13.12.2001 00:18, Tóno Tokoly, Komentárov: 0
Domáca tvorba - HRY

Domáca tvorba - HRY

V poslednej dobe sa na domácej scéne (myslená česká i slovenská) objavuje stále viac a viac nových tímov, ktoré pracujú na rôznorodých projektoch. Aby ste si mohli utvoriť ucelený obraz o kvalitách tuzemskej produkcie, nemusíte urobiť nič iné, len sa pohodlne usadiť pred obrazovkou monitora a pustiť sa do čítania.

V poslednej dobe sa na domácej scéne (myslená česká i slovenská) objavuje stále viac a viac nových tímov, ktoré pracujú na rôznorodých projektoch. Aby ste si mohli utvoriť ucelený obraz o kvalitách tuzemskej produkcie, nemusíte urobiť nič iné, len sa pohodlne usadiť pred obrazovkou monitora a pustiť sa do čítania.

Zima Software

Firma Zima Software sa po vydaní údajne posledného dielu Poldu plne vrhla na dokončenie hororu Bloodline. V hre sa ocitneme v koži advokáta Jima Carda, ktorý bol pridelený ako obhájca riaditeľovi sanatória Black Hill. Ten je podozrivý z masakru svojich pacientov. Aby Jim vyriešil neľahký prípad, musí preniknúť do mysle šialeného doktora. Avšak pri odhaľovaní doktorovej minulosti už nepôjde len o vinu, či nevinu klienta. Jim zažije utrpenie, ktoré postihlo pacientov a jemu samému pôjde o život.

Autori sľubujú moderný engine (NURBS povrchy, dynamický level of detail, zásahové zóny), na ktorého vývoj bol dostatok času (pôvodne Death Tracer). K dispozícii bude množstvo zaujímavých zbraní (hrdzavý kosák, brokovnica, plameňomet), ktorými sa budeme oháňať pri pohľade z vlastných očí. Do cesty sa nám postaví okolo 40 nepriateľov, ktorích budeme kosiť cestou za jedným z troch koncov hry.

Vyzerá to veľmi zaujímavo, ale ešte nebol stanovený dátum vydania, ani ohlásený distribútor (šepkalo sa niečo o X-Boxe, žeby sa ozval aj Microsoft ?). Tento rok by mal vyjsť aj konkurent Alone in The Dark 4, ktorého autori si predsavzali poriadne prevetrať zatuchnutý žáner hororových akcií. Uvidíme, ktorí zombíci budú nakoniec hráčom sympatickejší.

Cinemax

Cinemax momentálne zaštiťuje viacero zaujímavých hier. Ako prvej sa pravdepodobne dočkáme adventúry Glimmer : Jazvy minulosti. Hra je postavená na renderovaných pozadiach a digitalizovaných postavách hercov (na screenshotoch sa zatiaľ dobre ukrývajú :), prostredníctvom ktorých nám autori z Antelope Studios porozprávajú mysteriózny príbeh hodný pozornosti Foxa Muldera.

Ďalším v poradí by mohol byť Inquisitor (už má registrovanú doménu) v podaní tímu Wooden Dragon. Dobre vyzerajúce RPG nie nepodobné Diablu nás postaví do úlohy mnícha, ktorý sa cestou krvavých inkvizícií prepracuje až na pápežský stolec. Túto hru si určite zamilujú predstavitelia katolíckej náboženskej obce, a keď už nie priamo na monitoroch, tak si aspoň zgustnú na autoroch :-)

Pred dokončením by mohol byť aj projekt Corporation 5 vyvýjaný týmom Insane Garlic. C5 je ďalším príspevkom do rodiny realtime stratégií. Tentokrát nepôjde o konflikt medzi milými ľudmi a škaredými emzákmi, či bitku dobra so zlom, ale o obyčajnú televíznu zábavu (nie veľmi originálne, spomeňte si na Wartorn a ďalších). Grafika medzičasom prešla faceliftom (aspoň sa to javí pri porovnaní screenshotov minulých a súčasných) a rozhodne jej to prospelo. Už aby tu C5 bola.

A napokon je tu Woody, adventúrka s divnou grafikou. Určená je hlavne pre drobcov a tých, čo sa nimi cítia byť.

Cypron Studios

Slovenský tím Cypron Studios po vydaní strategickej hry State of War, ktorá sa do domácej distribúcie dostala cestou cez USA, opäť pracuje na novom projekte. Tentokrát to bude RPG-čko, zasadené do sveta fantasy.

Bližšie informácie zatiaľ nie sú známe, pretože vývoj hry je v rannom štádiu a v čase písania článku ešte prebiehali práce na game designe. Vývoj hry autori odhadujú na 12 mesiacov. Ďalsie info o hre vám prinesieme len, čo to bude možné.

Lonely Cat Games

Tím Lonely Cat Games bol založený počas minulého roka a dnes usilovne pracuje na svojeje prvotine. Zakladateľmi sú spoluautori prvého dielu Hidden & Dangerous, čo sľubuje kvalitu. Hra sa volá Atlantica a prenesie nás 5000 rokov do minulosti. Príbeh sa točí okolo súperiacich obyvateľov ríše Inkov a Atlantídy. Krehkú rovnováhu medzi národmi narušia svojim príchodom ziskuchtiví mimozemšťania, ktorí sa postavia na stranu Inkov. Nepočítajú však s tým, že na stranu Atlantídy sa postaví sám pán Hráč.

Atlantica bude predovšetkým multiplayerová FPS akcia so všetkým, čo k tomu patrí. Deathmatch, tímový deathmatch, plnenie kooperatívnych úloh, capture the flag a ďalšie. Na svoje si ale prídu i samotári (a všetci ostatní nezosieťovaní) pri hraní singleplayera. Akcia sa bude odohrávať na planétkach, ktoré by mali byť obehnuteľné za pár minút. Napomáhať pri tom budú aj rôzne vozítka. Tento systém veľmi pripomína podobnú akciu - No Escape. Hra pobeží na modifikovanom engine z H&D a vydavateľom sa stal Octagon Entertainment.

Illusion Softworks

Aktuálnym projektom Illusionov je gangsterský trenažér Mafia. Po spustení hry sa prevtelíme do postavy taxikára Tommyho, ktorý je jedným z obyvateľov fiktívneho veľkomesta Lost Heaven 30-tych rokov minulého storočia. Osud ho zavial do područia mafie, a ak teraz nechce prísť o prsty (alebo niečo viac) musí postupne plniť 20 rôznorodých misií. Súčasťou jeho práce je vyberanie výpalného, krádeže a vlámania, automobilové naháňačky, divoké prestrelky. Tommyho činnosť samozrejme neunikne pozornosti polícii, ale on im uniknúť môže, a to v 60-tich typoch áut. Preháňať sa môže po rozsiahlych uliciach, a aby toho nebolo málo, môže auto zaparkovať a vbehnúť do niektorej z dôležitých budov. Odporúčam pohľadať elegantné obleky a oprášiť zabudnutý taliansky prízvuk.

Ďalším, netrpezlivo očakávaným, titulom je Hidden & Dangerous 2. Na situácii vo svete sa toho oproti prvému dielu veľa nezmenilo, ešte stále prebieha 2. svetová vojna. Opäť dostaneme pod kontrolu maximálne 4-členné komando pozuby ozbrojených bojovníkov. So svojou jednotkou sa budeme prebýjať viac než dvadsiatkou misií rozdelených do 9 kampaní. Novinkou oproti predchodcovi je možnosť interakcie s postavami ovládanými počítačom. Podľa našich rozhodnutí sa vyvýja aj dianie v hre.

Zmenou prešiel engine hry. Volá sa LS3D a je naprogramovaný úplne nanovo. Okrem rôznych grafických vychytávok ponúka aj nové prvky vplývajúce na hratelnosť. Postavy nám predvedú novú škálu pohybov - vedia plávať, nastražovať pasce, zbierať zbrane zneškodnených nepriateľov, či udierať pažbou. Vylepšené je prakticky všetko, aj umelá inteligencia a ovládanie svojich spolubojovníkov.

BI Studio

Pripravovaný titul Operation Flashpoint prešiel v priebehu vývoja veľmi dlhú cestu. Menil sa názov (Poseidon, Flashpoint 1985), menil sa distribútor (predtým Interactive Magic, teraz Codemasters), ale dnes (v dobe písania článku) by už mala byť hotová konečná verzia.

Prostredníctvom hry sa prenesieme do roku 1985 na fiktívny ostrov, kde eskaluje konflikt mocností západného a východného bloku. Ako budúci vojnový hrdina sa predierame 30 nelineárnymi misiami kampane a ďalšími 15 samostatnými scenáriami. Nápomocná nám pri tom bude najrôznejšia technika od škodoviek cez tanky až po helikoptéry. Všetko v hre je ovládateľné buď z vlastného alebo vonkajšieho pohľadu. Technika je však nič bez ľudí, a preto budeme mať k dispozícii aj kolegov spolubojovníkov. Títo sa dajú dokonca ovládať spôsobom podobným RTS. Na svoje si prídu aj multiplayeri, bitky sa môže naraz zúčastniť až 100 bojovníkov.

Future Games

Najzaujímavejším projektom firmy sa zdá byť Posol smrti od Unknown Identity. Čaká nás záhadný zámok žijúci vlastným životom a k tomu nádherná grafika, dobre zladené renderované pozadia a kreslené postavy. Môj osobný favorit medzi domácimi adventúrami.

Nemenej zaujímave sú aj ďalšie tituly. Mnohí sa určite tešia na pokračovanie Boovieho, a stredovekú adventúru od tímu Peregrius.

Cauldron

Aktuálnym projektom od Cauldronu je Chaser. Chaser je meno tajného agenta, ktorý stratil pamäť počas tajnej operácie. Problémy sa vyskytujú vždy hromadne, a preto určite neprekvapí fakt, že Chasera chce kadekto zniesť zo sveta. Kto nič nevie, nič nevyrieši, preto sa treba najprv postarať o stratené fragmenty pamäte a zistiť, čo sa vlastne deje.

Hra patrí do kategórie akcií videných z vlastného pohľadu. Pohľad na dianie v hre zabezpečuje vlastný engine podobný tým z Quaka a Unrealu. Samozrejmosťou je podpora nových technológií ako sú Bezierove krivky, pixel shading, bump mapping a ďalšie.

V pokračovaní článku sa pozrieme aj na ďalšie domáce vývojové tímy, ktorých počet utešene rastie. Ak aj vy pripravujete nejaký zaujímavý projekt a myslíte si, že nesmiete v našom zozname chýbať, dajte nám vedieť. Zaujíma nás profesionálna i amatérska tvorba.


Tóno Tokoly
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012