16.06.2010 12:00, DKF, Komentárov: 0
E3: zhrnutie SONY konferencie

E3: zhrnutie SONY konferencie


Po vynikajúcej prezentácií Microsoftu predviedlo svoje zbrane aj SONY. Prekvapivo bez meškania vystúpil na pódium (podstatne väčšie ako na ktorom prezentoval Microsoft) sám Jack Tretton, riaditeľ SONY a sprevádzal nás ďalej celou akciou, ktorej cieľom bolo presvedčiť, že ani jeho spoločnosť nezaspala na vavrínoch.

Tak, ako sa Microsoft zameral na svoj Xbox 360, hlavným ťahákom SONY bola Playstation 3 so svojimi novými funkciami. Tretton sa nevyhol povinnému velebeniu všetkých nových vymožeností PS3 a často sa nedalo ubrániť dojmu, že to skutočne preháňa.

Prvou veľkou oblasťou, na ktorú sa SONY zamerala bolo hranie v 3D. Prezentáciu veľmi efektne odštartoval gameplay trailer z Killzone 3 (vychádza 2011), nabitý dych berúcou akciou. Všetci prítomní novinári boli požiadaní, aby si nasadili 3D okuliare a uzreli budúcnosť hier. 3D je rozhodne esom v rukáve, na tomto poli nemá SONY zatiaľ konkurenciu (snáď len pokusy s Nintendo 3DS). Tretton sa vyjadril, že to, čo bol Avatar vo filmovom priemysle, to bude Killzone 3 znamenať pre ten herný. Ukážka sa odohrávala vo futuristickom zasneženom komplexe, po zásahu od nepriateľov sa obrazovka  zafarbovala krvou. Síce hra nevyzerala dvakrát prevratne, 3D jej isto dodá nový rozmer (a to doslova). Ďalšie spomenuté hry s podporou 3D boli Crysis 2, Mortal Kombat Fatality, Shaun White Snowboarding, Ghost Recon Future Soldier, Tron Evolution NBA 2K11.

Ďalej Tretton pripomenul, že tento rok máme pätnáste výročie značky Playstation a pomaly sme sa dostávali k ďalšiemu výzamnému bodu konferencie a to Playstation Move. Ovládacie rozhranie, ktorým chce SONY vyraziť do boja s Kinectom od Microsoftu. Reči o tom, že spojenie Move a 3D prinesie zážitok doteraz nevídaný majú určite pravdu, ale aj tak Move nevyzerá až tak novátorsky a originálne, pričom rozhodne nenesie všetky superlatívy, ktorými bol počas akcie častovaný. Oproti Kinectu používa dva ovládače, jeden sníma pohyb ruky a prenáša ho do hry, druhý zase ovláda vašu postavu, a až nebezpečne sa ponáša na ovládač od Nintenda Wii, PS3 je samozrejme oveľa výkonnejšia konzola, stále tu však zostáva pocit deja vu.

Prvá prezentovaná hra pre Move bola Sorcery, ktorá tak trochu pripomínala Harryho Pottera. Ide o third person kúzelnícku akciu, hlavný hrdina je vybavený čarovným prútikom. Ovládanie prútika pochopiteľne zaobstaráva Move, ktorý sníma vaše pohyby. Čarovanie vyzerá veľmi pekne a spojením viacerých kúziel dostanete efektné kombinácie, napríklad mix tornáda a ohnivého kúzla rozpúta ničivú búrku plameňov. Sorcery sa objaví na jar 2011. Nasledovala prezentácia Move v športových hrách, kde sa podobnosť s Wii zdala najokatejšia. Zástupca EA Sports so sebou priniesol Tiger Woods PGA Tour 11. Tento golfový simulátor dostal vďaka Move potrebné oživenie. Váš ovládač sa mení na virtuálnu golfovú palicu a hráčovu ruku kopíruje skutočne realisticky.

Ratchet, Jack, Sly, Cooper, Clank Daxter, títo všetci sa stretnú v jednej hre: Heroes on the Move. Hra osviežila konferenciu najmä svojou príjemnou komixovou grafikou. Už podľa názvu je jasné, že podpory Move sa táto hra nevyhne. Dátum vydania zatiaľ stanovený nebol. Prekvapením bolo, že Coca-Cola podporuje Move a bude sa pokúšať o jeho predstavenie širokej verejnosti v rámci súťaže o PS3. Po tejto správe na pódium vystúpil Kevin Butler, tvár reklám SONY. Svojimi vtipmi v sále ihneď zlepšil náladu a za búrlivého potlesku odišiel, aby mohli byť konečne stanovené cena a dátum vydania Move. Za balenie dvoch ovládačov zaplatíte 50 dolárov, Sport Champions bundle balíček vás bude stáť 100 dolárov a kompletné balenie PS3 + Sport Champions + Move bude stáť 400 dolárov. Takže začnite šetriť, pretože Move vychádza v Európe už 15. septembra. Na novom ovládacom rozhraní si zahráte Socom, Time Crisis, NBA 2K11, R.U.S.E., Killzone 3, Singstar Dance, Echochrome II a EyePet. Aj už vydané tituly ako Heavy Rain, či Resident Evil 5 získajú pomocou updatov podporu tohto ovládania.

Aj keď PS3 tvorila základ SONY prezentácie, pozornosť sa upriamila aj na PSP. Od tohto momentu akcia akosi začala strácať na pútavosti, sánky padali skôr od zívania ako od úžasu. Bola predstavená nová tvár reklám SONY, černošský chlapec Marcus. Z trailerov, ktoré sme mali možnosť vidieť zaujal God of War: Ghost of Sparta. Na PSP sa dočkáme titulov ako Tron Evolution, Kingdom Hearts, Toy Story 3, Ace Combat Joint Assault, UFC Unleashed 2010, Gravity Crash, Hot Shots Tennis, Madden NFL 11, InviZimals, Patapon 3, Fat Princess, Tetris, Eye Pet, Piyotama, The 3rd Birthday, P3P či Valkyria II. Aby nás autori presvedčili, že to s touto platformou myslia stále vážne, oznámili, že sa chystá dokopy 70 PSP titulov.

Prezentácia Little Big Planet 2 ukázala, že zostali zachované pricípy prvého dielu, ale väčší dôraz sa kladie na vytváranie levelov. Po novom by sa dalo zostaviť aj RPG a ďalšie žánre. Predvedený bol multiplayer štyroch hráčov v akejsi logickej minihre na spôsob Tetris. V LBP2 by malo byť teda možné zostaviť ľahko akúkoľvek hru, či už je to 2D plošinovka, športy, strieľačka alebo čokoľvek, na čo si spomeniete. Opäť sa na scénu vrátil Jack Tretton a rozhovoril sa o novom systéme Playstation Plus, ktorý zaistí prístup k rôznym funkciám, betám, demám a podobne. Služba sa rozbehne koncom júna a bude stáť 49 dolárov sa celoročné predplatné a 17 za trojmesačné. Nie je však povinná, stále je možné zostať pre doterajšom PSN.

Ďalej sa dozvedáme, že podobne ako Activision Microsoft (Xbox 360 a Modern Warfare 2) aj EA so SONY podpísali zmluvu o špeciálnom obsahu pre hry na PS3. Zatiaľ ide o Medal of Honor (bude pridaná remasterovaná verzia MoH: Frontlines) a Dead Space. Druhá menovaná sa dočkala skvelého traileru (pokračovanie z konferencie Microsoftu), kde Isaac Clark bojuje s obrovským bossom, až nakoniec skončí na boku kozmickej lode. Čo sa týka špeciálneho obsahu pre PS3 opäť ide len o konverziu výborného Dead Space: Extraction (pôvodne pre Wii).

A nastupuje pravdepodobne najväčšie prekvapenie večera. Napriek správam, že sa riaditeľ Valve neobjaví, Gabe Nevell vychádza na pódium, aby predviedol Portal 2. I keď sa v minulosti nevyjadril o SONY a ich platforme s najväčším rešpektom, prehodnotil svoje stanovisko a hra vyjde aj pre PS3. Krátky trailer poukázal na rôznorodejšie prostredie, ktoré Portal 2 prinesie.



Final Fantasy XIV bola oficiálne prvýkrát predvedená aj prostredníctvom videa, ktoré toto pripravované MMORPG ukázalo v plnej kráse.
Exkluzivita je moje nové obľúbené slovo,“ povedal Tretton a vyhlásil, že v deň vydania Mafie 2 sa objaví exkluzívny obsah len pre PS3. Assasins Creed: Brotherhood prinesie exkluzívny balík misií a betaverzia vyjde tiež len pre PS3.

Nasledujú trailery Gran Turismo 5 (vychádza 2. novembra) a Infamous 2 (niekedy v roku 2011) a konferencia sa pomaly blíži ku koncu. Zostalo už len ohlásiť nový diel dlhoročnej série Twisted Metal. Na pódium vyšla dodávka s maskotom hry vykukujúcim z okna. Tvorcovia sa o hre rozhovorili pomerne dosť a predviedli hrateľnú ukážku multiplayeru.

Tohtoročná takmer dve hodiny trvajúca konferencia SONY sa skončila a síce v druhej polovici trochu strácala dych, bola aj tak nabitá informáciami.    


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012