30.01.2011 12:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 2
Crysis 2 - prvé dojmy z hrania

Crysis 2 - prvé dojmy z hrania

Keby nebola megalománia v dnešnej dobe považovaná za čosi vysoko urážlivé, jednoznačne by si tvorcovia z nemeckého CryTeku zaslúžili pomenovanie megalomani. Pri pohľade na vizuálnu stránku ich novinky totiž bude zbierať sánku zo zeme aj ten najväčší skeptik. A to ani nehovoríme o tom, že sa Crysis 2 rozhodli priniesť aj na tak „zastaranú“ konzolu, akou je Xbox 360. Pokiaľ ju vlastníte (a disponujete tiež gold účtom) a máte chuť z nej vyžmýkať absolútne maximum, ponúka sa vám už teraz v multiplayerovej betaverzii.

K odvážnemu kroku previesť sériu aj na konzoly presvedčili štúdio mizerné predaje prvého dielu, ktorý sa objavil len na PC, keďže sa tvorcovia dušovali, že žiadna iná platforma proste nemá taký výkon, aby ich hru utiahla. Nešťastím bolo, že svojho času to platilo aj pre veľkú časť počítačov, Crysis teda každý obdivoval, ale len málokto bol ochotný vyvaliť peniaze na upgrade svojho stroja. Koniec koncov aj tri roky po vydaní slúži, ako obstojný benchmark moderného hardvéru. Doba sa mení a manažéri z Electronics Arts (vydavateľa hry) sú si vedomí toho, že konzolový trh je na tom lepšie, ako ten s PC hrami (ľahšie totiž odoláva pirátstvu) a CryTeku nič iné, ako pripravovať verzie pre Xbox 360 a PS3, neostávalo. Nedávno vydanou betaverziou nám dávajú najavo, že multiplayerová časť nie je len povinným doplnkom ku kampani pre jedného hráča. Na úvod je však nutné napísať, že všetko nadšenie je treba radšej odložiť nabok. Nechceme vás desiť, ale treba si uvedomiť, že ide len o skúšobnú verziu a tá so sebou stále nesie isté neduhy, ktoré sú však skôr technického rázu a pevne veríme, že sa do finálneho produktu neprenesú. Všetko ale pekne poporiadku.

Mapa Skyline, odohrávajúca sa na vrchole výškovej budovy, je síce jedinou, ktorá je v bete k dispozícii, ale je veľmi kvalitne navrhnutá a poskytuje možnosti na rôzne spôsoby hrania. Či už uprednostňujete postup tichého zabijaka alebo patríte k priamočiarejším hráčom, prídete si na svoje. Mapa má niekoľko úrovní, môžete sa preháňať po vyvýšených strieškach alebo čistiť chodby nachádzajúce sa vo vnútri budovy. Vaše bojové schopnosti si vytrénujete v dvoch herných módoch a to Team Instant Action a Crash Site (odomkne sa až po dosiahnutí istého počtu bodov). Team Instant Action je premenovaný Team Deathmatch, kde klasicky proti sebe bojujú dva znepriatelené tímy hráčov. Crash Site zase preberá známe postupy z Battlefieldu, čiže tímy bojujú o kontrolu nad územím. Módy teda evidentne nie sú tým, čo robí z Crysis 2 originál. To má na starosti toľko proklamovaný nano oblek, známy z prvého dielu. Základné rysy ostali zachované, oblek teda ponúka možnosti maximálnej rýchlosti, sily, brnenia a cloak mód - veľmi efektnú neviditeľnosť (vhodné pre kemperov, ktorých s cloakom skutočne nie je vôbec vidno, ale pri pohybe už stráca časť svojej účinnosti). Nano oblek však nie je ultimátnou zbraňou, ktorá by za vás vyhrávala súboje, v prvom rade je nutné si uvedomiť, že každý z hráčov ním takisto disponuje a tak dôjde samozrejme na klasické zbrane. Na výber sú 4 povolania, na úplnom začiatku je tu Assault so samopalom, ďalej si za niekoľko bodov môžete sprístupniť ďalšie tri a to Scouta s vernou brokovnicou, Snipera prekvapivo s odstreľovačkou a Gunner s neohrabaným guľometom.

Už vyššie bol spomenutý systém získavania bodov, ktorého zastúpenie je dnes v multiplayeri už akýmsi nepísaným pravidlom. Nahromadené body môžete utrácať napríklad za nové zbrane, alebo vylepšenia k tým už získaným (lepšia optika, laserové mierenie atd.). Takisto sa vám s počtom získaných bodov zvyšuje rank, ktorým ostatným hráčom dávate najavo, nakoľko ostrieľanými už v hre ste.

Ku grafickému spracovaniu nikto nemôže mať ani najmenšie výhrady, i keď je jasné, že na PC bude detail o niečo väčší, na pomery Xboxu 360 je to proste takmer zázrak. Všetko je prepracované s úplne maniakálnym zmyslom pre detail, celé to podtrhuje perfektné nasvietenie. Konkurenciu by sme našli len veľmi ťažko (snáď len pripravovaná Bulletstrom alebo Gears of War 3 sa mu môžu postaviť). Trochu zamrzí, že sa textúry načítavajú niekedy priamo počas hry, ale je to len malá vada na inak dokonalej tvári Crysis 2. Atmosféru dotvára aj perfektný soundtrack. Na čo už skladať ódy nemôžeme je vyladenie sieťovej hry a to hlavne laggy tým spôsobené. Prejavuje sa to hlavne tým, že zazriete nepriateľa vystrelíte po ňom salvu a on sa o chvíľu objaví o pár krokov vpredu a vy zistíte, že ste strieľali do prázdna a obvykle rýchlo zomriete zbraňou toho neboráka. Pokiaľ máte nábeh na infarkt, hranie tejto bety sa vám silno neodporúča. Podobne je to aj s pozývaním priateľov do hry cez službu Xbox Live, pokiaľ sa snažíte skoordinovať väčšiu skupinu hráčov, trvá nehorázne dlhý čas, kým sa vám to podarí a to je na zaplakanie. CryTek ale sľubuje, že tieto problémy, čo najskôr vyrieši, takže sa nechajme prekvapiť.

Multiplayerová beta Crysis 2 zanecháva jemne rozporuplný dojem, zaujímavá hrateľnosť korunovaná božským vizuálnym spracovaním ostro kontrastuje so sieťovými problémami. Budeme však veriť prísloviam o nemeckom perfekcionizme a dúfať, že nakoniec všetko dobre dopadne.

p.s. PC hráči si betu môžu vyskúšať už čoskoro.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: CryTek
Distribútor: Electronic Arts
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 22.03.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 3)

Diskusia
romerot ? 31. 01. 2011 08:48
myrik Re: ? 31. 01. 2011 14:28
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012