26.08.2009 11:00, DKF, Komentárov: 1
5 dôvodov prečo kúpiť konzolu

5 dôvodov prečo kúpiť konzolu


O téme PC vs. konzoly, konzoly (PS3) vs. konzoly (Xbox 360) už boli popísané tony papiera, virtuálneho miesta, kvantá flamewaru zaťažili servery a stále sa neprišlo na to čo je vlastne lepšie.

A ak čakáte od tohto článku, že my vám to povieme, tak ho radšej nečítajte. Ani my to nevieme a radšej pôjdeme vymýšľať perpetuum mobile, ako sa rázne postaviť na jednu stranu. Tento článok má za úlohu akurát ozrejmiť to prečo čoraz viac ľudí prechádza od hrania na PC k hraniu na konzoly. Nič viac nič menej.

Aby som hneď na začiatku priznal farbu, aj ja som býval zarytým PCčkárom. Nemal som rád PS One, smial som sa z PS2 a nejaké Segy a Nintendá boli u mňa hračky pre deti. Vlastne som mal voči konzolám všetky tie typické predsudky, ktoré nájdete v každej jednej diskusii pod takýmito článkami.
 
Ako to však už býva aj ja som prešiel na druhú stranu. Dostala sa mi do rúk konzola a musím sa bez váhania priznať, bol som prekvapený. Príjemne samozrejme. A už by som ju nemenil. Nepatrím ani medzi zarytých konzolistov, ani medzi PCčkárov, mám konzolu ako alternatívu k PC a myslím, že je to tak skvelé. Keď človek konzolu kupuje málokedy tuší do čoho ide, ani ja som presne nevedel čo všetko od konzoly očakávať, dnes, ale viem že existuje minimálne 5 dôvodov, kvôli ktorým sa konzola ako alternatíva k PC dá odporučiť. Tu sú:

1. Cena

Čo si budeme nahovárať, cena býva hlavným motívom kúpy takmer všetkého a u konzoly to nie je inak. Áno spočiatku boli konzoly nekresťansky drahé a tak keď  súčasné next gen konzoly prišli na trh, bola by voľba herné PC vs. konzola asi jednoznačná v prospech prvého kandidáta. Dnes je ale situácia iná. Xbox 360 vo verzii Arcade zoženiete za cenu mierne nadpriemernej grafickej karty, PS3 bude o chvíľku k dostaniu za prijateľných cca 299 dolárov a Wii taktiež bude musieť ostať cenovo prístupné ak nechce skončiť na chvoste konzolového poľa. Preto je momentálne konzola ako herná alternatíva k PC čoraz častejšie vyhľadávaná. Netreba ju upgradovať a môžete si byť istí, že hry vám na nej pôjdu aj o 2 roky.
 
Veľkým predsudkom je aj cena hier. Ani tam to však nie je také horúce. Boli časy keď hry na konzoly stáli okolo 2500 korún, tieto vetry, ale už odvanuli pekne ďaleko. Dnes sa dajú aj horúce novinky pohodlne kúpiť za 1500 korún a ak máte čo i len trocha voľného času na internete ich zoženiete ešte lacnejšie. Navyše komunita okolo ktorejkoľvek konzoly je široká a aj vo vašom meste je mnoho hráčov, ktorí si s vami hry ochotne vymenia.

2. Pohodlie

Pre mňa osobne rozhodujúci argument pre kúpu konzoly. Človek postupom času či chce, či nie pohodlnie a tak to čo mi stačilo v 17tke, už mi v tridsiatke nestačí ani náhodou. Môžete mať v práci kancelárske kreslo aj za 500 eur aj tak po ôsmich hodinách sedenia oceníte, že si ku konzole môžete sadnúť do pohodlného kresla v obývačke, alebo ešte lepšie ľahnúť si na gauč. Rovnako tak je to s obrazovkou. Samozrejme veľké monitory existujú, ale 42" palcová telka je predsa len 42" palcová telka. Ak namietate, že graficky vyzerajú hry na konzoly horšie kvôli rozlíšeniu tak máte pravdu, ale všimnete si vyhladenie postáv z dvoch, alebo troch metrov, čo je na Slovensku klasická vzdialenosť TV od gauča? Vravíte, že áno? A nekričí náhodou 90% hráčov, že na grafike až tak nezáleží, že ide predovšetkým o hrateľnosť?
 
Čítal som aj názory, že konzoly sú pre lenivých, to ale neobstojí, konzola je herné zariadenie a ak sa chcem len hrať, to znamená nenastavovať grafické ovládače tak, aby mi daná hra išla v požadovanom rozlíšení bez trhania, je toto zariadenie presne to čo chcem. Áno viem, nastavenie ovládačov a pod. zaberie 5 minút, ale tých 5 minút pri konzole kľudne strávim pohodlnejšie.

3. Nenáročnosť

Tento bod vlastne úzko súvisí s predchádzajúcimi dvoma. "Vlož a hraj" je úžasná vec, ktorá bola pre mňa dôležitým kritériom, prečo som sa napokon pre konzolu rozhodol. Opäť asi napíšem to čo predtým a mnohí z vás, ktorí to nezažili to budú len ťažko chápať, ale popri práci, alebo iných povinnostiach, jednoducho na aktivity ako inštalácia, aktualizácia, patchovanie a pod. nie je čas a keď niekedy je, tak zasa nie je nálada. Systém rýchleho hrania je preto úžasný hlavne keď sa chcete rýchlo zahrať, vybúriť a zabudnúť na stres z práce, prípadne školy a pod.

Nenáročnosť, ale úzko súvisí aj s cenou. Ku každej konzole dostanete v krabici všetko čo potrebujete, aby ste sa mohli okamžite hrať. Je už na vás či potom chcete dokúpiť väčší HDD, druhý ovládač, prípadne niečo iné. Môžete si byť istí, že tak ako sa budete hrať dnes, budete sa hrať aj o pár rokov. Netrápia vás grafické ovládače, nové Direct X, alebo kompatibilita jednotlivých hardware súčastí. Jednoducho hneď po príchode z obchodu môžete postaviť konzolu pod televízor a okolitý svet môže prestať existovať.

4. Párty

Áno viem, tento bod je troška kontroverzný, ale ja si za ním stojím. Síce nikdy nezabudnem na multiplayer v Summer Challenge, kde sme sa striedali za klávesnicou a postupne všetci lámali ENTER, aby sa náš atlét stal víťazom, ale konzola je na párty ako stvorená. Určite sa dá vyblbnúť aj pri PC, ale kto má PC v obývačke zapojené na veľký televízor? Jasné, že najlepšia párty je tá bez TV, konzol, alebo PC, ale kto ešte nehral Forzu 2 s pár promile v krvi za nadšeného povzbudzovania rovnako alkoholom opojených párty účastníkov nevie čo je zábava.
 
O hrách na Wii ani netreba hovoriť. Už len základný Wii Sport vám z každej párty spraví akciu na akú sa nezabúda a to ani nehovorím o pokusoch spoločensky unavených priateľov cvičiť s Wii Fit.
 
5. Zábava

Aj tento bod je ľahko napadnuteľný zarytými odporcami konzol, ale aj tak ho sem dám. S konzolou je väčšia zábava. A nemusí byť ani párty. Aj na PC som sa zabával, nehovorím, že nie, ale väčšinou sám, samozrejme online komunita je silná aj na PC a mnoho virtuálnych priateľov vám hranie na PC určite spríjemní, lenže nie je nad to, keď vedľa vás sedí človek z mäsa a kostí. Už len tým, že máte konzolu poväčšine v obývačke, ostatným členom rodiny nedá, aby vaše výkony aspoň nekomentovali, často sa k vám, ale radi pridajú. A hovorte si čo chcete, vždy je lepšie kooperatívne hranie na gauči a s veľkou obrazovkou, ako na stoličkách pri monitore.
 
Či chcete, alebo nie človeka, ktorý hry nehráva dostanete ľahšie ku konzole, ako k PC a aj keď Sims sú veľké lákadlo pre ženy, Little Big Planet a podobné hry sa im na konzoliach ľahko vyrovnajú.
 
Určite každý z vás má vlastné dôvody prečo konzolu kúpiť a prečo nie, niekomu nevyhovuje ovládanie PC hier z klávesnice, iný je zarytý odporca PC, ja ale, ako som už napísal, nechcem týmto článkom povedať, že konzoly sú lepšie ako PC. Sám totiž ako zarytý adventúrista a futbalový manažér viem, kde majú konzoly rezervy, ale pre úplne bežného človeka, ktorý sa chce pri hrách len zabaviť môže byť týchto 5 dôvodov dôležitých pri rozhodovaní sa či konzolu áno, alebo nie.


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 3)

Diskusia
nazor 31. 08. 2009 10:01
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012