24.06.2010 13:00, DKF, Komentárov: 0
Hráme na iPhone / iPod Touch

Hráme na iPhone / iPod Touch


V nadpise článku naozaj nechýba zvratné zámeno sa. Tento krát sa ideme baviť o trošku inej forme zábavy na iPhone / iPod Touch, konkrétne o muzicírovaní.

Je o mne známych niekoľko faktov. Napriek svojmu, už relatívne pokročilému veku som veľmi hravý a skúšam kopec vecí. Okrem toho ma vždy bavilo tvoriť nejakú tú hudbu. Preto som aj na iPhone postupne pokúpil niekoľko rozličných hudobných aplikácií. V tomto článku, tematicky práve venovanému hudbe na iPhone sa im trošku budem venovať. Začneme teda tými jednoduchšími.

Ak nemáte ani potuchy o tom, čo je to hudba a ako sa tvorí, určite ste niekedy skúšali „hrať“ na trávový list. Tento jednoduchý hudobný nástroj sa dočkal aj svojho spracovania v iPhone, dokonca oveľa sofistikovanejšieho ako je ten originál. Aplikácia sa volá:

Leaf Trombone


V podstate má táto aplikácia veľmi jednoduchý princíp. Umiestnením nášho prsta na obrazovke iPhonu ovplyvňujeme výšku tónu, ktorý bude hrať. A keďže sa ráta s tým, že my vlastne hudobníci nie sme, vyberieme si jednoducho melódiu z predpripravených a z ľavej strany sa na nás začnú hrdinsky vrhať lístky zo stromu. Keď sa dotknú potrebného tónu, je nutné sa v tej oblasti dotknúť aj prstom. Ak sa nám to podarí, tak sa napríklad dopracujeme k tomu, že si zahráme Bohemian Rhapsody od Queen.



Okrem trénovania nám trombone ponúka možnosť vystúpiť na celosvetovom javisku, kde nás môžu ostatní buď počúvať v úlohe observera, alebo dokonca hodnotiť náš výkon v úlohe porotcov, či sudcov... Rovnako sa do úlohy sudcov môžeme ponúknuť sami, a posudzovať to ako hrajú ostatní. Je to celkom zábavné, pokiaľ nenarazíte na niekoho, kto si z toho zjavne iba robí srandu... Druhou z takto zábavných aplikácií je:

Ocarina

Tento program je od rovnakých tvorcov ako v prvom prípade. Pri Ocarine sa už dá viac hovoriť o solídnom muzicírovaní. iPhone sa premení na skutočnú okarínu, ktorá má štyri otvori a ich zakrývaním tvoríme jednotlivé noty, ktoré potom hráme. Na prvý pohľad dosť komplikované, avšak aj tu je jednoduchá pomoc. Smule majú svoju stránku, kde si užívatelia navzájom vymieňajú pesničky. Takže stačí nájsť tú, ktorá nám práve vyhovuje a otvorí sa nám pesnička krásne rozkreslená presne ktoré dierky máme zakryť. Samozrejme, že ako do okaríny aj tu je nutné do iPhonu fúkať, konkrétne do jeho mikrofónu.



Hudba ktorú produkujeme sa taktiež online vysiela (dá sa to vypnúť a samozrejme, že to veľmi žerie baterku), takže môžeme počúvať ľudí po celom svete ako muzicírujú a ak sa nám ich hudba páči, môžeme im poslať srdiečko. Ďalším programom venujúcim sa produkcii hudby na iPhone je:

Guitar
 
Tu sa však už môžeme baviť o celkom zaujímavej náhrade skutočnej gitary. Jediné, čo je nutné, je si predpripraviť akordy. Totižto sa jedná skutočne o simuláciu gitary, presnejšie jej strunníka (to je tá časť, kde sa na nej brnká rukou). Ovládanie je celkom jednoduché, vyberieme si akord ktorý chceme zahrať, a prstami sa dotkneme strún. Je možné hrať klasicky, pohybom po strunách, alebo vybrnkávaním na každú zvlášť.



Keďže by na iPhone bolo naozaj náročné simulovať aj hmatník (na iPad je aj s hmatníkom, pozn. DKF),  jednoducho je to nahradené tlačidlami, na ktoré si preddefinujeme akordy. Preddefinované tlačidlá sa dajú uložiť, takže si vieme vytvoriť databanku piesní, ktoré chceme hrať a máme vlastne pri sebe vždy gitaru ako aj akordy k pesničkám. Celkom praktické. Okrem akordov si vieme nastaviť aj ľubovoľné grify, alebo brnkať na hociktorej časti hmatníka. Jednoducho sa naozaj dá hovoriť o veľmi kvalitnej náhrade za gitaru, pokiaľ si tú svoju práve nenesieme na chrbte so sebou.
Podobne ako predchádzajúce aplikácie, aj táto umožňuje si vypočuť online hrajúcich nádejných gitaristov a tiež ohodnotiť ich výkony.

Poslednou aplikáciou spomedzi hudobných hračičiek ktoré som testoval je:

nLog syntethiser


O tejto aplikácii som vôbec netušil, kým som náhodou neobjavil na youtube videjko mladej slečny, ktorá pod nickom Applegirl len hraním na viacerých iPhonoch kompletne zreprodukovala Poker Face od Lady Gaga. V podstate aj gitaru mám odkopírovanú od nej, s jej pomocou pre zmenu predviedla Irreplacable od Beoynce. Pri nLog syntetyzéri sa už bavíme o pomerne serióznom hudobnom nástroji. Ponúka obrovské možnosti úpravy tónu, takže si v podstate naozaj môžeme vytvoriť presne zvuk, ktorý cheme. Klávesy na ktorých hráme sníma viaceré súčasne, takže nie je problém hrať akordy alebo súčasne dve melódie. Samozrejme o dynamike úderu sa hovoriť nedá, predsa len toto obrazovka iPhonu nesníma. Každopádne sa však jedná o skvelý nástroj, s ktorým sa dá naozaj zabaviť, ak máte nejaké tie znalosti ako sa hrá na klávesových nástrojoch.





Ako vidíte, hudba sa na iPhone / iPod Touch naozaj dá produkovať. Je už len otázkou či by ste uprednostnili zábavné aplikácie, alebo skôr profesionálne orientované. Každý si však dokáže niečo nájsť...


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012