05.05.2010 00:00, DKF, Komentárov: 3
Raňajky s Alanom Wakeom

Raňajky s Alanom Wakeom


Raňajky s Alanom Wakeom“. Tak znel oficiálny názov promo akcie, ktorá sa odohrala tento pondelok v bratislavskej pobočke Microsoftu. Alanom sme si potykali a s dojmami, ktoré na nás zanechal sa práve teraz s vami podelíme (vrátane exkluzívnych videonahrávok)...

5 rokov. Presne toľko času uplynie budúci mesiac od oznámenia titulu Alan Wake. 5 rokov. Dostatočný dôvod na posmešné premenovanie názvu na Alan Wait. 5 rokov.... autori série Max Payne konečne vydávajú finálnu verziu napospas nenásytným hráčom. Microsoft si je vedomý Alanovej dôležitosti a ponúkol nám exkluzívny predkrm – prvú epizódu na otestovanie! Predtým, než sa dostaneme k samotným dojmom z hrania sa však pozrime na pozadie titulu. Samotná promo akcia začala krátkym predstavením titulu Alan Wake – síce sme sa nedozvedeli nič nové, avšak krátka rekapitulácia nezaškodí.

Alan Wake je síce veľmi úspešný spisovateľ, ale počas posledných dvoch rokov nedokázal nič napísať. Tvorivá kríza (a presvedčivá manželka) ho zavedie do malého mestečka Bright Falls s jednoduchým cieľom – nájsť stratenú inšpiráciu. Nič však nie je také ideálne, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať a hľadanie inšpirácie vystrieda túžba prežiť vlastnú nočnú moru. Počas prezentácie bolo viackrát spomenuté, že Alan Wake je inšpirovaný seriálmi Lost, Twin Peaks a trochu strihnutý aj Stephenom Kingom, takže je jasné, že aj napriek ratingu Teen od organizácie ESRB, sa hra skôr zameriava na psychicky dospelejšie publikum, ktoré vie oceniť atmosféru a príbeh viac ako vysoký priemer počtu výstrelov za minútu. Z prednášky spomeniem ešte jednu pikošku – Alan Wake je najlepšie predávaná Xbox 360 hra na Slovensku a v predobjednávkach nielenže predbehla Halo 3 Halo: ODST, ale stihla aj vypredať všetky zberateľské edície (takže už žiaden kus v SR nezoženiete). A to sme tu ešte nemali! Veľká zásluha patrí nielen hráčom, ale aj Microsoftu a výbornej cene počas predobjednávok.

Prezentáciu začal a ukončil nový trailer (podľa slov zástupcu Microsoftu sa ešte nenachádza na internete), sumarizujúci hlavné prednosti Alana Wakea. Spomeňme atmosféru, príbeh, hru svetla, realistickú grafiku a výborný soundtrack vrátane licencovanej hudby – Remedy sa opäť spojili so  skupinou Poets of the Fall (v Max Payne 2 sa objavila pieseň Late Goodbye) a v Alanovi zahrá song War z ich najnovšieho albumu. Pred samotným hraním sme si pozreli krátke promo epizódy, predstavujúce mestečko Bright Falls z pohľadu iného spisovateľa. Microsoft opäť chválime – po výbornom traileri na Halo: ODST zabodovali aj s Alanom. Všetkých záujemcov odkážeme na internetové stránky www.Brightfalls.com, ktoré zatiaľ obsahujú 3 epizódy (zo 6) a nejaké informácie o osobe Alana Wakea. Jednoducho, ideálna forma, ako si skrátiť čakanie počas posledných dní. Na záver ešte jedna pikoška – na mieste padla aj otázka „bude to aj na PC?“, ktorá sa logicky dočkala negatívnej odpovede a nepatrnej zmienky o vysokej miere pirátstva... to, že sa pirátska kópia Alana váľa už teraz na internete (10 dní pred vydaním!) asi tiež nikoho v Microsofte nepoteší. Samozrejme, pirátstvo je na Xboxoch úplne inde ako v prípade PC a taktiež nemôžeme zabúdať na fakt, že Alana si vychutnáme iba „na gauči pred veľkou telkou“. Stop hrbeniu pri PC!

Alan Wake gameplay video - prvé minúty hrania, pozor spoiler!



Prejdime však k samotnému hraniu. Niečo sme natočili a príslušné gameplay video (pozor, môže obsahovať spoilery) je súčasťou tohto článku. V podstate ide o prvé minúty hrania, ktoré okrem nechápavých výrazov na tvári ponúknu aj základný tutoriál. Bližšie detaily o tom, čo sa počas úvodných minút dialo nebudem rozoberať, priložené video je užitočnejšie ako hocaké slová. Zameriam sa skôr na celkový pocit z hry ako takej a niektoré detaily, ktoré nie sú z videa zrejmé. Treba uznať, že spomínaný trailer a prezentácie nepreháňali – Alan Wake má skutočne výbornú atmosféru a už od úvodných minút je smerom k hráčovi predkladané neobvyklé divadlo, využívajúce hru so svetlom, skriptami a hráčovou psychikou. Celková grafická kulisa pôsobí temným dojmom a správne vykreslenie atmosféry temného okolia si vyžiadalo náročnú prácu grafikov, aby bol výsledok dostatočne tmavý, nie však úplne čierny. Samozrejme, KratosGod of War 3 je detailnejší ako Alan, ale to by sme porovnávali jablká s hruškami. K slovu sa dostanú aj skripty, najmä vo vypätých situáciách a cieľom vyvolať v hráčovi nejaké emócie (z počiatku najmä strach o Alanovu existenciu). Na záver treba spomenúť aj vydarené dialógy – už počas prvých minút hrania sme natrafili na pár výborne sformulovaných viet. Prechod z Alanovej nočnej mory do reality zobrazujúcej príchod do Bright Falls v nás zanechal až príliš veľa otáznikov, kam sa bude celý príbeh uberať a to sme videli z hry iba minimum. O zvýšenej chuti si Alana konečne poriadne zahrať je aj zbytočné polemizovať... gamepad sme púšťali z rúk s veľkými problémami. Jednoducho povedané, nevieme sa dočkať plnej verzie! (teda obrazne, keďže už ju máme a aktívne testujeme :)

Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude Alanov príbeh ďalej vyvíjať aj z hľadiska hrateľnosti, nakoľko úvodné minúty by sa mohli definovať ako „bež tam a potom ešte ďalej, osvieť a zastreľ zopár bubákov a znovu bež na finálne miesto.“ Krása spočíva najmä v tom, že počas samotného hrania to hráčovi vôbec také jednoduché nepríde – atmosféra zapracuje a hráčove myšlienky sa pohybujú v úplne inej sfére. Prísľub prepracovaného príbehu s dôrazom na zložky psychického thrilleru v sebe obsahuje skutočne veľký potenciál a vývojári z Remedy majú na to, aby ho využili. Predsa len, 5 rokov... je dostatočne dlhá doba na vytvorenie majstrovského diela.        

DanKanFan - druhý pohľad:

Keďže aj mňa prezentácia opäť "nakopla" v pocitoch dôvery ku tejto hre, tak som samozrejme neodolal a ihneď som sa do hry pustil. Momentálne mám za sebou niekoľko hodín z hry, vďaka čomu môžem povedať, že už chápem tých päť rokov, čo sa nás Remedy snažili udržať v pozornosti. Hra predstavuje naozaj nový pohľad na atmosféru. Špičková hra svetla, tieňov a dusnej psychologickej atmosféry naozaj vyvoláva zimomriavky na tele. Taktiež je ihneď vidieť aj tvrdá ruka profesionálneho scenáristu. Zatiaľ som z hry skutočne nadšený, avšak ako to bude do konca a nakoniec? To sa dozviete z yankeeho recenzie, ktorú zverejníme už čoskoro.        

P.S. Fotky v galérii k článku sú prevzaté z oficiálnej Xbox 360 Czech Republic Facebook stránky, nájdete ju TU.

DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
MickTheMage 05. 05. 2010 21:23
DanKanFan RE: 05. 05. 2010 21:34
JC RE: RE: 05. 05. 2010 21:35
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012