13.11.2010 19:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 0
Need for Speed: Hot Pursuit – prvé dojmy z multiplayeru

Need for Speed: Hot Pursuit – prvé dojmy z multiplayeru

Maximálna rýchlosť v obci – 50 km/h, mimo obce 90 km/h, na diaľnici 130 km/h, povinné celoročné svietenie, povinná výbava vozidla – rezerva, lekárnička, lano, trojuholník, reflexná vesta a zápis o nehode a tak by sa dalo pokračovať ďalej a ďalej, ale prečo by sme to robili? Tu sa policajtom nezastavuje a predpisy nedodržujú, vitajte vo svete Need for Speed: Hot Pursuit.

Keďže sa nebezpečne priblížil deň vydania nového NFS, usporiadala opäť EA Czech v srdci Prahy akciu pre novinárov a ľudí z komunity, ktorí si hru mohli vyskúšať a stretnúť sa v závodoch proti sebe. Event trval príjemné tri hodiny a už od začiatku vládla pomerne uvoľnená atmosféra, o ktorú sa starali najmä chalani z Indiána, ale aj ostatní redaktori a ľudia z komunity, pričom padali ostré slová najmä na policajných prenasledovateľov. EA nás hýčkala a na záver nechýbalo posedenie, ako inak, pri pive. Chybičkou krásy celej akcie bol krátky výpadok serveru, takže sme asi 15 minút len tak sedeli a taktiež build hry, ktorý sme mali k dispozícii asi nepatril medzi finálny produkt.

Hrali sme na PC a aké bolo moje prekvapenie, keď na mňa čakala klávesnica a nie volant, no v konečnom dôsledku to bolo úplne jedno. Ako zahrievaciu jazdu sme mali možnosť si pustiť singleplayer, v ktorom bol ale dostupný len jeden závod, takže išlo skutočne len o zoznámenie sa s ovládaním hry. Čo sa týka práve ovládania hry, tak sme sa vo väčšine zhodli, že ovládanie na klávesnici nepatrí medzi najlepšie vyriešené. Akcelerácia na A-čku, brzda na Z-tku a zatáčanie pomocou šípok nemôže starších hráčov prekvapiť, predsa len pár závodných hier v minulosti toto rozloženie používalo, naviac bolo len nitro na shifte. No keď sa k tomu pridá ešte aj ovládanie štyroch prvkov na zničenie protivníka, ktoré bolo rozmiestnené na numerickej klávesnici, stáva sa jazda, zvlášť v zákrutách, pomerne nebezpečnou. Ľudia s dlhými prstami, kam patrím aj ja, majú výhodu, pretože na numerickú klávesnicu dočiahnu malíčkom, ostatní musia obetovať zatáčanie aspoň na pár milisekúnd. V hre, ktorú sme mali dostupnú, nebola možnosť zmeny ovládania, uvidíme či vo finálnej verzii toto bude. A určite odporúčam skontrolovať akú klávesnicu máte nastavenú, mne totižto asi až v piatom závode došlo, že pri mačkaní klávesy Z sa nič nedeje a musím si prehodiť nastavenie klávesnice :).

Potom sme sa dostali k multiplayeru, závody nám vyvažoval nový systém Autolog, no keďže sa nám body zo závodov nepripočítavali, boli sme stále na prvej úrovni a rozdelenie hráčov bolo konštantné. Autolog vyzerá byť veľmi zaujímavou súčasťou tejto arkádovej hry. V podstate ide o sociálnu sieť, kde môžu hráči komunikovať, neustále prekonávať rekordy priateľov a samozrejme teda v multiplayeri na základe vašich dosiahnutých úspechov a bodov rozdeľuje hráčov do dvoch približne rovnakých tímov. Hrali sme dokola len jeden mód a to klasiku 4vs4 jazdci proti policajtom. Priznám sa, že som moc nesledoval, koľko máp sa striedalo, no boli asi štyri a názvy som nesledoval prakticky vôbec. Napriek jednému módu a pár mapám sa ľudia nesťažovali, že by im bolo málo. Dá sa ale povedať, že na mapách nájdete všetko, čo do správnych arkádových závodov patrí – skratky, prudké zákruty, dlhé rovinky, premávku a podobne. Výber vozidiel bol tiež pomerne obmedzený, na každej strane po päť áut z kategórie superáut, väčšinou výkonovo veľmi rovnaké. Keby išlo len o samotné závody, človek by povedal nič nové pod slnkom, no tým, že Criterion dali do hry vychytávky na ničenie policajtov alebo naopak na chytanie jazdcov, je vo výsledku Need for Speed: Hot Pursuit v multiplayeri veľká zábava. Nie je nad to, keď sa za vás prirúti policajt, ktorý si myslí, že do vás vrazí a vy mu tam hodíte klince, neostáva len zakričať goodbye. Veľkou zábavou sú na obidvoch stranách EMP strely a hlavne vyhýbanie sa ich zásahu či už rušičkou, prípadne efektným dupnutím na brzdu stačí sledovať ako okolo vás preletí auto a body za vyhnutie sa zásahu sa sypú. Ďalšou vecou je rivalita medzi hráčmi, hlavne ak idete závod ako jazdec, tam totižto idete každý za seba, klince a EMP tak môže prísť od kohokoľvek, motivácia vyhrať je veľká. Jazdenie je pomerne jednoduché, väčší problém je hra za policajtov, kde vám pár závodov potrvá než dostanete do krvi tie správne grify na odrovnanie unikajúcich jazdcov, keď sa však do toho dostanete, vulgárne slová sa len začnú sypať na vašu hlavu :).

Aby to nevyzeralo, že EA spraví akciu a všetci kvôli tomu vynesú hru do nebies, pustíme sa do nejakej tej kritiky. Otázkou ale je či tieto veci nakoniec budú aj v konečnej verzii hry, alebo len my sme mali smolu na starší build hry. Na čo sa zdvihla suverénne najväčšia vlna kritiky, boli pomerne zbytočné informácie, ktoré sa zobrazovali presne v strede obrazovky a úplne zakrývali výhľad, veľa ľudí tak počas závodu nevidelo položené klince, medzeru v policajných zátarasách alebo auto v premávke. Tento problém zrejme spočíva v nastavenom rozlíšení a je vidieť, že sa počíta s Full HD rozlíšením, ktoré sme si my zvoliť nemohli. Čo myslím tými zbytočnými informáciami, boli to veci ako kto sa vybúral, kto prešiel po klincoch a od koho boli, niečo ako informácie kto koho zabil v multiplayeroch akčných hier.

Mňa osobne veľmi prekvapila aj absencia soundtracku, ktorý by hra obsahovať mala. Teda ak v hre nejaký bol, bol taký nevýrazný, že som ho ani nepostrehol. Osobne by som aspoň pri klasickom jazdení ocenil svižnú hudbu, ktorá by ma hnala rýchlejšie dopredu a ktorá by tam skutočne mala byť, stačí vypočuť oficiálny zoznam skladieb. Takto to bol totižto monotónny zvuk áut alebo policajných sirén a pred každým závodom som premýšľal či si mám slúchadlá vôbec nasadiť. Len také pobavenie na záver, nie je nad to, keď si servírka v podniku vypýta občianske preukazy od trinástich ľudí vyzerajúcich rozhodne staršie ako 18 rokov. A ešte vám dám radu ani omylom sa jej nepokúšajte vyraziť smažený syr z ruky, váš stôl upadne v nemilosť :D

Aby som to tak nejak zhrnul, Need for Speed: Hot Pursuit je skutočne návratom k pôvodným arkádovým koreňom série. Pre tých, čo očakávajú simuláciu, tým odporučím návrat k NfS: Shift, toto pre nich skutočne nebude, no a tí, ktorí sa chcú vyblbnúť a len tak si zajazdiť, hra je pre nich ideálna. No na druhej strane, tak ako zaznievali výroky, že to je najlepší diel série za posledných niekoľko rokov, tak skutočne záleží na tom, koľko rokov späť sa to myslí. Pre mňa osobne ostáva najlepším dielom série Need for Speed ten s podtitulom Underground 2, ale musím pochváliť, že konečne bude na PC zas závodná hra, ku ktorej človek nepotrebuje vyťahovať volant a v pohode si vystačí s klávesnicou a je tak pripravený kedykoľvek sa vyblázniť.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012