07.12.2010 00:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
Znovuzrodenie slečny Croftovej

Znovuzrodenie slečny Croftovej

...alebo naša obľúbená dobrodružka sa poriadne zašpiní. Crystal Dynamics totiž hodlá po úspešnom, no zato dosť scestnom diely Guardian of Light, navrátiť do herného sveta dobrodružstvá jednoznačne jednej z najkrajších herných hrdiniek všetkých čias. Tentoraz sa však má jednať o reštart celej série, čomu sa prispôsobil aj samotný názov – dámy a páni, predstavujeme znovuzrodenie menom Tomb Raider!

Od prvého dielu série s Larou Croft v hlavnej úlohe už pretieklo veľa vody. Pamätníci ale nikdy nezabudnú na magický rok 1996, kedy priviedol na svet Tomb Raider Toby Gard v spolupráci so štúdiom Core Design. To sa neskôr pretransformovalo na Crystal Dynamics, kde sa dodnes kutí každý nový diel. Zlom nastal tento rok, kedy prostredníctvom digitálnej distribúcie vyšla úplne nová tvár Lary, pretože autori skúsili zariskovať a hoci padali na tento izometrický diel zväčša kladné hodnotenia, fanúšikovskej základni veru veľmi nezavoňal. Síce to nemáme oficiálne potvrdené, ale najnovší Tomb Raider sa zbaví nevšedného pohľadu zhora a hráčov opäť prevedie Lariným príbehom zo starého známeho third person.

Svetová premiéra Tomb Raider prebehne 11. decembra v januárovom čísle amerického magazínu Game Informer. Síce nás od väčšej porcie informácií delia ešte 4 dni, už teraz nám bol zo strany autorov prezradený základný bod deja a taktiež hlavná priorita. Budúcoročné dobrodružstvo populárnej britskej archeologičky nás zavedie do jej mladého veku, keď bola ešte na poli archeológie neskúsenou začiatočníčkou (vidno, že Crystal Dynamics to s tým reštartom myslí smrteľne vážne). Lara sa za zatiaľ neznámych príčin ocitá na zjavne opustenom ostrove, ktorý však časom vydá svoje tajomstvá. Prvý artwork zdobiaci obálku Game Informera ukázal hlavnú hrdinku poriadne zašpinenú, čím chcú dať tvorcovia najavo, že v Tomb Raider bude jedným z našich poslaní prežiť v nehostinných podmienkach neľútostnej džungle. „Po brutálnej búrke, ktorá zničí loď, na ktorej cestovala, je vystrašená mladá žena vyplavená na neznáme pobrežie. Jej jediným cieľom je prežiť, no nie je tu sama,“ opisuje základnú myšlienku príbehu tlačová správa a pokračuje: „Toto je nový príbeh, ktorý tvorí Laru a ktorý ju vezme na cestu definujúcu jej charakter.

Nové pojatie série potvrdzuje aj Darrell GallagherCrystal Dynamics slovami: „Zabudnite na všetko, čo ste doteraz vedeli o Lare Croft.“ Pre niekoho možno tvrdý argument, no musíme si počkať na bližšie detaily, či sa autori vybrali tým správnym smerom. Tým pádom nás čaká v poradí druhé oživenie Lary po spomínanom Guardian of Light. Či však bude kladné, to ukáže čas...

Crystal Dynamics pri tejto príležitosti spustili takisto novú tvár oficiálnych stránok, ktoré vábia na nadchádzajúcu premiéru a ktoré potvrdzujú trojicu platforiem PC, Xbox 360 a PS3. Odhadovaný dátum vydania padol na Vianoce 2011, všetko sa však dozvieme z preview Game Informera. Čerstvé info samozrejme nájdete aj na našich stránkach. Zostaňte naladení!

Update: Tak nakoniec tu máme prvú várku informácií o čosi skôr, nakoľko na fóre NeoGaf jeden z členov zverejnil bohatý zoznam detailov. Správy mimochodom pochádzajú práve zo spomínaného Game Informera.

Poďme pekne po poriadku. Ako sme sa už dozvedeli z prvej oficiálnej správy, príbehom nás prevedie „mladý model“ Lary, kedy má len 21 rokov a je nechaná napospas osudu. Nezávideniahodnú situáciu hlavnej hrdinky nezlepšuje ani fakt, že v hre na ňu bude číhať niekoľko brutálnych pascí. Jednou z nich je aj šialenec, ktorý jej dobodá hrudník, a ako magazín opisuje situáciu, po smrti jej zavrie oči. Ďalšia smrť na Laru číha v mechanizme, ktorý jej privrzne nohu, zatiaľ čo druhá nástraha jej rozdrví lebku. Podľa správ z Game Informera zmizne z hry automatický zameriavací systém, pretože ho nahradí manuálny, ktorý sa vraj smelo môže rovnať tým z predchodcov. Zaujímavosťou novej Lary sú aj rôzne tábory rozosiate všade po ostrove. Mali by slúžiť ako vaša základňa, v ktorej bude možné skombinovať niektoré nazbierané položky k vytvoreniu nejakého nového nástroja. Prostredníctvom tábora sa budú dať využiť Larine nazbierané zručnosti k upgradu jej nových schopností. Nutnosťou pre prežitie našej postavy bude zbieranie jedla a vody, ich nedostatok by mal znižovať energiu pri bojoch a lezení po skalách. Okrem nepriateľských hliadok narazíme počas hry aj na niektorých preživších z vraku lode a to hlavne v blízkosti pobrežia. Kedy sa pôjdete pokochať západom slnka je len na vás, keďže autori vraj hráčov nemienia obmedzovať lineárnou cestou.

Na povrch vyplával takisto krátky rozhovor so šéfom Crystal Dynamics, Darrellom Gallagherom, ktorý prezradil: „Myslím, že najväčší rozdiel medzi novým dielom a predchodcami je v koncepte hry tieňov a svetiel. V minulých dieloch došlo k ilúzii voľnosti, pretože sme navštevovali rôznorodé prostredia. V aktuálnej časti môžete doslova ísť smerom, ktorý vidíte a presekať si vlastnú cestu k cieľu namiesto toho, aby vás navádzali nejaké ukazovatele.“

K téme sa vyjadril aj člen tímu, Noah Hughes: „V hre je nielen dôležité dodávať Lare citový charakter, ale dodať tento pocit aj hráčovi, aby sa mu za každú cenu podarilo prežiť.


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Crystal Dynamics
Distribútor: Square Enix
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné adventúry
Dátum vydania: 01.12.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012