasná kakofónia zvukov vás priam vrhne do náruče surovej, bojovej extázy. Je veľmi ťažké slovami opísať pocity priamo z bojiska. Skvelý je hlavne pohyb v interiéroch, kde počujete dupot ťažkých čižiem, následne pri strete súperov krik, streľbu a posledné výkriky smrteľne zraneného porazeného. Toto všetko vám aj o dve miestnosti ďalej ponúkne krásny, hoc uznávam, že mierne zvrátený pocit vytŕženia. Zvuky páliacich zbraní, guliek odrážajúcich sa od kovu, aj výkriky vojakov skutočne robia z tejto hry skvelý zážitok. Našťastie sa, ale KZ3 nespolieha len na pekný grafický a zvukový háv. Ono sa to aj perfektne hrá, hneď na začiatku, pred spustením mapy, máte už samozrejmú možnosť vybrať si niektoré z ponúkaných povolaní. Výber je vcelku široký: Tactician, ktorý reprezentuje klasickú pechotu a hrubú silu, Field medik, čiže poľný medik, ktorých je tak ako v iných hrách zúfalo málo, Engineer, majúci možnosť stavať obranné veže a opravovať poškodené zariadenia, Marksman, ktorého hlavnou devízou je možnosť byť neviditeľný a skrývať sa tak pred zrakom súpera, alebo môj najobľúbenejší Infiltrator, ktorý sa na chvíľku dokáže zmeniť z protivníka na spolubojovníka, takže ho vidíte podobne ako ostatných členov vašej strany so zeleným tagom, aby vám mohol nečakane vraziť nôže priamo do tváre. Vyberie si skutočne každý i keď  myslím, že medikov a engineerov bude zasa máličko.



Svoje virtuálne alter ego samozrejme môžete levelovať. To je dnes už v hrách podobného razenia brané ako samozrejmosť, takže táto featura tu nemôže chýbať. Levelovanie prebieha klasicky tak ako v iných hrách, za fragy a za rôzne úspechy v hre, ste odmeňovaní bodmi, ktoré sa vám vždy po skončenej hre pripočítajú k aktuálnemu skóre. Ak vaše skóre prekročí určitú hranicu ste povýšení a získate špeciálny bod. Za tieto body si následne vylepšujete niektoré z vlastností, alebo zbraní konkrétneho povolania. Napríklad u mnou spomínaného Infiltratora si takto môžete vylepšiť skill Disguise, ktorý vám umožňuje byť maskovaný za súpera po dlhšiu dobu, alebo dokáže oklamať aj strážne veže, ktoré vás len v základnej výbave odhalia aj so zapnutým maskovaním. Okrem toho si môžete nakupovať aj špeciálne skilly ako rýchlejší šprint, ďalšie armory a podobne. Princíp je jednoduchý a ľahko prejde do krvi.

Aby som ale len nechválil aj tu som si všimol nejakú tú chybičku. Jednak sa mi mapa Frozen Dam zdala niekedy až príliš vnadná pre camperov, ktorým sa nedalo nijak dostať na kobylku a druhak by bolo treba doriešiť aj častú boľačku týchto hier a to je ostreľovanie respawn pointov. Čo sa týka gameplaya samotného tam mi troška nesadol meelee útok kedy sa hra automaticky prepne do pohľadu tretej osoby a zatiaľ čo vy sledujete ako úspešne vraždíte protivníka a kocháte sa animáciou, ktorá nejde ovládať. Často sa stane, že už vás má v zameriavači jeho kolega, ktorý vás jednoducho a bez problémov pošle za vašou obeťou. Nie sú to však chyby, ktoré by ma robili nešťastným a spôsobovali mi nočnú insomniu.

Na záver by asi bolo vhodné nejaké to zhrnutie, z bety KZ3 som zatiaľ veľmi príjemne prekvapený, aby som ju ako tak dokázal porovnať s konkurenciou, pred jej samotným hraním som skúšal hrať MP demo Crysis 2 a na chvíľku som sa vrátil aj k CoD Black Ops. Netvrdím, že KZ3 zosadí Black Ops z trónu, to by bol zrejme zázrak, ale pre mňa osobne sú pocity z bitiek na Helghane lepšie ako u konkurenta. Oproti viac taktickému Crysis 2 je zasa KZ viac arkádová, ale pre tých čo majú radšej číročíry boj bez prehnaného taktizovania, budú sa cítiť lepšie pri tejto PS3 exkluzivite. Beta naznačila, že silné slová autorov by tentokrát nemuseli byť prehnané. Ak si aj singleplayer zachová surovosť a naturálnosť z bojov v MP Killzone 3 bude hit.


Branislav "chinaski" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: Guerilla Games
Distribútor: Scee
Vychádza na platformy: PS3
Žáner: FPS
Dátum vydania: 22.02.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 2)

Diskusia
romerot . 10. 02. 2011 16:04
mišo auto-aim 10. 02. 2011 19:52
chinaski Re: auto-aim 10. 02. 2011 21:27
DanKanFan Re: auto-aim 11. 02. 2011 23:00
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012