24.09.2010 12:31, Gulath, Komentárov: 0

Istrocon 2010

Možno ani netušíte, že najväčší festival science fiction, fantasy a horroru sa koná každoročne v Bratislave. Spolu s ním sa koná aj festival mangy, anime, comicsu a hier – Comics Salon. Ostatný víkend sa Istropolis zmenil na miesto, kde sa fantázia dala naberať na vidly a v zábave ste sa mohli brodiť ako Conan v krvi svojich nepriateľov.

Tento krát to bol už 23ty ročník IstroCONu a 7my ročník Comics SALÓNu. Posledné dva ročníky som akosi vymeškal. Čiastočne preto, že som akosi vždy nemal čas, čiastočne aj preto, lebo som získal pocit, že na tieto cony začínajú chodiť iba malé deti a pripadal som si medzi nimi starý. Tento rok ale osud chcel, aby som na CON zavítal a teda poviem vám, bolo sa na čo pozerať.

Obe akcie majú vždy nabitý program. Je možné sledovať filmy, či anime, zúčastniť sa niektorej z desiatok prednášok, alebo sa len tak prechádzať po chodbách Istropolisu, stretať sa so známymi ľuďmi, prezerať si stánky ktoré sú plné vecí nejako spojených s obsahom conu. Rovnako sa dá zapojiť do prezentácie stolných či kartových hier a priamo si ich vyskúšať pred tým, ako sa rozhodnete, či ich chcete kúpiť.

Pre mňa osobne je con vždy najmä o stretnutiach. Ako povedala jedna kamarátka ktorú som tam stretol, a bola práve pomerne vyťažená kreslením na tričko: „pre svojich jednoročákov si vždy aspoň chvíľku nájdem!“. A je to tak. Práve tu sa totižto dá stretnúť s ľuďmi, ktorých inak v reálnom živote ani príliš nestretám. Nie že by som nechcel, ale jednoducho sú naše cesty napriek svojej pokrivenosti vedené tak, že priesečník je práve na Istrocone. A teda som aj ja postretal všetkých ľudí, ktorých poznám práve nejako v spojení so svetom sci-fi, fantasy, horroru alebo hier. Zastavil som sa pri stánku portálu GamesWeb (www.gamesweb.sk), kde som pokecal naživo s kolegami z redakcie, pristavil som sa pri stánkoch Madmaxon (www.madmaxon.sk) a Temnota (www.temnota.sk), kde pre zmenu bolo oblečenie a šperky v štýle ktorý nosím. V stánku Brlohu (www.brloh.sk) som si zase pozrel knižné novinky, jednoducho boli tu na jednom mieste skoncentrované takmer všetky veci, ktoré ma zaujímajú a mám ich rád.

Okrem návštevy stánkov som prechádzal medzi ľuďmi, pozoroval tie „malé deti“, ponavliekané v rozličných kostýmoch znázorňujúcich  postavičky z anime, z hier, alebo len blížiace sa k uleteným kostýmom japonských pop hviezdičiek. A práve tu nejako nastal ten bod zlomu, kde som zistil, že sem vlastne patrím. Pomimo detí tu totižto boli aj ľudia vo vyššom veku, ktorí sú však dušou stále deťmi. Samozrejme nepobehovali v kostýmoch z anime, ale stretol som vynikajúco zamaskovaného Sweeney Todda aj s jeho pomocníčkou, kráľa Leonidasa, či zástupcov Imperiálnej gardy, ktorí viedli v reťaziach spútanú princeznú Leiu Organu. Tak nejako som sa zrazu uvoľnil, nasal atmosféru a zapadol.

K večeru som sa už tešil na jedinú vec, ktorú som naozaj chcel vidieť. Slovenská adaptácia minidielka Jossa Whedona – Dr. Horrible Sing Along Blog. Istroconom sa šírili reči, že to asi bude to najlepšie čo sa dá na cone vidieť, najmä pre nás „pokročilých“. Plný očakávania som sa teda posadil do sedačky a čakal. Dr. Horrible v origináli je veľmi zaujímavý muzikál a preto som bol veľmi zvedavý ako sa podarilo toto prerobiť do javiskovej podoby a práve na Slovensku. Už keď začala prvá scéna, bolo mi jasné, že prinajmenšom doktor je zahratý geniálne. Keď sa ozvala živá hudba a začalo sa spievať, tak mi tričko poprepichovali všetky zježené chlpy. Predstavenie bolo jednoducho geniálne, texty bravúrne prerobené a rovnako aj piesne. Jednoducho všetky moje, už aj tak vysoko nastavené očakávania boli ďaleko prekonané. Hrdo môžem povedať, že som asi ako prvý vstal, a že klasická „standing ovation“ trvala asi 5 minút. A právom. Na toto predstavenie by som s radosťou šiel ešte raz, a ešte raz, a keď by vyšiel slovenský soundtrack, tak by som si ho kúpil. Ako pokus o priblíženie toho čo som zažil, dovoľte dve videá: (http://www.youtube.com/watch?v=64xLx0iniUk , http://www.youtube.com/watch?v=VmdCIYAvS6U). Pre mňa to bola úžasná bodka za tohoročným Istroconom a tentorkát som si istý, že pôjdem aj na ten budúcoročný.

 A ak vás to aspoň trochu zaujalo, informácie o ňom isto nájdete včas vopred na stránke www.istrocon.sk.


Gulath
viac článkov autora

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012