30.11.2001 00:18, Shu, Komentárov: 0
Grand Theft Auto 3

Grand Theft Auto 3

Grand Theft Auto môžeme smelo zaradiť medzi tých pár titulov, ktoré sa z čista-jasna objavia a kľudne si predefinujú nejaký herný žáner. V tomto prípade by to mohli byť klasické akčné 2D hry, hoci GTA nie aj až tak ľahko zaškatuľkovateľné. Ponúkalo viac než dosť rôznorodých spôsobov "kultúrneho vyžitia", a tak niet divu, že si získalo kopec fanúšikov. Myslím si však, že hlavnou devízou tohto titulu nikdy nebolo neskrývané nasílie

GTA? Čo je to...?

Grand Theft Auto môžeme smelo zaradiť medzi tých pár titulov, ktoré sa z čista-jasna objavia a kľudne si predefinujú nejaký herný žáner. V tomto prípade by to mohli byť klasické akčné 2D hry, hoci GTA nie aj až tak ľahko zaškatuľkovateľné. Ponúkalo viac než dosť rôznorodých spôsobov "kultúrneho vyžitia", a tak niet divu, že si získalo kopec fanúšikov. Myslím si však, že hlavnou devízou tohto titulu nikdy nebolo neskrývané nasílie podávané s riadnou porciou čierneho humoru, ale skôr pocit absolútnej voľnosti (teda skoro), s ktorou sa len tak v nejakej radovej hre nestretneme. Tak, a po prielomovej jednotke a prinajmenšom zábavnej dvojke s batmobilmi prichádza Grand Theft Auto 3, hra, ktorá sa vzápätí po svojom dokončení stáva takmer vybájeným titulom všetkých majiteľov pé es dvojek. Ovšem nepredbiehajme udalosti, nevadí nám predsa, že na ps2 už hra vyšla, pécéčka sa dočkajú tiež a, povedzeme si to na rovinu, kto by potom s tými prekliatymi plejstejšňákmi menil...

Dobre, ale čím že je to GTA3 také výnimočné? V prvom rade je to zmenený uhol pohľadu na dianie na ulici - áno, správne, GTA3 je de facto GTA3D. A tak sa okrem klasického vtáčieho pohľadu, môžeme prepnúť do 1st, 3rd, 3rd person vzdialeného a v aute aj "cinematic" (po slovensky "na blatníku") pohľadu. Azda najmarkantnejším vylepšním, ktoré je spojené so zmenou uhlu pohľadu je (určite vítaná) realtime mapa, na ktorej sú vyznačené všetky dôležitejšie ciele správneho gangstera. Ale nielen týmto krokom sa podarilo autorom (btw, Rockstar Games, s veľmi dobrou flashovou sajtou) predrať svoju hru medzi hry hodnotené vo väčšine časopisov deviatkou, a tak sa v tomto preview pozrieme na zúbok aj ostatným novinkám.
Ale najprv niečo k príbehu. Ako je už v GTA sérii zvykom, začíname ako drobný zlodejíček, ktorého po takmer vydarenej lúpeži zradila a postrelila jeho kamarátka. Našťastie vás počas prevozu z/do väzenia spolu s ostanými kamrátmi-väzňami vyslobodí banda kamaráta-gangstera 8-Balla (zaujímalo by ma, ako sa v tomto prípade prekladá "ball"), ktorý sa stane vašou mamou a otcom. Kamarát Ejtbol je samozrejme kamarátom mafie, a tak sme raz a znovu zavlečení do kolotoča nekonečných prepadov a vôbec nelegálnej činnosti, ktorú iste všetci tak dobre poznáte.

Hra sa odohráva vo fiktívnom meste Liberty City, ktoré je rozdelené na tri časti - rovnako ako v dvojke - na industrial, downtown a suburban. Tie sa vám postupne sprístupňujú otváraním mostov, teda splnením "dejových" misií. Vôbec GTA3 sa snaží prezentovať trošku hlbší príbeh, ktorý vtiahne hráčov viac do hry, než tomu bolo v predchádzajúcich hrách. Prirodzene zostali aj tie zábavné sidemissions, Rockstar Games išli dokonca tak ďaleko, že ak ukradnete sanitku, môžete plniť "zdravotné misie", podobne je to aj s požiarnym vozom, taxíkom, policajtami... Do hry bolo implementované neuveriteľné množstvo takýchto detailíkov, napríklad, fungujúca hydraulika nákladiakov, okrádanie obyčajných chodcov (ktorí na vás potom kľudne vytiahnu pištoľ), či streľba z auta; a jeden príklad za všetky: ak prechádzate cez cestu a nejaké auto to pred vami ubrzdí len tak tak, vaša postava mu ukáže prostredník.

Voľnosť, voľnosť, voľnosť. To je hlavné heslo GTA3. Okrem toho, že môžete nasadnúť do hocijakého zo spolu 81 áut, môžete sa kľudne na jazdenie vykašľať a prechádzať sa po meste len tak pešmo, alebo využiť nejaký prostriedok mestskej hromadnej dopravy. Použitie MHD je dokonca v niektorých situáciách nevyhnutné, keď sa na určité miesto inak ako napríklad metrom proste nedostanete. Je mi sympatická aj mierna inšpirácia Carmageddonom, keďže pribudli stunt bonusy, pri ktorých sa vám efektne spomalí čas a prítomnosť 17 deformačných zón na každom aute (a helikoptére a lodi). Zabudnite na Twisted Metal Black (čítaj: blbosť) s mierne pokrčenou karosériou, v GTA3 vám pri silnejšom náraze odletí celá kapota a pri nepodarenom výskoku skončíte v perfektne animovaných kotrmelcoch. Treba síce uznať, že ničenie áut nejde až tak ďaleko ako v Carmagovi, ale ukážte mi inú hru, v ktorej sa dá roztrieskať auto a potom sa z neho vyplaziť a pokračovať po svojich (dobre, dobre ale Driver 2 bola tiež twistedmetalblackovina, nie?).

Počasie. Okrem opisu takej obyčajnej a ničím výnimočnej prkotiny, akou je bez debaty dynamická zmena počasia a následné iné chovanie sa áut, by bolo dobré, ak by som vám iba tak okrajovo načrtol problematiku striedania dňa a noci. Takže, celkom dobrý nápad je, že každú polhodinu zapadne, respektíve vyjde slnko, čo znamená tiež celkom dobré nápady do stavby misií typu - o tej a tej hodine budeš pred tým a tým barom, inak uividíš nápisčok mission failed.
Samostatnou kategóriou sú potom hry v hre. Okrem starých známych zabíjacích hodov (ospravedlňte, prosím, môj voľnejší preklad obľúbených "kill frenzy") sme sa už v jednotke stretli s rôznymi "secretmi" - iste si všetci pamätáte tank. V GTA2 to už boli rôzne skryté priestory a vaša snaha bola obvykle ocenená nejakou lepšou zbraňou. A v tomto GTA je na každom kúsku mapy prítomná nejaká vychytávka, ktorá vás (podobne ako symboly GTA2 v dvojke) prinúti prekutať každý centimeter (štvorcový) mesta. A bude vás to baviť.

Nielen mrkva je zelenina a nielen novinkami je živé pokračovanie, a tak sa v GTA3 opäť stretávame so šiestimi stupňami policajnej aktivity (jedna až tri hviezdičky je ešte pohoda, ale pri štyroch hviezdičkách už na vás policajti rovno strieľajú a nad hlavou vám poletuje vrtuľník, päť = Mulder, Scullyová a ostatní kamaráti z FBI, no a šesť znamená príchod armády), pagerom a telefónmi ochotne nás informujúcimi o nových ponukách trhu práce, rádiom s deviatimi stanicami (dve popové, po jednej s klasickou hudbou, hip-hopom, reggae, trance, drum-and-bass, 80. rokmi a k tomu ešte diskusná[!!!]) a samozrejme zbraňami, menovite: päste, bejzbolka, pištoľ, brokáreň, UZIna, ktorou sa dá strieľať aj von otvoreným okienkom auta, AK-47, sniperka (s geniálnym zoomom), Molotovove koktejly, granáty, raketomet a plameňomet.

Grafika je pekná aj na pomery ps2 (ehm), prinajmenšom výnimočné sú efekty spojené so zmenami počasia, či rôzne výbuchy a iné výjavy z nášho každodenného života, pri ktorých sa spustí špeciálna sekvencia animácii. Kresba postavičiek je trošku komiksovejšia, ale to je asi z väčšej časti spôsobené voľnejšou povahou autorov - a k tomu - who cares? Hudba je už sľúbená priamo z pera profesionálov a zvuky na prvý počuv vyzerajú tiež dobre, takže si chvíľku počkáme a určite sa do Vianoc dočkáme. A keď nie do Vianoc, tak na Nový rok. Mimochodom, prajem vám veľa darčekov a aspoň jednu originálku...


Shu
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7.2 / 10
(Hodnotení: 6)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012