20.06.2010 12:00, DKF, Komentárov: 0
To naj z E3

To naj z E3


Veľtrh E3 zatvoril po piatku pre tento rok svoje brány. 5 dní trvajúce sviatky všetkých hráčov ponúkli horúce ohlásenia, desiatky trailerov či sedem veľkolepých konferencií, ktorým dominovali najmä nové spôsoby ovládania. Tento rok dýchali na krk „veľkej trojke“ v zložení Microsoft, Nintendo a Sony, takisto giganti ako EA, Ubisoft alebo Activision, ktoré nie vždy stavili len na hry. Poďme si teda zrekapitulovať všetky zážitky z budovy Convention Centra, z ktorého sa na nás usmievali obrie reklamy Crysis 2 a PlayStation Move.

„Kto neskáče, nie je in.“
 
Viac si istotne zaskáčete v prípade Kinectu (predtým známeho ako Natal), ktorý je momentálne vlajkovou loďou Microsoftu. Ovládačom tohto nenápadného čierneho zariadenia je totiž ľudské telo a preto sú naň tituly Zumba alebo Dance Central ako stvorené. Kinect vie rozpoznať niekoľko polôh, na ktoré dokáže pohotovo reagovať. Jeho prezentácie boli skutočne výborné a novinárom neraz padli sánky od úžasu, avšak tesne pred E3 sa začali šíriť po internete videá, ktoré dali autorom Kinectu poriadne zabrať. Človek pohybujúci sa o čosi neskôr než samotná postavička v hre, aj taká bola realita ukážok nového Star Wars. Šíria sa dokonca aj fámy, že predstavovatelia na Microsoft konferencii mali jednotlivé pohyby nacvičené dopredu, Don Mattrick a celý tím tvorcov však vraví nie. Poriadnou ranou pod pás pokladáme takisto oficiálne vyhlásenie, že Kinect bude možný ovládať výhradne postojačky (hlasovú komunikáciu samozrejme nerátame). Vtom nás ale napadá, aké ovládanie vymyslia v prípade štvrtej Forzy. Hrať závodnú hru v stoji? Množstvo otázok sa vynára aj pri pohľade na možnosti Kinectu. Revolúcia to bude, ale dokáže Microsoft zreálniť všetky sľuby?



Ani PlayStation nezaspal na vavrínoch a na E3 predstavil takmer finálnu podobu ich pohybového ovládača PlayStation Move. Ten používa na rozdiel od Kinectu „logickejšie metódy“, vďaka ktorým mu prischne označenie: Kópia Wii. PS3 je ale omnoho výkonnejšia než japonská konzola od Nintenda, a tak si môže dovoliť perfektné grafické spracovanie vo vysokom rozlíšení + PS Move ako doplnok. Jeho balenie bude okrem samotného multifunkčného Move ovládača podobajúceho sa vibrátoru (veď vravím, že multifunkčné) obsahovať takisto menšie zariadenie, ktoré v danej hre poslúži na pohyb postavičky. PlayStation predvčerom zverejnil fotografie tretieho ovládača Move Shooter určeného pre hranie akčných hier. Sami tvorcovia však akosi priznávajú, že Move bude určený hlavne pre ovládanie športových hier, konkrétne golfu, ktorý bol odprezentovaný aj na Sony konferencii. Samozrejme, v pozadí neostáva ani chystaná akčná pecka Killzone 3, ktorej už len obal odkazuje na podporu pohybového ovládania. Z dvojice Kinect vs. Move nám z doterajšieho vývoja vychádza druhý spomenutý ako jasný víťaz. Hoci Kinect nezatracujeme a do vydania môže dostať mnohé vylepšenia, hovoríme o doterajších dojmoch. PS Move pôsobí reálnejšie, Kinect len na občasné zabavenie.



Herné prezentácie
 
Našťastie tohtoročná E3 nebola len o „pohybe“. Na veľkoplošných obrazovkách sa vystriedala kopa trailerov, gameplayov a upútavok na chystané tituly z produkcie známych vydavateľov ako EA či Ubisoft, ktorý si zaplatili vlastné konferencie. Také EA vyrukovalo hneď na úvod s ohlásením reinkarnácie Need for Speed: Hot Pursuit, ktorého osud zverilo do rúk skúsenému Criterion Games, ďalej pokračovalo gameplay zábermi zo survival hororu Dead Space 2, zahliadnuť sme mohli masové hranie bety Medal of Honor (ktorá mimochodom začína už zajtra, pričom u nás si už môžete prečítať prvé dojmy z hrania a v súťaži získať vstupný kľúč), 3D trailer z Crysis 2 pochádzajúci z PC verzie či gameplay z akcie Bulletstorm prezentovaný CliffymB. Ubi sa držalo svojich silných značiek ako Assassin´s Creed: Brotherhood či Ghost Recon: Future Soldier, Driver: San Francissco alebo TrackMania 2. Zaujímavým oživením a úplne novou značkou je Child of Eden, nepriamy nástupca microsofťáckeho Rez. E3 ďalej hostilo ohlásenie novej Zeldy pre Nintendo Wii, bližšie stretnutie s LittleBigPlanet 2Killzone 3, ktoré sa objaví nielen s podporou Move, ale taktiež v 3D! Pohybovou hrou od Sony je aj kúzelnícke dielo Sorcery, ktoré bude zrejme jedným z launch titulov. Za zmienku stojí aj multiplayerové šialenstvo s názvom Twisted Metal. Pozreli sme sa na zúbok aj Rage, ktorá po neoficiálnych odhadoch vychádza začiatkom 2011. Presný dátum vydania (vraj posledný :-) dostali aj prezentované závody Gran Turismo 5 – 2. november 2010. Ďalej sa predstavilo Civilization V, Gothic 4: Arcania, Fable 3, Gears of War 3, Halo: Reach, Call of Duty: Black Ops a premiéru si odbilo napríklad Star Wars: The Old Republic. Neverending zoznam by mohol pokračovať ďalej, avšak zmienené hry plánujeme postupne rozoberať v plnohodnotných preview článkoch, v ktorých ich dôkladne rozpitváme.





Známe tváre nielen z herného prostredia.
 
Zainteresovaným určite neunikla prítomnosť mediálne známych osobností, ktoré zastávali buď funkciu predstavovateľov, alebo moderátorov. Medzi prvými, kto sa objavil na scéne E3 bol Don Mattrick, charizmatický viceprezident Microsoftu, ktorý sa ujal moderovania MS konferencie. Tú navštívil mimo iných aj CliffyB prezentujúci co-op v Gears of War 3, Kudo Tsunoda, ktorý mal na starosti predstavenie Kinectu a jeho hier a nechýbal ani Peter Molyneux so svojím rozprávkovým Fable III či Hideo KojimaMetal Gear Solid: Rising. Ďalej hostilo pódium známeho riaditeľa Sony Jacka Trettona, ktorý bol takisto obsadený do roly moderátora. A vďaka Kevinovi Butlerovi (momentálnej tvári reklám Move) sme si užili pravého amerického humoru. Moderoval aj John Riccittelo, ktorý sprevádzal novinárov počas celej EA konferencie. Zahliadnuť sme mali možnosť aj Reggieho Fils-Aimea, ktorý sa objavil na Nintendo press akcii.



Nielen hviezdy známe z videoherného odvetvia zavítali na tohtoročnú E3. Konferencia Activisionu sa konferenciou ani nazvať nedá, skôr išlo o poriadne drahú striptíz párty, na ktorej sa dialo všetko iné, len nepredstavovali hry. Síce sme sa dočkali ohlásení Guitar Hero: Megadeth, DJ Hero 2 alebo True Crime: Hong Kong, pľac patril najmä hviezdam, ktoré nemajú s hrami v podstate nič spoločné. Activision zavolal pri príležitosti uvedenia Tony Hawk: Shred samotného Tonyho, ktorý aj zaskejtoval. Počas všakovakých trailerov na prichádzajúce hry z dielní Acti zatancovali striptérky, zaspievali hviezdy ako Usher, Dj Z-Trip, kapela Jane´s Addiction, Rihanna alebo David Guetta, no najväčšou hviezdou bol aj tak rapper Eminem. Toto hviezdne divadielko vyšlo usporiadateľov na cca 6 miliónov dolárov, avšak navštívilo ho vyše 5000 členné publikum.

Peniaze zmenia človeka alebo prekvapenie večera.
 
Nemyslíme ním ohlásenie Xbox 360 tzv. slim verzie obsahujúcej 250GB harddisk navyše so vstavaným wi-fi, ale záverečné minúty Sony konferencie. Tie boli okrem iného venované aj prekvapeniu, ktoré síce hráči a herné médiá predpokladali, avšak Valve stále zatĺkalo. Začalo to čudesným „výpadkom elektriny“, keď ženský robotický hlas čosi zamrmlal a na scéne sa z čista jasna objavil Gabe Nevell. Áno, ide o riaditeľa Valve stojaceho za projektmi Half-Life kyprejších tvarov. Zviditeľnil ho aj jeho niekdajší „odpor“ voči konzole PS3, a tak bola už len jeho prítomnosť na Sony konferencii viac než podivná. Keď sa za jeho chrbtom zjavil nápis Portal 2, všetkým bolo jasné, koľká bije. Gabe by vraj rád zmenil svoj prístup ku konzole Playstation 3 a svoje stanovisko by chcel vyvrátiť slovami, že aktuálne vyvíjaný druhý Portal vyjde aj na ňu. Ktovie na koľko vyšlo Sony toto prehováranie :-)



Výsledné vyhodnotenie: Minulý rok bola lepšia!
 
Minuloročná E3 bodovala najmä vo väčšom množstve noviniek, ohlásení či prekvapení. Tá tohto roku bola aspoň u MS Sony také repete z minula, kedy už len doladili drobnosti, všetkých uchvátili svojimi produktmi a pripravili sa na tvrdý jesenný súboj. Čo sa týka oblasti hier, tam figurovalo hlavne zakomponovanie 3D, ktoré ponúkne pre hráčov doslova nový rozmer v hraní videohier. Keď sa pozriete na obrí zoznam hier vyššie, niet pochýb, že sa od minula zdvojnásobil, ak nie až strojnásobil. Herné odvetvie nám proste nepovedalo posledné slovo a vidno, že do dôchodku sa ani náhodou nechystá.


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012