20.10.2010 12:00, Roman "JC" Kadlec, Komentárov: 0
F1 2010

F1 2010

Dlhé 4 sezóny sa virtuálne formule neobjavili na štarte. Nakoniec sa licencia dostala do rúk Codemasters a hľa, opäť tu máme najrýchlejší šport na svete na našich PC a konzolách. Reálna F1 sa pomaly mení na nudu a situáciu nezachraňuje ani návrat Schumachera. Ako je na tom virtuálna F1 2010?

Codemasters má so závodnými hrami bohaté skúsenosti, preto oznámenie, že práve oni dostali do rúk práva na novú F1 videohru bolo medzi fanúšikmi prijaté veľmi kladne. 18 mesiacov ubehlo, mnoho informácii, videí a screenov bolo prezentovaných a teraz tu máme finálny produkt. Konečne. Bez zbytočného zdržovania poviem, že čakanie stálo za to. Nová F1 síce nie je bezchybná, ale svoju kvalitu si drží a ponúka výborný pocit z jazdy a závodenia ako takého. Pocit rýchlosti, adrenalín počas prebiehania, to všetko v F1 2010 nájdete a síce hra pri spustení informuje o možných zdravotných problémoch, určite sa pri hraní nedolámete. Nová F1 má presne to, čo by ste od licencovanej hry čakali – kompletnú súpisku tímov a jazdcov, všetky okruhy, ktoré boli spracované s vysokým dôrazom na detail a realizmus, ale aj čosi viac....

Kariéru. Závodník – nováčik práve vstupuje do kolotoča F1. Novinárom povie ako sa volá, odkiaľ je, vyberie si z aktuálnej ponuky kontraktov a ide do krutého sveta najrýchlejších monopostov na svete. To všetko sa už deje v plnej réžii hráča a poteší, že medzi štátmi nechýba slovenská vlajka. Zaujímavý systém kariéry a celkového postupu sa neobmedzuje iba na úvodné interview. V tíme čakajú jazdcov konkrétne ciele, ktoré by mali splniť v danej sezóne, nehovoriac o veľkej rivalite medzi sebou. Prvý jazdec tímu má vždy špeciálne výhody a pre hráča, ktorý začína na pozícii dvojky, je motivácia jasná. Celkovo možno považovať túto mimozávodnú zložku za dobre navrhnutú a implementovanú. Okrem možnosti prijímať ponuky iných tímov, sledovať vlastnú výkonnosť a rast, porovnávať sa s tímovým jazdcom sú na bežnom páse aj mnohé rozhovory – samozrejme, pokiaľ si ich hráč svojim umiestnením zaslúži. Ich prevedenie je realistické, avšak reálne nemajú žiaden vplyv na samotnú hru a nikto vás tak nebude kritizovať za veľkohubé vyhlásenia a nulový výkon na trati :) Teda, možno sa to v novinách píše, ale tie autori nezakomponovali – žeby jeden z potencionálnych prídavkov v F1 2011?

To, čo sa deje mimo trate je jedna vec, ale skutočné karty sa miešajú na závodných okruhoch. Už som ich raz chválil, ale urobím to opäť – realistická grafika vyzerá výborne a virtuálnym okruhom next-gen grafika veľmi sluší. Nezabudlo sa ani na rôzne drobné detaily a pokiaľ sledujete prenosy z Veľkých cien, budete sa v F1 2010 cítiť ako doma. Mimochodom, Codemasters rozšírili kariéru aj priamo do jednotlivých častí závodných víkendov a tak každú časť začína hráč v pit-stope, kde si môže nastavovať auto (k dispozícii je aj rýchle nastavenie, čo ocenia jazdci, ktorí sa neradí príliš špárajú v detailnom nastavení), testovať zmeny, komunikovať s technikom, alebo sledovať aktuálny stav na trati. Sumárne povedané – F1 2010 aj v tomto smere obsahuje všetko čo by mala. Samotné závody a jazdenie je zábavné. Codemasters sa vyhrali najmä s pocitom rýchlej jazdy, ktorý sa im podarilo výborne zachytiť. Celkový pocit a zábavnosť závodenia je hlavnou prednosťou novej F1, pretože hranie je chytľavé a zábavné. Autori zapracovali do hry viacero nastavení a pomôcok, vďaka čomu si môžu bez problémov zajazdiť nováčikovia aj hardcore jazdci. Ale to už je defacto štandard každej správnej závodnej hry, ktorá sa chce honosiť prívlastkom simulátor. Ono, F1 2010 v skutočnosti neprináša nič revolučné, alebo nejaké úžasné rozšírenie hrateľnosti. Ponúka však kompletnú a odladenú hrateľnosť, až hráč aj zabudne, že sú to iba obyčajné formule.

Celkovú bezchybnosť sa však Codemasters nepodarilo zachovať v celej hre. Medzi hlavné problémy, ktoré nahlásili hráči z celého sveta (a s niektorými sme sa stretli aj my) patrí divné správanie sa AI, držanie hráča v pit-stope (po 5 sekundách vymenené gumy, ďalších 13 sekúnd čakania, aby prešli ostatné autá a hneď tu máme prepad z prvého miesta na 14.... tomu sa hovorí „trošku si to zdramatizujeme“, nuž divný zmysel pre humor) a kopu ďalších drobností, ktoré dokážu čiastočne a krátkodobo znechutiť celý herný zážitok. Ku cti autorov slúži fakt, že sa k jednotlivým chybám vyjadrili na oficiálnych fórach a sľúbili ich skoré odstránenie vo forme patchu.

Okrem módov pre jedného hráča (kampaň, Veľká cena, časovka) je k dispozícii aj multiplayer. Ten je však obmedzený na 12 hráčov, čo opäť podaktorí môžu brať ako veľké mínus, reálne to však až taká tragédia nie je. Treba si však dať pozor k akej hre sa pripájate, pretože, keď sa nadšený nováčik po dvoch víťazstvách omylom pripojí do hry, kde sú vypnuté všetky pomôcky... no, povedzme, že je to značný rozdiel a svet sa predsa točí! Možno až príliš. Čo ďalej? F1 2010 podporuje dynamickú zmenu počasia, ktorá samozrejme dokáže vždy zdramatizovať jednotlivé závody. Komunikácia s tímom počas závodov je super a znie autenticky. Ohľadom samotného zvuku monopostov si netrúfam tvrdiť, nakoľko znejú reálne, ale ide skôr o kozmetickú drobnosť, než niečo dôležité.

F1 2010 predstavujú vydarený návrat virtuálnej F1. Titul obsahuje prakticky všetky dôležité prvky, ktoré by mala správna simulácia mať. Licencie, prepracované a realistické trate, bohaté možnosti nastavenia pomôcok pri riadení, zmeny počasia a hlavne výbornú a zábavnú hrateľnosť. Milovníci F1 nemajú dôvod aktuálny ročník ignorovať - skutočne, F1 je tu po 4 rokoch a je vydarená. To platí aj pre ostatných virtuálnych jazdcov. A pokiaľ ste boli doteraz nezasiahnutí formulami, o dôvod viac to napraviť!

P.S. Pokiaľ autori opravia spomenuté chyby, ako sľúbili, môžete si k výslednému hodnoteniu prirátať ďalšieho pol boda.


Roman "JC" Kadlec
viac článkov autora

Výrobca: Codemasters
Distribútor: Codemasters
Testovaná platforma: PC
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Závodné
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.formula1-game.com/
Karta hry: F1 2010
Plusy:

- výborný pocit jazdy

- licencia

- celkové spracovanie, atmosféra

Mínusy:

- zopár uvedených chýb

- obmedzenie multiplayeru na 12 hráčov

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.2 / 10
(Hodnotení: 6)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012