14.10.2010 11:18, Roman "JC" Kadlec, Komentárov: 0
Dota 2 - čo môžeme očakávať?

Dota 2 - čo môžeme očakávať?

Warcraft. DotA. Valve. Source. Ide to vôbec dokopy? To sa dozvieme už počas budúceho roka, kedy Valve vydá hru s názvom Dota 2. Čo môžeme očakávať? Aké budú zmeny? Bude to vôbec ešte stále Dota? Prečítajte si náš článok a dozviete sa...

Valve oficiálne oznámilo pokračovanie populárného módu Defense of the Ancients (tiež známe pod skratkou DotA). Dota 2 vzniká v kanceláriach štúdia Valve pod drobnohľadom hráča menom Icefrog, ktorý momentálne spravuje a updatuje DotA-Allstars. Fakt, že Dota 2 už nebude iba mód, ale plnohodnotná hra je asi zjavný a bude zaujímavé sledovať súboj Dota 2 vs League of Legends, čo je free-to-play hra, na ktorej pracuje pôvodný dizajnér DotA-Allstars, Steve "Guinsoo" Feak.

Čo je vo všeobecnosti na Dote také zaujímavé a chytľavé? Mix RTS, RPG prvkov, výborná hrateľnosť, variabilita, kompetitívny duch, taktické tímové súboje 5vs5... dôvodov je veľa a ako ukazuje celková popularita Doty, hráčov dokážu pohltiť. Aj z toho dôvodu sa Valve rozhodlo nemeniť celkový dizajn a hrateľnosť. Dota 2 bude v podstate DotA-Allstars postavená na moderných technológiach (vylepšený Source engine). Hrdinovia, dizajn máp, predmety, skilly, vylepšenia, to všetko je prakticky nedotknuté (hoci, určité malé úpravy sa objavia), ale vo výsledku sa budú všetci fanúšikovia cítiť od začiatku ako doma.

Valve taktiež zachovalo komiksový nádych pôvodnej Warcraft III grafiky (hoci, v určitom smere dôjde k zmenám), pridalo nové hlášky hrdinom a do hry zakomponovaná AI má fungovať na tréning a zaskakovanie za odpojených hráčov. Čo sa však Valve snaží posunúť najviac, je začlenenie hráčov do komunity počas hrania aj mimo neho. Konkrétne detaily zatiaľ nie sú známe, ale každá akcia, napr. aj komentovanie na diskuznom fóre, sa môže prejaviť zvýšením postavenia v rámci komunity. Či bude celkové postavenie vyjadrené prostredníctvom nejakých bodov (alá Gamescore), ocenení alebo úplne iným spôsobom, je zatiaľ neznáme. 

Jedným z "problémov" Doty (z pohľadu nováčika) bol fakt, že veteráni dokázali veľa hráčov odradiť - koho by bavilo dostávať dookola nakladačku, ktorá automaticky posúva súperov tím do lepšej pozície, že? A pri priemernej dĺžke zápasov cca 40 minút.... vieme si predstaviť aj lepšie strávený čas. Samozrejme, že neskúsený hráč znižoval kvalitu celého tímu a jeho šance na výhru, čo mnohokrát vytváralo nepriateľskú atmosféru v tíme. Valve sa snaží tento "nedostatok" odstrániť viacerými spôsobmi. Výborný matchmaking (hľadanie súpera na základe skillu hráča a tímu) má pomôcť, aby boli zápasy vybalansované a k dispozícii taktiež bude interaktívny sprievodca hrou, ktorý má byť implementovaný do hry. Poslednou novinkou bude tzv. coach mód, ktorý umožní skúseným hráčom, aby boli tútormi pre nováčikov. Tréner vidí hráčovu obrazovku, komunikuje s ním a samotný hráč môže po zápase svojho tútora ohodnotiť. Samozrejme sa uvažuje aj nad achievementami, ktoré by mohli celkovú spoluprácu urobiť zaujímavejšou aj z hľadiska motivácie.

Vo výsledku vyzerá Dota 2 ako ideálne pokračovanie, ktoré má potenciál zaujať nováčikov aj skúsených hráčov. Začiatočníkom pomôže celkové "sprístupnenie" herného systému, fanúšikov poteší prakticky nezmenený herný systém. Pripočítajme si k tomu Source engine, Steamworks a celkové prepojenie hry s komunitou a máme tu veľmi zaujímavý titul, ktorý vyzerá, že bude niečo viac, než len narýchlo "upatlaný" titul, postavený na silnej značke. Dota 2 vychádza v priebehu budúceho roka.

Zdroj: gameinformer.com


Roman "JC" Kadlec
viac článkov autora

Výrobca: Valve
Distribútor: Valve
Vychádza na platformy: PC
Žáner: Stratégie
Dátum vydania: 14.10.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.8 / 10
(Hodnotení: 8)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012