27.01.2011 01:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 1
Bulletstorm – prvé dojmy z hry

Bulletstorm – prvé dojmy z hry

Kill with skill!

O Bulletstorm od poľského tímu People Can Fly, ktorý ju vyvíja spoločne s Epic Games, sa toho už nahovorilo a napísalo dosť na to, aby nejeden hráč túžobne odpočítaval dni do dátumu vydania. Aby sa toto dusivé čakanie stalo aspoň trochu znesiteľným, naservírovali nám autori demoverziu. Síce ide len o malú jednohubku, jednoznačne však niečo o kvalitách výsledného produktu dopredu napovedá.

Hneď na úvod je jasné, že hra sa neberie až tak vážne a v tutoriálovom videu, kde sa nešetrí vulgarizmami, vás hlavná postava Grayson zoznámi s hernými mechanizmami. Potom ste vrhnutí do víru šialenej akcie, kde sa hrá na čo najväčšiu efektnosť. Inšpirácia z predošlého projektu od People Can Fly, Painkiller, je viac než do očí bijúca. Hra vás za každého zabitého protivníka aj náležite oboduje. Všetko samozrejme podľa toho nakoľko „ujetým“ spôsobom ste ho odprevadili na večnosť. Ono to môže znieť trochu úchylne, ale celé násilie je prezentované s veľkou mierou zveličenia a môže pôsobiť jemne komiksovým dojmom.

Na rozpútanie čo najspektakulárnejších masakrov má Grayson pri sebe špeciálne vybavenie. Z trailerov je známe čosi, ako pulzné lano, ktorým si buď priťahuje nepriateľov k sebe a v efektom spomalenom zábere sa s nimi rozlúči podľa vlastného uváženia (headshot, odkopnutie, pribitie na stenu...) alebo ich automaticky vyhadzuje do vzduchu. Práve na tomto celé Bulletstorm stojí a padá, zo zabíjania nepriateľov robí kreatívnu zábavu (moralisti budú mať tento produkt asi poriadne v zuboch) a samotní tvorcovia odporúčajú hrať demo viackrát, aby ste odhlalili celý potenciál v ňom ukrytý. V tejto verzii sú prístupné štyri zbrane, klasická útočná puška je presná a spoľahlivo odstráni každého protivníka, v kontexte hry však pôsobí trochu nudne. Ďalej je tu akýsi revolver krížený s brokovnicou, na telách nepriateľov rýchlo napácha škody nezlúčiteľné so životom (hodnotenie surgeon – chirurg za odstrelené končatiny je na nezaplatenie). Stretnete sa aj s obdobou granátometu, ktorá strieľa reťazové projektily a tie sa potom natočia na nebohého protivníka a vybuchnú. Na záver ešte klasický guľomet, na napáchanie čo najväčšej paseky v nepriateľských radoch. Každá zo zbraní má ešte aj sekundárny mód paľby, napríklad spomínaná „revolverobrokovnica“ vystrelí do nepriateľa nálož, ktorá ho vznesie do vzduchu a následne vybuchne. Ide samozrejme iba o malú ochutnávku toho, čo prinesie plná verzia.

K čomu sa z demoverzie nedá vyjadriť je samozrejme dejová linka. Nie je tu ani nijakým spôsobom naznačená. Z dostupných materiálov je ale jasné, že má byť podobne uletená, ako celková hrateľnosť. Takisto ani využitie vašich spolubojovníkov ešte stále nie je celkom jasné, keďže sa neustále len pletú popod nohy a ich uplatnenie v boji je prakticky nulové. Tu budeme musieť vývojárom veriť, že vedia, čo robia a táto drobnosť nebude prekážať v celkovom zážitku z hry.

Pri pohľade na grafické spracovanie človeka napadá jediné slovo a to: WOW! Hra beží na Unreal Engine 3.5 (použitom napríklad v Gears of War 2) a vyzerá vskutku skvele a smelo môže konkurovať aj takému Crysis 2. A čo je najlepšie aj na testovanom Xboxe 360 sa hýbe vo veľmi vysokom framerate. Nádherné prostredie na veľkej obrazovke vás zaručene priklincuje ku kreslu, pohovke, stoličke alebo kdekoľvek práve sedíte. Bulletstorm je užasne efektné a krvavé divadlo.

Pokiaľ ste citliví jedinci, ktorí nezvládajú ani pohľad na injekciu u doktora, rozhodne sa do tejto hry v žiadnom prípade nepúšťajte. Bulletstorm nie je nič pre slečinky a všadeprítomný machoizmus z nej priam dýcha. Demoverzia nás presvedčila, že pôjde o veľmi adrenalínovú akciu, ale veľa vecí je stále otvorených. Bude nás táto vyvražďovačka baviť po celú hernú dobu, alebo po čase upadne do stereotypu, kvôli nedostatku nápadov? To sa dozvedia majitelia platforiem PC, Xbox 360 a PS3 už o necelý mesiac, kedy hra oficiálne vychádza.  


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: People Can Fly / Epic Games
Distribútor: Electronic Arts
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 22.02.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
romerot . 30. 01. 2011 15:11
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012