07.01.2011 14:00, Patrik "Rusty Nail" Barto, Komentárov: 0
Killzone 3

Killzone 3

Prvú Killzone, ktorá vyšla ešte na PlayStation 2 sprevádzal obrovský hype. Tak veľký, že sa hovorilo o „Halo killer“ titule. To sa hre samozrejme vypomstilo a následné hodnotenia sa pohybovali od oslavných deviatok až po sklamané sedmičky či šestky, čo by predtým nikto netipoval. Každopádne hra priniesla okrem kvalitnej FPS s mnohými technickými problémami aj smrteľnú atmosféru sci-fi vojenského konfliktu, kde nie je miesto pre oddych. Len postup dopredu a nádej, že prežijete ďalší boj.

Potom prišla dvojka na PlayStation 3 a už bez akéhokoľvek zaváhania zbierala vysoké hodnotenia pekne jedno za druhým a zle si neviedla ani v predajoch presahujúcich jeden milión kópií, čo je na exkluzivitu pripútanú k jedinej platforme slušné číslo. Priniesla vylepšenia ako vynikajúci cover systém a AI nepriateľov, ktorá vám na vyšších obtiažnostiach často dosť zavarila.

A trojka sľubuje posunúť sériu kvalitatívne ešte ďalej. Či sa to dá je zrejme na každého individuálne posúdenie, pričom prílišné snaženie a počúvanie komunity môže niekedy narobiť viac zla ako dobra. Avšak vývojári z Guerilla Games majú našliapnuté zdá sa tou správnou cestou a sú optimistickí. No a keď už sme pri optimizme, celá atmosféra hry má trochu poľaviť na nemilosrdnosti, špinavosti a celkovej temnoty. Síce tým hra vynikala, ale mnohí hráči sa na to sťažovali a zrejme aj kvôli udalostiam na konci dvojky sa celá nálada hry trochu uľahčí. Neznamená to však, že budeme strieľať z vodnej pištole a krv bude zelená, práve v tej nehostinnej atmosfére Killzone ukázala svoju silu. Skôr sa môžeme pripraviť na trochu toho humoru, prípadne na miestami priaznivejšie podmienky boja či svetlejšie a väčšie exteriéry.

Príbeh začína presne tam, kde skončil druhý diel. Helghastské impérium je bez svojho lídra oslabené, no ISA má napriek tomu problém s vyzdvihnutím svojich jednotiek. Znovu dostaneme pod ruku seržanta Seva a spolu s ním a Ricom sa budeme musieť snažiť opustiť bojové pole, kde medzi sebou vedú vojny rôzne politické frakcie. SevRico na to budú sami. Žiadne posily. Budú sa musieť predierať nebezpečnými zónami a dúfať v to najlepšie a vyhýbať sa tomu najhoršiemu. Sľúbené je aj lepšie vykreslenie postáv a nazretie do kultúry helghastského ľudu, čo znie skrátka úžasne.

Keďže ich domovskú planétu a ich kultúru si nebudeme môcť z logických dôvodov poriadne prezrieť v kulisách z dvojky, vrátime sa k omnoho variabilnejším prostrediam ako nukleárna pustina, smrtiaca džungľa či arktická krajina a mnoho ďalších, sľubujúce oku lahodiace obrazovky. Killzone 3 vraj dostáva z výkonu PS3 skoro 100%. Dokonca sa šíria klebety, že im s tým pomáhali vývojári z Naughty Dog, čo však tvorcovia odmietajú. Z doteraz uvedených videí už ale môžeme potvrdiť, že napriek pár nedostatkom, hra vyzerá skutočne výborne. Rovnako sa dajú nájsť reči o plne zničiteľnom prostredí, ale všetci vieme, že takéto dohady sa takmer vždy ukážu ako falošné a nakoniec pôjde len o čiastočne ničiteľné prostredia.

Gameplay dozná opäť niekoľko noviniek. Na E3 bol ukázaný boj s jet-packom, ktorý bol smrteľne efektívny. Zároveň bolo pôsobivé sa s ním preletieť nad rozbúreným morom a vykosiť zo vzduchu plošinu plnú helghanov. Hre to môže pridať nový rozmer a snáď sa to aj patrične využije. Samozrejme ich budú využívať aj nepriatelia a tí rozhodne nebudú ľahkou korisťou. Ďalšou novinkou sú brutálne melee útoky, ktoré si neberú žiadne servítky a pridajú hrateľnosti patričnú dávku adrenalínu spojenú so zabodnutím noža priamo medzi oči, do krku či hrude. No na to sa skrátka nedá netešiť :) Vrátia sa aj sekundárne módy zbraní z jednotky, čo potvrdili vývojári pri rozprávaní o novej zbrani, zvanej WASP, raketomete s obrovskou palebnou silou. Jeden mód sa sústredí na jednoduchú paľbu rakiet, zatiaľ čo s druhým si zameriame nepriateľa a po vystrelení vyletia rakety do vzduchu a svoj cieľ si nájdu, pričom spôsobia škodu aj blízkym jednotkám.

Ako aj iné, vysoko očakávané FPS, aj Killzone 3 bude mať podporu zobrazenia 3D, k čomu budete samozrejme potrebovať 3D TV a okuliare. Rok 2011 skutočne ukáže, či je 3D len obyčajným módny trend, ktorý sa v hrách ukáže na nejaký čas a potom sa naň v tichosti zabudne, alebo či ide o skutočné zlepšenie hrateľnosti a rozšíri sa oveľa viac a nebudú ho chcieť len 3D fanatici, ktorí dnes chcú v 3D úplne všetko. Prvé reakcie na tomto zobrazení našli hneď niekoľko slabín. Najväčšími boli nepresnosť, rozmazaná viditeľnosť a ťažšia orientácia v prostredí. To sú ale veci, ktoré sa do vydania môžu podstatne vylepšiť. Samozrejme pokiaľ vás 3D nezaujíma, tak sa nemáte čoho báť, keďže to bude dobrovoľné a hra pobeží aj v normálnom zobrazení. Vzhľadom na ceny týchto televízií, 3D až tak veľa ľudí ešte stále nevyskúša.

Ďalším kontroverzným prvkom je podpora motion ovládania PlayStation Move. Sony dodáva na trh aj špeciálnu repliku samopalu a pištole, ktoré spoločne s ovládačmi dodajú pocit skutočnej zbrane v ruke a realistického mierenia. Aspoň to tak vychvaľuje Sony, otázkou je, či bude Move dostatočne presné a pomalšia odozva nebude problém. Na zábavné minihry to stačí, ale áčková FPS potrebuje predsa len väčšiu precíznosť. Predovšetkým na vyššej obtiažnosti, kedy jediná guľka znamená smrť.

Ako to nakoniec so všetkými novinkami a celou hrou dopadne, zistíme na konci februára, kedy sa hra dostane na poličky obchodov a my si tak budeme môcť vychutnať ďalšiu návštevu Helghastu spolu s ich "prívetivými" obyvateľmi.


Patrik "Rusty Nail" Barto
viac článkov autora

Výrobca: Guerrilla Games
Distribútor: SCEE
Vychádza na platformy: PS3
Žáner: FPS
Dátum vydania: 22.02.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012