14.06.2010 13:00, DKF, Komentárov: 0
E3 2010 - čo môžeme očakávať?

E3 2010 - čo môžeme očakávať?


Tohtoročná E3 je pred nami (od 15. do 17. júna) a po dlhšej dobe by sme sa konečne mohli dočkať show tak ako ju poznáme zo starých zlatých ročníkov – "napechovanú" novinkami,  zaujímavými odhaleniami a všetkého čo k E3 ešte donedávna neodmysliteľne patrilo. My vám preto ponúkame krátky náhľad na to najzaujímavejšie, na čo sa môžeme v nasledujúcich dňoch tešiť. 

Pre tých, ktorí netušia čo E3 znamená by bolo asi vhodné poznamenať dve veci:
Za prvé – Nie ste pravý gamer!
Za druhé – E3 znamená Electronic Entertaiment Expo

Pokiaľ teda patríte do zmienenej skupiny a ovládate trocha angličtinu určite už viete, že sa jedná o výstavu zábavného elektronického priemyslu. A to prosím pekne nie hocijakú výstavu, ale už niekoľko rokov sa opakujúcu mekku pre hráčov, na ktorej sa výrobcovia herného hardvéru a hier pretekajú v tom kto predvedie tie najoslňujúcejšie výrobky, ktoré si bežní smrteľníci budú môcť kúpiť v priebehu nasledujúcich mesiacov. E3 sa datuje do 1995 a za tie roky si prešla rôznymi zmenami, a tak sa z veľkolepej megashow, ktorá sa opakovala pravidelne do 2006 pre otvorenú verejnosť, stala v ročníkoch 2007 a 2008 komorná udalosť určená len pre akreditovaných novinárov, čo značku E3 skoro odrovnalo, keďže sa na výstave nič zásadného nepredstavovalo. Túto skutočnosť si našťastie organizátori stihli uvedomiť a tak minulý ročník sa opäť vrátil do pôvodných koľají aj keď treba nutne podotknúť, že k show z predchádzajúcich rokov mala pomerne ďaleko. Tohtoročná E3 však sľubuje reparát a to hneď z niekoľkých či už potvrdených alebo zatiaľ len nepotvrdených dôvodov, ktoré si teraz skúsime vymenovať.

Potvrdené fakty:

Project Natal / po novom Kinect – Podľa Microsoftu má táto škatuľka spôsobiť revolúciu na poli nielen hrania, ale celého zábavného priemyslu, pre ktorú Microsoft poriada okrem svojej hlavnej keynote ďalšiu samostatnú keynote venovanú čisto tomuto novému príslušenstvu pre ich hernú konzolu Xbox 360. Popis zariadenia samotného ako aj doposiaľ známych faktov môžete nájsť v našom nedávnom článku tu. K nim by sa na E3 malo pridať aj oficiálne meno, pod ktorým sa bude daná periféria predávať (Project Natal je bol podľa MS pracovný názov, finálny je Kinect) spolu s jeho cenou a dátumom uvedenia, o ktorých sa doposiaľ len špekulovalo. Určite sa tiež dočkáme predstavenia nejakého bundle balenia, v ktorom bude Natal / Kinect pribaľovaný priamo k Xbox 360 a tiež prvých hier, ktoré ho budú podporovať.

Playstation Move – Obdobne ako Natal sa jedná o perifériu umožňujúcu ovládanie hier pomocou pohybu z dielní Sony určenú pre ich hernú konzolu PS3. Prototyp zariadenia bol predstavený už na minuloročnej E3 avšak v tej dobe nemal ani názov a okrem toho, že ho Sony pripravuje sme sa o ňom nedozvedeli prakticky nič. V uplynulých mesiacov na nás naopak Sony chrlilo jednu informáciu za druhou, ktorých zhrnutie môžete opäť nájsť tu. Na rozdiel od Natalu už teda vieme oficiálny názov a aj to, že ho bude pri launchi podporovať cez 10 vybraných titulov. Na E3 by sme sa mali dozvedieť dátum tohto launchu a taktiež jeho cenu. Opäť sa dá logicky tiež očakávať ukážka nových titulov s jeho podporou a oznámenie jeho bundlovania s PS3.

Nintendo 3DSWii Vitality sensor –  V prvom prípade sa jedná o redizajn populárneho handheldu Nintedo DS, ktorý má priniesť ako prvé mobilné zariadenie podporu 3D zobrazovania a v druhom prípade zase o prídavnú perifériu k hernej konzole Wii, ktorá má merať pulz hráča počas hrania a zatiaľ bližšie nešpecifikovaným spôsobom tak ovládať/prispôsobovať hru. O oboch zariadeniach sa nič bližšie nevie(o 3DS sa šíria nepotvrdené správy o tom, že disponuje oveľa výkonnejšou GPU ako DS, analog stickom a tiež 3D kamerou) a tak má Nintendo prakticky postarané o program celej keynote, ktorá bude s veľkou pravdepodobnosťou venovaná práve ich predstaveniu.

Deus Ex 3: Human Revoluton – Pre každého kto aspoň zavadil o predchádzajúce diely asi netreba žiaden komentár (ten zvyšok by sa mal teraz zdvihnúť a ísť to ihneď napraviť). Eidos nás všetkých navnadil pred pár dňami vypusteným CG trailerom, v ktorom síce nie je ani sekunda samotného gameplayu, ale po atmosferickej a kvalitatívnej stránke strčí do vačku nejeden filmový trailer, takže nádej na to, že sa vráti legenda a to naviac v špičkovej kondičke je aktuálne na veľmi vysokej úrovni. Na E3 by sme sa mali dočkať bližšieho info o hre samotnej a dosť možno aj nejakej tej hrateľnej ukážky.

       

Star Wars The Old Republic –  Údajná next big thing na poli MMORPG hier z dielní Bioware, ktorá má priniesť plnohodnotný zážitok zo sveta Star Wars, v ktorom si hráči budú môcť prežiť svoj unikátny príbeh. Okrem plne nadabovaných NPC má na hráčov čakať prepracovaná história herného sveta odohrávajúca sa tisícky rokov pred filmovými trilógiami. Skrátka stačilo by povedať, že je to RPG od Bioware, takže sa je určite na čo tešiť o čom nás už presvedčil CG trailer z minuloročnej E3. Tento rok sa snáď dočkáme plnohodnotného gameplay traileru a ďalšieho infa o hernom svete.



Call of Duty: Black Ops – Po masovom odchode tvorcov tejto populárnej série z Infinity Wards sa Activision musí snažiť napraviť si pošramotené meno u hráčov a tak sa zdá, že do tohtoročného Call of Duty vyvíjaného ako inak Treyarchom (CoD3, CoD: WaW) sa rozhodlo urobiť hit za každú cenu. A podľa prvého traileru to vyzerá, že ich úsilie nevyšlo na zmar. Black Ops má byť zasadený do Vietnamu a pojednávať o vzniku tzv. čiernych operácií, o ktorých sa radšej oficiálne nikde nevraví. Naviac sa podľa všetkého tiež budeme presúvať v čase čo by mohlo byť prísľubom rozmanitejšieho gameplayu oproti predchádzajúcim počinom Treyarchu. Na E3 sa určite dočkáme nadupaného traileru prípadne ukážky gameplayu.



Medal of HonorEA sa rozhodlo po rokoch oprášiť jednu zo svojich v minulosti najprestížnejších IP a po vzore CoD: Modern Warfare ju presunúť do súčasnosti. Príbeh sa bude odohrávať v Afganistane a hráč si tak bude môcť zmerať sily s Al-kaidou a spoznať ich štýl boja. K tomu si pridajte multiplayer od tvorcov Battlefield Bad Company a je pomerne jasné, že EA to myslí s návratom na výslnie v FPS žánri kde už niekoľko rokov vládne CoD smrteľne vážne. Taktiež ako pri CoD sa dá čakať zaujímavý akčný trailer a pravdepodobne aj info zmienenom multiplayeri, o ktorom EA zatiaľ mlčí.

Gears of War 3Marcus, jeho zbraň s motorovou pílou, jeho stará banda a záver trilógie, ktorý by mal podľa všetkého dostáť prívlastku svojho vývojárskeho štúdia Epic. Okrem atmosferického traileru sa toho zatiaľ veľa nevie a Microsoft keynote je ideálnym miestom predviesť vlajkovú loď konzoly Xbox 360. 



Halo Reach – Rovnica Xbox = Halo platí stále, takže asi nie je potrebné nič bližšie popisovať. Od Microsoftu sa určite dočkáme traileru prípadne gameplayu z kampane, keďže multiplayerovú betu si už mali možnosť vyskúšať tisícky hráčov.

Fable 3Peter Molyneux vie v prvom rade pútavo rozprávať, takže je viac než isté, že sa s nami na E3 zase podelí o jeho víziu RPG hry pre každého a pribalí k tomu nejaký ten trailer, aby sme o pár mesiacov mohli zase hodnotiť čo z jeho sľubov sa vyplnilo.

Metal Gear Solid Rising  - Odbočka v sérií MGS, ktorá by podľa slov Kojimu mala byť hlavne v prvom rade o akcii v podaní Raidena. Okrem tohto a že sa má okrem PS3 objaviť aj Xbox 360 sa o tejto hre nič iné zatiaľ nevie. Ako však poznáme Kojimu môžeme sa tešiť na epický trailer filmových rozmerov a pravdepodobne tiež so šialenou stopážou.

Killzone 3 -  Killzone 2 bola vo svojej dobe graficky úchvatná a mala chytľavý multiplayer. Pokračovanie má ponúknuť to isté a pridať k tomu plnú podporu 3D zobrazovania. Taktiež keďže sa jedná o first party titul prinesie s veľkou pravdepodobnosťou podporu pre Playstation Move. Sony sa určite týmto technologicky nabušeným titulom rado pochváli takže na E3 môžeme čakať smršť informácií o nej.



Crysis 2 – Pokračovanie ďalšej technologicky úchvatnej hry, ktorá sa tento krát pokúša presadiť okrem PC aj na konzoliach. V priebehu E3 sa  určite dočkáme traileru, nejakého toho gameplayu a priblíženia deja. 



Gran Turismo 5 – Už prakticky mýtický driving simulátor, ktorý má nielenže ponúknuť fotorealistickú grafiku, ale po vzore svojich predchodcov ultimátny zážitok zo závodenia, ktorý sa ma v kombinácii s 3D zobrazením a kvalitným volantom dorovnávať realite. O tejto hre sme na E3 počuli už niekoľko krát takže Sony nás pravdepodobne opäť ohúri trailerom a snáď konečne pridá finálny oficiálny dátum vydania, ktorý tentoraz aj dodrží. Teoreticky sa tiež špekuluje v prípade tohto titulu o podpore Playstation Move avšak vzhľadom na povahu hry by bolo ovládanie pohybom pomerne zvláštne.



Final Fatasy XIII VersusFinal Fantasy XIV – V oboch prípadoch všetci čakajú či Sqare Enix zopakuje husársky kúsok (pre fanboyov Sony ťažkú zradu) z pred dvoch rokov keď sa zjavili jeho zástupcovia z ničoho nič na prezentačke Microsoftu a len tak pomimo spomenuli, že Final Fantasy XIII, ktoré bolo dovtedy exkluzívne určené pre PS3 sa objaví aj na Xbox 360 a to ešte aj v rovnaký deň. Nedávne vyjadrenia zo strany vedúcich predstaviteľov Square Enix ako aj ich nová multiplatformová politika naznačujú, že by sa niečo podobného mohlo tento rok zopakovať. V každom prípade však určite môžeme očakávať v oboch prípadoch ďalší CG trailer, ktorý budú fanúšikovia FF hier zase nejakú dobu rozdýchavať.

Last GuardianICO Shadow of Collosus sú považované za niečo ako umenie v hernom biznise a tak každý netrpezlivo čaká aký ďalší neuveriteľný zážitok si ich tvorcovia pre nás pripravili s obrovským lietajúcim stvorením. Nový trailer by nás určite potešil a keby k nemu Sony pridalo oficiálne oznámenie prerábky vyššie zmienených klenotov do HD tak ako v prípade God of War, o ktorom sa už nejakú dobu špekuluje bola by radosť ešte väčšia.

Infamous 2 – Len pred pár dňami potvrdené pokračovanie podarenej 3D person adventúry s otvorením svetom točiacej sa okolo superschopností jej hlavného hrdinu. Tešiť sa môžeme na nové mesto, nové schopnosti a aj výzor nového hrdinu. Hra by sa mohla pri tom údajne objaviť ešte tento rok, takže by sa na E3 mala určite objaviť.

Little Big Planet 2Media Molecule dokázali, že zmysluplné tvorenie obsahu generovaného užívateľmi môže fungovať aj na konzolách. V pokračovaní sa chystá tento koncept posunúť o niekoľko úrovní vyššie s možnosťami tvoriť si úplne vlastné hry, animácie, inteligentné zvieratká a ešte väčšou škálou nástrojov pre editáciu levelov. Taktiež sa pošepkáva, že by sme sa mohli dočkať pokračovania aj na PSP, ktoré by malo umožňovať priame zdieľanie obsahu. Podpora Playstation Move je už taktiež prakticky istá.



Z tých ďalších hier, ktoré sa objavia na E3 určite stoja za zmienku The Witcher 2: Assassins of Kings, God of War: Ghost of Sparta, Guild Wars 2, Fallout: New Vegas, The Last Story, DC Universe Online, Yakuza 4, Kingdom Hearts Birth by Sleep, Vanquish, Enslaved: Odyssey to the West, Assasins Creed: Brotherhood, Dead Space 2, Metroid M, Castlevania: Lords of Shadow, Batman Arkham Asylium 2, Star Wars: Force Unleashed 2   a mnoho ďalších.

Špekulácie a dohady:

PSP 2 – Z viacerých zdrojov sa v posledných mesiacov šíri informácia o novom handhelde Sony, ktorý by mal byť údajne predstavený práve na E3 spolu s plejádou titulov, ktoré sú naň vraj v príprave. Handheld by mal údajne obsahovať konečne dva analog sticky pre lepšie ovládanie, vstavanú pamäť pre odkladanie dát a mal by byť plne spätne kompatibilný s hrami pre pôvodné PSP a podľa niektorých tiež obsahovať kameru a 3G podporu, špekuluje sa tiež o dotykovom displeji.

XBOX360 Slim – O možnom redizajne hernej konzoly od Microsoftu je v poslednej dobe počuť čoraz častejšie. Špekuluje sa, že by sa mohol objaviť práve spolu s uvedením Natal/Kinect a podľa niektorých by mohol obsahovať Nata/Kinectl priamo vo svojom tele. A čo je asi najhlavnejšie nemal by toľko hučať.

Wii HD – Podľa niektorých analytikov logický krok zo strany Nintenda, ktoré momentálne po technologickej stránke už neuveriteľne graficky zaostáva a tak sa vývojári sústredia čoraz viac na vývoj pre jeho konkurenciu. Nové Wii by naviac mohlo priniesť podporu 3D zobrazovania.

Motostorm 3 – Pred pár dňami sa objavili obrázky pochádzajúce z nového Motostormu, ktorý by sa mal odohrávať v postapokalyptickom San Franciscu. V prípade, že sa táto info potvrdí sa dá čakať jeho plná podpora 3D zobrazenia.

Resistance 3 – Pokračovanie už viac-menej zabehnutej série by dávalo zmysel a pridanie tretieho rozmeru  po vzoru Killzone 3 a podpory Playstation Move taktiež, pretože podľa informácii koľujúcich na internete je rovnakého názoru aj Sony.

Hra od Stevena Spielberga pre Natal/Kinect – O tom, že Spielberg je okrem geniálneho režiséra aj pomerne náruživým hráčom sa vie už dlhšie a tiež pred pár rokmi podpísal kontrakt s EA. Minulý rok sa ukázal na keynote Microsoftu aby nám povedal, že Natal/KInect je podľa neho revolučnou technológiou pre ovládanie hier, takže je dosť možné, že sa dočkáme oznámenia hry vytvorenej pod jeho dohľadom.

Premium program pre Playstation Network – Podľa viacerých prieskumov sa Sony zaujíma, či by mali hráči záujem obdobne ako pri Xbox Live! platiť si za online služby mesačný poplatok, vďaka ktorému by mali prístup k špeciálnemu obsahu. Špekuluje sa tiež, že by sa Sony mohla rozhodnúť spoplatniť služby ako online hranie a pod.

Nová Zelda – Jedna z najzabehnutejším IP Nintenda, sa nedočkala hry už niekoľko rokov. O novej Zelde sa vie, že je vo vývoji už dlhšiu dobu, takže jej predstavenie na tohtoročnej E3 by nebolo úplne prekvapivé.

Portal 2Half life: Episode 3 – O obidvoch hrách sa vie, že sú vývoji avšak na živo ich ešte nikto nevidel. Valve mala v oficiálnom programe pre E3 pôvodne Portal 2 uvedený, ale pred pár dňami odtiaľ záhadne zmizol a miesto neho sme dostali prísľub prekvapenia. Keďže sa jedná o Valve je možné očakávať úplne všetko.

Ako je vidieť, v nasledujúcich dňoch sa máme naozaj na čo tešiť, a to sme vám v tomto článku priniesli len krátky výpis toho najzaujímavejšieho čo možno čakať. Pre všetky ďalšie informácie, predstavenia a obsah z tohtoročnej E3 vám odporúčame sledovať naše up to date novinky.


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012