24.02.2010 00:01, JC, Komentárov: 0
iPad - revolúcia alebo evolúcia?

iPad - revolúcia alebo evolúcia?


Keď Steve Jobs predstavoval nový produkt spoločnosti Apple, okamžite rozdelil všetkých na 3 skupiny. Ľudí, ktorí ihneď začali nový produkt nekriticky obdivovať, ľudí, ktorí ho začali ihneď absolútne nenávidieť no a potom tretiu skupinku, ktorá pristupuje úplne opatrne a zisťuje čo a načo to vlastne je.

Priznám sa, že na začiatku som bol konceptom celkom uchvátený. Postupom času som však začal uvažovať relatívne triezvo a presunul som sa skôr do tej tretej kategórie. Ak by Vás zaujímalo, čo sa teda má vlastne za iPadom skrývať, pokúsim sa to nejako zhrnúť do jedného článku.

iPad je vlastne viac menej prerastený iPod Touch. Má väčšiu obrazovku, takmer zhodný operačný systém (tí čo sa tešili na plnohodnotný Mac OS sa už dotešili), má wifi, niektoré majú 3G a má aplikácie kompatibilné s iPod Touch/iPhone + má aplikácie vlastné. V tomto jednom súvetí je skutočne popísaný komplet celý produkt. Nemá to kameru, nemá to GPS nemá to klávesnicu či myš, všetci ktorí čakali náhradu za netbook sú okamžite sklamaní a vymýšľajú milióny dôvodov prečo je tento produkt úplne naprd a prečo si ho nekúpiť. Fakt je, že to nie celkom chápem. Veď keď si to kúpiť nechcem, tak nemusím presviedčať celé okolie aké zlé to je. Ja by som si tiež nekúpil auto Škoda. Pritom niekoľko mojich známych ho má a sú s ním spokojní. Mám ich začať presviedčať? Skôr mám pocit že to je silná potreba presvedčiť sami seba...

iPad teda nebude úplná náhrada netbooku. Dokonca to zatiaľ ani nevyzerá na podporu divX, či iných štandardných video formátov, takže ani na pozeranie bez konverzie do mpeg4 sa tešiť nemožno. Na fotenie je tak či tak priveľký a vyzeralo by to naozaj divne, takže sa neradno ani čudovať, že s tým sa neráta. Jednoducho je veľa miest či spôsobov použitia, kde si naozaj iPad neviem predstaviť, a zjavne na to ani nie je určený. Ak ste sa však v mojej úvahe dostali až sem, pravdepodobne Vás zaujíma, na čo by sa teda dal rozumne použiť. Tak teda dovoľte mi predostrieť niekoľko situácií, či nápadov, kde si ho ja viem celkom úspešne predstaviť.

Vstanem ráno z postele, spravím si kávu a potrebujem nejaký čas aby som sa prebudil. Zvyčajne zapnem PC, otvorím si spravodajské servery, hodím očkom na gadgety s informáciami o aktuálnom počasí, ak ma to zaujíma tak trebárs aj stav akcií na burze. Noviny si nekupujem, pretože na webe je všetko skôr... No a práve tu si viem iPad predstaviť úplne nádherne. Sadnem si ku stolíku, a počas jedenia croasantu a pitia čerstvej kávy si na ňom prečítam všetky tie správy kvôli ktorým štartujem PC, pozriem predpoveď počasia, či pohyb kurzov, jednoducho mi nahradí práve tie nekupované noviny. Je podobne veľký, ale neustále aktualizovaný. Z môjho pohľadu, jednoducho skvelé. Po tom, čo som na iPhone objavil produkty spoločnosti pixelmags ešte lepšie. Časopis si kúpim digitálne, stiahnem do pamäte budem čítať oveľa pohodlnejšie ako na obrazovke iPhone. Rovnako je to aj s čítaním kníh, ktoré bude hneď po vydaní implementované v USA a verím, že sa rozrastie o digitálne knižnice ostatných krajín, kde sa bude iPad predávať...

Druhá možnosť. Pokúšali ste sa niekedy rodičom alebo prarodičom vysvetliť, čo je to email, ako to funguje a ako môžu zostať v kontakte s Vami aj keď ste práve ďaleko? A viete si predstaviť ako to funguje, keď to predvediete, prstom sa dotkneš tejto obálky, potom tiež rukou práve správy ktorú chceš čítať, takto si ju rukou posunieš, keď chceš zväčšiť obrázok, tak ho jednoducho takto chyť za okraje a roztiahni, alebo otoč podľa potreby... Hej, viete? Vidíte, ja tiež. Ale na PC, pri ovládaní klávesnicou a myškou, žiaľ na to sú už obe generácie (aspoň moji rodičia a prarodičia) naozaj starí a nie je to pre nich nič jednoduché.

iPad bude obsahovať aj jednoduchý textový či tabuľkový procesor. Nič na komplikovanú správu dát, ale na ich prezretie, či jednoduché úpravy úplne použiteľné. No a po konverzii toho videa si viem tiež predstaviť ako si pred spánkom v posteli pozriem aktuálny diel seriálu (prípadne si ho prestreamujem z PC aj bez konverzie), či nejaký film spolu s polovičkou.

To čo si nechávam na záver je priamo spojené s náplňou hrajmobil.sk. Samozrejme hry. Už viackrát som sa aj v recenziách rozplýval, ako skvelo sa iPhone vyhupol čo by herná konzola. Nuž, iPad bude mať všetky iPhone hry + má väčšiu obrazovku a vlastné vývojárske prostredie. Čiže prídu nové hry, ktoré iPad dokážu využiť a budú ešte lepšie a zaujímavejšie. Neviem ako vy, ale ja osobne sa teším. 



Teraz trošku sci-fi. Predstavte si školu, kde sa namiesto učebnice používajú interaktívne výukové materiály priamo v spojení s iPadom. Ten sa samozrejme dá prepojiť s projektorom na „tabuľu“, takže vyvolaný žiak môže rovno predviesť svoju verziu riešenia. Zároveň študentom alebo žiakom poskytuje informácie na dosah ruky z encyklopédií a databáz, takže sa konečne prestanú bifliť nezmyselné údaje a začnú sa reálne učiť si vyhľadať informáciu ktorú práve potrebujú čo najrýchlejšie a najefektívnejšie? Hudba budúcnosti? Iste, ale znie lepšie ako Manowar!

Ako to zhrnúť na záver? Z môjho pohľadu nebude iPad nič prevratné ani úplná novinka na trhu. Ale to vlastne nie je žiadny produkt od Apple, i keď fanúšikovia by ma teraz možno ubili čiapkami. Skutočne nie je. Sám mám iPhone, som s ním spokojný a nemenil by som ho za iný telefón. Ale nie preto, že je prevratný, alebo nový, ale preto, že dotiahol pojem user friendly a luxusné používanie do úplného a úspešného konca. Je radosť ho používať, a dokáže to robiť v podstate ktokoľvek, či už ja, človek ktorý sa zaoberá profesionálne IT technológiami, alebo niekto, kto vlastne nemá ani potuchy ako to funguje, ale dokáže sa toho displeja dotknúť. A v tom je čaro iPhone, iPod alebo iPadu. Nie je to niečo čo musíte mať, ale je to niečo čo vám spríjemní aktivity na ktoré to použijete, keď to už máte. Osobne si ho určite nepôjdem kúpiť hneď ako sa ukáže v obchode, ale keď budem mať zbytočné peniaze, ktoré sa budú blížiť k sume ktorú bude stáť, isto si ho kúpim s vedomím, že to je pre moje pohodlie dobrá investícia.


JC
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 5 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012