30.12.2008 12:00, DKF, Komentárov: 0
New Xbox Experience – príručka mladého pioniera

New Xbox Experience – príručka mladého pioniera

Ak by ste robili prieskum hernej verejnej mienky na tému „Xbox“, každý pesimista by sa vás snažil presvedčiť, že ide o najporuchovejšiu hernú konzolu v histórií. Ak by ste náhodou cestou stretli optimistu, určite by vám v prvom rade oznámil cenu tohto zariadenia a parametre výkonu. V každom prípade by nezabudol na širokú paletu hier, spätnú kompatibilitu a pokiaľ by bol naozaj veľmi aktuálny, lákal by vás na New Xbox Experience (NXE).
Po takmer troch rokoch sa Microsoft rozhodol pre zásadnú inováciu, ktorá síce nepodnieti ďalšie milióny hráčov k nákupu novej konzoly, avšak tých, ktorí ju už majú o to viac utvrdí v tom, že tento výber bol správny. Polovica predpokladaného funkčného obdobia Xbox360 konzoly v súčasnej konfigurácií prinútila jej tvorcu k niečomu čo by oživilo vyblednuté farby starého dashboardu. Užívatelia, ktorí majú toto herné zariadenie doma, nepochybne vedia o čom sa tu hovorí. Jedná sa o softwarové vybavenie konzoly. Vďaka dashboardu možno pristupovať k jednotlivým funkciám. Laicky by sme to mohli nazvať „menu“.

Starý dashboard tvorilo päť záložiek: system, media, games, xbox live a marketplace. Toto zobrazenie bolo formou 2D okien, prioritne rolovacie doprava a doľava, ponúkalo všetky najdôležitejšie správy „na skle“, no pre niektoré špecifické informácie bolo nutné vstúpiť hlbšie do ponuky. Ojedinele bolo nutné hľadať, loviť, pátrať. Dosť bolo ale zahanbujúcich slov. V podstate v čase, keď sme tento dashboard využívali  splnil účel, pričom bez poznatkov o novom dizajne by sme možno nechceli niečo iné.

Začnime teda od začiatku. Za predpokladu, že váš Xbox nikdy nebol pripojený k internetu alebo vám práve prišiel z opravy ako mne, budete tam mať s veľkou pravdepodobnosťou ešte kus starého firmwaru. Pri najbližšom prihlásení do spárov Xbox Live vám zobrazí, že sú od času vášho offline času k dispozícií nové aktualizácie. Bez nich prakticky nemôžete robiť nič, žiaden multiplayer, žiaden chat, proste akákoľvek online činnosť vyžaduje najnovší balík kódu. Ak sa teda rozhodnete držať krok z Xbox komunitou a nie tvrdohlavo vzdorovať, budete nutne potrebovať buď HDD dodávaný k Xbox360 alebo pamäťovú kartu, minimálne však s 256MB úložným priestorom. Proces updatu trvá vzhľadom k rýchlosti vášho internetového pripojenia, v mojom prípade však čísla skákali jedna radosť, nakoniec sa čas úspešnej aktualizácie vyšplhal po hranicu 15 minút.

Po dokončení menšej metamorfózy sa zjaví úvodné intro, ktoré keď sme všetci videli po prvý krát ešte pred domácou premiérou, zanechalo v nás bezpodmienečne dojem „pestrosti, kreativity a  nových nápadov“. To bol ale iba začiatok. Nové menu v podaní 3D okien treba jednoznačne pochváliť. Spracovanie je rýchle, efektné a nanajvýš prehľadné. Roluje sa v ňom do oboch strán a pripomína animáciou systémových ikoniek menu v niektorých mobilných telefónoch.



Avatar v tomto prípade už nie je iba nejakým bezduchým obrázkom. Predstavuje ho celá postavička, ktorá sa formuje pod prstami vašej fantázie a možností vstavaného editora. S príjemnou zvončekovou melódiou stačí predstavivosti popustiť uzdu a dať pocitom virtuálny rozmer. Široké možnosti prispôsobenia umožňujú vytvoriť reálne akéhokoľvek avatara. Okrem toho v tejto podobe je veľmi jasné čo je „avatar“ a „gamer picture“. Obzvlášť ma potešilo, že gamer picture je v podstate unikátny obrázok. Z každej postavičky je možné totiž urobiť snímku, ktorá bude reprezentovať hráča.  A to z rôzneho uhla a vzdialenosti.

Čo sa týka rozloženia prvkov, pribudlo niekoľko „hlavných okien“ a v každom prípade dostali aj iný názov. Zhora nadol sú to: My Xbox, (Welcome), Spotlight, Happy Holidays, Inside Xbox, Friends, Video Marketplace, Game Marketplace. Zaujalo ma napríklad, že panel Welcome sa prostredníctvom menu dá skryť aj vyvolať a pretože vo vodách Xboxu sa pohybujem už dlhšie zbytočne mi tam zavadzal. Rovnako ako to bolo v predchádzajúcom dashboarde, niektoré panely sa sprístupnia až po tom čo sa prihlásite k svojmu profilu.

My Xbox

V tejto sekcií nájdete obrázkový, hudobný a video obsah vašej konzoly spolu so systémovými nastaveniami. Samostatnú ikonku dostala napríklad aplikácia Windows Media Center, prostredníctvom ktorej dokážete prehrávať médiá z vášho PC prostredníctvom siete. Väčší prehľad vývojári vniesli aj do knižnice hier, kde sú tieto zoradené do kategórií podľa toho či sa jedná o hry plné, demá a trial verzie, arkádovky, Xbox360 hry, spoločenské hry a herné videá alebo možno vyhľadávať aj podľa abecedy. Nechýba ani pohľad na najsťahovanejší herný materiál a okamžitý prechod na Marketplace. Kategórie hier nepochybne zaujali dvomi zvláštnosťami. Sú to Xbox360 hry a spoločenské hry. Prvá perlička súvisí s novou funkciou, ktorú NXE prinieslo. Je ňou inštalácia hier na pevný disk (HDD). I keď by sa mohlo zdať, že ide o šikovný „center“ pirátom, nenechajte sa klamať. Hru síce na pevný disk nakopírujete, no bez podpory originálneho disku v mechanike ju nespustíte. Ten v tomto prípade zaručuje iba autentifikáciu. O bezhlučný chod sa stará už len vymeniteľný pevný disk. Svoj účel táto funkcia môže splniť v prípade, že máte ryhami poškodené DVD s hrou. V tom prípade stačí skopírovať hru z kamarátovho DVDčka a mať to svoje iba v mechanike. Rýchlosť kopírovania závisí od veľkosti hry t.j. 4 – 9GB, pričom skopírovanie cca 5GB trvá okolo 10 minút. Využitie by sa mohlo nájsť aj v prípade viac nosičových hier, tu je však nutné mať vždy v mechanike ten „kotúč“, na ktorom sa nachádzajú konkrétne dáta.  

Svoje miesto si v novom prostredí našli aj Community Games, čo je iný názov pre spoločenské hry. Tie zanechávajú potrebu papierovej zábavky, keďže naprieč klasikou sa môžete pokochať aj v elektronickej forme. Významnú rolu zohrávajú i takzvané aplikácie, ktoré sú síce v plienkach, no už sa ich zopár objavilo a tešia sa slušnej pozornosti. Zo všetkých spomeniem nedávno vydaný program Fireplace, ktorý by mal vniesť pohodu teplého praskajúceho krbu na obrazovky Xboxom prepojenej konzoly.Neskutočnú radosť mi spôsobila skutočnosť, že viem aký disk s hrou mám v mechanike vďaka veľkému obrázku. Takisto keď som smutný poteší ma egoistický, zato dobre viditeľný nápis ’Xbox Live Gold’ a oddane stojaci avatar, strúhajúci najrozličnejšie grimasy.

Spotlight

Po slovensky by toto oddelenie mohlo mať rýdzo nemarketingový názov „výkladná skriňa“. Dozviete sa tu všetko čo sa len šuchne za rohom. Spadajú do toho najčerstvejšie informácie zo strany hier, filmov, či sa už jedná o prebiehajúce zľavy, akcie, extra obsahy, demá či iné aktivity  našich herných chlebodarcov.

Happy Holidays

Tento kanál správ vznikol v súvislosti s koncoročnými sviatkami. Od retro sklenenej gule, ktorú keď zatrasiete tak na váš avatar vo vnútri sneží  cez zimne ladenú tému až po filmy s vianočnou tématikou; to všetko pod jednou strechou. S príchodom iného ročného obdobia alebo inej akcie sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmení i celý tento obsah.

Inside Xbox

Na tomto mieste vás už netrpezlivo očakávajú novinky, o ktorých chýr by vo vnútri vašej konzoly nemal chýbať. Čo sa predáva v obchodoch, čo sa sťahuje v downloadoch, čo sa hraje doma, či reč s filmovými producentmi alebo kapelami. Nedajte sa zmiasť, pod niektorými záložkami síce máte možnosti ako: buy now alebo watch video, no za pomoci iných sa môžete dostať do archívu, ktorý má ďalšie vlastné kategórie. Zástup kariet s novinkami hoci sa zdá byť dlhý, za použitia tlačidiel RB a LB stáva sa hračkou. Rovnako samozrejmý je vertikálny pohyb medzi hlavnými oknami vďaka LT a RT. 

Friends

Toto je špecifická kapitola nového dashboardu. Priatelia sú totiž dôležitá súčasť každého hráča. Bez jednoduchého prístupu k nim a k multiplayeru by užívateľ nemusel mať istotu, že kúpa konta Gold sa mu vyplatí. Preto priatelia dostali samostatné okno. Pri ich prezeraní sa pokocháte v postavičke s bublinou nad sebou nesúcou Gamertag. Po zvolení niektorého z priateľov môžete porovnať svoje hry a v nich nazbierané Gamerpointy s jeho. Vylepšenie nie až takých mini rozmerov sa dostalo komunikácií, kedy počas hry môžete pozvať priateľov do spoločného chatu a ďalej hrať. Úplne samozrejmý je aj video chat.

Video Marketplace

Spustením novej verzie dizajnu pribudla notorickým filmovým maniakom nová videotéka. Prostredníctvom Netflixu majú tak užívatelia konta Xbox Live Gold Netflix Unlimited (začína na 9USD) prístup ku knižnici pozostávajúcej z viac ako 13 000 filmov streamovaných priamo do konzoly.  Vysoké rozlíšenie, rýchla nahrávacia doba a predovšetkým nízka cena dávajú Xboxu a domácemu videocentru zelenú.  Žiaľ  v našich slovenských podmienkach kde drvivá väčšina nie je schopná rozumieť anglickej vete, nie to ešte filmu v angličtine, nemožno na tejto stratégií založiť biznis. Titulky na najbližšie desaťročie asi páni vo vyšších kruhoch neplánujú, preto jediným východiskom zostáva začať chodiť na kurzy tohto jazyka. 

Game Marketplace

Poslednú kapitolu uzatvára blší trh s hrami. V tomto oddelení nájdete výlučne obsah s hernou tématikou. Hry, doplnky k hrám alebo demá. To všetko tu na jednom mieste. Vyhľadávanie z celého toho množstva funguje úplne bezchybne.

Pri zhodnocovaní celej práce dosiahnutej na tomto projekte musím vykonané zmeny vyhodnotiť ako veľmi pozitívne. Minimum neželanej a otravujúcej reklamy pôsobí dojmom príjemného interaktívneho miesta, ktoré vpravo hore vhodne dopĺňa Gamerpicture s Gamertagom a aktuálnymi informáciami o počte Gamerpoints, či s momentálne prihlásenými priateľmi a obdržanými správami.

Veľkú výhodu poskytujú menšie záložkové karty, ktoré umožňujú zobraziť i niekoľko kariet naraz. Celkovo je nové prostredie prehľadnejšie i keď je nutné dopriať si trochu času na zorientovanie. Verím, že nový dashboard vydrží minimálne rovnako dlhý čas v plnej funkčnosti ako ten predchádzajúci, a prinesie kopec zábavy do každej detskej izby alebo obývačky.

Hodnotenie systému:
9




DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012