11.10.2010 20:00, Lukáš "Under4" Kollár, Komentárov: 0
Prehľad vhodných procesorov na hranie hier

Prehľad vhodných procesorov na hranie hier

Procesor počítača je mimoriadne dôležitý nielen pri hraní hier, ale aj pri bežnej práci, ktorú na svojom stroji dennodenne vykonávame. Je to akési srdce počítača a podobne ako u človeka, tak aj tu je dôležitá výkonnosť a nepochybne aj výdrž. Na trhu je procesorov naozaj veľké množstvo, pričom si teraz predstavíme tie najlepšie kúsky vhodné na hry a naopak aj modely, ktorým by sa hráči mali už z diaľky vyhnúť.

Medzi najznámejšie značky výrobcov procesorov patria spoločnosti Intel a AMD. Oba tábory sa snažia napredovať, čo je v dnešnej dobe úplne prirodzené. Nové a nové technológie sa stávajú súčasťou nášho života a inak to nieje ani v PC priemysle. Dosť bolo predslovu, začína samotné rozobratie procesorov.

Intel procesory

Táto spoločnosť je najväčším výrobcom čipov a procesorov pre osobné počítače a notebooky vôbec. Vedú špičkové výskumy z tejto problematiky, ktoré nám tak prinášajú najmodernejšie výrobné procesy. Všetko samozrejme za patričné ceny.

Tento trh momentálne ponúka generácie Core i procesorov a to konkrétne Core i7, Core i5 a Core i3.

Core i3 procesory sa väčšinou nezvyknú využívať na hry. Ide o najnižší segment predaja a bavíme sa o dvojjadrových procesoroch, na ktorých sa samozrejme dajú niektoré hry zahrať aj na plných detailoch, ale ako som už spomínal, nie sú na hranie primárne určené. Ide teda o momentálne najnižšiu triedu od tejto spoločnosti. Z nových Intelov sú to cenovo najdostupnejšie modely, ktoré sú vyrábané 32nm technológiou. Pokiaľ chcete po týchto modelov siahnuť, ale odradzuje vás absencia vicerých jadier nezúfajte, pretože Intel pridáva funkciu HyperThreading, ktorá je určená na multi-procesové operácie. Pre čitateľov, ktorým je táto funkcia neznáma napíšem, že ide o technológiu, ktorá z jedného fyzického procesoru vytvára dva vyrtuálne procesory, čo znamená, že sa procesor k SW správa tak, akoby ste mali vo svojom stroji dva procesory. Podstatný fakt je, že procesory obsahujúce túto technológiu sú zhruba o 30% rýchlejšie, ako tie, ktoré ju neobsahujú.

Táto rada ponúka hneď niekoľko kúskov:

U Core i3 by som teda spomenul modely ako Intel Core™i3-530 2,93GHz BOX, Intel Core i3-540 3,06 GHz BOX a za zmienku určite stojí aj model s výrobnou frekvenciou nastavenou na 3,2GHz - Intel Core i3 550 3,2GHz BOX. Jeho cena sa však už podobá procesorom z i5 série, čo je momentálne okolo 140 €.

Aby sme však neboli stále na rovnakom mieste, pozrieme sa na výkonnejšie modely od Intelu. Ako som už vyššie spomínal, ide o Core i5 modely, ktoré sú na tom lepšie ohľadom výberu a samozrejme aj výkonu.

Core i5 sa už považuje za priateľa hier a na výber ponúka ako 4-jadrové kúsky, tak aj menej zaujímavé 2-jadrové. Začnem od Low-End modelov. Sú to dvojjadrové modely 670, 661, 650, 655K, 680 a 660. Tieto procesory výborne fungujú pri aplikáciách s menšou podporou multi-jadrovych operácií. Dvojjadrové procesory sú však samozrejme len začiatok, pretože lepšie využitie pri hrách majú určite procesory štvorjadrové. Spomeniem teda modely 760, 750 a 750s, o ktorých sa už dá povedať, že ide o procesory vhodné na hry.

Ďalej v tejto sérii nemôžem zabudnúť na lahôdku menom TurboBoost, čo je funkcia, ktorou i5 modely disponujú. O čo vlastne ide? Turbo od spoločnosti Intel pracuje na jednoduchom, ale účinnom mechanizme, ako urýchliť aplikácie bez použitia väčšieho počtu vlákien procesora, vďaka čomu si môžeme za nižšiu kúpnu cenu užívať aj pomerne náročné hry. TurboBoost sa samozrejme nachádza aj u modelov i7, ku ktorým sa o chvíľku dostaneme, ale i5 majú agresívnejšie a efektívnejšie turbo s vyšším frekvenčným rozdielom.

Core i7 procesory sú v podstate najlepšie desktop procesory na svete a to už o niečom hovorí. Písať o tom, ako tieto procesory zvládajú hry je zbytočné a každému je dúfam jasné, že na týchto kúskoch „rozbehnete“ samozrejme aj tie najnáročnejšie súčasné hry na plných požiadavkách. Ako som spomínal vyššie, aj tieto modely disponujú funkciou TurboBoost, ktorá navyšuje výkon aplikácií. U i7 by ste 2-jadrové modely hľadali zbytočne. Nájdeme tu 4-jadrové modely, ktoré disponujú vysokým výkonom a nové 6-jadrové procesory.

Čo sa 4-jadra týka, tak absolútnymi "trhačmi asfaltu" sú modely 9xx, konkrétne Core i7 920, 930, 960 a extrémna edícia Intal Core i7-975 Extreme Quad-Core, ktorý pracuje na vysokej továrenskej frekvencii 3,33 Ghz a tento model, ktorý mimochodom atakuje cenovú hranicu na 950€ je zároveň najvýkonnejším s pomedzi 4-jadrových Core i7 procesorov.

V úvode tejto časti som písal, že táto séria obsahuje aj 6-jadrové kúsky, konkrétne tak ide o dva modely. Je to odľahčený Core i7 970 a totálny high-end Intel Core i7-980X Extreme Six-Core pracujúci na rovnakej frekvencii ako už spomínaný INTEL Core i7-975 Extreme Quad-Core. Cenovo sú tieto 6-jadrové modely veľmi nedostupné, pretože zaplatiť za procesor niečo okolo 800-900 € je naozaj luxus.

Pozrite si video, ktoré predstavuje spomínaný 6-jadrový high-end od Intelu.

AMD procesory

Firma AMD je známa výrobou mikroprocesorov a integrovaných obvodov. Z počiatku hrala väčśinou druhé husle, avśak od doby, kedy odkúpila firmu známeho výrobcu grafických kariet ATI Technologies sa dostala do povedomia už prakticky naplno. Teraz je to teda priamy a rešpektovaný konkurent vyššie spomínaného Intelu.

AMD síce vyrába kvalitné procesory, avšak ich laboratória väčšinou nedosahujú kvalít spoločnosti Intel. AMD však ponúka veľmi zaujímavý výkon za výhodnú cenu. Nás teraz teda budú zaujímať procesory, ktoré sú vhodné na hry, takže necháme históriu históriou a pustíme sa do detailnejšieho rozoberania. Hoci vás z počiatku môžu lákať svojou frekvenciou aj ich 2-jadrové kúsky, pri dnešných nízkych cenách človek siahne minimálne na 3-jadro.

Pri týchto procesoroch stoja určite za zmienku Athlon II x3 440. Pri modely x3 435 až po model x3 445 je továrenské nastavenie rovných 3100MHz. Ich cena sa pohybuje v naozaj nízkych číslach a to konkrétne 70-80 €, čo je s Intelom neporovnateľné. Ale ako som už spomínal, nenájdete tu žiadne podporné systémy akým je TurboBoost, prípadne HyperThreading. Ďalšie dva procesory z tejto série sú však na tom frekvenčne až moc slabo, sú to AMD Athlon II X3 405e s 2300 MHz a o čosi silnejší model AMD Athlon II X3 415e s frekvenciou 2400 MHz.

4-jadrové kúsky sú ale na hry všetky vhodné. Napíšem sem len modely, ktoré vám vrelo odporúčam. AMD Athlon II X4 640 je model, ktorý okrem toho, že disponuje 4 jadrami, má aj zaujímavú frekvenčnú rýchlosť, ktorá sa šplhá na rovných 3000 MHz. Jeho cena je dosť zaujímavá, pretože 90 € je na kvalitný procesor, akým tento bezpochyby je, naozaj nízka. Ešte lepším modelom je AMD Phenom II X4 945 95W, ktorý má rovnakú frekvenčnú rýchlosť ako predstavovaný predchodca, ale ide o Phenom II, ktorý je lepší v testoch ako jeho starší brat Athlon II. Pokiaľ by vám to naozaj nestačilo a máte možnosť hlbšie siahnuť do vrecka, tak tu mám pre vás jednu delikatesu v podobe procesora AMD Phenom II X4 965 Black Edition, pracujúceho na priam „kúzelnej“ frekvencii 3400 MHz.

AMD uzatvoríme momentálne jeho špičkou a to sú 6-jadrové modely. Tie AMD ponúka iba dva, ale ich cena je naozaj zaujímavá a výkon vynikajúci. Ide o AMD Phenom II X6 1055T pracujúci na frekvencii 2800 MHz a jeho brat AMD Phenom II X6 1090T, ktorého frekvencia je výborných 3200 MHz. Za prvý model zaplatíte niečo okolo 180 € a za ten výkonnejší a zároveň momentálne najlepší desktopový procesor od AMD 250 €.

Je už teda len na vás, či siahnete po Intel alebo AMD. Záleží na tom, aké hry hráte, aké aplikácie na vašom stroji používate. V porovnávaní je ale vidno, že AMD sa šplhá na úroveň Intel a disponuje jednou veľkou výhodou, ktorou sú výborné ceny.

Na záver si teda pre porovnaie ešte pozrite ako dopadol test od extrahardware.cz, ktorý porovnáva spomínaný herný výkon s cenou výrobku.


Lukáš "Under4" Kollár
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7.9 / 10
(Hodnotení: 24)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012