28.09.2010 00:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
Tokyo Game Show 2010

Tokyo Game Show 2010

Prestížna japonská výstava hier a zábavnej elektroniky, Tokyo Game Show, opäť predstavila najmä domácu tvorbu, no nechýbali ani tradiční herní velikáni. Štyri dni odhaľovania tých najčerstvejších titulov sú nenávratne za nami, a tak vám servírujeme to najzaujímavejšie, čo sa za dverami centra Makuhari Messe odohralo.

14. ročník TGS hostil zvučné mená, ktoré sú úzko späté s hernou scénou. Nechýbal Hideo Kojima, Shinji Mikamih či Goichi Suda, ktorí prichystali pre hráčov množstvo noviniek, ďalej sme mohli navštíviť stánky ako východných, tak aj západných firiem (a že ich na rozdiel od predošlých ročníkov nebolo málo) a všetko samozrejme v spoločnosti skvelých hier (a tradičných booth babes :). Hoci Nintendo chýbalo, Sony či Microsoft nám bohato „vystačili“. Prečo? To vám prezradia nasledovné riadky.

Jedno z najpopulárnejších herných štúdii, EA, tak povediac odštartovalo celú akciu. Hlavným trhákom pomerne krátkej konferencie bolo nepochybne ohlásenie podivnej punk-rockovej akcie Shadows of the Damned, ktorú zverilo do rúk osvedčenému duu – Shinji MikamihGoichi Suda. Tí majú vo svojom „registri“ napríklad aj takú Resident Evil sériu, čo je pre EA a avizovaný projekt len a len dobre. Príbeh hry nás zavedie okrem iného do horúcich pekiel, ktorými budeme brázdiť v roli hlavnej postavy Garciu snažiaceho sa zachrániť svoju lásku Paulu. Na hre sa ďalej podieľa štúdio Grasshopper Manufacture spoločne s hudobným skladateľom Akirom Yamaokaim, ktorého skladby odzneli v sérii Silent Hill. Podľa debut traileru to vyzerá na poriadnu rúbanicu, avšak slizkým démonom budú mať možnosť čeliť iba Xbox 360 a PS3 hráči. EA, kde si nechalo PC verziu?

Všetci záhradkári sa určite potešili ohláseniu zaujímavého titulu My Garden, ktorý je pripravovaný exkluzívne pre 3DS. Jedná sa o prvý projekt EA na nový handheld od Nintenda a podľa teaseru prezentovaného na TGS musíme usúdiť, že je to takisto jeden z najoriginálnejších nápadov. Veď kto by sa nechcel starať o vlastnú virtuálnu záhradku? Za originálnu hru považujeme aj novinku s názvom Create, ktoré odprezentovala dizajnérka Emily Newton Dunn. Titul z produkcie EA Bright Light vychádza z podobného konceptu ako LittleBigPlanet. V stručnosti by malo ísť o stavbu lokácií podľa vlastných predstáv, ktoré bude nakoniec možné prechádzať za pomoci rôznych činiteľov. Create to má namierené na PC, Mac, Xbox 360, PS3 a Wii v priebehu novembra 2010. EA konferencia si ďalej prichystala prvé detaily o novom MMA, gameplay z Dead Space 2, snímky z novej Alici, teaser novinky Spare Parts či detaily okolo vietnamského plnohodnotného datadisku pre Battlefield: Bad Company 2.

Capcom nezaháľal a pri príležitosti Tokyo Game Show si pripravil kvalitný program zložený z niekoľkých ohlásení. Bezpochyby tým najväčším, ktorý spočiatku prijalo herné publikum s odporom,  bolo oznámenie nového dielu série Devil May Cry. Kritiku si vyslúžili predovšetkým zmeny a škrty, ktoré sa Capcom rozhodol učiniť. Jedným z nich je aj nová posila starajúca sa práve o toto pokračovanie. Ňou sa stalo Ninja Theory, ktoré si s úspešnou sériou robí čo chce, a to hlavne s výzorom Danteho, hlavného hrdinu DMC. Jeho nová tvár pripomína skôr akéhosi rebelanta, podľa slov autorov to však bol zámer, aby hra vyzerala čo najviac „cool“. Ďalším dôvodom je dejová linka, ktorá sa začína v Danteho mladom veku, keď sa púšťal do boja s démonmi. DMC, ako znie názov titulu, sa vydá do konzolových vôd v priebehu budúceho roka. Dovtedy nás musí Capcom presvedčiť, že tento odklon od zvyklostí smeruje k lepšiemu...

Hoci Dead Rising 2 sa na pultoch vyhrieva od minulého týždňa, Capcom ohlásil, že sa s ním v najbližšej dobe stretneme opäť. Štúdio Blue Castle sa totiž pustilo do epilógu s názvom Case West, ktorý by mal definitívne ukončiť základný príbeh dvojky. V tejto krátkej epizóde sa ujmeme postavy Franka Westa, ktorého si môžeme pamätať z jednotky. Toto kvázi DLC sa objaví opäť výhradne na Xbox Live, čomu prispeli výborné predaje prvej epizódy Case Zero. Priestor dostala aj Move verzia Resident Evil 5 a taktiež novinka s názvom Asura´s Wrath bežiacej na tretej generácii Unreal Enginu a ktorá sľubuje veľké veci.

Prejdime na program Microsoftu. Ten predstavil desiatky titulov, väčšinu z nich pripravovaných pre prichádzajúci Kinect. Za zmienku stojí také Codename D, Steel Battalion: Heavy Armor či Project Draco, v ktorom osedláme rôzne druhy drakov. Ďalej sa nezabudol pochváliť svojimi ziskami, reč bola o Halo: Reach, ktoré má na konte vyše 200 000 000 dolárov. Poodkryl aj úspechy samotného Xboxu 360 v Japonsku. Podľa ich slov zarobil dvakrát toľko čo predošlý model a že je rok 2010 pre Microsoft jeden z najúspešnejších. Za MS samozrejme nezaostával jeho japonský rival Sony, ktorý sa venoval PlayStation 3. Prekvapivo sa nesústredila najviac na PS Move, viac priestoru dostala japonská tvorba. Okrem titulov ako The Last Guardian alebo Project Dark sa hovorilo o 3D, ktorého služieb využije aj také Metal Gear Solid: Rising. Podobne ako pri MS, ani Sony nezabudlo pripomenúť výbornými predajmi. Na TGS 2010 samozrejme nechýbala ani ikona japonského herného odvetvia, Hideo Kojima, ktorý mal vyše hodinovú prednášku, v ktorej sa zmienil hlavne o svojej sérii Metal Gear Solid. Hovoril ako o Peace Walkerovi, tak aj ohľadne pokračovania Rising, z ktorého ukázal demo ochutnávku.

A na úplný koniec si zhrňme TGS 2010 v číslach. Oproti minulému roku rapídne stúpla návštevnosť. Zatiaľ čo predošlú výstavu navštívilo okolo 185-tisíc účastníkov, tá tohtoročná prekročila hranicu 207-tisíc ľudí. Keď sa pozrieme na jednotlivé dátumy, účasť na novinárskych dňoch sa nemohla rovnať dňom pre verejnosť, počas ktorých museli priestory Makuhari Messe doslova praskať vo švíkoch. A mali aj prečo, Tokyo Game Show nesklamalo!


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012