27.08.2010 00:00, JC, Komentárov: 0
Batman: Arkham City

Batman: Arkham City


Netopierí muž alebo Temný rytier. Aj pod týmito prezývkami vystupuje jedna z najznámejších postavičiek DC Comics, s ktorou sme sa od roku 1939 stretli takisto vo filmovom a hernom priemysle. Reč je samozrejme o Batmanovi, arkhamskom strážnom anjelovi, ktorý už neraz zahviezdil v spomenutých odvetviach. Po prekvapivo výbornom hernom debute Batman: Arkham Asylum  štúdia Rocksteady, sa tentoraz vydáme do ulíc Gothamu očistiac ho od najväčšej zločineckej pliagy po boku so sexi partnerkou. Mňau!

Christopher Nolan prinavrátil Batmanovi zašlú slávu na striebornom plátne, Rocksteady s ním začalo novú éru na PC a konzolách. Dnes patrí superhrdina zahalený čiernym plášťom skrývajúci svoju identitu pod odkazmi na netopierov, medzi elitu komiksových postáv a môže za to najmä jeho kvalitná digitálna podoba. Batmana si po jej vydaní obľúbili i jeho neprajníci a odporcovia, ktorí v ňom dovtedy videli len trápneho a ničím nezaujímavého pajáca. A práve preto, okamžite, ako sa dostavila informácia o oficiálnom ohlásení pokračovania, sa rapídne zdvihla vlna záujmu a momentálne sa Arkham City považuje za jeden z horúcich kandidátov na najočakávanejšiu hru budúceho roka. Má sa aj prečo, jednotka bola priam fantastická, plná logických puzzlov a kvalitným príbehom. Avšak dosť rečí o tom, čo s Batmanom bolo, témou číslo jeden je momentálne zisťovanie podstatností okolo druhého dielu. Výsledky pátrania sme si pod dohľadom komisára Gordona detailne obzreli aj my...
 
Tvorcovia herného Batmana majú jednu neodškriepiteľnú vlastnosť. Svoje hry obrusujú a vylepšujú až pokým si nie sú s ich kvalitou stopercentne istí. Bolo to tak v prípade Arkham Asylum, vyzerá, že je to podobne aj pri Arkham City. Nech hovoríme o ktorejkoľvek jeho časti, už len v tomto pomerne ranom období vývoja cítiť z Rocksteady vôňu entuziazmu. Jedným z ťahúňov jednotky bola nepochybne aj príbehová linka, za ktorou stál scenárista Paul Dini. Rocksteady ho poverilo tou istou úlohou takisto v prípade druhého dielu a ako informácie okolo deja nasvedčujú, pokračovateľ bol v pláne už dávno. V predošlej hre sme dokonca mohli nájsť odkazy na novú hernú lokáciu, ktorá nás vezme najmä do exteriérov (ale o tom, potom). Príbeh Arkham City priamo nenadväzuje na predchádzajúci titul, aj keď s ním má veľa spoločného. Quincy Sharp, ten tučný chlapík v okuliaroch, ktorému Batman zachránil krk, odkúpil časť Gotham City, pretože liečebňa Arkham s väznicou Blackgate mu neprišli najbezpečnejšie. Sharp chce preto postaviť pre všetkých uväznených gothamských zloduchov nové prostredie, ktoré oddelí od ostatku mesta – Arkham City. Budúci primátor Gothamu obkľúči brány väzenia jednotkou Tyger a vedúcim tejto zločinom nasiaknutej diery poverí Huga Strangea, ktorého zovňajšok vyzerá poriadne divoko. Avšak on jediný vie o Batmanovej skutočnej identite, čo nie je pre nášho hrdinu práve najlepšie.
 
Rocksteady vie presne, koľko chce zo svojho titulu ukázať verejnosti. Dokazujú to napríklad aj prvé artworky, ktoré sa objavili v septembrovom vydaní GameInformera. Pozornejší si mohli všimnúť množstvo detailov, či už všadeprítomné „zločinecké logá“, alebo odkazy na samotných kriminálnikov. Tými autori opäť nešetria a okrem starých známych tvár stretneme niekoľkých nováčikov. Za zmienku stojí Two-Face, ktorý B-Manovi narobí nemalé problémy. Nakoľko sa za záhadných okolností chce prepašovať do Arkham City a získať si rešpekt u ostatnej zločineckej komunity, uväzní Catwoman (teda ďalšiu novú príbehovú postavu). Batmanovi nezostáva nič iné, len mačaciu ženu zachrániť pred popravou, čo by sa mu nakoniec malo podariť. A tak zostáva otázka, aká bude ďalšia úloha Catwoman? Spojí sily s Batmanom? Dočkáme sa kooperatívnej kampane? To je nám bohužiaľ stále neznáme.
 
Čeliť budeme aj ďalším komiksovým psychopatom, ktorých sme už síce stretli v predchádzajúcej časti, no tvorcovia pre nich tentoraz vyhradia viac priestoru. Pripomenie sa nám napríklad Zsasz, Harley Quinn a jednou z popredných postáv bude samozrejme aj Joker. Jeho počínanie v príbehu zatiaľ spresnené nebolo, odhadujeme ho ale na jedného z protagonistov pri vzbure v Arkham City, ktorú Rocksteady nezatracuje. Kto očakáva príchod bývalej Batmanovej spoločníčky Oracle, ktorá ho v Arkham Asylum informovala o Jokerovom postupe, vyvedieme vás z omylu. Oracle je totiž nezvestná a jej úlohu prevezme Batmanov známy Alfréd. Tešiť sa môžeme aj na ľadového pána Freezeho, avšak o ňom sa zatiaľ zaryto mlčí. Časom sa hádam dozvieme viac aj o ďalších charakteroch, ktoré netopieriemu mužovi skrížia cestu. Nechajme sa prekvapiť.
 
Súboje sme v minulom diely doslova milovali a podľa slov autorov, si ich budeme užívať aj v pokračovaní, v ktorom sa dočkajú mnohých vylepšení. Po novom B-Man dokáže odraziť dva útoky naraz, no na ukážku v praxi si ešte chvíľku zrejme budeme musieť počkať. Do už aj tak pestrého repertoára pohybov pribudnú nové chmaty a skoky, ktoré zintenzívnia zážitok a súbojom pridajú oveľa drsnejší spád. A to už len kvôli možnosti nepriateľov vyburcovať všakovakými hláškami, ktoré ich buď naštvú, alebo po nich naopak, vezmú nohy na plecia. Potetovaní protivníci tentoraz nebudú patriť výhradne pod Jokerovu kontrolu, ale chystá sa ich rozčlenenie do niekoľkých skupín, z ktorých každá dostane svojho vlastného vodcu. Stretneme sa napr. s ozrutami vyslanými Riddlerom (jeho hádanky samozrejme nebudú chýbať) či Two-Faceom, podľa toho, v koho rajóne sa práve budeme nachádzať. Padla reč aj o možnom vypočúvaní nepriateľov, z ktorých sa budú dať vytĺcť informácie. Autori sa okrem akcie sústreďujú taktiež na detektívny mód, obľúbenú minihru z minula. S ním sa snažia zájsť o čosi ďalej, okrem hackovania a špeciálneho Batmanovho detektívneho pohľadu nás čaká aj nabúranie sa na policajné vysielačky, ktoré nám prezradia, kde ide práve do tuhého. O aktuálnej situácii v Gothame nás poinformuje miestne rádio Gotham FM.
 
Prvé zmienky o technológiách, ktoré plánujú hru poháňať, na seba nenechali dlho čakať a už dnes je nám (aj podľa screenshotov) jasné, že hra sa opäť oblečie do vkusného Unreal Enginu 3. Nebojte sa, hoci to artworky naznačujú, Rocksteady nemá v pláne hru namočiť do čisto čierno-bielych farieb, avšak temnejšiemu prostrediu sa aj tak nevyhneme. Začali sa šíriť dokonca informácie, že sa premýšľa nad implementáciou pohybových zariadení a podpory 3D. Tvorcovia túto myšlienku nezavrhli, ale nie je to ich prioritou.
 
Batman: Arkham City vyzerá úžasne! Ak sa mu podarí svojimi kvalitami predbehnúť predchodcu, môžeme sa tešiť na ešte lepší komiksový zážitok. Ako vidno, autori sú riadni tajnostkári a detaily okolo pomerne chaotického deja si stále nechávajú len pre seba. Pošuškáva sa, že sa dočkáme pasáží, v ktorých prevetráme Batmobile alebo stále viac o co-ope. Jedinou chybičkou na kráse je dátum vydania, ktorý sa stanovil až na jeseň 2011. Pokým nás ale budú tvorcovia kŕmiť novinkami zo sveta Batmana, tak ten rok čakania nejako predsa len vydržíme.
 
Platforma: PC, Xbox 360, PS3
Výrobca: Rocksteady
Vydavateľ: WB Games
Žáner: Akčná
Lokalizácia: Zatiaľ nespresnené
Dátum vydania: Jeseň 2011


JC
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012