07.02.2011 16:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 3
PragoFFest 2011 – report z akcie

PragoFFest 2011 – report z akcie

Praha sa tento víkend stala centrom fantasy, sci-fi, hororu, histórie, záhad, mangy, anime a hier. My sme mali tú možnosť byť pri tom a tak vám môžeme priniesť krátky článok o tom, ako to tam vyzeralo, na základe čoho sa možno aj vy vyberiete budúci rok do stovežatej Prahy, ak by vám už nestačil len bratislavský ComicsSalon s IstroConom alebo AnimeShow GameExpom. Poďme sa teda pozrieť na PragoFFest 2011.

Samotný názov PragoFFest je spojením mien dvoch akcií, rovnako ako u nás je to festival fantastiky - Pragocon, ktorý má už dlhoročnú históriu a konal sa po pätnásty raz, a herného festivalu - GameFFest, jeho história však ešte nieje taká dlhá, ako v prípade Pragoconu, bol to totižto druhý ročník tejto akcie, no samozrejme ničím táto časť nezaostávala.

Akcia sa konala v jednej z pražských základných škôl, takže som si myslel, že priestory budú veľké, avšak po príchode som bol trochu vyvedený z omylu. Úzke chodby školy a tri poschodia, na ktorých akcia prebiehala ju ľahko trieštilo a zo začiatku sme blúdili kým sa nám podarilo nájsť triedy, kde prebiehali jednotlivé prednášky. Aby ste mali predstavu, PragoFFest má totižto viac ako 20 rôznych sekcií, takže skutočne si tu každý z fanúšikov príde na to svoje. Celá akcia prebiehala od štvrtkového večera až do nedeľného poludnia a za toto obdobie sa uskutočnilo viac ako 500 prednášok, besied, premietaní filmov, dokumentov, seriálov, rôznych ukážok, súťaží, turnajov a neviem čoho ešte všetkého.

Pre nás samozrejme bola najväčším lákadlom celého PragoFFestu jeho druhá polka, teda GameFFest a prednášky a besedy zo sekcie GameLine. Aj keď sa nám na úvod podarilo blúdiť, nakoniec trafiť do triedy, kde bola GameLine umiestnená, nebolo až také náročné, vyblednuté tváre priestorovo výraznejších alebo priestorovo veľmi nevýrazných chlapcov s dlhými mastnými vlasmi nám dávalo tušiť, že sme namieste. Zapadli sme dokonale. Pozitívne hodnotím výber tém pre jednotlivé prednášky z tejto sekcie, kde sa riešili jednak aktuálne veci, no samozrejme nemohli chýbať ani veľké tituly nedávnej a dávnej hernej histórie. Veľké spoločnosti nám predstavili niektoré z pripravovaných titulov, EA prezentovala už vydaný Dead Space 2 a pripravované tituly Dragon Age 2, The Sims Medieval a niečo sa rozoberalo aj na tému Mass Effect 3. Comgad predstavil dva veľké hity, ktoré by mali doraziť na naše počítače už čoskoro – stratégiu Total War: Shogun 2 a akciu Homefront.

Celkový dojem z prednášok je veľmi dobrý, keďže sa snáď všetky niesli v príjemnej a uvoľnenej atmosfére, aspoň ja som sa schuti zasmial na každej a prednášajúci živo diskutovali s publikom. Najvtipnejšia situácia nastala asi na prednáške o StarCraft II, kde prednášajúci poprosil, aby niektorý z poslucháčov prešiel v rýchlosti prvú misiu, omylom ale ostala obtiažnosť nastavená na Brutal a publikum pri hláške Defeat vybuchlo do veľkého smiechu, druhý pokus na Normal už vyšiel podľa predstáv. Občas nastali drobné technické problémy s výpadkami prúdu a projekcia sa tak musela zastaviť, ako už býva zvykom takéto výpadky sú vždy v momente, kedy to najmenej potrebujete. Ale to už sú len drobnosti, ktoré skôr pobavia.

Posledná časť PragoFFestu, ktorú sme navštívili veľmi radi, boli herne. Nechýbalo veľké množstvo Xboxov, Playstationov, Wii, PSP a PC a samozrejme rôzne hry. Nechýbal ani Kinect a jeho konkurent PS Move. Veľkým ťahákom bol stánok práve spoločnosti EA, kde si návštevníci mohli zahrať hity ako Dead Space 2, Need for Speed: Hot Pursuit a aj pripravovaný Dragon Age 2The Sims Medieval. Na videách bola prezentovaná Crysis 2. Podobne ako aj u nás na GameExpe, sa tvorili veľké rady pri hrách Guitar Hero a Rock Band. Návštevníci mali tak isto veľký záujem o Kinect a aj PS Move, ale prekvapením pre mňa bolo, že preferovali rôzne casual hry a Heavy Rain s PS Move bol prakticky neustále opustený. Prechádzať tak okolo týchto strojov vyžadovalo veľa pozornosti, aby človek neprišiel k nejakému úrazu. Hardcore hráči a fanúšikovia sa mohli tešiť na turnaje a odniesť si tak nejakú hodnotnú cenu. Pre hráčov, ktorých omrzeli videohry, si mohli hneď za touto sekciou sadnúť na stoličku a zapojiť okruhy vo svojom mozgu nad niektorou zo stolných hier.

Nakoniec si dovolím ale povedať, čo bolo pre mňa veľkým sklamaním na celom PragoFFeste. Bola to takmer úplná absencia návštevníkov v kostýmoch, žiaden cosplay sa nekonal. Aj keď nepatrím medzi tých fanúšikov, ktorí chodia na rôzne Cony v kostýmoch, musím povedať, že napr. IstroConComicSalon tým úplne žije a ľudia sa medzi sebou vzájomne spoznávajú, fotia sa spolu a to je asi aj cieľom týchto akcií, no tu to pôsobilo veľmi anonymne a uniformne. Výnimkou boli priaznivci Star Wars z 501 légie, ktorí prišli v kostýmoch hlavne Stormtrooperov a objavil sa aj Chewbacca a veľký zlosyn Darth Vader s jeho svetelným mečom. Na to, aby ste spočítali ostatných návštevníkov v kostýmoch, by vám stačili asi prsty jednej ruky, preto ani v galérii nehľadajte moc obrázkov. Prekvapením bola tiež menšia návštevnosť, podľa dlhej histórie festivalu som očakával, že dostať sa kamkoľvek bude v tej záplave ľudí náročné, opak bol pravdou.

Na úplný záver by som ale rád poďakoval organizátorom PragoFFestu, že nám umožnili sa zúčastniť tejto akcie. Napriek niektorým sklamaniam je to pre ľudí, ktorých to zaujíma a ktorí sa tým bavia, výborná príležitosť stretnúť sa s inými priaznivcami, získať nové poznatky a podobne. A pre fanúšikov, ktorí milujú spanie v spacáku v telocvičniach a štyri dni im stačí na pitný režim pivo a kofola z plastových pohárov a nezdravé mastné jedlá, je to prakticky povinnosť túto akciu o rok absolvovať.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
Václav Pravda Pro zasazení do kontextu 08. 02. 2011 18:29
LordDan Re: Pro zasazení do kontextu 08. 02. 2011 19:20
Václav Pravda Re: Re: Pro zasazení do kontextu 11. 02. 2011 14:22
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012