04.02.2011 13:00, Richard „gulath“ Bojničan, Komentárov: 0
Apache:  Air Assault

Apache: Air Assault

Je to jasné, keď sa chceme zahrať nejaký ten simulator, treba k tomu jednoznačne PC, kvalitný joystick, aspoň 3 klávesnice, aby sme nasimulovali všetky tie tlačítka v lietadle no a samozrejme niekoľko ďalších pákových ovládačov. Alebo fakt má stačiť ovládač PS3?

Nuž veru, moje pocity z toho, že mám hrať simulátor bojového vrtuľníka na PS3 s klasickým ovládačom boli rozličné, ale v podstate ničím pozitívne. Predsa len, táto platforma dominuje v úplne iných odvetviach a nedá sa ani náhodou uvažovať o tom, že by sa práve jej venovali štúdiá produkujúce simulátory lietadiel či vrtuľníkov.  Na druhú stranu som zase naozaj nikdy nebol extra priateľom s realistickými simulátormi, kde sa mi podarilo odlepiť od štartovacej plochy na cca päťdesiaty krát a aj to len preto, lebo som si naštudoval na youtube, čo všetko mám spraviť. Tak teda sa poďme pozrieť na vrtuľník pod taktovkou Gaijin Entertainment.

Apache: Air Assault je naozaj pokusom o viac-menej realistický simulátor celej série bojových vrtuľníkov Apache, v rôznej konfigurácii. Každý z modelov je pokrytý licenciou spoločnosti Boeing, takže si môžete byť istý, že je dohliadnuté ako na model, ktorý vidíme v hre, tak na jeho správanie vo vzduchu, či účinok a pôsobnosť zbraní. Jednoducho dostaneme do rúk smrtiaci stroj a budeme ním robiť presne to, na čo je určený.

Hra má niekoľko módov. Prvým je tréningový, kde sa naučíme vlastne základy ovládania vrtuľníka a používanie jednotlivých zbraní. V tejto fáze hry sú misie pomerne jednoduché a hra síce má črty simulátora, ale dá sa uvažovať, že hráme stále nejakú ťažšiu akčnú strieľačku. Nepriatelia nie sú príiš úspešní vo svojich pokusoch zostreliť nás z oblohy, takže si môžeme dovoliť zostať nejakú dobu stáť na mieste a dovoliť nášmu strelcovi aby vyčistil priestor na zemi v okolí. Dokonca máme v podstate neobmedzený počet životov, takže aj v prípade, že sme zostrelení, pokračujeme ďalej v hre, ako keby sa nechumelilo. Keď prejdeme misiu na tréningovom móde, otvára sa nám možnosť realistického. Predpokladám, že nemáte problémy s krátkodobou pamäťou a spomínate si, čo som napísal hneď v úode článku. Že nie som kamarát s realistickými simulátormi. Nuž, ovládanie stroja v realistickom móde je oveľa, ale oveľa náročnejšie. Síce som sa odlepil od zeme na prvý krát (predsa len, má to kolmý štart), no už prvý pokus o pohyb dopredu mi uštedril rýchly a intenzívny bozk so zemou, ktorý napriek tomu, že vo filmoch som už videl vrtuľník, ktorý svojimi rotormi sekal všetko tesne nad zemou a dokonca aj do nej vyrýval brázdu, bol pre tento stroj prvý a posledný. Samotné preletenie k prvému navigačnému bodu bolo dobrodružstvo, ktoré ma popreháňalo po celej základni a vrtuľník som rozbil 3x. Napriek tomu, je pocit z hrania oveľa lepší ako pri tréningovom móde. Po chvíli začínam chápať, že tu sa už páčkami nehýbe na doraz ako v tréningu, začínam vrtuľník ovládať citlivejšie a... samozrejme ho ešte niekoľko krát rozbíjam. Ale je to ako keby som hral úplne inú hru. Aj nepriatelia sa zrazu naučili pozerať cez mieridlá zbraní a ich guľky lietajú oveľa tesnejšie pri mojej kabíne. Po prejdení všetkých misií na realistickom móde sa nám otvorí možnosť hrať Veteran mód. Žiaľ, úprimne sa priznávam, že som sa k nemu zatiaľ nedopracoval, pretože to vyžaduje obrovské kvantum času.

Pri ovládaní vrtuľníka môžeme rovno targetovať ciele a odpaľovať rakety. Ak si chceme vychutnať poctivú ručnú prácu, môžeme zapnúť automatický hover mód a prepnúť sa do pozície guľometčíka. Tu sa nám zobrazí priestor pod nami z pohľadu palubnej kamery, s možnosťou zoomu.  A máme aj možnosť prepnúť sa do infra kamery a mať zvýraznené všetky ciele, ktorých teplota je vyššia ako teplota okolitého prostredia.

Hra nám ponúka aj dve možnosti multiplayeru. Spoločné misie pre celé letky vrtuľníkov, ktoré je dobré hrať pravdepodobne so známymi, ktorých schopnosti za knipplom už poznáte. Predsa len, ak sa do takejto online hry zapojí niekto s mojimi kvalitami, tak letka nie len že nesplní misiu, ale ešte aj so sebou dám dolu aspoň jedného člena vlastnej letky :) Druhou možnosťou je kooperácia dvoch hráčov, kde jeden ovláda vrtuľník a druhý zbrane. Tu žiaľ je iba jedna spoločná obrazovka a teda vidíme buď simuláciu letu, alebo pohľad z kamery. Split screen by tu naozaj pomohol.

Po grafickej stránke hra vyzerá výborne. Modely vrtuľníkov som už chválil, prostredie je tiež pekne spracované a celý čas čo som hral som netrpel pocitom, že sa preháňam nad nejakou umelo vytvorenou krajinou, ale práve naopak akoby som lietal nad reálnym svetom. Keby sa ešte nejako dalo simulovať preťaženie vo vrtuľníku, bolo by to úplne skvelé. Žiaľ zvuky si príliš neužijeme, pretože rotor je naozaj hlučný, jediné čo vnímame okrem neho a odpaľovania zbraní sú rozhovory v slúchadlách. Tu neviem posúdiť, či to, že nerozoznáme hlas kto práve hovorí je spôsobené chybou v hre, alebo sa vo vrtuľníkoch jednoducho používa taký nekvalitný komunikačný systém.

Celkovo však simulátor hodnotím pozitívne. Napriek tomu, že je na nezvyklej platforme, a dokonca má realistický mód ma zaujal a zabavil na dlhú dobu a keď nebudem zahrnutý ďalšími novými hrami isto sa k nemu vrátim aby som sa predsa len dopracoval aj k tomu veteran módu.


Richard „gulath“ Bojničan
viac článkov autora

Výrobca: Gaijin Entertainment
Distribútor: Activision
Testovaná platforma: PS3
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Akčné
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://apache-game.com/en
Karta hry: Apache: Air Assault
Plusy:

- modely vrtuľníkov

- fyzikálny model pri realistickom móde

- hra vydrží počas dlhých zimných večerov dlho

Mínusy:

- obtiažnosť ovládania pri realistickom móde

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 1 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012