17.08.2010 00:00, DKF, Komentárov: 0
Fable III

Fable III


Vaša zem vás potrebuje. Albion sa zmieta pod vládou egocentrického a narcistického kráľa Logana, ktorého vôbec nezaujímajú jeho poddaní. Teda vlastne zaujímajú, najmä v momente, keď prestanú platiť dane. Kráľ Logan túži len po dvoch veciach – po moci a peniazoch. Ste ochotní sa postaviť Loganovi a vyvolať revolúciu? Ak áno, vitajte vo svete Fable III.

Už po tretíkrát nám Peter Molyneux, jeden z najväčších géniov hernej tvorby, a jeho Lionhead Studios servírujú ich akčné rpg z pohľadu tretej osoby. A ako už býva zvykom, má Peter veľké vízie o tom, čo nám hra všetko dovolí. Ono je otázka, čo z toho všetkého sa nakoniec podarí splniť, ale buďme optimisti. Jedna vec, ktorú hra nakoniec nesplní, aspoň nie v dátum vydania, je podpora projektu Kinect. Pohybové ovládanie, ktorého je Peter Molyneux veľkým zástancom, bolo zrušené, pretože sa nesprávalo podľa jeho predstáv. Nie je však vylúčené, že časom sa podpory Kinectu hra dočká. Ešte jedna zlá správa pre fanúšikov série Fable. V jednom z posledných interview sa Peter Molyneux vyjadril, že Fable III bude zatiaľ poslednou časťou série. Vylúčil tiež, že by po dokončení trojky začal práce na Fable IV.

Dosť však bolo zlých správ, poďme sa pozrieť bližšie na hru. Niečo o deji som naznačil už v úvode. Hra sa tentokrát bude odohrávať asi 50 rokov po Fable II a hrdina, ktorého bude hráč ovládať, je potomok hrdinu práve z druhého dielu Fable. Aby to bolo ale o niečo zaujímavejšie, hrdina z predchádzajúcej časti mal potomkov dvoch. Jeden z nich je hráč a druhý je už spomínaný kráľ Logan, ktorý vládne Albionu prísnou rukou. A tak hlavný quest prvej polovice hry bude zvrhnutie kráľa Logana, ktorý zaslepený mocou peňazí, zmenil aj vzhľad celého Albionu. Technologický pokrok zavítal aj do miest tohto kráľovstva a z pokojných mestečiek a dedín sa stali temné miesta zahalené do tieňa komínov a dymu z nich stúpajúceho. Tam kde to v minulých častiach série hýrilo farbami, tu čakajte temnejšie kulisy a v meste budú vládnuť hlavne odtiene šedej.



Revolúcia však nie je len tak niečo, čo by sa dalo spraviť lúsknutím prstov. Na zvrhnutie kráľa potrebujete priazeň bežného ľudu a tú si získate len tak, že im budete pomáhať s bežnými vecami, s ktorými im ich nenávidený Logan nepomôže. Budete tak hľadať stratených ľudí, banditov, ktorí ohrozujú bezpečnosť ľudí v dedine a mnoho ďalších úloh. Fable je špecifické aj tým, že úlohy môžete plniť po dobrom alebo zlom. Toto ostáva zachované aj tu, otázka je, ako sa budú vyrovnávať obyvatelia Albionu s tým, že ich hrdina je na odvrátenej strane. Pravdepodobne to ale vplyv na priazeň, ktorú potrebujete, nebude mať vplyv, aj keď samotní ľudia z vás budú mať hrôzu. Opäť to ale nebudú len vaše činy a rozhodnutia, ktoré ovplyvnia to, ako vás bude ľud vnímať. Dôležitý je aj váš výzor, vaše oblečenie a zbrane. Ak trestáte každú krivdu na sedliakoch, bude vaša postava symbolom kalokagatie, ak sa naopak radi pridáte k rabovaniu a vraždeniu, budete stelesnením diabla. Ak sa vám svojimi činmi podarí získať dostatočnú podporu ľudí, revolúcia sa môže uskutočniť a z vášho hrdinu a z vás sa stane pán celého Albionu. A tu je opäť možnosť sa rozhodnúť či budete dobrým panovníkom, alebo budete pokračovať v stopách kráľa Logana a jediné, po čom túžite je zlato a moc. Musíte ale počítať s tým, že to, ako spravujete svoju zem, sa odrazí aj na jej vzhľade. Pokiaľ znie váš kráľovský prídomok Dobré srdce, bude Albion znovu rozkvitať, hýriť farbami a ľudia budú mať vo vás silnú dôveru. Ak však od samotného počiatku inklinujete k prídomku Hrozný, úpadok mestečiek a dedín bude naďalej pokračovať a nakoniec, ktovie, možno neostanú ani poddaní.

Inováciou by mal prejsť systém bojovania a aj grafické užívateľské rozhranie. Aj keď sa autori vyjadrili v tom zmysle, že boli spokojní so systémom boja z Fable II, je načase, aby ich boje boli dramatickejšie a lepšie zapamätateľné. Tomu má dopomôcť vylepšená grafické spracovanie súbojov, hudobný doprovod a zmeny v kúzlení. Po novom, má hráč ihneď po získaní nového kúzla možnosť, vykúzliť jeho najvyšší stupeň, ale pôjde mu to veľmi pomaly. Samozrejme so zvyšovaním svojej magickej sily a úrovne bude vykúzlenie silných kúziel trvať stále kratší čas. Zaujímavou novinkou je aj tzv. spellweaving, táto schopnosť umožní hrdinovi nosiť naraz dve rozdielne kúzelnícke rukavice. Použitím oboch rukavíc naraz vznikne nový efekt. Takýchto kombinácií by sa v hre malo objaviť celkom 20, čo už je pomerne slušné číslo na vyblázenie sa na nepriateľoch. Poslednou zatiaľ známou novinkou, ktorá sa týka boja, by malo byť morfovanie zbraní. Na začiatku by všetky zbrane mali vyzerať štandardne, ale po čase by sa mali začať meniť a odrážať tak štýl, akým hrdina postupuje svetom. Niektoré zbrane budú morfovať hneď, u iných bude treba splniť určité úlohy a až po ich splnení sa začne zbraň meniť.

Grafické užívateľské rozhranie sa mení z pôvodného 2D do nového 3D. Záplava textov, ktorá bola v minulých častiach už je minulosťou. Po stlačení jedného tlačidla sa razom ocitnete vo vašich komnatách, kde na vás už čaká komorník Jasper (dabuje ho John Cleese Monty Python). Tieto komnaty nahrádzajú menu, takže tu nájdete všetko. Bude tu všetko oblečenie, ktoré si môžete kedykoľvek zmeniť. Okrem toho tu bude aj zbrojnica, tá samozrejme obsiahne všetky vaše zbrane, magické predmety a modifikácie. Hra má obsahovať aj pokladnicu, v nej by mal hráč možnosť pozrieť si všetky svoje úspechy a skontrolovať stav zlatých mincí. V pokladnici by mala byť kôpka s mincami, ktorá rastie, alebo sa zmenšuje, podľa aktuálneho stavu vášho konta. Keďže potrebujete podporu ľudí, je nutné s nimi aj nejakým spôsobom interagovať. K tomu poslúži, okrem klasickej konverzácie, aj nový systém dotykov. Hrdina by tak mal mať možnosť potriasť si pravicou s inými ľuďmi, pri úlohe odprevadiť nejakú osobu, môže túto osobu chytiť za ruku a pomaly ju viesť, ale taktiež ju môže zdrapiť za golier a na miesto určenia ju doslova dotiahnuť. Zaujímavý určite bude aj systém vládnutia nad krajinou. Ako kráľ by hráč mal riešiť veci banálne, aj veci týkajúce sa politiky a vojny. Je tak dosť možné, že k vám prídu dvaja roľníci s baranom a každý bude tvrdiť, že je jeho. Dôležité je správne nastavenie daní tak, aby aj vlk bol nažraný a aj koza ostala celá. Ale to už záleží len na hráčovi, veď poddaní sú na to, aby platili, tak ich budeme zdierať aj o posledný dukát. Celá krajina bude vaša a fantázii sa medze nekladú.



Dôležitým prvkom hrateľnosti bude, tak ako aj v minulosti, kooperačný mód hrania. Avšak zmena je v tom, že hrať môžu dvaja hrdinovia, tí si môžu pomáhať pri questoch, mali by používať rovnaké vybavenie a mal by sa dať aplikovať na hrdinov aj nový dotykový systém. Hráči hrajúci spolu môžu pokojne uzatvoriť aj manželstvo a mať deti, dokonca sú prípustné aj homosexuálne zväzky a adopcia detí. Takže ideálna hra pre manželov, partnerov a podobne.

Fable III je ambiciózny projekt, tak ako býva u Petera Molyneuxa zvykom. Ten sa netají tým, že očakáva 5 miliónov predaných kópií a láka hráčov na veľký a otvorený svet a mnoho ďalších vecí, ktoré som tu spomínal. Dúfam teda, že nás Lionhead nesklame a pripraví nám aspoň nateraz viac ako dôstojné ukončenie série Fable. Majitelia X360 sa dočkajú už 26. októbra, pc-čkári si však musia počkať až na rok 2011, pretože práve pred pár dňami bolo toto odloženie ohlásené.

Platforma: PC, Xbox 360
Výrobca: Lionhead Studios
Vydavateľ: Microsoft
Žáner: RPG
Lokalizácia: Áno, české titulky
Dátum vydania: Xbox 360 - 26. 10. 2010, PC - rok 2011


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012