07.11.2010 14:00, Lukáš "Under4" Kollár, Komentárov: 0
Herný HW sumár 44. týždňa 2010

Herný HW sumár 44. týždňa 2010

45. týždeň roka 2010 pomaly ale isto končí a to je čas na to, aby sme si ho zrekapitulovali. O herné hardvérové novinky v ňom naozaj nebola núdza a priniesol ako grafické karty, tak aj myšky, solárnu klávesnicu, PC skrinky, či dlho očakávaný Kinect. Začíname.

Povíkendový nával sa prejavil naozaj očakávajúco, a tak pondelok priniesol celkovo až štyri novinky.

Ako prvé sa pozrieme na pamäte od spoločnosti Kingston, ktorá sa môže pochváliť špičkovou kvalitnou za rozumnú cenu. Teraz prichádza s obmedzenou sériou herných pamätí s označením HyperX Limited Edition Black, ktoré sa vyrábajú v 4 GB kite o frekvencii 1600MHz. Sú vyrábané s časovaním CL9, typu DDR3 a predajca si ich bude ceniť približne na 75 €. Spolu s touto edíciou tu máme HyperX Black Fan, čo je ventilátor, resp. ventilátory určené na chladenie pamäťových modulov. Tieto sú navyše podsvietené, majú priemer 60 mm a disponujú hlukom, ktorého hladina činí 25 dBA. Tento chladiaci box je k dispozícii za 18 €.

Hneď potom prišla grafická karta Galaxy GeForce GTS 450, disponujúca vysokými taktami, ktorá dostala označenie GTS 450 Hall of Fame Edition (alebo skrátene HOF). Jej základ je postavený na jadre GF106, obsahovať bude 1 GB fyzickej pamäte typu DDR5 o frekvencii 4100 MH, frekvenciu jadra až 1 Ghz a 2000 MHz pre 192 CUDA procesorov. Každá karta, obzvlášť takáto výkonná potrebuje samozrejme poriadne ochladiť. HOF tak chladí dvojslotový chladič, ktorý obsahuje štyri heatpipes s dvoma ventilátormi. Regulácia otáčok je samozrejmosť a okrem nej tu nájdeme aj výstupy DVI a HDMI.

Ďalšou, v poradí treťou novinkou pondelku bola skrinka od firmy Spire, ktorá nieje veľmi pekného vzhľadu, avšak výrobca túto nedokonalosť zakryl mimoriadne kvalitným vyhotovením, ktorého základ tvorí oceľová konštrukcia s čiernou povrchovou úpravou. Herná skrinka musí byť predovšetkým kvalitne odvetrávaná a tento účel Epoxi, čo je názov tejto skrinky spĺňa. Má totiž až šesť 120 mm ventilátorov (dva vpredu, jeden vzadu a tri hore).  Rozmerovo je na tom dosť zdatne, pretože ponúka rozmery 595x215x580 mm, jej váha je 13,5 kg a vpredu ešte nájdeme pozície na USB, jeden eSATA port a audio porty. K dispozícii bude už tento mesiac za odporúčanú cenu 109 €.

Prvý pracovný deň v týždni zavŕšil notebook od spoločnosti MSI s označením FX600MX. Je odolný voči poškrabaniu, disponuje štandartným monitorom, ktorého veľkosť je 15,6" s LED podsvietením a keby sme ho postavili na váhu, tak by sa ručička zastavila na 2,4 kg. Základom celého laptopu je procesor Intel Core i3 alebo i5, ďalej 8 GB pamäť RAM a grafická karta GeForce 310M s 512 MB fyzickej pamäte. Nechýba ani 320/500 GB pevný disk, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, čítačka kariet a HD webkamera. Celé to bude bežať na OS Windows 7 Home Premium.

Nasledujúci deň bol o niečo chudobnejší na nové informácie zo sveta hardwaru, ale jedna exkluzivita v podaní solárnej klávesnice stojí viac ako len za zmienku. Najprv ale dorazila správa o grafickej karte od spoločnosti Sparkle, založená na grafickom čipe GF106. Ide o GeForce GTS 450 s označením SXS4501024D5SNMS a s 128bitovým rozhraním. Disponovať bude 192 CUDA jadrami, taktom jadra na 789 MHz, nataktované shadery na 1579 MHz a 1 GB pamäť s taktom 3760 MHz. Nakoľko je jednoslotová, je určená pre vnútra skriniek, do ktorých klasickú, veľkú kartu nevložíte a okrem faktu, že bude obsahovať dva DVI výstupy a jeden mini HDMI nieje známe už nič.

Neskôr dorazila novinka, ktorá má naozaj čím zaujať. Ide o ohlásenie klávesnice od spoločnosti Logitech s názvom Wireless Solar Keyboard K750 a na jej pohon nepotrebujete káble ani baterky, stačí slnko alebo iný umelý zdroj svetla, ako je napríklad stolná lampička. To znamená, že pokiaľ hráte v noci, nemusíte sa báť, že vám dojde šťava a to aj kvôli optimalizácii tejto klávesnici. Jej cena ale nieje nízka, je to rovných 80 dolárov.

Po utorku nasleduje streda a tá nezaostávala za náporom hardware noviniek.

Hneď zrána sme pridali novinku o počítači All-in-One s 3D zobrazovaním od spoločnosti MSI s označením MSI AE2420 3D. Srdce tohto stroja tvorí procesor Intel i5-650, 4 GB RAM pamäť a grafická karta ATI Mobility Radeon HD 5730. Keďže podporuje 3D zobrazovanie, tak nesmie chýbať technológia  MSI Station, ktorá dokáže zobraziť 2D filmy v 3D režime, Blu-ray mechanika a 2.1 kanálové audio. Svoju prácu, či hranie hier uvidíte na 23,6" LCD monitore s rozlíšením 1080p a svoje dokumenty si uschováte na 1 TB disku. Okrem iného tu nesmie chýbať moderný USB 3.0 port, bezdrôtová klávesnica, myš, ovládač, Wi-Fi a Gb Ethernet. Na MSI AE2420 3D bude poskytovaná štandardná dvojročná záruka.

Hneď po uverejnení predošlej správy sme zachytili novinku, ktorá opisovala grafickú kartu od firmy Gigabyte, respektíve ide o GeForce GTX 480, avšak táto bude patriť do kategórie Super Overclock, z čoho je jasné, že sa jedná o pretaktovanú verziu. Konkrétne jadro z pôvodných 700 MHz na 820 MHz, shadery z 1401 MHz na 1640 MHz a 1,5 GB vlastná pamäť z pôvodnej hodnoty 3696 MHz na pretaktovaných 3800 MHz. Takáto zmena potrebuje aj poriadne ochladiť, takže tu bude k dispozícii 12+2 fázové napájanie a dvojslotový chladič WindForce 3X až s troma ventilátormi. Cena GV-N480SO-15I je stanovená na 437,55 € a je možné si ju predobjednať už teraz.

Treťou a zároveň poslednou hardware novinkou stredy bolo predstavenie nereferenčného Radeonu od menej známeho výrobcu menom PowerColor. Konkrétne ide nereferenčné riešenie pre Radeon HD 6850 s označením HD 6850 PCS+, ktoré ponúka oproti pôvodnému, referenčnému riešeniu lepšie takty a chladič. Táto karta bude poskytovať takt 820 MHz pre jadro a  4400 MHz pre 1 GB pamäť. Spomínaný nereferenčný chladič bude mať tri medené heatpipe spolu s 90 mm ventilátorom a podľa výrobcu ju ochladí o 15% lepšie ako pôvodné riešenie. Nič viac, vrátane ceny a dostupnosti nieje známe.

Vo štvrtok v ranných hodinách sme spoznali predátora v podobe hernej skrinky od spoločnosti Aerocool Advanced Technologies, ktorá dostala označenie XPredator. Táto skrinka bude vyrábaná v dvoch odtieňoch, v celom čiernom kabáte alebo v kombinácii čiernej s oranžovou. XPredator sa bude predávať za odporúčanú cenu 139 € a okrem troch USB 2.0 a jedného USB 3.0 portu ponúkne aj Audio/Mic a eSATA port. Chladenie bude zabezpečené šesticou ventilátorov.

Hneď po tejto správe prišla ďalšia správa, predstavujúca dve hráčske Gigabyte myši, dopĺňajúce už spomínajúcu klávesnicu Gigabyte Aivia K8100. Myši prídu v dvoch modeloch, a to M6980 Macro Gaming Mouse a M6900 Precision Gaming Mouse a okrem atraktívneho vzhľadu nezaostávajú ani po výkonnostnej stránke. Model M6980 má až sedem tlačidiel, podporuje technológiu makro engine GHOST a disponuje s 2000 dpi senzorom a max. akceleráciou 20 G. V poradí druhý model menom M6900 ponúkne päť tlačidiel, rozlíšenie 3200 dpi a max. akceleráciu až 30 G. Nič konkrétnejšie o tejto dvojici hlodavcov zatiaľ nieje známe.

Asi najvýznamnejšou novinkou uplynulého týždňa sa stal Kinect, ktorý prišiel do našej redakcie už v štvrtok, kde sme ho rozbalili a predstavili v piatkovej novinke. Už vo štvrtok začali internetom kolovať prvé recenzie pre túto technológiu, kde obstál celkom dobre.

Piatok, teda koniec hardware týždňa priniesol okrem spomínaného rozbaľovania Kinectu aj herné pamäte od spoločnosti A-Data. Ide vlastne o 4 GB (2x2GB) DDR3 kit s dlhým označením XPG Gaming Series V2.0 2400G 4GB Dual Channel Kit (XPG DDR3 2400G) s podporou Intel XMP. Frekvencia týchto pamäťových modulov je 2400 MHz, časovanie 9-11-9-27 pri napätí 1,65 V a podľa výrobcu ponúka priepustnosť až 38,4 GB/s. O chladenie sa postará technológia TCT (Thermal Conductive Technology), čo je zároveň posledná informácia, ktorú o tomto produkte máme.

Tento týždeň bol naozaj rušný a priniesol veľa zaujímavého hardvéru, z čoho aj mimoriadne očakávaný Kinect. Zajtra sa nám začína 46. týždeň, tak nás ostro sledujte.


Lukáš "Under4" Kollár
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012