15.01.2011 15:00, Patrik "Rusty Nail" Barto, Komentárov: 5
Najočakávanejšie adventúry roka 2011

Najočakávanejšie adventúry roka 2011

Doba sa mení. Každý rok tu máme iné trendy, hry sa stále viac prikláňajú k akcii a jeden by povedal, že adventúry už v tomto období nemajú veľké šance. V tomto tvrdení možno nájsť kúsok pravdy, týchto hier sa až tak veľa nepredáva, no stále majú svojich verných fanúšikov a aj vďaka nim sa dočkáme tento rok peknej nádielky kvalitných titulov. Prinášame vám preto výber tých najzaujímavejších z nich.

Alpha Polaris

Fínske štúdio Turmoil Games príde v prvom štvrťroku so svojim debutom v podobe adventúry Alpha Polaris. Hra sa odohráva na ropnej stanici v Grónsku. Príbeh sľubuje dospelý scenár poháňaný charaktermi s témami ako paranoja, izolácia, priateľstvo, láska atď. Hlavnou postavou bude nórsky biológ, Rune Knudsen, s ktorým sa prejdeme tajomným príbehom začínajúcim najväčšou iónovou búrkou posledných desaťročí. Počas nej sa niečo stane a realita sa začne miešať s nočnými morami. Pôjde o klasickú third-person, point&click adventúru, kde budeme používať predmety, riešiť rôzne hádanky a prekecávať postavy na stanici. Príbeh znie zaujímavo a ak nesklame spracovanie, tak sa môžeme tešiť na niečo, čo tu nie je každý deň.

 

Baron Wittard: Nemesis of Ragnarok

Surrealistická adventúra videná z First-Person pohľadu od štúdia Wax Lyrical Games prináša so sebou pútavý príbeh o ekcentrickom architektovi, Baronovi Wittardovi. Ten chcel navrhnúť jednu obrovskú budovu, zvanú Utópia, pod ktorej strechou by sa skrývalo celé mesto. Stavba prebiehala v poriadku až do doby, keď sa začali diať divné veci a ľudia z ničoho nič mizli. Budova tak bola uprostred stavby ukončená a nechaná napospas osudu. O nejaký čas nato Baron Wittard za záhadných okolností zomrel. Ako hlavný hrdina, fotograf pre istý časopis sa tam vydáme a prirodzene skúsime tomu prísť na kĺb. Celá budova bude už od začiatku prístupná a my sa budem môcť vydať kam budeme chcieť a vývojári nás zároveň ubezpečujú, že nám to napriek tomu neprerastie cez hlavu. Ako to dopadne, uvidíme už vo februári.

 

decay

Mladé štúdio Wicked Cinder by malo prísť tento rok so svojou hororovou adventúrou decay (áno, naozaj s malým d). Hlavný protagonista hry, Jacob Lawson, prišiel dva týždne pred začatím príbehu o svoju rodinu pri automobilovej nehode. Normálneho človeka niečo také poznačiť musí a tak sa Jacob uťahuje do svojho domu. Ten si totiž s rodinou kúpili tesne pred nehodou. Až teraz ale začne zisťovať, že s ním nie je čosi v poriadku. A rozhodne nepôjde o termity či myši. Starodávne zlo nikdy neodpočíva, naopak, vždy niečo chce. V tejto first-person adventúre bude dosť záležať na celkovom spracovaní a atmosfére. Ak sa tieto zložky vydaria, mohli by sme sa dočkať slušnej, hororovej hry. Uvidíme. Hra ešte nemá presný dátum vydania, no vo vývoji je už dostatočne dlho na to, aby vyšla tento rok.

 

Gray Matter

Jane Jensen pozná každý fanúšik adventúr. A ak sa fanúšikom nazývate, no jej meno vám nič nehovorí, tak potom určite poznáte jej sériu Gabriel Knight. V Nemecku si jej novú hru môžu užívať už od novembra minulého roku, v Európe ale vyjde oficiálne až vo februári. Príbeh kombinuje tajomno, strach z neznámeho a hráča do seba postupne vťahuje a ten sa nechá uniesť atmosférickou jazdou. Aspoň tak znejú prvé verdikty zo zahraničných webov. Najväčšiu kritiku si hra odnáša za technické problémy, tak ich snáď do vydania vyrieši nejaký patch. U nás, v česky lokalizovanej verzii s pôvodným anglickým dabingom, by sa hra mala ukázať rovnako ako vo zvyšku Európy vo februári. Snáď teda nenastanú žiadne odklady.

 

J.U.L.I.A.

V českom štúdiu Cardboard Entertainment sa už nejaký čas kuchtí táto menej tradičná adventúra od tvorcov Ghost in the Sheet. Pod kontrolu dostaneme astrobiologičku Rachel Manner, ktorá ako jediná prežila v zamrazení niekoľko desiatok rokov pri ceste do inej slnečnej sústavy, kde má za úlohu nájsť a preskúmať mimozemské bytosti na šiestich rozličných planétach. Našťastie na to nie je sama, má k dispozícii mobilného robota a vyspelú AI, robiacu jej spoločnosť a asistenta zároveň. Podstatnou časťou hry bude riešenie puzzlov, zbieranie materiálov a debatovanie s AI, menom Julia. Hra by mala byť vydaná digitálnou formou v prvom štvrťroku tohto roka.

 

Jurrasic Park

Telltale sú známi svojimi epizodickými hrami ako Sam & Max. Mnoho štúdií by si prialo, aby vedelo, ako sa tomuto štúdiu neustále darí predávať hry na pokračovanie. Oni na to majú zrejme patent a tak „niekedy tento rok“ vyjde prvá epizóda adventúrnej verzie Jurského parku. Pokiaľ to je od Telltale nečakané, tak čo je potom fakt, že sa to hrateľnosťou bude snažiť priblížiť skvelému Heavy Rain? Bude zaujímavé sledovať, čo sa štúdiu podarí vytvoriť. Epizód by malo byť 5 a ovládať by sme mali zatiaľ neznámy charakter, s ktorým sa po parku prejdeme v približnom časovom období prvého filmu a užijeme si aj mnoho odkazov na snímok Stevena Spielberga. Toto skrátka nesmie dopadnúť zle.

 

Lucius

Každý z nás už musel aspoň raz v živote pocítiť túžbu niekoho strčiť zo schodov, nechať ho zhorieť či inak zabiť tak, aby to vyzeralo ako nehoda (nie? To len ja? :). A práve hra Lucius nám toto potešenie prinesie. Malo by ísť o third-person hru, v ktorej dostaneme pod ruku Luciusa, syna samotného diabla. Ako hráči budeme mať za úlohu to, čo som napísal v prvej vete. Zabíjať ľudí v dome tak, aby to vyzeralo ako nehoda a aby nás nikto nepodozrieval. Telekinéza, posadnutie ľudí a podobné veci nám budú nápomocné po celú hru, kde budeme aj postupne odhaľovať pozadie príbehu. O tom však ešte veľa nevieme, každopádne hra vyzerá výborne. Dočkáme sa v júni.

 

Posel Smrti 3

Pred ôsmymi rokmi, v susednej Českej Republike počatá séria Posel Smrti, prinášajúca tajomný príbeh o nepeknom osude rodiny Gordonov zo zámku Black Mirror, nachádzajúcom sa neďaleko malej dedinky Willow Creek, tento rok ukončí trojka. Rovnako ako druhá časť je však vyvíjaná v nemeckom štúdiu Cranberry Productions, ktoré sériu odkúpilo a pripravilo prekvapivo kvalitné pokračovanie, hodné svojej značky. Tí z vás, znalí udalostí druhého dielu sa nebudú čudovať, že sa ako hlavný hrdina vráti študent fyziky Darren. Dostane sa do väzby a niekto zaň zaplatí kauciu. Kto to bol, prečo to urobil a kde ho nájde budú pravdepodobne prvé otázky, na ktoré budeme musieť v hre nájsť odpoveď. Zakončenia tejto trilógie sa dočkáme v lokalizovanej verzii s českým dabingom na konci marca tohto roku.

 

Secret Files 3

Oficiálne o tejto hre ešte veľa známe nie je. Pravdepodobne ešte stále zháňa vydavateľa a až bude hra poriadne finančne zaistená a bude jasný dátum vydania, tak sa o nej dozvieme viac. Vzhľadom na to, že sa jedná o populárnu sériu, tak by to snáď nemal byť problém, pretože Secret Files si spravili medzi adventúrami už isté meno a všetky novinky sleduje veľká skupina fanúšikov. Z hry sme zatiaľ videli len obrázok, na ktorom je ústredná dvojica NinaMax v slávnej „Titanic“ polohe vpredu nejakej lode. Rovnako málo toho vieme o príbehu, najviac napovedá samotný podtitul, „Code Archimedes“. V treťom diely sa tak pravdepodobne budeme zaoberať práve kódom tohto starovekého matematika a snáď si na konci svorne povieme: Heuréka! A snáď už to bude tento rok.

 

The Next BIG Thing

A na záver niečo na odľahčenie od všetkých tých vážnych hier. Pendulo studios sa do sŕdc mnohých hráčov zapísalo kvalitnou trilógiou Runaway a po jej skončení sa okamžite vrhlo na svoju ďalšiu VEĽKÚ vec. Briana Ginu vystriedajú Dan Liz. Všetko ostatné by však malo zostať po starom. A tým mám na mysli dobrodružný príbeh plný akcie a humoru, v krásnej animovanej grafike, ktorou sa Runaway preslávilo. Príbeh sa začína v Hollywoode v 50. rokoch 20. storočia, kde obidvaja naši hrdinovia pracujú ako žurnalisti. Napriek tomu, že nechcú, sú donútení pracovať spoločne aby mohli dať dokopy poriadny príbeh, ktorý ich urobí známymi. Nič však nikdy nejde tak, ako by si to človek prial a tak si stačí domyslieť, že sa veci budú často kaziť a dvojica sa bude musieť naučiť pracovať ako tím. Nie je dôvod nedôverovať štúdiu Pendulo, pretože už mnoho krát dokázalo, že pri tomto žánri sú ako doma. Takže fanúšikom nezostáva už nič iné, než len čakať na koniec marca, kedy táto hra vychádza.

 

Samozrejme sa nedalo napísať o všetkých adventúrach, ktoré sa plánujú tento rok ukázať svetu, ale už tento výber ukazuje, že žáner nevymiera. Na skutočne celosvetový hit tu má potenciál zrejme len The Next BIG Thing, ako hra od známeho štúdia v ľúbivej grafike s vtipným a akčným príbehom, no milovníci záhad si prídu na svoje v hrách ako Posel Smrti 3, Alpha Polaris či Gray Matter. Tí, čo preferujú pohľad z prvej osoby sa môžu tešiť na Barron Wittard, decayJ.U.L.I.A. Originalitu sľubuje Jurský park a najmä Lucius. Niečo, čo by skĺbilo skoro všetky tieto prvky do jednej veľkej hry a stalo sa legendou, ako napr. The Longest Journey síce na obzore nevidieť (aj keď samotné pokračovanie je naplánované hneď ako Funcom vydá The Secret World), no aj tak bude tento rok adventúrnych hier dostatok. S úspechom Minecraftu je isté, že indie hry naberú na sile a to je priestor práve aj pre tento žáner. Aj keď, kto vie? Grandiózny návrat môže prísť len tak, ako blesk z čistého neba. Rok 2011 bude určite zaujímavý...


Patrik "Rusty Nail" Barto
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 5)

Diskusia
triock Adventúry 15. 01. 2011 19:20
triock Re: Adventúry 15. 01. 2011 19:30
chinaski BTTF 16. 01. 2011 13:34
chinaski Re: BTTF 16. 01. 2011 13:36
DanKanFan Re: Re: BTTF 16. 01. 2011 13:39
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012