25.04.2010 00:00, JC, Komentárov: 0
Herné legendy: Command & Conquer

Herné legendy: Command & Conquer


Železná opona, studená vojna Sovietskeho zväzu proti západným mocnostiam a na druhej strane tri vojny o tiberium, Kane, NOD GDI. Čo majú tieto, pre niekoho možno absolútne nič nehovoriace, dva tábory slovíčok spoločné? Áno, je to skutočne tak, ako si myslíte. Spája ich nesmrteľné meno – Command & Conquer.

Dnes sa pozrieme opäť do môjho najobľúbenejšieho žánru stratégií, konkrétne na sériu Command & Conquer a jej množstvo viac či menej úspešných dielov, ktoré sa dočkali spolu niekoľkých ďalších datadiskov. Sprvu bola hra vydaná pre PC platformu, no časom sa dočkali aj majitelia Sony Playstation, Sega Saturn a Nintendo 64, no a najnovšie diely série boli vydané aj pre Playstation 3 a XBOX 360. Samotná séria má ešte dva takmer samostatné príbehy. Chcel som napísať úplne samostatné, ale ono predsa len je hneď v prvom dieli Red Alertu postava Kanea z Brotherhood of Nod. A naviac ani tie dva príbehy nie je tak úplne pravda, pretože do tejto série patrí aj C&C: Generals s datadiskom Zero Hour, ktorý je zasadený do súčasnosti a nenadväzuje ani na jeden príbeh. Skôr by som povedal, že tento diel je sem zaradený, aby ťažil z dobrého mena série a samozrejme využil vtedajšiu situáciu boja proti terorizmu. Aby sa uviedol všetko na pravú mieru, nie všetky diely série C&C sú stratégie. Konkrétne ide o C&C: Renegade, ktorý je strieľačkou z pohľadu prvej osoby a potom ešte diel C&C: Sole Survivor, ktorý teda neviem presne kam zaradiť, je to čisto multiplayerová záležitosť radená medzi RTS alebo FPS, no to nechám na posúdení každého, kam si to kto zaradí.

Trochu histórie

Pôvodne bola séria vyvíjaná pod krídlami Westwood Studios a jej vznik sa datuje do roku 1995, kedy vznikol prvý diel série - Command & Conquer, pôvodne bez akéhokoľvek dodatku. Neskôr sa pridalo Tiber Dawn, aby sa odlíšil prvý diel série. V roku 1996 bol následne vydaný prvý diel dejovej línie C&C: Red Alert. Do roku 2003, kedy boli Westwood Studios zrušené a spojené s EA Pacific za vzniku EA Los Angeles, bolo vydaných 6 plnohodnotných hier a 5 datadiskov. Ďalšie projekty boli zrušené a vyzeralo to, že nové diely série len tak skoro nebudú. Výnimkou boli práve C&C: Generals s datadiskom Zero Hour, ktoré vyšli pod hlavičkou EA Games. Našťastie po dlhých piatich rokoch čakania sa hráči a fanúšikovia série dočkali pokračovania dejovej línie Tiberium a o rok neskôr sa objavil prírastok aj v sérii Red Alert. Po zmene majiteľa licencie sa nám však do známych konfliktov dvoch mocností pridali tretie strany, ktoré môže hráč ovládať, v sérii Tiberium to bola frakcia Scrin a v Red Alerte to bolo Impérium vychádzajúceho slnka.

C&C: Red Alert

Pozrime sa teraz bližšie na sériu Red Alert, aj keď jej prvý diel vyšiel neskôr, ako prvý diel série Tiberium. Je to z toho dôvodu, že práve Red Alert mal byť práve akýmsi prológom k sérii Tiberium. Nakoniec aj podľa Louisa Castlea (spoluzakladateľ Westwood Studios) to nebol úplne najlepší nápad. Takže prepojenie týchto sérií začína a končí prvým dielom Command & Conquer: Red Alert. A ako to teda celé začalo? Krátko po vojne, v roku 1946, sa podarilo Albertovi Einsteinovi zostrojiť stroj času, ktorý nazval Chronosféra. Einstein použil svoj stroj a zvolil na ňom dátum 20. december 1924 a miesto Landsberg. V tento deň totiž prepustil Adolfa Hitlera z väzenia. A tak Einstein podľa teórie mávnutia motýlích krídel osloví Hitlera, potrasie mu rukou a tým zmení beh dejín od tohto momentu. Po návrate Einsteina do roku 1946 sa ukázalo, že sa mu to skutočne podarilo, žiadna 2. svetová vojna sa nekonala a všetko vyzeralo byť v poriadku. Bohužiaľ len do momentu, keď sa ukázalo, že Rusi na čele s generalissimom Josifom Stalinom nie sú až takí kamaráti, ako sa navonok tvárili a celý čas zhromažďovali dostatočnú armádu na ovládnutie Európy a následne aj celého sveta. A od tohto okamihu je to len na vás, za ktorú stranu sa postavíte a za ktorú ideológiu budú vaši muži hrdinsky klásť životy.

C&C: Tiberium Dawn

Prvý diel Red Alertu nás mal uviesť do série Tiberium, aj keď teda prepojení je tu veľmi málo. Naskytne sa otázka či autori dotiahli úplne toto prepojenie, alebo po tom, ako si uvedomili, že to nebude dobrý nápad, do hry moc prepojení nezakomponovali. Existuje niekoľko momentov, nad ktorými dodnes fanúšikovia polemizujú a nevedia sa zhodnúť či je táto skutočnosť spoločná s Red Alertom, alebo už je tento moment samostatná udalosť série Tiberium. Nie je jasné či sa aj dej samotnej série Tiberium odohráva v alternatívnom svete, ktorý stvoril Albert Einstein svojím výletom do minulosti. Osobne si myslím, že tu je prepojenie a tak sa dej odohráva na podklade udalostí Red Alertu. Predsa len sa počas kampane za sovietov dozvedáme o vzniku UN GDA (United Nations Global Defense Agency), z ktorého neskôr vznikne práve frakcia GDI. No a pokiaľ ste sa dostali na koniec sovietskej kampane v Red Alerte, určite viete, že „Kane je naša budúcnosť!“ Na druhej strane sa v Tiberium Dawn nevyskytuje prakticky žiadna postava z Red Alertu, samozrejme okrem Kanea.

Príbeh prvého dielu série Tiberium sa odohráva v druhej polovici 90.-tych rokov 20. storočia. V roku 1995 dopadol na Zem v blízkosti rieky Tiber v Taliansku meteorit, ktorý so sebou na Zem priniesol aj neznámu mimozemskú látku. Táto látka dostáva názov Tiberium podľa miesta dopadu (Kane neskôr tvrdí, že Tiberium je pomenované podľa rímskeho cisára Claudia, celým menom Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus, ktorého vlastnosti prirovnáva k vlastnostiam neznámej mimozemskej látky). Tiberium vysáva z okolitej pôdy minerály, kovy a iné látky, ktoré následne kryštalizujú a je možné ich ťažiť s minimálnymi nákladmi. Bohužiaľ ale je Tiberium toxické a nebezpečné pre život založený na báze uhlíka, tzn. vrátane človeka. Neskôr sa podarí tajnej starovekej spoločnosti známej pod menom Brotherhood of Nod prísť na spôsob ťažby a spracovania Tiberia, čím sa táto látka stáva na svetových trhoch komoditou číslo jedna. Následne dochádza k niekoľkým bombovým atentátom, vrátane zničenia fiktívneho Grain Trade Center vo Viedni a tieto útoky sú pripisované práve organizácii Brotherhood of Nod a jeho vodcovi Kaneovi. Bezpečnostná rada OSN sa zhodne, že ide o niekoľko stáročí plán na ovládnutie sveta a na tomto základne ustanovuje bojovú skupinu GDI (Global Defense Initiative), čo vedie k vypuknutiu novej modernej svetovej vojny, neskôr nazvanej Prvá tiberiová vojna. No a opäť v tomto momente je len na vás, ktorú stranu si zvolíte.

Pokračovanie série Tiberium

Druhý diel série, Tiberian Sun, sa odohráva asi o 30 rokov neskôr v takmer apokalyptickom svete sužovanom práve Tiberiom, ktoré pohlcuje a ničí život na Zemi. Pričom opäť dochádza ku konfliktu medzi GDI a NOD, Druhá tiberiová vojna. Pričom na čele Brotherhood of Nod opäť stojí starý známy Kane. Okrem nich sa v tejto hre objavuje aj nová rasa zvaná Forgotten, pričom ide o mutantov, ktorých zmutovalo Tiberium. Tí sa postavia na stranu GDI. Taktiež sa tu objavuje zmienka o plánovanej mimozemskej invázii. V datadisku k tomuto dielu, Firestorm, dôjde k vzbure vysoko pokročilej umelej inteligencie nazývanej CABAL, proti ktorej sa spoja sily najväčších nepriateľov GDI a NOD. Táto vzbura a jej potlačenie sa nazýva Firestorm kríza.

Mimozemská invázia, ktorá sa spomína v druhom dieli, sa koná 17 rokov po udalostiach v Tiberian Sune. GDI totiž po druhej vojne obmedzilo výdaje na obranu a tak bolo nútené uzavrieť množstvo svojich základní. No a keďže Kane prežil aj druhú vojnu, celý čas tajne budoval novú armádu a snoval nové plány, ktoré zahŕňajú aj mimozemskú civilizáciu Scrinov. V roku 2047 zničí vesmírnu protiraketovú obranu a následne raketovým útokom zničí aj vesmírnu stanicu Philadelphia, kde sa v tom momente koná schôdzka najvyšších veliteľov GDI. Vypukne tak Tretia tiberiová vojna, v ktorej ale GDI použijú svoj iónový kanón proti hlavnému chrámu NOD v Sarajeve. Bohužiaľ Kane toto predpokladá a tak pod chrám umiestni nálož kvapalného Tiberia. Obrovský výbuch zdevastuje veľkú oblasť a naviac pritiahne pozornosť mimozemskej civilizácie a boj na život a na smrť môže začať. Datadisk k tretiemu dielu, Kane´s Wrath, je trochu prekvapením, pretože jeho dej sa neodohráva po tretej vojne, ale v dvoch aktoch, prvý akt sa odohráva krátko po druhej vojne a druhý akt krátko pred a počas tretej vojny. Je tu len jedna kampaň za NOD, v ktorej sa Kane snaží získať vplyv, spojiť jednotlivé frakcie a pripraviť všetko na tretiu vojnu.

Momentálne je ohlásený aj štvrtý diel série, tak neostáva nič iné, len dúfať, že sa autorom podarí nadviazať na predchádzajúce úspechy tejto série. (pozn. článok bol pripravený pred vydaním C&C4. Recenziu si môžete prečítať TU)

Pokračovanie série Red Alert

Séria Red Alert nadväzuje na víťazstvo Spojencov v prvom dieli. Je tiež nutné poznamenať, že dejové línie a príbehy v tejto sérii nie sú zas až tak komplikované ako v sérii Tiberium. V Red Alerte 2 sa posúvame do 70.-tych rokov, kedy na čele Sovietskeho zväzu stoji premiér Romanov. Sovietsky zväz je po porážke opäť v plnej sile a premiér Romanov plánuje inváziu priamo do USA. Po zistení, že ZSSR útočí, vydá prezident USA Michael Dugan príkaz k odvete atómovými zbraňami. Nanešťastie pre prezidenta má premiér Romanov pri sebe telepata Yuriho, ktorému sa tento odvetný úder podarí zneškodniť a tak USA musia bojovať na vlastnej pôde o záchranu, vypukne tak Tretia svetová vojna, alebo tiež Druhá červená vojna. Datadisk Yuri´s Revenge opäť nadväzuje na víťazstvo spojencov, po ktorom sa mu podarí aktivovať zariadenie na ovládanie mysle a tým si zotročí celý svet. Vy ako spojenecký veliteľ tak cestujete v čase späť do obdobia začiatku tretej vojny a máte za úlohu zastaviť výstavbe tohto zariadenia.

Tretí diel začína prakticky v moment porážky sovietov v tretej vojne. Sovieti totiž zostrojili vlastný stroj času, pomocou ktorého sa im podarí zlikvidovať Alberta Einsteina a zabrániť tak konečnému víťazstvu Spojencov a Američanov. Po návrate je jasné, že pozície Spojencov boli oslabené, no ako sa už ukázalo v prvom dieli, cestovanie v čase prináša otázniky a tak na scénu prichádza technologicky vyspelé Impérium. Hrateľné sú všetky tri strany. Datadisk Uprising sa odohráva krátko po udalostiach tretieho dielu a víťazstve Spojencov. Hrateľné sú opäť všetky tri strany a je tu špeciálna kampaň za Yuriko. Sovieti sa postavia na odpor nadnárodnej korporácii Futuretech, Američania sa snažia zabrániť povstaniu v Japonsku no a za Japoncov sa práve do tohto povstania zapojíte ako veliteľ.

Úspech Command & Conquer

 Pôvodne mal byť úplne prvý diel Command & Conquer fantasy stratégiou so všetkým, čo k tomu patrí, mágovia, rôzni bojovníci a podobne. Našťastie ale podľa Bretta Sperryho (druhý spoluzakladateľ Westwood Studios) bolo lepšie hru zasadiť do aktuálneho diania. V podstate hlavnou udalosť, ktorá formovala hru bola prvá vojna v Perzskom zálive. A tak osobne považujem toto za malý úspech v celej rade, ktorý túto sériu zapísal histórie herného sveta. Aj keď by mohlo byť veľmi zaujímavé sledovať súboj dvoch fantasy sérií, na jednej strane Warcraft a na druhej Command & Conquer.

Čím sa teda líši táto séria od iných sérií real-time stratégií, keď je tento koncept tak jednoduchý? Žáner RTS definovala Dune II, ktorá je taktiež dielom Westwood Studios a princíp RTS hier má v podstate štyri základné kamene – postav základňu, získavaj suroviny, postav útočné jednotky a znič nepriateľa. Človek by povedal, že v tomto žánri môže byť legendou len Dune II, ktorá ho definovala, no predsa to nie je tak. Je pravda, že od roku 1992, kedy bola Dune II vydaná, až dodnes nepribudlo do hier tohto žánru veľa prevratných prvkov, no je niekoľko skvelých hier, ktoré sú nezmazateľne zapísané do hernej histórie. Čím to teda je? Je to práve rôznymi drobnosťami a vychytávkami, ktoré autori zakomponujú do hry.

Pre mňa osobne je jednou z takých vecí množstvo videosekvencií obsiahnutých v hre. Časť videí je animovaná a časť je natočená zo živými hercami, pričom to zas nie sú len takí nejakí herci z divadla na rohu ulice, ale objavujú sa tu známi herci hollywoodskeho razenia ako James Earl Jones (Hviezdne vojny), Michael Biehn (Votrelec, Pomáda, Terminátor), Tim Curry (Sám doma 2, Legenda, Traja mušketieri) a mnohí ďalší. Videí nie je pár, prakticky od začiatku až do konca hry je každá misia uvedená videom a počas hrania sa občas prehrajú dôležité správy tiež vo forme videa, takže celková stopáž sa často pohybuje niekde na úrovni 60 a viac minút v každom dieli. Skutočne je málo hier, ktoré by mali takto prepracované videosekvencie.

Ďalšou vecou, ktorá určite ženie sériu vpred je na jednej strane pomerne prepracovaný príbeh v sérii Tiberium a na druhej strane úplne jednoduchá zápletka v sérii Red Alert, ale o to pútavejšia. Osobne sa priznám, že mám bližšie práve k sérii Red Alert, pretože je tu dosť jasné, kto je dobrý a kto je ten zlý a naviac je tu možnosť hrať aj za tých zlých :D. Od mala nám bolo vštepované, že Sovieti sú tí zlí, tak prečo si za nich nepodmaniť svet. No a zas séria Tiberium nám ukázala trochu čiernu budúcnosť, v ktorej sú na čele nadnárodné spoločnosti a spoločenstvá a samozrejme nikto sa na vrchol nedostal úplne čistým spôsobom, takže keď jeden ukáže prstom na druhého, tak ten ho stiahne na dno so sebou a tak kvitne pod dohľadom množstvo vecí, ktoré sa raz vypomstia. No a samozrejme nesmrteľný Kane je tiež jedným z dôvodov, hlavne preto, že ho hrá skutočný herec a tak je dobre zapamätateľný.

Treťou vecou je aspoň pre mňa množstvo rôznych jednotiek a stavieb, ktoré vám utkvejú v pamäti a teda ja vždy čakám či moja obľúbená jednotka bude aj v tomto pokračovaní a akého sa dočkala grafického spracovania. V Red Alerte je to za spojencov určite Tanya, ako špeciálna jednotka, tú teda zahrá vždy aj nejaká pekná modelka. Za rusov je to asi všetkým známy a všetkými obľúbený Apocalypse tank. V sérii Tiberium mi utkvela v pamäti práve stavba kasární za NOD v tvare ruky a Cyborgovia. No a za GDI je to Mammoth mk. II. Rozhodne to nie sú len tieto veci, je toho veľa, určite sú to aj za Rusov vlčiaky, ktoré však boli nahradené medveďmi a podobne, každý má tú svoju obľúbenú jednotku.

Keď som spomenul tie jednotky, v sérii Command & Conquer je veľkým plusom ich nevyváženosť medzi jednotlivými stranami. U asi najväčšieho konkurenta tejto série, hier Warcraft Warcraft 2, toto nie je. Vo Warcrafte má každá strana v podstate tie isté jednotky a približne rovnako ak nie úplne rovnako silné. V sérii Command & Conquer je tomu inak. Keď sa pozrieme do série Tiberium, je jasné, že Brotherhood of Nod bojujú štýlom útok a útek, kdežto GDI tak nejako spolieha na technológiu a silu. V sérii Red Alert je to niečo podobné. Sovieti sa spoliehajú na masívne stroje plné sily a naopak Spojenci zas na modernú technológiu. To hráča núti občas aj popremýšľať a nielen chrliť množstvo jednotiek.

Asi poslednou vecou, ktorá ma tak napadá je aj grafické spracovanie. Opäť mi príde, že séria Tiberium je spracovaná graficky ďaleko reálnejšie, svet sa tak nejako podobá tomu reálnemu svetu. Kdežto keď som videl prvé obrázky z Red Alert 3, tak som si povedal, že to snáď s tou grafikou nemyslia vážne a aj keď je, povedal by som detská, má niečo do seba a nikdy nemám ten pocit, že by bola tá grafika odfláknutá, alebo že by pôsobila detinsky. Sú určite hry, najmä súčasné, ktoré tak verne zobrazujú svet, že si myslíte, že sa dívate na nejaký videozáznam, ale nie všetko je o tom.

Záver

Tak to nejako zhrnieme na záver. Herná séria Command & Conquer je tu s nami už takmer 15 rokov a je neuveriteľné, že každé jej ďalšie pokračovanie sa dočká minimálne rovnakého úspechu ako predchádzajúci diel. Môžeme len ďakovať šéfom Westwood StudiosEA Los Angeles, že sa teda až na jedno zakopnutie (C&C: Generals a Zero Hour) nesnažia zneužívať dobré meno série, ale naopak ženú ju ďalej vpred, rozvíjajú jej príbeh a nútia hráčov, aby sa tešili na ďalšie pokračovania. V súčasnosti sa osobne teším aj na štvrté pokračovanie série Tiberium a som zvedavý či sa dočká štvrtého dielu aj séria Red Alert, čo teda pevne verím, že sa dočká. Aby som ešte navnadil aj hráčov, ktorí sa náhodou nedostali k tejto sérii, rozhodne začnite od prvého dielu, ktorý je v súčasnosti vďaka Westwood Studios voľne k stiahnutiu na internete.


JC
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012