21.10.2010 13:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 1
Company of Heroes Online – prvé dojmy z hrania

Company of Heroes Online – prvé dojmy z hrania

Po období, kedy zažívala téma druhej svetovej vojny boom v hrách rôzneho a hlavne strategického žánru už uplynul nejaký ten čas a keďže táto idea už bola vyčerpaná snáď zo všetkých možných pohľadov a smerov, nastal trochu útlm s hrami s touto myšlienkou. Musel som trochu zapátrať, aby som zistil, že viac ako rok sa neobjavila dobrá hra s tematikou druhej svetovej. No a dnes sa pozrieme na oživenie Company of Heroes v jeho online verzii.

Company of Heroes je výborná stratégia z roku 2006, ktorá si vo všetkých herných médiách odniesla pomerne vysoké hodnotenia. Veď posúďte sami, priemerné hodnotenie hry na zahraničných weboch je 9,4/10. A teraz, po štyroch rokoch, nám tvorcovia z Relic Entertainment prinášajú jej onlineového brata Company of Heroes Online (ďalej len CoHO). Teda zatiaľ len verejnú betu, ktorú som si vyskúšal. Hral som ju takmer od samotného začiatku a je poznať, že vývojári sa snažia a postupne implementujú nové prvky a podobne. Pravdou však je, že štyri roky sú už dosť dlhá doba na to, aby grafické spracovanie a engine hry trochu zaostávali a zrejme si to uvedomujú aj páni z Relicu a hru nám ponúknu ako free-to-play so systémom mikrotransakcií, čo dnes vo svete online hier fičí. Kto pozná pôvodnú hru, prípadne niektorý z jej datadiskov, tu bude ako ryba vo vode. Správa surovín, základne a jednotky sú tie isté, obmenou však prešiel veteránsky systém, ale na to sa ešte pozrieme bližšie.

Po prihlásení sa do hry je treba si zvoliť stranu, za ktorú chceme hrať a následne doktrínu alebo inak povedané špecializáciu veliteľa. Aby ste však nemuseli mať niekoľko rôznych účtov, máte možnosť vlastniť štyroch rôznych veliteľov z celkových šiestich. Výber špecializácie je dôležitý jednak z pohľadu jednotiek, ktoré budete v boji preferovať a aj preto, že každý veliteľ má ešte ďalšie schopnosti. Pokiaľ chcete, môžete si zvoliť aj výzor, ale na hru to nemá žiaden vplyv. Spojenci majú na výber medzi veliteľom pechoty, obrnencov a výsadkárov, nemecké velenie má k dispozícii doktríny teror, blitzkrieg a obrana. Pri hre na väčších mapách je teda dôležité správne kombinovať aj jednotlivé špecializácie veliteľov, aby ich schopnosti poskytovali výhodu, či už postupujete alebo sa bránite.

Ešte pred zahájením hry je dôležité navštíviť svoje veliteľstvo. V tejto záložke vidíte základňu s budovami a všetky svoje veteránske (hra ich nazýva hrdinské) jednotky a bonusy, ktoré si môžete vziať so sebou do hry. Každá z budov na veliteľstve má obmedzený počet miest pre veteránov a tieto miesta sa vám postupne odomykajú s tým, ako postupujete na vyššie úrovne. Bonusy pre jednotky zlepšujú ich dohľad, presnosť, ochranu, rýchlosť a poškodenie. Systém veteránov prešiel oproti pôvodnej hre úpravou. Týchto veteránov totižto získate ako odmenu za víťazstvo a vôbec to nemusí byť jednotka, ktorá sa boja zúčastnila. Tieto bojmi zocelené jednotky získavajú aj naďalej skúsenosti a môžu sa ďalej zlepšovať až na päť úrovní, pričom každý nový level im naďalej zvyšuje schopnosti v boji. Aby však hra bola viac vyvážená a nebolo to celé len o tom vziať so sebou najlepšie jednotky a bonusy, každý bonus a každá veteránska jednotka má určitý počet bodov a za ich nasadenie v boji sa im ich pár odpočíta. Pokiaľ miniete všetky body, jednotku alebo bonus nemôžete nasadiť, kým tieto body nekúpite za suroviny, ktoré získavate v boji, prípadne za skutočné peniaze. Aby boli velitelia ešte viac vyrovnaní, určité bonusy a veteránov môžete nasadiť až keď dosiahnete určitý level.

Ďalšou záložkou, ktorú je dobré sem-tam navštíviť, je váš veliteľ. Tu si totižto volíte svoje schopnosti. Na výber je postupne päť z ôsmich schopností a tie sa ešte ďalej vetvia. Za každé povýšenie získate jeden bod a ten investujete do vášho rozvoja. Vidieť, že autori sa snažili o variabilitu a tieto schopnosti si nevolíte natrvalo, ale ak sa vám niečo nepozdáva, môžete to celé zmeniť behom pár sekúnd. Okrem tohto tu nájdete aj vaše štatistiky a rebríček najlepších veliteľov. Posledná záložka ešte predtým, než sa pustíme do boja je obchod, kde si tiež za suroviny alebo za skutočný cash môžete nakúpiť už spomínané bonusy alebo veteránske jednotky, ak je k vám hra na tieto veci skúpa.

Veteráni sú pripravení, bonusy nastavené, schopnosti zvolené, hor sa teda do boja. Na výber máte medzi klasickým bojom a bojom o odmenu. Odmena je veľké lákadlo, naviac poskytuje dvojnásobný zisk skúseností a surovín oproti klasickej hre, chyták je v tom, že dopredu netušíte, proti komu budete stáť, jediné čo viete je, že systém vám vyberie približne rovnako skúseného nepriateľa ako ste vy. Nie všetko je ale náhoda, v boji o odmenu si totižto môžete nastaviť veľkosť máp a teda aj počet súperov a spolubojovníkov v hre, taktiež mapy, na ktorých ste ochotný hrať. Víťazí sa len na body. V klasickom súboji si môžete zvoliť veľkosť a mapu a samozrejme podmienky víťazstva. Buď sa hrá na body, alebo na zničenie súpera. Napriek tomu, že ide o betu je v hre pomerne slušné množstvo máp. Ak zrovna nemáte náladu na živého súpera, prípadne by ste dlho čakali, kým by sa k vám niekto pridal, môžete si zvoliť aj počítačového oponenta a musím konštatovať, že umelá inteligencia je tu skutočne na vysokej úrovni a pri prvej hre som trošku pochyboval o najľahšej obtiažnosti môjho protivníka. Hra sa snaží manažovať súboje tak, aby proti sebe stáli pokiaľ možno rovnako skúsení nepriatelia. Bohužiaľ sa nedá zabrániť problému v momente, keď narazíte na skúseného hráča, ktorý si trénuje ďalšieho generála, prípadne sa len tvári ako slabý hráč a znepríjemňuje tak hranie nováčikom, čo ich môže od ďalšieho hrania odradiť. Ak sa cítite na silnejších súperov, stačí zrušiť filter hier a nechať si zobraziť všetky hry, pričom hra vás upozorní, že nejde o vyrovnaný súboj.

Pri načítaní mapy vidíte, aké bonusy si zvolil váš súper a podľa toho sa pripraviť na boj. Začínate s veliteľstvom a inžiniermi, ostatné je už na vás. V CoHO je celá mapa rozdelená na niekoľko sektorov s kontrolnými bodmi, ktoré vás po obsadení zásobujú surovinami. Tie sú v hre tri – ľudské zdroje, munícia a palivo. Za tieto suroviny vyrábate nové jednotky alebo si vylepšujete tie, ktoré už máte. Pechote môžete kúpiť lepšie automatické alebo protitankové zbrane, vozidlá dostanú lepší kanón a podobne. Už som spomenul veteránsky systém a veteránske jednotky, tu je drobná zmena oproti pôvodnej hre. Totižto vami vyrobené jednotky v boji nezískavajú skúsenosti a nepostupujú na vyššiu úroveň tak ako to bolo predtým. Teraz si levelovanie týchto jednotiek musíte zaplatiť v novej budove. Osobne mi to príde trošku zvláštne, že veteráni postupujú bez problémov na základe skúseností a normálnym jednotkám musíte lepšie schopnosti zaplatiť. Ostatné už by malo byť pri starom, takže za ničenie nepriateľa získavate veliteľské body a tie míňate na vaše schopnosti, dôležité je samozrejme využívať krytie jednotiek a tak. Čo mi však vadilo, bola nemožnosť rotácie kamery, mapu si môžete priblížiť a oddialiť, no na rotáciu zabudnite. V momente keď je nepriateľ v pozícii za kamerou, musíte s kamerou neustále behať po celej mape. Ešte jedna drobnosť, ktorá ma potešila. Beta obsahuje pôvodnú kampaň, takže ak ste premýšľali nad kúpou, už viac nemusíte.

Company of Heroes Online vo svojej bete vyzerá ako veľmi slušné oživenie výbornej a netradičnej stratégie. Veľkým plusom a lákadlom je free-to-play a kampaň z originálnej hry. Celkovo je vidieť, že vývojári nezaspali na vavrínoch a nechcú vypustiť len nejaký online remake, o tom nás presviedča systém výberu protivníkov a veľká snaha o čo najlepšie vyváženie jednotlivých strán a veliteľov. Zaujímavý prvok sú aj veteránske jednotky a bonusy. Každopádne fakt, že samotná hra je pár rokov stará sa nedá zakryť, izometrický pohľad, absencia rotácie kamery a slabšia grafika môže niektorých hráčov odradiť. Osobne však s týmto výrazné problémy nemám a tak hru určite odporúčam všetkým fanúšikom stratégií.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: Relic Entertainment
Distribútor: THQ
Vychádza na platformy: PC
Žáner: Stratégie
Dátum vydania: 01.11.2010

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.3 / 10
(Hodnotení: 3)

Diskusia
Šimon podoba 14. 12. 2010 10:55
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012