07.08.2010 13:00, DKF, Komentárov: 3
Mafia 2 - prvé dojmy z hrania

Mafia 2 - prvé dojmy z hrania


Mafia II má v mojom indexe očakávaných hier, ako jedna z mála, jedenásť bodov z desiatich a tak, keď sa naskytla príležitosť zahrať si pár vybraných kapitol, neváhal som, prerušil prázdninovú pohodu, zbalil najnutnejšie veci a vyrazil do svojho druhého domova, do Prahy. V sídle spoločnosti Cenega už na mňa čakal počítač s vysnívaným obsahom. Nakoniec ale onen počítač nevydržal nápor môjho hrania a jeho grafika sa porúčala do večných lovíšť. Nedostal som tak príležitosť zahrať si celý obsah tejto novinárskej verzie, avšak väčšiu časť som si vyskúšal a tak vám môžeme priniesť svoje prvé dojmy z hrania.

Verzia, ktorú som hral, bola anglická s tým, že lokalizácia by sa mala objaviť už v demo verzii, ktorá vychádza už 10. augusta. Hrateľné boli štyri kapitoly z rôznych častí hry, takže sa tu objavila len malá spojitosť v deji. Musím priznať, že Mafia II v angličtine, aspoň pre mňa, nie je to pravé orechové. Pre neznalých situácie by som ešte rád dodal, že Mafia II žiadnym spôsobom nenadväzuje na prvý diel. Tým pádom žiaden Tommy Angelo, hlavnou postavou druhej časti mafiánskej série bude Vito Scaletta, ktorého život budete žiť asi 15 hodín herného času. Ďalej je tu ešte jeden malý rozdiel od prvej Mafie, a síce ten, že dej už nie je vyrozprávaný retrospektívne, ale žijete v prítomnosti.

No a teraz sa konečne pozrime na samotnú hru. Prvou hrateľnou kapitolou bola kapitola druhá s názvom Home Sweet Home. Tu sa to všetko začína. Píše sa 8. február 1945 a Vito sa vracia domov, do Empire Bay. Toto mesto musel nútene opustiť, keď on a jeho priateľ Joe Barbara spáchali nepodarenú bankovú lúpež. Vita dostali a mal na výber, buď basa alebo vojnový front. Vybral si front a teraz sa vracia domov na krátku dovolenku, pričom na stanici ho čaká jeho priateľ Joe. Vito nechápe, ako Joe vedel o jeho príchode, ale po tom, čo ho posadí do nablýskaného auta a chváli sa, čo všetko má, začína aj Vitovi dochádzať, že Joe sa nezmenil a stále sa pohybuje na druhej strane zákona, kam láka aj Vita a pomôže mu zariadiť papiere, aby už nemusel späť do vojny. Následne sa zoznámime aj s matkou a sestrou Vita. Tie nám príbeh ďalej rozvíjajú, na jednej strane stojí matka, ktorá nechce, aby sa Vito dal zasa dohromady s Joeom, no na strane druhej, ako to už býva v týchto ťažkých časoch, je nedostatok financií. Každému je asi jasné, že táto voľba má tak jasného víťaza.

Druhá kapitola je stále len také zoznamovanie sa s hrou, čo však treba hre vytknúť je fakt, že tutorialové úlohy bežia aj v momente, keď sa s vami Joe rozpráva a je náročné sa naraz sústrediť aj na rozprávanie a aj na plnenie úloh ako je práca s kamerou a podobne. Naučíme sa základné pohybové akcie, prácu s minimapou, následne aj ovládanie auta. Po novom už nie je možné zvoliť manuálne radenie rýchlostí, ale je možné si vybrať chovanie auta. Je tu mód normal a mód simulácie. Pokiaľ si zvolíte mód normal, čo je v preklade arkádové nastavenie, tak auto nie je problém udržať na ceste a vôbec spraviť akúkoľvek jazdeckú chybu je náročné. Na druhej strane v simulačnom móde sa už auto chová úplne inak, naviac sa táto kapitola odohráva v zime, takže všade je napadaný sneh a cesty sú pomerne klzké. Autá sú tu rýchlejšie a lepšie ako v prvej časti Mafie a tak pri simulácii vás vo veľkej rýchlosti a prudkej zákrute nečaká nič iné ako krásny dlhý šmyk. Pri hraní som radšej volil simulačný mód, pretože zábava a napätie v momente, keď vás prenasleduje policajné auto po namrznutých cestách, je skutočne na vrchole. Čo sa týka áut, vylepšený bol aj ich deštrukčný model. Pri nárazoch sa auto deformuje, sklo sa rozbíja, plechy ohýbajú, nárazníky sa strácajú, kufor sa z ničoho nič otvorí a podobne. Napriek tomu všetkému sa mi auto ani pri mnohých tvrdých nárazoch a streľbe nepodarilo zničiť úplne, vždy ostalo pojazdné. Pokiaľ vám niektoré z poškodených vozidiel prirástlo k srdcu, nemusíte zúfať, stačí zájsť do servisu, kde vám auto nielen opravia, ale v prípade, že po vás ide polícia, je možné zmeniť farbu auta a jeho poznávaciu značku. Naviac je možné v servise kúpiť aj nejaký ten tuning na vašich tátošov. Všetko samozrejme za príslušný obnos peňazí. Tu sa však nevyhnem drobnej kritike. Niektorí z vás ma možno nazvú detailistom, ale na minimape sa zobrazujú len autá polície, ostatné autá okolo vás na minimape nevidíte. Netušíte tak či vám vo vysokej rýchlosti z bočnej ulice náhodou neskríži dráhu iné vozidlo a vedzte, že vodiči v Empire Bay občas predpisy neriešia. Druhou vecou je obmedzovač rýchlosti, niekedy nevyhnutná vec, no pokiaľ si ju zapnete, zastavíte a vystúpite, automaticky sa vypne. Keď potom do auta nasadnete opäť a vyštartujete, nestačíte sa diviť, že pútate pozornosť polície, ale to je skutočne len detail.



Ďalšie zoznámenie je boj zblízka a neskôr aj streľba. Najskôr sa bližšie pozrieme na pästné súboje. Pri ovládaní pomocou klávesnice a myši platí, že slabý úder je ľavé myšítko, silný úder pravé a kryt je medzerník na klávesnici. Okrem týchto základných úderov sú možné rôzne kombá, napr. tri kliknutia na ľavé myšítko alebo dve na pravé. Pokiaľ sa vám podarilo vášho súpera dostatočne „unaviť,“ na záver mu môžete uštedriť ukončovací úder. Hra sa prepne do cut scény, v ktorej Vito definitívne uspí nepriateľa kopom do tváre alebo iným obdobným úderom. Ohľadom streľby nie je žiadne prekvapenie, namieriť a vystreliť, to dokáže každý. Po novom je možné automobily zničiť jediným dobre mierený výstrelom do nádrže, auto tak okamžite exploduje. So streľbou však súvisí systém krytia v prestrelkách. Ten je novinkou, stačí stlačiť ctrl a Vito sa okamžite kryje za prekážkou. Avšak záleží na tom, z čoho daná prekáža je, keďže absolútna väčšina predmetov v hre je zničiteľná. Papierové krabice prestrelí prvá guľka, drevené predmety vydržia už viac a kto by čakal, že za betónovým stĺpom mu bude najlepšie, bude prekvapený, keď mu na oboch stranách, po pár zásahoch, začne ten betón ubúdať. Pokiaľ sa skrývate za dlhšou prekážkou, je možné pozdĺž nej bezpečne kráčať, prípadne na rohu prejsť a pokračovať ďalej. Ďalšou dôležitou vecou, ktorú musíte zvládnuť, je otváranie zámkov. To prebieha v podobe minihry, tá sa vám zobrazí v pravom hornom rohu v podobe troch západiek, tie postupne zdvíhate a hľadáte správnu polohu, ktorú vám hra sama označí tak, že daná západka zozelená, následne stačí odomknúť a pokračujete druhou a potom aj treťou západkou. Otváranie zámkov je dôležité na kradnutie áut, ale pokiaľ ste z nejakého dôvodu v časovej tiesni, existuje aj jednoduchšie riešenie, stačí rozbiť okno a v aute ste za pár sekúnd.

Aby ste sa v hre nestratili, sú určité cieľové dvere alebo predmety v hre zvýraznené od ostatných, odpadáva tak nepríjemné blúdenie v niekoľko poschodovej budove, v ktorej je dvadsať dverí, alebo neprehliadnete predmety pre vás dôležité, bez ktorých nie je možný ďalší postup. Hra bude obsahovať aj vedľajšie misie, budú dobrovoľné a ich plnenie, prípadne neplnenie, nebude výrazným spôsobom zasahovať do deja, či samotný dej rozvíjať. Ich plnením si však môžete zarobiť slušné peniaze, tak prečo to nevyskúšať. Nelegálne činnosti zákonite priťahujú pozornosť polície a tá po vás môže vyhlásiť pátranie. O pátraní a prenasledovaní už som niečo málo spomenul vyššie. Novinkou je, že polícia nepátra len po vozidle s určitou poznávacou značkou. Túto situáciu vyriešite v servise kúpou novej značky, avšak polícia môže pátrať aj po konkrétnej osobe. V tomto prípade nestačí výmena auta, je potrebné navštíviť predajňu s oblečením a zmeniť svoj outfit, ktorí je samozrejme taktiež za určitý balík peňazí. Niekoľkokrát tu už padlo slovo peniaze. Mafia II nám prináša možnosť disponovať peniazmi a využívať ich na rôzne účely. Niektoré už som spomenul, napr. oprava auta, výmena značiek, tuning auta, kúpa nového oblečenia. Hra ale obsahuje aj iné možnosti míňania peňazí, je tu obchod so zbraňami a bary, kde je možné utrácať peniaze za chľast a ženy, taktiež môžete navštíviť auto predajne, v tých nájdete špeciálne kúsky, ktoré na ulici niesu, takže je len na vás, ako svoje peniaze miniete a akým smerom sa bude uberať váš bohémsky život.

Čo sa týka umelej inteligencie, musím spomenúť chovanie šoférov ostatných áut. Ich chovanie v prípade, že sa nachádzate v ich jazdnej dráhe, je naprogramované vždy rovnako, úhybný manéver doľava. V momente, keď krížite dráhu oproti idúcemu autu čo i len kúskom vozidla, vodič toho auta to strhne do vášho pruhu a nasleduje tak nepríjemná zrážka často vo veľkej rýchlosti. Často to je skutočne v momente, keď to absolútne nečakáte. Umelá inteligencia protivníkov mi však vo väčšine situácií prišla na slušnej úrovni. Nepriatelia sa snažia kryť za rôzne predmety, ale pravdou je, že občas neúčelne stoja nekrytí a sú tak ľahkým cieľom. Niekedy nastáva typická situácia, kedy nepriateľ beží do úkrytu avšak vás zbadá skôr, než tam dobehne, okamžite sa zastaví, kryt si nehľadá a snaží sa vás zabiť. Taktiež nepriatelia bežiaci priamo proti hlavni vašej zbrane sa tu našli. V každej z hrateľných kapitol som sa zoznámil s niekým novým. Postupne sa prepracovávate od tých malých rýb k tým veľkým. Na začiatku hry spoznáte Giuseppeho, to je dealer zbraní a u neho zoženiete asi všetky dostupné zbrane, druhý pán na holenie je Mike Burski, automechanik, majiteľ šrotoviska, takže je jasné, že u neho budú končiť kradnuté autá, za ktoré vám na začiatku vcelku slušne zaplatí. A tak je to aj v ostatných kapitolách, stále niekto nový. Z ostatných hrateľných kapitol len niečo naznačím, aby som neprezrádzal dej hry. Druhá hrateľná kapitola je piata kapitola hry s názvom Buzzssaw. Ide o pomerne akčnú misiu, v ktorej si schuti zastrieľate a nebude chýbať ani guľomet MG42. Tretia sa dala hrať v poradí deviata kapitola, jej názov znel Balls and Beans. Táto misia je naopak o krytí a plížení sa, ale o akciu tiež nebude núdza. K poslednej hrateľnej kapitole som sa však nedostal, keďže vyvrcholili technické problémy s počítačom.



V predchádzajúcich pár odstavcoch som zhrnul novinky, ktoré hra prináša a dojmy z toho, ako sa hra hrá. Ale Mafiu II robí excelentnou hrou niečo viac. Je to skvelá atmosféra, ktorú na vás mesto dýchne, zvlášť v úvode, keď je pod nádielkou snehu, ľudia chodia po uliciach, bežne sa stane, že sa pošmyknú a vidíte, ako sú na zemi, taktiež nehody, keď to šofér na ľade neubrzdil. Na vernosti pridáva aj interakcia NPC postáv, ktoré Vito pozná, hneď pri príchode domov ho osloví majiteľ malého obchodíku, ktorý musel zavrieť a dá sa s Vitom do reči. To známe trúbenie naštvaných vodičov na vás, keď blokujete premávku, výkriky chodcov, v momente, keď si spravíte výlet autom po chodníku a začnete ich ohrozovať. Úžasná je aj dobová hudba, ktorá vám hrá z rádia a ktorej tempo sa mení podľa situácie v hre. Keď vás naháňajú policajti alebo nepriatelia, hrajú vám skladby vo svižnom tempe. Výrazným prvkom Mafie je samozrejme príbeh, ktorý vyzerá byť vcelku hutný, prepletený rôznymi zvratmi, zradami a podobnými nekalými vecami, ktoré sú v podsvetí a živote bežné. Grafika je skutočne krásna a prepracovaná, modely áut potešia každého obdivovateľa týchto veteránov. Hra obsahuje veľké množstvo filmových scén, ktoré samotné majú trvanie viac ako dve hodiny a výborne napomáhajú k zvyšovaniu už tak dobrej hernej atmosféry. Myslené v tejto hre je aj na tie najmenšie detaily.

Mafia II, tak ako každá iná hra, však nie je dokonalá, no nemá k nej ďaleko. Samozrejme obsahuje nejaké chybičky, ale žiadnu, ktorá by kazila výborný dojem z hry. Trošku zamrzí, že tentokrát sa celý dej bude odohrávať v meste, nečakajú nás tak výlety na opustené farmy, športový okruh, letisko a podobne, všetko to bude v betónovej džungli. Ozývajú sa kritické hlasy na to, že do hry je zakomponovaná hromadná doprava, no nie je možné ju využívať. Kvôli detailnosti a dokonalosti hry by to mohla obsahovať, ale reálne si myslím, že túto možno využíva pramálo hráčov a tento „nedostatok“ väčšina asi ani nepostrehne.

Niektorí hráči určite postrehli problémy, ktoré nastali so zberateľskou edíciou pre PC, tie sa nakoniec objavia len na určitých trhoch, každopádne na lokalizovanú zberateľskú edíciu môžeme zabudnúť. Avšak podľa našich najnovších informácií by sa na našom lokálnom trhu, čo je Česko, Slovensko, Poľsko a možno aj Maďarsko, mala objaviť špeciálna edícia. Kedy to bude a aký bude jej obsah sa nám žiaľ zatiaľ nepodarilo zistiť. K hre boli oznámené už aj dva doplnky v podobe DLC, jedno bude dostupné na všetky platformy, teda PC, XBOX 360 a PlayStation 3, to bude mať názov Jimmyho vendeta. Druhé DLC Jimmyho zrada sa objaví ako exkluzivita na PlayStation 3 a malo by byť dostupné v deň vydania hry, teda 27. 8. v našich končinách.

Napriek technickým problémom, ktorého moje hranie sprevádzali, som si hranie užíval, hra ma nenudila, práve naopak som čakal, ako sa bude dej vyvíjať ďalej. Otázkou pre mňa ostávajú kritickejšie hodnotenia, ktoré hra dostala v západných častiach planéty. Osobne si myslím, že Mafia II je viac ako dôstojným nástupcom prvého dielu a získa na svoju stranu všetkých svojich fanúšikov. Silný príbeh a výborná atmosféra amerického mesta v povojnovom období majú niečo do seba. Index očakávania tak ostáva stále vysoko a už sa tešíme, keď vám prinesieme recenziu plnej hry.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Výrobca: 2K Czech
Vydavateľ: 2K Games
Žáner: Akcia
Lokalizácia: Áno, český dabing na všetkých platformách
Dátum vydania: 27. 8. 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 17)

Diskusia
Som zvedavy 07. 08. 2010 17:55
LordDan RE: Som zvedavy 07. 08. 2010 18:20
Tesim sa, ej ze tesim 08. 08. 2010 12:56
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012