14.11.2010 12:00, Lukáš "Under4" Kollár, Komentárov: 0
Herný HW sumár 45. týždňa 2010

Herný HW sumár 45. týždňa 2010

Uplynulý hardware týždeň sa niesol predovšetkým v duchu grafických kariet, pretože spoločnosť Nvidia priniesla GeForce GTX 580 a nikto z popredných výrobcov samozrejme nechcel zostať pozadu. Mali sme tu dva MSI notebooky, Zalman herné skrinky, zaujímavosť ohľadom Xbox vývoja a po pár dňoch sa stalo to, čomu by sme sa nevyhli, hacknutie Kinectu a sprístupnenie ovládačov pre PC.

Veľký pondelkový nával sa nekonal, ale aj napriek tomu priniesol tri zaujímavé novinky. Ako prvé sme si predstavili nereferenčnú grafickú kartu Radeon HD 6850 od spoločnosti Club 3D, ktorá má lepšiu konfiguráciu ako pôvodné riešenie, pretože tu nájdeme nataktované jadro na 820 MHz, 960 Stream procesorov, 1 GB GDDR5 pamäť s frekvenciou 4400 MHz a s 256bitovou zbernicou. Je tu prítomné lepšie chladenie, tentoraz obsahuje dvojslotový chladič s niekoľkými heatpipe, a s 92mm ventilátorom. Okrem iného tu ešte nájdeme dva DVI a HDMI konektory, a jeden DisplayPort. Ďalšou novinkou pondelka bolo oznámenie vydania dvoch herných skriniek od firmy Zalman s názvami Zalman Z9 a Z9 Plus, ktoré sú ohlásené na december. Majú podobné, avšak mierne odlišné vlastnosti. Obidva nájdeme vo veľkosti 207x464x504 mm so železnou konštrukciou a čiernym povrchom krytu. Sú tu prítomné dva 120 mm ventilátory (jeden vpredu, ktorý je navyše aj podsvietený modrou farbou a jeden vzadu bez osvetlenia). Vpredu sa okrem ventilátora nachádzajú dva audio a štyri USB 2.0 porty. Model Z9 Plus bude okrem spomínaného, obsahovať aj reguláciu otáčok ventilátorov, teplotný senzor, čiastočne presklennú bočnicu a to všetko za cenu 75 dolárov, naopak jeho o niečo „horší“ brat bude k dispozícii za cenu 64 dolárov. Prvý pracovný deň nám uzatvoril notebook od MSI s 3D zobrazovaním. Ide o vylepšený model CX620 disponujúci 15,6“ displayom s procesorom i3 alebo i5, grafickou kartou Mobility Radeon HD 5470 s 1 GB vlastnej pamäte a pamäť RAM o veľkosti až 8 GB. Svoje dáta si uložíte na pevnom disku o veľkostiach 320/500 alebo 640 GB. Tento stroj, ktorého cena nieje známa bude poháňať operačný systém Windows 7 Home Premium a nebudú chýbať funkcie ako GPU Boost a ECO Engine, gigabitový Ethernet, DVD napaľovačka, čítačka kariet, Wi-Fi, Bluetooth 2.1 a 1,3Mpx webkamera.

Druhy pracovný deň priniesol samé grafické karty. Prvú predstavila spoločnosť HIS, ktorá začala v utorok predávať už pretočenú Radeon HD 6870 Turbo. Je založená  na 40nm jadre Barts a 256bitovej pamäťovej zbernici. Nájdeme tu jadro nataktované na 920 MHz, 1 GB pamäť s frekvenciou 4480 MHz a 1120 Stream procesorov. Nechýba podpora DirectX 11, CrossFireX a Eyefinity, dva DVI konektory, jeden HDMI a jeden DisplayPort konektor. HIS Radeon HD 6870 Turbo, ktorý chladí referenčný chladič sa dá kúpiť za 265 €. Hneď nato prišla novinka, ktorá oznámila grafickú kartu GeForce GTX 460 od firmy Galaxy, ktorá bude založená na jadre GF104 a ponúkne referenčné takty a chladenie. Jej veľkou výhodou ale bude to, že je jednoslotová, takže je vhodná do malých, resp. skriniek v ktorých je málo miesta. Nič konkrétnejšie o tejto grafickej karte nevieme. Záverom utorka bola novinka, ktorá nám ukázala najrýchlejšiu grafickú kartu na svete GeForce GTX 580, ktorá bude vlajkovou loďou spoločnosti Nvidia a v tomto prípade ponúkne náskok pred najväčším konkurentom ATI. Táto novinka, ktorá priniesla fakt, že tieto karty budú využívať technológiu Vapour Chamber pre kvalitné chladenie, odštartovala prívalovú vlnu noviniek, ktoré predstavujú grafické karty GeForce GTX 580.

Streda nám predstavila kvalitnú MSI grafickú kartu so špičkovým chladičom. Ide o grafickú kartu MSI Radeon HD 6850 Cyclone OC Power Edition a tým chladičom bude model Cyclone, ktorý obsahuje medené rebrá s dvoma 8 mm heatpipe. Táto karta má tak dobré preddispozície na pretaktovanie a bude jej stačiť napájanie 6+1+1. Prvou grafickou kartou z modelov GeForce GTX 580 bola od spoločnosti Gigabyte. Okrem toho, že jej výrobca udal označenie GV-N580D5-15I-B pôjde o čip s 512 CUDA procesormi, ktoré sú nataktované na 772 MHz. Frekvencie jadra a pamäte ako aj samotnú veľkosť pamäte nevieme, za to vieme, že bude podporovať NVIDIA 3D Vision Surround, 3D Vision, PhysX , 3-way SLI a 32x AA (antialiasing), obsahovať bude aj HDMI konektor a 7.1 kanálový zvuk. Hneď nato prišla táto istá karta, ale od spoločnosti ZOTAC, ktorý zverejnil aj takty a ponúkol viac hodnotných informácii. Bude obsahovať 1, 536 GB vlastnej GDDR5 pamäte s taktom na 4008 MHz a 384bitovým rozhraním, jadro s frekvenciou 772 MHz a 1544 MHz pre 512 CUDA jadier. Ku karte dostanete hru Prince of Persia: The Forgotten Sands a taktiež software ZOTAC Boost Premium. Podpora technológii 3D Vision, 3-Way SLI, CUDA, DX11 s technológiou Shader Model 5.0 a DirectCompute sú samozrejmosťou. Poslednou hardware novinkou stredy bola opäť grafická karta GTX580, tentoraz od spoločnosti MSI, ktorá prichádza s označením N580GTX, pracujúca na novom 40nm jadre GF110. Disponuje 512 CUDA jadrami, 1,536 GB pamäťou s taktom na 4008 MHz a frekvenciou 772 MHz pre jadro. Nájdeme tu technológie DX11 a NVIDIA 3D Vision Surround a o chladenie sa postará  chladiaca technológia vapor chamber, ktorá zaručuje tichý chod pri nízkych teplotách.

Vo štvrtok sme tu mali ďalšie tri novinky týkajúce sa grafických kariet, a aj oznámenie, že nový Xbox nemáme v dohľadnej dobe čakať. V skorých ranných hodinách sme tu mali správu o tom, že ATI odložilo vydanie najvýkonnejšej grafickej karty sveta s názvom Radeon HD 6990. Tú môžeme podľa správy očakávať niekedy v prvom štvrťroku budúceho roka. Po tejto horšej správe nás ATI upokojila, že Radeon HD 6950 a HD 6970 tento rok v obchodoch uvidíme. V ten istý deň sme ešte upozornili na vydanie štyroch GeForce GTX 580 kariet. Dve boli od spoločnosti Palit, ktoré sa líšia vo výkone. Obidva modely podporujú  DirectX 11, OpenGL 4.1, NVIDIA CUDA, PhysX, 3D Vision surround a obsahujú dva DVI a jeden HDMI výstup, a sú referenčné. Rozdiely sú v tom, že prvý model sa predáva za cenu 480 €, v ktorej dostaneme 1536 MB pamäť s frekvenciou 4008 MHz, jadro nataktované na 772 MHz a shadery s frekvenciou 1544 MHz. Druhý model s názvom GTX 580 Sonic disponuje lepšími taktami, konkrétne 835 MHz pre GPU, 1670 pre shadery a pamäť pretočenú na 4200 MHz. Toto vylepšenie nieje zadarmo, budete si musieť trochu priplatiť, presne na 500 €. Druhú spomínanú dvojicu kariet priniesla spoločnosť Sparkle. Prvý model, ktorý je plne referenčný nesie komplikovaný názov SXX5801536D5NM, obsahuje pôvodné hodnoty, ktoré sme tu už viackrát prezentovali. Druhý model s jednoduchším označením Calibre X580 sa môže pochváliť lepšími taktami a aj chladením. Jadro je pretočené na 820 MHz, shadery na 1620 MHz a pamäť má frekvenciu 4032 MHz. O To spomínané lepšie chladenie sa postará Arctic Cooling Extreme, ktorý nepotrebuje dlhší komentár. Treba spomenúť, že výrobca udáva lepšie chladenie o 15% v porovnaní s pôvodným modelom a okrem iného disponuje tento produkt neštandartnou trojročnou zárukou. Mali sme tu správu aj o tom, že netrvalo dlho a technológia Kinect je hacknutá. Okrem toho sú na internete k dispozícii aj ovládače na PC, čo evokuje otázku, či nieje vývoj ochrany a sním spojené nemalé financie, zbytočný?! Po tých únavných novinkách o GeForce GTX 580 tu máme ďalšiu, ktorá vnáša aspoň malú zmenu. Spoločnosť EVGA totiž predstavila grafickú kartu v štýle Call of Duty: Black Ops s mierne natočenými frekvenciami. Tie činia 797 MHz pre jadro, 1594 pre stream procesory a takt 4050 MHz pre pamäť. Pokiaľ by ste v balení hľadali hru, tak by to bolo márne. Budete sa musieť uspokojiť s plagátom a samolepkou hry na referenčnom chladiči karty. Za tento malý luxus si treba priplatiť a to na 520 dolárov.

Hardware týždeň väčšinou končí už v piatok, ale tento týždeň bol výnimočný a priniesol novinky aj cez víkend. Prvou bola opäť grafická karta, pre zmenu od spoločnosti PowerColor. Ide o model Radeon HD 6870 PCS+ s nereferenčným riešením pre chladič a výkon. Nájdeme tu jadro pretočené na 940 MHz, pamäť na 4400 Mhz a o chladenie sa postará nereferenčný chladič, ktorý poskytuje lepšie chladenie a bude aj tichší. V sobotu na obed prišlo odľahčenie od grafických kariet v podobe hernej legendy MSI GT663, čo je notebook od MSI. Má niekoľko predností, ktoré nájdete TU.

Notebook od MSI zároveň ukončil náš herný hardware sumár a my sa týmto môžeme tešiť na to, čo prinesie nový týždeň. Určite si všetci prajeme pestrejší, než bol tento. :)


Lukáš "Under4" Kollár
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012