06.08.2009 00:00, DKF, Komentárov: 0
iPhone 3GS – áno či nie?

iPhone 3GS – áno či nie?


Naši operátori zaradili do svojej ponuky nový telefón od Apple. V komunite vlastníkov iPhone sa už šíria poplašné správy o tom, aký je alebo bude, aký bude skvelý a či sa oplatí si ho brať alebo nie. Rozhodol som sa, že sa podelím o svoj názor...

Takže, čo vlastne nový 3GS prináša? Podľa oficiálnej stránky Apple, kde je porovnanie oboch zariadení je rozdiel v cene, niektorých schopnostiach a v kamere. Poďme sa teda na to pozrieť bližšie.

Rozdiel v cene je jasný. iPhone 3GS je drahší ako jeho predchodca 3G. Je fakt, že tento rozdiel závisí najmä od lokálnych operátorov. Takže je možné, že v nejakej akciovej ponuke bude dokonca lacnejší. Samozrejme, že sa to bude odvíjať najmä od výšky paušálu ku ktorému iPhone priviažete.

Rozdiel v hardware: 3GS má rýchlejší procesor, ponúka väčšiu pamäť, má vylepšenú kameru a lepšiu batériu. Čo sa týka procesoru, je naozaj výkonnejší. Je nataktovaný na 600 MHz (3G má len 412MHz), čím sa v podstate blíži k frekvencii 640MHz, ktorou bije srdce môjho PDA :) Pracovná pamäť sa oproti pôvodnému 3G modelu zvýšila na dvojnásobok, čiže aktuálne 256 MB. A pamäť na uloženie dát prešla úplne rovnakou zmenou. Takže teraz sú modely so 16 a s 32 GB. Dá sa povedať, že voľného miesta nie je nikdy dosť a teda je fakt, že viac priestoru na uloženie dát je pozitívna vec. Otázka je, či ho naozaj zaplníme. Ja napríklad mám vo svojom 8GB telefóne cez 2GB hudby (niektoré z tých albumov čo tam mám som ešte doteraz nepočúval), pomerne veľké množstvo aplikácií a napriek tomu som zatiaľ nedosiahol limit. Možno si treba uvedomiť, že ak ho nenapcháme multimediálnymi datami, tak naplniť ho softwarom je problém, pretože veľkosť bežnej aplikácie často neprekročí 10 MB (nad 10 MB už treba mať wi-fi pripojenie, telefón ju odmietne stiahnuť cez 3G) a zatiaľ najväčší balík ktorý sa mi do telefónu inštaloval bol Monkey Island, ktorý mal 150 MB.

Pracovná pamäť a rýchlosť procesora sú pre zmenu celkom citeľné a je to vidno ako pri browsovaní internetu tak aj pri štartovaní a hraní hier. Vylepšená kamera prináša 3 mpix a autofocus. Stále žiadny blesk, takže je rovnako ako predchádzajúci model odsúdená na občasné použitie v spojení s dobre osvetlenou miestnosťou. Nová batéria má vydržať o niečo dlhšie. Konkrétne má vydržať o 2 hodiny viac hovoru, o 3 hodiny viac browsovania cez Wi-Fi (ale rovnako pri 3G), o 6 hodín dlhšie prehrávať audio alebo o 3 hodiny viac prehrávania videa. Zároveň sa už ale po internete objavujú články o prehrievaní a urýchlenom vybíjaní batérií na 3GS, takže je otázkou, či je to krok smerom vpred, alebo nakoniec možno príde ešte nejaká revízia.

Nové možnosti: V tejto časti som musel byť už trochu investigatívnejší a popozerať sa najmä po tom aké možnosti naozaj ponúka iPhone 3G. Ono nie všetko je blato čo sa vyští, a teda...

Podľa Apple je jednou z horúcich noviniek modelu 3GS využitie kamery na robenie videa. Toto je jednoznačne lož. Videá dokáže robiť aj kamera modelu 3G. Žiaľ nemá pre to podporu u Apple a dokáže to až po urobení jailbreaku a nainštalovaní free 3rd party aplikácie. Ale dokáže to naozaj a nie je v tom vôbec žiadny problém. Akurát som zatiaľ neprišiel na to, ako pridať toto video k nejakej MMS správe, ale je možné že aj na to je aplikácia. Okrem tohto podvodu na majiteľov iPhone 3G má nový 3GS zabudovaný elektronický kompas, hlasové ovládanie a niečo čo sa nazýva Accessibility, kde sa dajú nastaviť zjednodušenia pre ľudí s obedzeniami zraku alebo sluchu.

Zhrnutie je ťažké. 3GS prináša niekoľko noviniek, z ktorých najzaujímavejšia je asi nárast rýchlosti a výkonu. Ak už máte 3G, nezdá sa mi nejako rozumné alebo zaujímavé utekať si po nový 3GS telefón. Ak však uvažujete o kúpe nového telefónu a zvažujete nad iPhone, môže byť zaujímavé pozrieť sa aký je cenový rozdiel medzi 3G a 3GS a zvážiť, či sa to kvôli tomu vyššiemu výkonu neoplatí. Samozrejme je to len môj subjektívny názor, a uvítame aj vaše názory na našom fóre.


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012