03.09.2008 00:29, DKF, Komentárov: 0
PSP Brite - Damoklov meč?

PSP Brite - Damoklov meč?

Pirátstvo vs. antipirátstvo, boj, ktorý nikdy neskončí.

Ako vieme už od dávna bojujú proti sebe dve strany, respektíve jedinci na oboch stranách. Temná a svetlá strana. Boj dobra proti zlu, pričom temná strana drží tromfy v rukách.  Na ktorej z nich stojíte vy?
Kvôli čomu existuje všetka táto rivalita? Je to niečo čo mnohí považujú za zámienku. Homebrew. Po domácky vyrobené programy, ktoré rozširujú už tak oklieštenú výbavu vo vienku Playstation Portable. Zatiaľ čo mnohí argumentujú, že veľká skupina homebrew komunity ponúka PSP majiteľom bohatý obsah, ktorý vývojári nemôžu poskytnúť, Sony to stále rezolútne odmieta. PSP upravené pre homebrew totiž dokáže viac ako len spúšťať jednoduché programy. Ohrozuje hlavne samotný predaj hier, pretože sa prostredníctvom neho dajú (i keď čiastočne obtiažne) hrať nelegálne stiahnuté hry.

Veľmi veľký rozsah pirátstva však vytvoril situáciu, kedy dokonca lacné, no napriek tomu kvalitné hry ako Patapon sú ilegálne sťahované viac ako kupované.  Konkrétne asi pred pol rokom bolo možné pozorovať už takéto čísla v počte stiahnutí, a to iba na jednom torrent serveri:

God of War: Chains of Olympus - 94,154

Patapon - 112,183

Ratchet & Clank - Size Matters - 197,113

Crush - 48,959

LOCO ROCO - 163,904

Wipeout Pulse - 116,965

Castlevania X Chronicles - 102,354

Metal Gear Solid - Portable Ops (Not Including Plus) - 231,054

Burnout Dominator - 269,486

Napriek úžasným predajom hardware, predaje software sa jednoducho nedostávajú do tých správnych koľají, obzvlášť mimo Japonska. S vývojármi a vydavateľmi neochotnými pracovať a vytvárať zábavu pre túto platformu, ktorá sa nikdy neprebije do NPD Software Top 10, musela Sony niečo urobiť...a to rýchlo.

Kris Erickson z PSP World hovorí, že rýchlosť, s ktorou Sony upgradovala PSP hardware z populárneho PSP-2000 môže naznačovať nový spôsob boja proti pirátstvu a homebrewu. (Takže už nie nové firmwary, ale hneď hardware?)


Áno, Games Convention v Lipsku priniesla prekvapenie v podobe PSP-3000 Series alebo jednoducho povedané, PSP tretej generácie. Niektoré servery ho nazvali PSP Brite, tak pokiaľ nevyjde oficiálny názov budeme ho volať takto aj my. 

Čo teda priniesol tento nový kus plastu? Je to až ku podivu, ale jediným ťahákom, ktorý má presvedčiť súčasných užívateľov ku kúpe novšieho modelu by mala byť práve obrazovka. Hoci jasnejšia nová obrazovka je už vopred ocenená, zdá sa málo pravdepodobné, že by sa zmeny dotkli i iných vnútorností. Žiadne informácie o novom procesore, grafike, RAMke, pevnom disku alebo o možnosti telefonovania neprenikli. A to je smola. Podobný osud totiž stíha i telefóny značky Sony Ericsson, kedy sa mení iba obal a nie aj vnútro. Od vydania prvej verzie v roku 2005 uplynuli tri roky čo je celkom slušný čas aj na renováciu vnútorného hardware.

Z oficiálneho vyjadrenia vieme, že LCD panel v tomto novom type má širšiu paletu farieb a antireflexnú vrstvu. Nové PSP udáva päťkrát väčšiu ostrosť snímkou a rýchlejšiu odozvu ako starý displej. Čas odozvy sa zdvojnásobil čo umožní odstránenie efektu plávania alebo rozmazávania objektov behom hry alebo prehrávania videa. Farby vyzerajú skutočne živšie, pri okamžitom porovnaní s PSP-2000 jednoznačne lepšie. Antireflexná vrstva, ktorou sa pýši novinka, umožňuje vziať PSP i von kde dosahuje veľmi dobrú čitateľnosť. Ani jeden systém neobstojí na priamom slnku, ale v horších podmienkach zasa určite vedie renovovaný kúsok. 

PSP bude mať rovnako už aj zabudovaný mikrofón. Hovorí sa, a z predchádzajúceho vývinu internetových funkcií na tomto handhelde je zrejmé, že ten bude využitý na spojenie prostredníctvom Skype a Go!Messenger cez WiFi. Objavil sa tu určite aj vďaka úspechu sluchátka s mikrofónom pridávaného k  hre SOCOM. Mikrák je vhodne umiestnený naľavo pod obrazovkou preč z dosahu prstov nechtiac putujúcich okolo. Určitou zmenou prešli aj tlačidlá, ktoré sú teraz viac prispôsobené väčším prstom. Funkčné tlačidlá po bokoch pre zapínanie a vypínanie funkcií zostali, zmizol však nápis HOME na prvom z nich a nahradilo ho logo Playstation. Logo Sony takisto trochu cestovalo a návrhári ho z presunuli z pravej strany do ľavého horného rohu.

Široko roztvorené brány nemeckej hernej konferencie pri predstavovaní nového a redizajnovaného PSP poukázali ešte na ďalšiu zaujímavosť, chybu, nevýhodu. Ako to nazvete je už na vás. Je to jednoducho kratší čas výdrže baterky čo nemá žiaden hráč rád.  Z vyjadrenia marketingu SCEA - Johna Kollera sme sa dozvedeli, že nová verzia vďaka vylepšeným zobrazovacím technológiám spotrebuje viac energie a tak sa čas výdrže na jeden nabíjací cyklus zníži o 20, možno 30 minút.  Čo sa týka ostatných zmien, procesu transformácie neuniklo ani strieborné kolečko na zadnej strane. V novej podobe je užšie ako bolo doteraz.


Príslušenstvo ako napríklad nabíjačku budete môcť samozrejme využiť aj z najstaršieho modelu, i keď sa objavili niektoré informácie o nie celkovej podpore starších typov zariadení. V nezmenenej podobe zostáva i video kábel, ktorý je vylepšený o možnosť hrať vo vyššom rozlíšení. 

Teda podčiarknuté a spočítané - nové PSP Brite bude mať minimálne lepšiu HW ochranu, tak ako predpovedal šéf SCEE - David Reeves, nie ani pred dlhou dobou. Pokiaľ vás ostatné funkcie neoslovili je najskôr zbytočné vymieňať jeden HW za iný s rovnakými parametrami.  

Nový hardware bude dostupný 14. 10.2008 v Severnej Amerike spolu s novým Ratchet & Clank Entertainment balením oceneným na 199 USD. Tento balíček bude obsahovať  hru Ratchet & Clank: Size Matters, kód pre stiahnutie Echochrome prostredníctvom SCE  Japan, kópiu filmu  National Treasure 2 a 1GB Memory Stick. V Európe budeme naň čakať o deň dlhšie. Tu bude mať vydanie 15.10. 2008 v cene 199 Eur.

S príchodom nového PSP sa určite objavia aj fanúšikovia pokúšajúci sa pomocou exploitov a HW moddingu spustiť homebrew. V každom prípade je otázne, že či títo neuveriteľní nadšenci PSP komunity rozumejú, že práve oni sú zodpovední za aktuálne herné suchoty PSP hier? Kto vie či si chcú pripustiť, že vďaka nim táto platforma pomaly, ale isto zaniká. Akú odpoveď si teda prichystala Sony? To sa dozvieme už v polovici októbra tohoto roku.



DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012