26.11.2010 13:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 5
Emergency 2012

Emergency 2012

„Aj tak raz budem požiarnikom,“ známy to výrok Dráčika z rozprávky mal vplyv asi na každého z nás a ako malí sme túžili byť hasičmi, záchranármi alebo policajtmi. Niekomu sa sen splnil, iný zase podľahol kúzlu iného povolania. Ak však pri prejazde húkajúceho auta s modrými majákmi máte stále pocit, že toto by ste si chceli aspoň vyskúšať, tak nezúfajte, pravé teraz je na to ideálna príležitosť, je tu totižto Emergency 2012: Die Welt am Abgrund.

My máme naviac Deluxe edíciu (obsah tohoto balenia si môžete pozrieť TU), ktorá má pár bonusových vecí. S tými, ktorým séria hier Emergency nič nehovorí, sa pozrieme trochu do histórie. Ide v podstate o piaty veľký diel tejto série, predchádzajúce štyri mali pod taktovkou Sixteen Tons Entertainment a tento posledný prešiel do rúk štúdiu Deep Silver. Séria vychádza od roku 1998, takmer v pravidelných štvorročných cykloch, výnimkou bola len ročná pauza medzi tretím a štvrtým dielom. Základným konceptom všetkých týchto hier je veliť integrovanému záchrannému systému a zasahovať pri rôznych katastrofách a situáciách, ktoré život prináša.

Ako veľký fanúšik série som sa na jej ďalšie pokračovanie tešil. Číslo 2012 v názve hry je samozrejme odkaz na koniec sveta, ktorý by mal nastať, lebo sa končí kalendár Mayov. Hra, tak ako je u tejto série zvykom, nemá nejakú dejovú linku, jednoducho idete od nešťastia k nešťastiu, no je vidieť, že hra s motívom konca sveta pracuje – extrémne sucho, extrémna zima, krúpy, víchrice a ničivé búrky a k tomu všetkému pár teroristov; to všetko na vás čaká. Emergency 2012 prešlo niekoľkými, povedal by som, zásadnými zmenami. Či k lepšiemu alebo horšiemu, to už musí každý posúdiť sám. Vždy sa mi zdalo, že celá séria sú pomerne náročné hry, ktoré stavajú aspoň čiastočne na realite, aj keď smrti sa hra snažila trochu vyhýbať, ale úplne to samozrejme nejde. V najnovšom Emergency mám pocit, že hra sa výrazne zjednodušila a prakticky sa nedá v misii nič pokaziť. Dosiahnuť 100% hodnotenia nie je žiaden problém hneď pri prvom hraní. Ak ste v minulosti zápasili v niektorých misiách s časom alebo ste sa snažili udržať zranených pri živote, tu to zvládnete aj so zaviazanými očami. Skutočne vám hra dáva veľké množstvo času na splnenie misie a zdravie raneným ubúda veľmi pomaly.

Misií na nás tentoraz čaká „len“ 12, to je redukcia takmer o polovicu oproti predchádzajúcim dielom. Naviac sú misie celkovo kratšie a herný čas sa pohybuje v priemere tak na úrovni 15-20 minút, čo nie je veľa. V Emergency 2012 budete zasahovať rôzne po svete, hlavne ale v Nemecku, takže si pozrieme rôzne zaujímavé mestá a situácie, napr. tropické horúčavy v Berlíne, ale aj hurikán v Paríži, zasnežený Londýn a mnoho ďalších. Hráč má pred sebou komplexné situácie, kde musí využiť všetky zložky a trochu porozmýšľať, čo skôr. Ako sa hovorí, že muži nezvládnu robiť viacero vecí naraz, tak v tejto hre vás to čaká na každom kroku :), neustále musíte kontrolovať, čo, kto a kde vykonáva či hasíte tam, kde je treba, či lekári zachraňujú tých najviac zranených ľudí a či polícia drží čumilov od miesta nešťastia ďalej.

Keď sa pozrieme ešte na techniku, tam sú vám asi všetky jednotky známe z predchádzajúcich častí, skôr niečo zmizlo, výnimkou je nový zásahový vrtuľník pre políciu. Novinkou po opatchovaní hry je možnosť v menu hry si zvoliť nápisy na vašich vozidlách. Smelo sa tak po svete preháňajú Hasiči, Polícia či Ambulancia. V hre sú štyri základné zložky záchranného systému, ktoré vám budú podliehať, záchranka slúži na ošetrenie a odvoz zranených, má auto s doktorom, sanitku, autobus, vrtuľník a jednotku K9 so psom na vyhľadávanie zasypaných ľudí, polícia zatýka zločincov, výtržníkov a evakuuje ľudí z nebezpečných oblastí, má k dispozícii základné hliadkové auto, antona, obrnené auto, vodné delo, autobus pre väzňov, vrtuľník a už spomínaný zásahový vrtuľník. Čo je úlohou hasičov asi netreba vysvetľovať, tí majú opäť auto s technikou, cisternové auto, striekačku, striekačku s ochranou proti vysokým teplotám, plošinu, dekontaminačné vozidlo, malú a veľkú loď a lietadlo. Posledná zložka, ktorá je k dispozícii sú technici, ktorí vám dobre poslúžia pri problémoch s inžinierskymi sieťami a záchranou ľudí, majú vrtuľník na záchranu ľudí, auto s technikom, odťahovač, pontónový most, žeriav a buldozér. Okrem techniky sú tu aj ľudia – doktori, sanitári, hasiči, hasiči s dýchacími maskami, potápači, požiarnici v špeciálnych oblekoch, policajti, ostreľovači atd.

Prvá veľká zmena, čo som postrehol, sa týkala techniky. Po novom už totižto nemáte pridelený obnos peňazí alebo kreditov, za ktoré by ste si techniku posielali. Vozidlá použiteľné v určitej misii máte od začiatku okamžite na mape, čím odpadáva zdržanie medzi výjazdom zo základne a príchodom k miestu nešťastia, na druhej strane sa stráca taktizovanie, ako danú misiu prejsť s čo najmenším množstvom techniky. Nový koncept funguje tak, že každé vozidlo je obsadené posádkou, teda ani posádku si nevyberáte sami. Čo sa týka sanitiek a aj ostatných vozidiel, ktoré odvážajú ranených, zadržaných alebo evakuovaných ľudí, tie okamžite ako opustia mapu, vám dorazia nové prázdne vozidlá. Tým pádom vznikajú až absurdné situácie, kedy pri leteckom nešťastí máte sedem zranených a máte k dispozícii dve sanitky, dva vrtuľníky a jednu mobilnú nemocnicu, je samozrejmé, že používať budete len vrtuľníky, lebo sú najrýchlejšie a dosiahnete bez problémov najvyššie hodnotenie. Emergency 2012 sa tak odkláňa od toho mála reality, ktorá v hre predtým bola. Ďalšou zmenou prešiel HUD, čo čiastočne vyplýva zo zmien v privolávaní techniky. Na obrazovke vidíte v pravom hornom rohu minimapu, ktorá je užitočná na lokalizáciu zranených a rozsahu požiaru. Vpravo dole je základný ovládací panel, kde si môžete voliť rýchlosť hry, máte tu informáciu o počte zranených na mape a môžete si tu voliť skupiny. Dôležitý na spodnej obrazovke je panel v strede, kde vidíte, aké vozidlo máte označené a aké akcie s ním môžete robiť, prípadne ak máte označených ľudí, môžete tu voliť vybavenie, ktoré majú používať. Hasičom tak môžete dať hadicu, hasiaci prístroj a podobne. Posledný panel je na hornom okraji obrazovky taktiež v strede. Tu vidíte všetky úlohy, ktoré práve v misii máte alebo ste mali a naviac vám tu v textovom okienku bežia niektoré dôležité informácie, čo sa práve dejú v hre. Keď vám vyskočia všetky štyri panely naraz, veľmi výrazne obmedzia pohľad na to, čo sa pred vami deje. Pri vysokom rozlíšení to nie je také markantné, no na nižších rozlíšeniach to hráč pocíti pomerne výrazne, no našťastie sa dajú všetky tieto okná schovať.

Veľkým plusom celej hry je mód voľnej hry, kde si ešte môžete voliť medzi výzvou a nekonečným hraním. V Deluxe edícii sú dostupné štyri rôzne mapy – horko, sneh, búrka a deluxe mapa, no a na týchto máte väčšinou dostupnú všetku techniku a personál, máte úvodný balík peňazí a je len na vás, ako s ním naložíte a ako si poradíte so situáciami, ktoré na vás hra bude chrliť. Príjemne ma tiež prekvapili jednotlivé situácie, kedy si dali autori skutočné záležať a neopakujú len to, čo už bolo v minulej hre. Zásah s mŕtvymi infikovanými vtákmi na ulici, od ktorého sa nakazilo niekoľko ľudí a bolo treba ich dekontaminovať a pozbierať vtákov, bol skutočne zaujímavý, prípadne pokazený hydrant, kde následne voda zatopila celú ulicu, bola jedna z tých zaujímavejších situácií. V Deluxe mape sa teda striedalo počasie, padala hmla a podobné veci, takže nakoniec bolo nutné dávať pozor, aj kam svoje vozidlá pri zásahu zaparkujete, aby do nich nenarazili vodiči iných áut, skutočne autori mysleli aj na takéto drobnosti.

Grafika, aby som povedal pravdu, zaostáva za súčasným štandardom a v podstate je rovnaká, možno o trochu vylepšená oproti predchádzajúcej časti, kto čaká grafické orgie, bude asi sklamaný, kto čaká normálnu hru, si v pohode zahrá. S kamerou si môžete voľne rotovať a zoomovať, občas mi ale chýbala možnosť zmeniť uhol pohľadu kamery, no nie je to nič, čo by sa nedalo prežiť. Čo je horšie, pri cut scénach, keď sa vám kamera automaticky posunie na iné miesto na mape, tak sa na konci scény zas posúva pomaly naspäť, v momente keď potrebujete promptne reagovať, tak máte smolu. Dúfal som, že po piatykrát sa hra obíde bez nejakých problémov, no autori ani tentoraz nezaváhali a hru bez patchu nebolo možné spustiť. Pre niekoho mínus, pre fanúšikov asi nič nové pod slnkom. Mínusom ale určite je hľadanie cesty vašich jednotiek, pri výjazde viacerých vozidiel sa zoradia všetky za sebou miesto toho, aby sa rozptýlili, hasiči hasia len z jedného určeného miesta, ku ktorému musia bežať od hydrantu a tak podobne.

Musím konštatovať, že ako veľký fanúšik série Emergency som sa aj na tento diel, tak ako mnohí iní, veľmi tešil. Nakoniec však polka fanúšikov kričí, že to je obrovské sklamanie a druhá polka zas kontruje, že je to najlepší diel celej série. Pre mňa, ako hráča náročnejších hier, je nakoniec toto prílišné zjednodušovanie skôr sklamaním a tak volím nižšiu známku. No na druhej strane, ak sa hra bude opäť predávať za smiešnych desať eur, je to skvelá voľba, niečoho netradičného, kde človek len tupo nestrieľa, no naopak chráni majetok a životy a režim voľná hra vám zaručí ešte množstvo hodín strávených nad týmto výtvorom :).


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: Quadriga Games
Distribútor: Deep Silver
Testovaná platforma: PC
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: Stratégie
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka: e2012.deepsilver.com/
Karta hry: Emergency 2012
Plusy:

- netradičný námet na hru

- freeplay mód

- množstvo techniky a personálu

Mínusy:

- hra nieje vyladená

- práca s kamerou po cut scénach

- pathfinding jednotiek

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.3 / 10
(Hodnotení: 12)

Diskusia
chinaski nemci 26. 11. 2010 13:47
JC Re: nemci 26. 11. 2010 21:54
LordDan Re: Re: nemci 26. 11. 2010 23:17
Atavius Re: Re: Re: nemci 28. 11. 2010 21:46
LordDan Re: Re: Re: Re: nemci 29. 11. 2010 16:30
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012