14.09.2010 00:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 0
Enslaved: Odyssey to the West – preview

Enslaved: Odyssey to the West – preview


Globálne otepľovanie, roztápanie ľadovcov, zmeny klímy, finančná kríza, epidémie, náboženské nepokoje, hrozba svetovej vojny... Vyhliadky do budúcnosti pre nás nie sú veľmi ružové. Až sa zdá, že očakávanie katastrof v najbližšom čase sa stalo akýmsi moderným trendom. Tomu sa často prispôsobujú (nielen) herní vývojári, výnimkou nie je ani tím Ninja Theory, ktorého vidina budúcnosti tiež nepatrí medzi najpríjemnejšie.

Pripravovaná hra Enslaved: Odyssey to the West sa totiž odohráva v jeden a pol storočia vzdialenom období, kedy sa Zem spamätáva z globálnej vojny, ľudstvo je takmer vyhladené a aj poslední preživší sú hľadaní armádou robotov, ktorá by náš druh rada eliminovala už nadobro. V tejto nepriaznivej dobe žije (alebo skôr prežíva) aj hlavný hrdina Monkey. Jedného dňa ho stroje dolapia a prenesú na akúsi vzducholoď, kde spozná techničku Trip. Ona z nejakého dôvodu vidí v Monkeym spôsob, ako zachrániť zotročenú a stále sa zmenšujúcu populáciu ľudí. A tak spolu ujdú, Monkey však upadne do bezvedomia, a keď sa zobudí zistí, že má na hlave podivnú čelenku, ktorú mu nasadila Trip a pokiaľ jej nepomôže domov, môže ho ňou rýchlo zabiť a takisto, pokiaľ umrie ona, umrie aj on. Hra je inšpirovaná starodávnym čínskym príbehom Cesta na západ, môže však prekvapiť zaujímavými dialógmi a zvratmi v deji, keďže písanie scenára má na starosti známy Alex Garland (scenár k filmom Pláž alebo O 28 dní).

Samotné hranie vyzerá viac než zaujímavo, videám, prezentovaným autormi, nechýbal takzvaný „filmový feeling“, kedy sa postavy medzi sebou dohovárajú priamo počas hry alebo kamera, ktorá si v dôležitých okamihoch vyberá rôzne uhly, aby moment umocnila a záber pôsobil, čo najsilnejšie. Napríklad, keď Monkey skáče cez priepasť, tak kamera zosníma celú akciu zboku a po dopade zoberie hrdinu spredu. Otázkou zostáva, či toto efektné divadlo nebude prekážať a z hry sa nestane neprehľadný frustrujúci zážitok, zatiaľ zostáva veriť autorom, že vedia, čo robia. Enslaved tak trochu pripomína posledné diely Prince of Persia, vaša postava skáče medzi prekážkami v zvyškoch ľudských miest a pohybuje sa na viacerých výškových úrovniach. Nechýbajú rôzne hrazdy, beh po stene, výstupky, kde sa Monkey môže zachytiť a všetkým je hneď jasné, kde našli ľudia z Ninja Theory hlavný zdroj inšpirácie. Hra samozrejme nezostáva len pri gymnastike a ďalším významným prvkom je Trip, ktorá vám, či už potom túžite alebo nie, bude robiť spoločnosť počas celej hry. Hra na spolupráci s touto postavou stavia a keďže jej skon by bol osudný aj pre vás, musíte Trip aj náležite chrániť. Ukážkou môže byť situácia, kedy prechádzate v ruinách akejsi výškovej budovy a zo susednej stavby po vás strieľajú roboti. Rýchlo prebehnete do krytu, ale Trip zostáva stále vzadu, preto na seba občasným vykuknutím upútate pozornosť a slečna môže prejsť bez problémov. Takýchto situácií má byť hra plná a pôsobia sviežim dojmom, snáď sa ich neprejeme a nezačnú postupne otravovať. Súboje sú jednoduché, ale svižné a tak trochu nefér voči vašej postave, keďže vy bojujete rukami a podivnou vysúvacou palicou (aspoň podľa doteraz zverejnených informácií) a roboti sú vybavení aj rôznymi strelnými zbraňami. Nechýbajú ani pasáže, kde sa budeme vyhýbať mínam. 



Čo sa týka technického spracovania, nemali by sme sa ničoho obávať. Hra je situovaná do ruín civilizácie obrastených bujnou vegetáciou, ktoré majú niečo do seba a môžu ukrývať skutočné nebezpečenstvo. Spracovanie hlavných postáv je takmer bezchybné, najmä Trip bude asi objektom túžby mnohých hráčov. O dabing hlavného hrdinu sa postaral hollywoodsky herec Andy Serkis (známy hlavne ako Gloch Pána Prsteňov). Hudbu má zase na starosti Nitin Sawhney a v jeho prípade si môžeme byť takmer istý, že bude veľmi trefne dopĺňať udalosti, ktoré nás budú v hre čakať. Trochu nemilou správou môže byť, že PC hráči sa Enslaved nedočkajú, vychádza totiž len pre PS3 a Xbox 360.

Pár týždňov pred vydaním nebolo o hre vypustené príliš závratné množstvo informácií, ale aj z toho mála známeho je pravdepodobné, že, ak si dajú autori pozor na problémy s kamerou , ktoré ako jediné vyzerajú nebezpečne, pôjde o hit, ktorý príjemne padne v studených jesenných večeroch. Autori hovoria, že je hra už pár mesiacov hotová a už sa pracuje len na poslednom doladení, aby bol zážitok, čo najkvalitnejší. Výsledok ich práce budeme môcť posúdiť 8. októbra.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Ninja Theory Ltd.
Distribútor: Namco Bandai
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné
Dátum vydania: 08.10.2010

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012