07.10.2010 13:31, MickTheMage, Komentárov: 0

Svet je veľká kocka

Čo? Skríkli zhrozene všetky hranaté stromy v lese. Čo? Diví sa hranaté slnko na hranatými oblakmi posiatej oblohe. GamesWeb ešte nepísal o feťákovom raji, droge digitálneho veku zvanej Minecraft. Fuj, čuduj sa hranatý svete. Nič nie je nemožné a jeden mág to rýchlo napraví... snáď.

Minecraft, dielo v pravde epických rozmerov. Pritom svojim výzorom veľmi hranato jednoduché, priam kubické, dalo by sa povedať. Na potencionálneho hráča nečaká nič komplikované, žiaden epický príbeh, len istá dávka možností, ktoré mu náhodne vygenerovaný svet ponúka. Vlastne o jednu vec sa tu predsa jedná – o prežitie a budovanie. Kubické noci nikdy nebývajú veselé, priam hrozne kockovo strašidelné. Na povrch vylezú rôzne temné tvory, zombíci, kostlivci, pavúky a teroristické kocky (samovražedné).

Zo začiatku je to čistý zápas s časom a nazbieraní dostatočného množstva surovín. Ocitáte sa v novom neznámom svete, avšak viete, že času na rozhliadanie je málo. Treba nájsť strom, z neho získať drevo, vytvoriť si prvé nástroje a lokalizovať ložisko s uhlím. Presne to miesto sa potom na istý čas stane vaším domovom – a možno navždy. Vybudujete si okolo neho pevnosť epických rozmerov alebo sa len budete snažiť formovať prostredie k obrazu svojmu. Možno ani to nie. Možno budete zvedavý na svet okolo a vydáte sa na prieskum miestnych prírodných krás. Alebo sa vo vás prebudí trpaslík s chuťou kopať ohromné podzemné tunely, komplexy, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani trpaslíci z Orzammaru. Kto vie. Nakoniec sa vo vás prebudí staviteľ húsenkových dráh – aj to je možné. A možno v sebe nájdete toľko času a kreatívneho potenciálu, že si postavíte rovno vesmírnu loď Enterprise. Fantázii sa medze nekladú. Ostatne, celý svet je postavený v istej 8-bit poetike. Nie?

 

 

Minecraft je esencia „sanbox“ hier. Veľmi čistá, dokonale fungujúca, kde systém, celkové spracovanie a samotná hrateľnosť idú ruka v ruke – videoherné umenie, v čistej a takmer dokonalej forme.

Sám neverím tomu, čo vidím vo svojom svete. Nikdy by som nepovedal, že z tej diery v zemi, v ktorej som sa ukrýval pred príšerami, sa vyklube podzemná vilka, tri navzájom prepojené veže, podmorský komplex a obrovská sieť tunelov (priam dungeonov) s jednou (nie tak úplne fungujúcou) koľajovou prepravnou dráhou. V porovnaní s tým, čo dokážu niektorí ľudia je to ničotné. Pritom neuveriteľne chytľavé. Je to skrátka droga, keď raz začnete, túžba neustále pokračovať, skúmať a zveľaďovať vás bude ťahať naspäť k hre. Minecraft je mor, cholera a tak úžasne návyková. Pripomína nám, že hry nie sú o dokonalom grafickom (realistickom) spracovaní, ale o systéme, o jadrovej hrateľnosti, ktorá stojí nad všetkým.

Momentálne (v alfa verzii) za cenu sympatických 10€. Sám by som povedal, že sú to najlepšie investované peniaze do hry za veľmi dlhé obdobie.


MickTheMage
viac článkov autora

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012