02.11.2010 13:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 13
Star Wars: The Force Unleashed 2

Star Wars: The Force Unleashed 2

Univerzum Hviezdnych vojen preniklo ako do sveta filmu prostredníctvom Lucasových dvoch trilógií, tak aj do literatúry či videohier. Keďže má však LucasFilm momentálne pauzu a dohaduje sa, či budú aj ďalšie kedysi sľubované tri diely a kníh s touto tematikou tiež nepribúda, štúdio LucasArts stojace takmer za každou hernou adaptáciou SW je v poslednom čase jediným zdrojom, ktorý pomaly každý rok predostrie novú zápletku úzko spätú s protagonistami filmových dielov. Vesmír je totiž obrovský a LucasArts to vie náležite využiť.

Tentoraz siahlo po pokračovaní novej minisérie Force Unleashed, ktorá si vyšliapala svoju vlastnú príbehovú cestičku. V LucasArts však mohli zostať zaskočení predajnými úspechmi, aj napriek tomu, že celkové hodnotenia hry sa pohybovali len jemne nad priemerom. No čo, jednotka uspela, tak hor sa do dvojky, ktorá by napravila predchodcove chyby a ortodoxným fanúšikom poodkryla ďalšie dobrodružstvo z nikdy nekončiaceho sveta Star Wars. Tak sa aj stalo a po roku tu máme v poradí druhý pokus uspieť ako v bodovej, tak opäť aj v predajnej oblasti.

S príbehmi z prostredia Hviezdnych vojen si LucasArts môže robiť čokoľvek, nakoľko sú všemožne poprepletané a len málokto v nich má jasno. Preto pokračuje Force Unleashed 2 v začatom deji o Starkillerovi. /SPOILER/ Počkať, nie je on už predsa na onom svete? /SPOILER/ Autori zrejme nemali chuť vymýšľať novú zápletku, a tak sa opäť dostávame do kože spomínaného űberjedia, ktorého osud zviera pevne v rukách jeho učiteľ Darth Vader. Povedzme si to na rovinu, /SPOILER/ zo Starkillera je jeden z tisícov klonovaných vojakov, ktorého Vader trénoval na boj proti Rebelom /SPOILER/. Starkiller sa však hneď na začiatku doslova utrhne z reťaze, keď si začne spomínať na všetko utrpenie spôsobené Vaderom a na záhadnú Juno, ktorú sa vydáva hľadať. Útek z planéty Kamino na Vaderovej stíhačke však zavedie Starkillera za rebelskou posilou - generálom Kotu. To znamená, že popri hlavnom príbehu o pomste Vaderovi, sa nám odvíjajú ďalšie dva – zachrániť milovanú Juno a pomôcť Kotovi. Z dejovej linky sa však hneď na úvod dá vycítiť, že bola narýchlo spackaná a má čisto vedľajšiu úlohu. Do hlavných úloh bolo totiž obsadené ničenie. Veľa ničenia...

Ničenie predstavuje najdôležitejšiu zložku Force Unleashed 2, pretože si ho užijeme viac než dosť. Prívlastok űberjedi, ktorý sme dali Starkillerovi vyššie, ho totiž dokonale vystihuje. Hoci ho Vader presviedčal, že je len prostou kópiou, Starkiller ovláda príliš veľa zručností. Tie nám samozrejme podstrkuje hra pod nos od okamihu, keď začneme po prvý raz šermovať so svetelnými mečmi a skončíme až keď padne finálny boss. Šialené besnenie mečmi obohacujú Starkillerove špeciálne jediovské schopnosti. Aby nás totiž súboje na blízko neomrzeli hneď po druhej várke nepriateľov, Sila nás zabaví o čosi viac. Nepriatelia od vás dostávajú elektrické šoky, lietajú vzduchom ako handrové bábiky, proste dostávajú na frak všetkými možnými spôsobmi. A keď vám už dojdu nervy, môžete silou mysle poslať nepriateľov na vlastné jednotky, čím získate čas na ťažších mechov alebo na útek. Keď je už reč o mechoch, súboje s nimi majú šťavu. Teda, ak si odpustíme nudnú animáciu zničenia, ktorá sa opakuje pri každej poslednej rane, je to vskutku zábavná minihra čerpajúca z boss fightov God of War. Časom však prídete na to, že Starkillerova moc siaha pomaly aj za tú Imperátorovu a boss fighty budú pôsobiť ako ľahší predkrm pred súbojmi s obrími plecháčmi a jedným špeciálnym exemplárom menom Gorog. Vtedy som si povedal, že nech je Gorog čokoľvek, nemá to proti Starkillerovi šancu až sa nakoniec vynorila z útrob obrovskej arény hlava vo veľkosti domu a vtedy mi veru nebolo všetko jedno. Variácia blesky a svetelné meče kontra laby prerastenej opice to však vyriešili ľavou zadnou.

Keď sa náhodou práve nenachádzate v obkľúčení protivníkov, hra vám vydýchnuť nedá a udržuje si naďalej svoje vražedné tempo. Bitky nahrádza poskakovanie medzi jednotlivými plošinami, ktoré najčastejšie znamenajú cestu von. Priam infarktovú časť, v ktorej bolo nutné preskákať medzi kruhovými plochami, si LucasArts nachystalo na samý záver. Do toho vám posielalo do cesty jednu nepriateľskú várku za druhou, pričom ste sa museli udržať v strehu, aby ste nespadli a nezačínali túto frustrujúcu úroveň od znova. Musíme vám však povedať, že finále stojí naozaj za to a slovo „epické“ ho úplne vystihuje.

Ako je na tom grafická a zvuková časť? Boli sme pozitívne prekvapení, že si tvorcovia dali záležať na každom detaily, čím pôsobilo prostredie uveriteľne. Najväčšiu pochvalu si zaslúžia CGI filmy, z ktorých dýcha blizzardovská inšpirácia. Perfektne vyzerajú takisto svetelné efekty, ktoré dodávajú hre šmrnc známy z filmových Star Wars. Zvukovej stránke nemáme taktiež čo vytknúť, dabing sa hompáľa na profesionálnej úrovni a zvukové efekty budú fanúšikovia doslova hltať. Práve audiovizuálna stránka je tým najsilnejším prvkom Force Unleashed 2, nabudúce však prosíme dotiahnuť aj to zvyšné.

Star Wars: The Force Unleashed 2 je solídny titul. Ničím neohúri, no milovníkov SW ničím nesklame. Herná doba pohybujúca sa okolo 6-7 hodín je tak akurát, nakoľko hra skončí presne v momente, kedy autorom značne dochádza fantázia. Hoci stereotyp začne prevažovať pomerne skoro, ak máte radi podobné sekačky, nebudete sklamaní. Vyššie ako na 7 to však Force Unleashed 2 nedotiahlo...


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Lucas Arts
Distribútor: Activision
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: Akčné
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360, WII, NDS
Oficiálna stránka: http://www.lucasarts.com/games/theforceunleashed2/
Karta hry: Star Wars: The Force Unleashed 2
Plusy:

- Súboje s bossmi

- Grafická a zvuková stránka

- Dva konce

Mínusy:

- Stereotyp

- Nízka znovihrateľnosť

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
chinaski fuj ale som pubertalny 02. 11. 2010 13:42
DanKanFan Re: fuj ale som pubertalny 02. 11. 2010 13:44
MickTheMage 02. 11. 2010 13:53
chinaski Re: 02. 11. 2010 14:57
JC 02. 11. 2010 15:10
Atavius wtf?! 02. 11. 2010 16:48
MickTheMage Ugh 02. 11. 2010 17:51
MickTheMage Este raz 02. 11. 2010 17:52
MickTheMage Preco? 02. 11. 2010 17:52
Duri Re: wtf?! 02. 11. 2010 18:50
chinaski Re: Preco? 02. 11. 2010 19:58
KKK star wars 14. 12. 2010 10:05
chinaski Re: star wars 14. 12. 2010 10:57
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012